Chronische enkelpijn: restklachten na verstuiking

Chronische enkelpijn: restklachten na verstuiking De enkel is een gewricht dat tijdens het staan en lopen het hele lichaamsgewicht draagt. Terugkerende of chronische pijn in de enkel komt vaak voor na een blessure zoals een verstuikte enkel. Sommige personen houden lang last van een zwakke enkel of ervaren constant pijn. Een beschadigd enkelgewricht dat te snel weer belast wordt krijgt te weinig tijd om te genezen. De gewrichtsbanden krijgen niet de gelegenheid om de juiste stevigheid te krijgen. De instabiliteit van de enkel als gevolg van de beschadiging zorgt ervoor dat de enkel bij het minste of geringste opnieuw beschadigd kan raken. Maar er zijn ook andere oorzaken mogelijk voor chronische enkelpijn.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van chronische enkelpijn zijn in mindere mate hetzelfde als de pijn die je ervaart vlak na het verstuiken van een enkel. Pijn, meestal aan de buitenzijde van de enkel, kan zo intens zijn dat je moeilijkheden hebt met lopen of met deelname aan sport. In sommige gevallen is de pijn er altijd, een zeurende pijn. Moeilijkheden met lopen op oneffen grond of hoge hakken kan voorkomen. Een gevoel van instabiliteit, blijvende zwelling, stijfheid, gevoeligheid en herhaaldelijk zwikken zijn andere klachten die veel voorkomen.

Wat veroorzaakt de chronische enkelpijn?

De meest voorkomende oorzaak voor een blijvend pijnlijke enkel is een enkel die niet volledig genezen is na een verstuiking. Als je de enkel verstuikt is het weefsel tussen de botten verrekt of gescheurd. Zonder volledige genezing kunnen de enkelbanden en omliggende spieren zwak blijven, dit heeft tot gevolg dat de enkel instabiel blijft. De instabiliteit kan ervoor zorgen dat je de enkel opnieuw blesseert. Andere oorzaken voor chronische enkelpijn kunnen zijn:
  • Een verwonding aan de zenuwen die door de enkel lopen. De zenuwen kunnen verrekt zijn, gescheurd, beschadigd door een klap of ongeluk of bekneld zijn geraakt.
  • Een gescheurde of ontstoken pees.
  • Slijtage van het enkelgewricht.
  • Een breuk in een van de botten in het enkelgewricht.
  • Een ontsteking in het gewrichtskapsel.
  • De ontwikkeling van littekenweefsel in de enkel na een verstuiking. Het littekenweefsel neemt ruimte in in het gewricht, dit geeft druk op de enkelbanden.

Hoe wordt de diagnose chronische enkelpijn geconstateerd?

De eerste stap om de oorzaak te ontdekken is naar het verleden kijken. De arts kan verschillende dingen vragen zoals of je de enkel al eerder pijn hebt gedaan, wat voor behandeling er is gedaan na een blessure, hoe lang de pijn toen aanwezig is geweest. Daarnaast zal de arts graag willen weten of de pijn weleens minder wordt, erger wordt of verdwijnt.

Omdat er zoveel potentiële oorzaken zijn voor chronische enkelpijn kan de arts een aantal testen doen om een diagnose te stellen, te beginnen met een fysiek onderzoek. De arts zal gevoelige plekken opzoeken en letten op tekenen van zwelling. Hij of zij zal je de voet en enkel laten bewegen om in te kunnen schatten wat de bewegingsvrijheid en flexibiliteit van de enkel is. De gevoeligheid van de zenuwen kan ook onderzocht worden en de arts kan lokaal een verdoving toedienen om te helpen de precieze plaats van de oorzaak van de pijn te ontdekken. De arts kan röntgenfoto's laten maken van het gewricht. Het kan zijn dat er ook foto's worden gemaakt van de andere enkel zodat de goede enkel met de pijnlijke enkel vergeleken kan worden. In sommige gevallen wordt er een botscan gedaan (CT-scan) of een magnetic resonance image (MRI-scan).

Wat zijn de mogelijkheden voor behandeling?

Behandeling is afhankelijk van de diagnose en moet individueel afgestemd worden. Een operatie kan nodig zijn en er zijn ook behandelingen waarbij er geen operatie wordt gedaan.
  • Ontstekingsremmers zoals aspirine of ibuprofen om de zwelling te verminderen.
  • Fysiotherapie, inclusief balansoefeningen, gericht op het versterken van de spieren en het verbeteren van de bewegingsvrijheid.
  • Een enkelbrace of andere ondersteuning.
  • Een injectie met steroïden.
  • In geval van een breuk, het gewricht immobiliseren om het de kans te geven te helen.

Een operatie

Als er een verwonding is waarbij het nodig is, of als behandeling geen verlichting geeft, kan de arts een operatie aanbevelen. Veel operatieve behandelingen kunnen poliklinisch worden uitgevoerd. Er kan een kijkoperatie gedaan worden, bij een verwonding waarbij dit noodzakelijk is kan er een open operatie worden uitgevoerd. Herstel kan zes tot tien weken duren. Bij een operatieve behandeling kunnen bijvoorbeeld losse stukje bot worden verwijderd, het gewricht of oppervlak van het bot kan worden schoongemaakt en er kunnen enkelbanden worden gerepareerd of pezen verplaatst.

Het voorkomen van chronische pijn

Bijna de helft van alle personen die de enkel verstuikt ervaart herhaaldelijk zwikken en chronische pijn. Om dit te helpen voorkomen kun je deze simpele adviezen opvolgen:
  • Volg de adviezen van de arts zorgvuldig op en volbreng het voorgeschreven fysiotherapieprogramma en doe de voorgeschreven oefeningen.
  • Ga niet sporten of andere activiteiten doen voor het mag van de arts of fysiotherapeut.
  • Als je weer gaat sporten gebruik dan liever een enkelbrace dan tape. Een brace is effectiever en geeft meer steun.
  • Doe de veters van de schoenen goed vast.
© 2016 - 2024 Tennessee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chronische meningokokkemie: symptomen en behandelingChronische meningokokkemie: symptomen en behandelingKoorts met huiduitslag is een veelvoorkomende combinatie bij kinderen, waar verschillende oorzaken voor zijn, vaak onsch…
Zwakke enkels: Oorzaken en behandeling van verzwakte enkelZwakke enkels: Oorzaken en behandeling van verzwakte enkelDe enkel is het scharnier tussen de spieren en pezen (die voor de kracht zorgen) en de grond. In een aantal omstandighed…
Slokdarmperforatie: Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmperforatie: Oorzaken, symptomen en behandelingEen perforatie van de slokdarm is een ernstige aandoening waarbij er een gaatje of gat onstaan is in de slokdarm. Deze b…
Endometriose: symptomen, diagnose en behandelingEndometriose: symptomen, diagnose en behandelingOngeveer 10% van de vrouwen lijdt aan endometriose, vaak zonder het zelf te weten. Bij endometriose is baarmoederslijmvl…

Ziekte van Bornholm: Virale infectie met pijn op de borstZiekte van Bornholm: Virale infectie met pijn op de borstDe ziekte van Bornholm is een epidemisch optredende virale infectieziekte. De patiënt heeft hierbij een ontsteking van t…
Pijn in de anus: hoe kan je speen of aambeien behandelen?Pijn in de anus: hoe kan je speen of aambeien behandelen?Pijn in de anus, bloed in de stoelgang, moeilijk kunnen zitten: het zijn allemaal symptomen die kunnen wijzen op aambeie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Andreas160578, Pixabay
  • http://www.medicinenet.com/ankle_pain_and_tendinitis/article.htm (geraadpleegd in juni 2016)
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090501090931.htm (geraadpleegd in juni 2016)
  • http://www.premier-ortho.com/patient-education/chronic-lateral-ankle-pain/ (geraadpleegd in juni 2016)
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003167.htm (geraadpleegd in juni 2016)
Tennessee (40 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.