Blauw oog: Wijst soms op oogprobleem of hersenletsel

Blauw oog: Wijst soms op oogprobleem of hersenletsel Bij een blauw oog heeft de patiënt blauwe plekken rond de ogen. Een klap op het gezicht, een val of een ander ongeluk zijn hiervan meestal de oorzaak. Maar soms veroorzaken ook meer ernstige medische aandoeningen één of meer blauwe ogen. Het gebied rond de ogen heeft een blauwe of paarse kleur omdat kleine bloedvaten onder de huid uitbarsten en bloed lekken in het omliggende zachte weefsel. De huid is pijnlijk en gezwollen en het volledig openen van de ogen is vaak bemoeilijkt. Soms is het gezichtsvermogen tijdelijk aangetast waardoor de patiënt wazig ziet en hoofdpijn heeft. De patiënt behandelt een simpel blauw ook gemakkelijk zelf. Naast ijs en pijnstilling zijn ook enkele voedingsmiddelen evenals kruiden en planten nuttig voor de behandeling van een blauw oog. Bij een aantal bijkomende symptomen zoekt de patiënt wel best onmiddellijk professionele medische hulp op.

Oorzaken van een blauw oog

Een blauw oog treedt afzonderlijk op, maar ook in combinatie met andere symptomen en aandoeningen. Deze zijn afhankelijk van de oorzaak mild tot ernstig.

Milde aandoeningen en medische factoren

Meestal veroorzaakt een ongeval waarbij een object het gebied rond de ogen raakt, een blauw oog. Ergens tegenaan lopen, een klap krijgen, tijdens het spel een object in het oog krijgen enzovoort zijn enkele voorbeelden van deze ongelukken. Andere veel voorkomende oorzaken zijn cosmetische oogchirurgie, cosmetische chirurgie aan het gezicht (zoals een facelift), infecties van de sinussen en nasale chirurgie (neusoperatie). Zelfs tandheelkundige behandelingen en tandinfecties leiden soms tot een blauw oog. Ook bij een subconjunctivale bloeding (= bloeding onder het oogbindvlies), die er vaak eng uitziet maar meestal niet ernstig is, ontstaat vaak een blauw oog.

Ernstige medische aandoeningen

Meer ernstige oorzaken van blauwe ogen omvatten cellulitis (een ernstige infectie rond de ogen) en een schedelbreuk (breuk in schedel door hoofdtrauma, die vaak resulteren in twee blauwe ogen (wasbeerogen). Een andere ernstige aandoening die een blauw oog veroorzaakt is een bloeding in het voorste deel van het oog (tussen de achterzijde van de cornea (het hoornvlies) en de voorkant van de iris). Deze onderhuidse bloeduitstorting is gekend als Hyfemie (bloeding in de voorkamer van het oog) en vereist dringende medische hulp, omdat deze resulteert in glaucoom (oogziekte waarbij de oogdruk verhoogd is) en een verlies van het gezichtsvermogen indien de patiënt geen snelle behandeling krijgt.

Zelfzorg bij een blauw oog: IJs, pijnstilling, warmte en masseren

Een blauw oog, wat in medische termen gekend is als een "periorbitaal hematoom", is meestal niet ernstig. De patiënt hoeft bijgevolg in de meeste gevallen geen speciale medische zorg op te zoeken. De zwelling rond de ogen verdwijnt na een paar dagen en de blauwe plek krijgt een bruingele kleur voordat deze uiteindelijk vervaagt. Net als elke andere blauwe plek, is de volledige hersteltijd van een blauw oog ongeveer één à twee weken. Tijdens de herstelperiode zorgt de patiënt uiteraard voor het beschermen van zijn oog, door activiteiten te vermijden waarbij mogelijk schade optreedt aan het oog. De patiënt vermindert uiteindelijk met ijs en pijnstilling de symptomen van een blauw oog. Daarnaast helpen nog andere tips.

IJs (eerste dagen)

Hij neemt wat ijs en plaatst deze voorzichtig op de huid rond de ogen. Dit doet hij zo snel mogelijk na het ongeval. Een zak bevroren erwten of andere diepvriesgroenten die verpakt is in een theedoek, is ook een goede vorm van ijs dat de patiënt mag gebruiken. Dit plaatst hij de eerste dag gedurende vijftien tot twintig minuten gedurende elk uur op het oog. Verder mag het ijs zeker niet in de ogen zelf terechtkomen. In plaats van ijs zijn andere koude kompressen overigens ook toegestaan. De koude verdooft de pijn en verlicht de zwelling doordat de bloedvaten vernauwen (vasoconstrictie) door koude.

Warmte en masseren

Na ongeveer twee dagen schakelt de patiënt geleidelijk aan over naar warmte kompressen die zeker niet te heet mogen zijn. Hierdoor verhoogt de bloedtoevoer waardoor het genezingsproces verbetert. Ook masseert de patiënt vanaf dan het gebied rond de ogen (niet het blauwe oog zelf) wat het herstelproces eveneens bevordert.

Pijnstilling

Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen verlichten de pijn. Aspirine is afgeraden, tenzij de arts of oogarts dit adviseert, want normaal gezien doet aspirine de bloeding juist verergeren. Bij kinderen onder de zestien jaar is aspirine zelfs verboden.

Alternatieve geneeswijzen: Voeding, kruiden, bloemen en planten

Voeding

Ananas, papaja, vitamine C (peper, aardbeien, broccoli, fruitsap, ...) en bosbessen zijn goed voor het gezichtsvermogen en verminderen blauwe plekken. Natuurlijke olie zoals olijfolie, kokosolie of ricinusolie verzacht de pijn en zwelling ook. Wanneer de patiënt deze olie op het oog masseert, is het wel aangeraden om dit zachtjes te doen want anders ontstaat juist meer pijn. Aardappelen zijn eveneens nuttig. Een dik en gekoeld gesneden plakje aardappel plaatst de patiënt gedurende een halfuur op het blauwe oog. Ook het aardappelsap op het oog toepassen werkt helend. Hetzelfde resultaat verkrijgt de patiënt met komkommer en gekoelde theezakjes.

Kruiden, bloemen en planten

Goudsbloem

bevordert de ontsteking en wondgenezing, ook bij een blauw oog. Bovendien is Arnica aangeraden. Dit vermindert de zwelling en geneest de oogspieren en alle mogelijk beschadigde weefsels rond de ogen. Met Arnica begint de patiënt zo snel mogelijk om te voorkomen dat de blauwe plek erger wordt.

Arnica

is verkrijgbaar in crèmes, zalven en in olievorm, wat de patiënt twee tot drie keer per dag mag toepassen. Tevens is smeerwortel een uitstekend remedie voor het verminderen van pijn en zwelling. Daarnaast is de plant "toverhazelaar" geneeskrachtig. Een mengsel van één theelepel smeerwortel en wat water brengt de patiënt éénmaal per daags aan. Ook het maken van smeerwortelthee is nuttig wat de patiënt dan aanbrengt op het gekneusde oog. Een wattenstaafje in de toverhazelaar steken en vervolgens op het oog plaatsen is een andere mogelijke behandelingsmethode. Een andere vorm waarbij toverhazelaar te gebruikt valt, is in thee. Dit maakt de patiënt met kamilleolie, toverhazelaar en water.

Toverhazelaar in Wales / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Toverhazelaar in Wales / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Wijst soms op hersenletsel, oogprobleem of bloedingsstoornis

In sommige gevallen gaat de ernstige pijn of zwelling niet weg, of is het getroffen gebied warm, rood of komt er pus uit. Deze symptomen wijzen mogelijk op een ooginfectie. Sommige treden bijkomende symptomen op naast een blauw oog, wat mogelijk betekent dat de patiënt lijdt aan een hersenletsel, een oogprobleem of een bloedingsstoornis. Hierbij is het nodig om medische hulp op te zoeken.

Hersenletsel

Af en toe wijzen bepaalde symptomen in de richting van hersenschade. Dit is het geval wanneer de patiënt geraakt is aan het hoofd en twee blauwe ogen heeft. Dit wijst namelijk mogelijk op een hoofdletsel dat bekend staat als een schedelbasisfractuur. Ook wanneer de patiënt het bewustzijn heeft verloren op het moment dat hij een klap op het hoofd heeft gekregen, is dit een alarmerend teken. Bij een ernstig hoofdletsel lijdt de patiënt mogelijk aan geheugenverlies, heeft hij ernstige of aanhoudende hoofdpijn, is hij suf en duizelig, heeft hij epileptische aanvallen (toevallen) of moet hij braken. Gedragsveranderingen en extreme slaperigheid (lethargie) wijzen mogelijk ook op een hersenletsel.

Oogprobleem

Wanneer de patiënt andere tekenen van een ernstige verwonding aan het oog heeft, zoekt hij de oogarts op. Een onregelmatig gevormde pupil (de zwarte stip in het midden van het oog) is zo’n mogelijk symptoom. Dit geldt ook bij pijn bij blootstelling aan fel licht, wat in medische termen gekend als “fotofobie”. Het zien van knipperende lichten (lichtflitsen), floaters (drijvers), vlekken, halo's of schaduwen in het gezichtsveld is een ander mogelijk teken van een oogaandoening, bijvoorbeeld van netvliesloslating (ablatio retinae). Soms heeft de patiënt een blauw oog en is daarnaast het oog doorboord met een voorwerp. In het geval van dergelijke oogtrauma is het zeker aanbevolen om zo snel mogelijk de oogarts op te zoeken. De oogarts onderzoekt de patiënt tevens bij een snede in het oog of wanneer zich bloed in het oog bevindt. Bij dubbelzien (diplopie) of het verlies van het gezichtsvermogen is een oogartsbezoek bovendien aangeraden. Tot slot is de patiënt soms niet in staat om de ogen te bewegen (oftalmoplegie), wat dringende medische hulp vereist. De oogarts voert steeds een uitgebreid oogonderzoek uit, waarbij hij een oogspiegel gebruikt om de achterkant van het oog beter te bestuderen (oftalmoscopie). Zo nodig voert hij bijkomende onderzoeken uit.

Bloedingsprobleem

Bij bloedingsstoornissen zoals bijvoorbeeld hemofilie (bloedziekte door het ontbreken van stollingsfactoren) of bij het nemen van bloed verdunnende medicijnen (bloedverdunners) (zoals aspirine), is een doktersbezoek eveneens nodig.

Preventie oogprobleem

Om het risico op een blauw oog te verlagen, draagt de patiënt een veiligheidsbril, sportbril of zelfs gezichtsbescherming bij potentieel gevaarlijke sporten of andere activiteiten. Het dragen van een veiligheidsgordel is ook essentieel en vermindert het risico op blauwe ogen bij auto-ongelukken. Daarnaast laat de patiënt geen voorwerpen achter op de trap, aangezien dit gemakkelijk leidt tot een valpartij en oogletsels. Voorts liggen tapijten ook plat en ongekreukt op de vloer zodat de patiënt ook hierbij geen plotse val maakt.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom is de lucht blauw?Waarom is de lucht blauw?Als je naar boven kijkt zie je een helder blauwe lucht. Er vanuit gaande dat het een zonnige, onbewolkte dag is. Indien…
Blauw in de woonkamerBlauw in de woonkamerBlauw wordt vaak als te koel voor de woonkamer betiteld en meer geschikt voor de slaapkamer of de badkamer. Dit is niet…
Woonkamer decoreren: welke kleuren passen bij blauw?Wil jij je woonkamer een nieuw jasje geven? Dan kun je met verschillende kleuren gaan decoreren. Misschien lijkt het je…
Servies: Delfts blauwServies: Delfts blauwDelfts blauw is een blauw met wit gemaakt aardewerk dat erg populair is en zowel in Nederland als het buitenland erg bek…

Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?Hooikoorts komt voor bij 12% tot 28% van alle Nederlanders en Belgen, en bij zo'n 10% van de Westerse bevolking. Hooikoo…
Een botkneuzing (bone bruise): symptomen en behandelingEen botkneuzing (bone bruise): symptomen en behandelingEen botkneuzing (bone bruise) is een schade aan het bot door een zware impact op het bot tijdens het sporten, een ongelu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wanderingone, Flickr (CC BY-2.0)
  • Black Eye, http://www.nhs.uk/conditions/black-eye/Pages/Introduction.aspx, geraadpleegd op 6 juni 2016
  • How to Get Rid of a Black Eye Fast (1), http://www.top10homeremedies.com/how-to/how-to-get-rid-of-a-black-eye-fast.html, geraadpleegd op 6 juni 2016
  • How to Get Rid of a Black Eye Fast (2), http://www.top10homeremedies.com/how-to/how-to-get-rid-of-a-black-eye-fast.html/2, geraadpleegd op 6 juni 2016
  • How to Get Rid of a Black Eye Fast (3), http://www.top10homeremedies.com/how-to/how-to-get-rid-of-a-black-eye-fast.html/3, geraadpleegd op 6 juni 2016
  • Is a "Black Eye" Serious?, http://www.allaboutvision.com/conditions/black-eye.htm, geraadpleegd op 6 juni 2016
  • Understanding Black Eye -- Treatment, http://www.webmd.com/eye-health/understanding-black-eye-treatment, geraadpleegd op 6 juni 2016
  • Vitamin C and Bioflavonoids: Powerful Eye Antioxidants, http://www.allaboutvision.com/nutrition/vitamin_c.htm, geraadpleegd op 6 juni 2016
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.