Subconjunctivale bloeding: Bloeding onder het oogbindvlies

Subconjunctivale bloeding: Bloeding onder het oogbindvlies Bij een subconjunctivale bloeding breekt een bloedvat in het wit van de ogen open. Enkele medische factoren veroorzaken sneller een subconjunctivale bloeding. De patiënt krijgt hierdoor een heldere rode vlek in het oogwit (sclera). Deze vlek is vergelijkbaar met een blauwe plek op de huid. Meestal heeft de patiënt buiten een rood oog geen andere symptomen en ook geen pijn. Een behandeling van het symptoom zelf is veelal niet nodig omdat een subconjunctivale bloeding vanzelf verdwijnt. Vaak schrikken patiënten met een subconjunctivale bloeding, maar meestal is de aandoening onschuldig.

Epidemiologie subconjunctivale bloeding

Een subconjunctivale bloeding komt op elke leeftijd voor, maar vooral ouderen zijn getroffen.

Risicofactoren rood oog

Bepaalde bloed verdunnende medicijnen (bloedverdunners), zoals Warfarine en aspirine, bloedstollingsaandoeningen, een hoge bloeddruk (de medische term is “hypertensie”) en diabetes mellitus (suikerziekte) zijn verhogende risicofactoren.

Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) is mogelijk de oorzaak van een subconjunctivale bloeding / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) is mogelijk de oorzaak van een subconjunctivale bloeding / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Oorzaken: Bloedvat onder oogbindvlies breekt open

De conjunctiva, de medische term voor “oogbindvlies”, is de dunne laag die de binnenkant van de oogleden en het oppervlak van het oog bedekt. Het bevat veel kleine bloedvaatjes die zuurstof en voedingsstoffen leveren voor het oog. De sclera is het witte gedeelte van het oog dat zich onder de conjunctiva bevindt. Soms breekt een bloedvat in de conjunctiva open en ontstaan bloedingen. Het bloed verzamelt zich vervolgens onder het oogbindvlies waardoor het rode oog ontstaat. Gedurende een aantal weken verwijdert het lichaam vervolgens het vrijgekomen bloed.

Het is meestal niet geweten wat de oorzaak is van een subconjunctivale bloeding. Sommige medische factoren verhogen echter het risico. Deze omvatten:

Symptomen: Rood oog

De patiënt heeft normaalgezien geen andere symptomen dan een rood oog (meestal is slechts één oog aangetast). Soms heeft de patiënt het gevoel dat er iets in zijn oog zit, al is dit symptoom zeker niet bij alle patiënten aanwezig. Ook is het gezichtsvermogen niet getroffen en pijn komt ook niet voor. Normaalgesproken verdwijnen de symptomen vrij snel maar bij sommige aandoeningen komen herhaalde bloedingen voor. Af en toe treedt ook een blauw oog op.

Diagnose van het oogsymptoom en onderzoeken door de oogarts

Contact opnemen met de arts

De patiënt contacteert best de oogarts indien het rode oog niet verdwijnt binnen de twee tot drie weken. Ook bij pijn in het oog of gezichtsverlies, neemt de patiënt contact op met de oogarts. Deze symptomen zijn normaalgesproken een teken van een andere aandoening. Ook is dan een lichamelijk onderzoek door de huisarts nodig, omdat de bloeding bijvoorbeeld het resultaat is van een hoge bloeddruk of een bloedstollingsaandoening.

Oogheelkundig onderzoek

De patiënt krijgt een oogonderzoek via een oogspiegelonderzoek (oftalmoscopie). Hij ziet dankzij de oftalmoscoop het oog meer in detail. De oogarts identificeert dan normaalgezien de schade aan de buitenste laag van het oog

Diagnostisch onderzoek

Bij patiënten die reeds meer dan één subconjunctivale bloeding gehad hebben, volgt soms een bloedonderzoek zodat de arts mogelijk de diagnose van een bloedstollingsaandoening stelt.

Behandeling bloeding onder het oogbindvlies

Zelfzorg

In principe vergt deze aandoening geen behandeling. Deze bloedingen verdwijnen meestal spontaan binnen de paar weken. De oogarts of arts heeft geen behandeling voorhanden om het herstelproces te versnellen.

Professionele medische zorg

Warme kompressen en oogdruppels (kunsttranen) verlichten de roodheid. Ook behandelt de arts de onderliggende aandoening die de subconjunctivale bloeding heeft veroorzaakt.

Prognose roodheid van het oog

Deze aandoening geneest vanzelf binnen de paar weken. Het wit van de ogen gaat van rood naar bruin tot geel om dan volledig te verdwijnen binnen de twee tot drie weken.

Complicaties oogprobleem

Dit oogprobleem kent geen complicaties, tenzij de patiënt een onderliggende aandoening heeft of een oogbolletsel heeft opgelopen.

Preventie: Medische aandoening behandelen

Meestal is een subconjunctivale bloeding niet te voorkomen. Maar het laten behandelen van gewone medische aandoeningen zoals een verhoogde bloeddruk of diabetes, helpt werkt in sommige gevallen wel preventief.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode vlek in oog: oorzaken en symptomen van bloed in het oogRode vlek in oog: oorzaken en symptomen van bloed in het oogIneens een rode vlek in het oog duidt op een bloeduitstorting op het oogwit (subconjunctivale bloeding), welke ontstaat…
Subarachnoïdale bloedingSubarachnoïdale bloedingEen subarachnoïdale bloeding wordt vaak afgekort met SAB. Bij SAB is een aanval levensbedreigend. Deze aandoening lijkt…
Subdurale en extradurale bloedingSubdurale en extradurale bloedingBij een subdurale bloeding of extra durale bloeding komt er bloed vrij aan de binnenzijde of de buitenzijde van de herse…
Bloedingen bij dieren: wat voor en hoe behandelen?Bloedingen zijn er in verschillende soorten en komen helaas wel eens voor bij dieren. Hieronder kunt u infromatie lezen…

Hordeolum: Strontje (pijnlijk bultje) in of op het ooglidHordeolum: Strontje (pijnlijk bultje) in of op het ooglidEen hordeolum is beter gekend als een strontje in of op het ooglid. Door een bacteriële infectie krijgt de patiënt een p…
Overactieve blaasOveractieve blaasOngeveer 8% van de Nederlanders heeft last van een overactieve blaas. Een overactieve blaas kan je dagelijkse leven ontz…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 27 mei 2016
  • Subconjunctival hemorrhage (broken blood vessel in eye) - Causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/subconjunctival-hemorrhage/basics/causes/con-20029242, geraadpleegd op 28 mei 2016
  • Subconjunctival hemorrhage (broken blood vessel in eye) - Definition, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/subconjunctival-hemorrhage/basics/definition/con-20029242, geraadpleegd op 28 mei 2016
  • Subconjunctival hemorrhage (broken blood vessel in eye) – Risk factors, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/subconjunctival-hemorrhage/basics/risk-factors/con-20029242, geraadpleegd op 28 mei 2016
  • Subconjunctival Hemorrhage, http://www.allaboutvision.com/conditions/hemorrhage.htm, geraadpleegd op 28 mei 2016
  • Subconjunctival Hemorrhage, http://www.saintlukeshealthsystem.org/health-library/subconjunctival-hemorrhage, geraadpleegd op 27 mei 2016
  • Subconjunctival hemorrhage, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001616.htm, geraadpleegd op 28 mei 2016
  • Afbeelding bron 1: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.