Wallenberg-syndroom: Beroerte in verlengde merg van hersenen

Wallenberg-syndroom: Beroerte in verlengde merg van hersenen Het Wallenberg-syndroom is een zeldzame neurologische aandoening waarbij een infarct of beroerte optreedt in de laterale medulla. De laterale medulla is de medische term voor het verlengde merg. Dit is een deel van de hersenen tussen de hersenstam en het ruggenmerg. Wanneer slagaders naar het verlengde merg geblokkeerd zijn, kan zuurstofrijk bloed niet in het verlengde merg geraken. Deze vorm van ischemie (tekort aan zuurstof in het bloed) leidt tot een beroerte waarbij tal van belangrijke lichaamsfuncties zijn aangetast. Enkele symptomen omvatten bijvoorbeeld problemen bij het lopen, het zien, het praten en het voelen. De behandeling verloopt via diverse therapieën, medicatie of een operatie. Het herstel van de patiënt is van vele factoren afhankelijk maar is dankzij een snelle en efficiënte behandeling meestal vrij gunstig.

Synoniemen Wallenberg-syndroom

Het Wallenberg-syndroom is eveneens gekend onder deze synoniemen:
  • dorsolateraal medullair syndroom
  • lateraal hersenstamsyndroom
  • lateraal medullair infarct
  • syndroom van Wallenberg

'WS' is de afkorting van dit syndroom.

Oorzaken beroerte in verlengde merg van hersenen

De oorzaak van dit type beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen met mentale en lichamelijke symptomen) is niet altijd duidelijk. Mogelijk presenteert het syndroom zich na een nektrauma, of na een chiropraktische behandeling. Ook zijn patiënten die lijden aan bepaalde hart- en vaataandoeningen of bloedstolsels vaker getroffen door het Wallenberg-syndroom.

Symptomen

Omdat de hersenstam verantwoordelijk is voor het zenden van signalen naar het ruggenmerg voor het verkrijgen van een motorische en sensorische functie, veroorzaakt dit type beroerte problemen inzake de gevoels- en spierfunctie. De vijfde hersenzenuw, die verantwoordelijk is voor de motorische en sensibele vezels, valt namelijk uit (trigeminus-uitval).

Volgende symptomen zijn hierbij mogelijk:

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts luistert eerst naar de symptomen van de patiënt met het Wallenberg-syndroom. Daarna voert hij een grondig lichamelijk en neurologisch onderzoek uit.

Diagnostisch onderzoek

De arts voert een computertomografie (CT-scan) of magnetic resonance imaging (MRI-scan) uit. Op deze manier identificeert hij de verstopping in de slagader in de buurt van de laterale medulla.

Differentiële diagnose

De symptomen van deze aandoening lijken sterk op de symptomen van het Horner-syndroom. Deze komen inderdaad ook voor bij patiënten met het Wallenberg-syndroom, dus artsen moeten goed alle symptomen in kaart brengen en voldoende diagnostische onderzoeken uitvoeren.

Behandeling: Medicatie, operatie en diverse therapieën

Voor het syndroom van Wallenberg is geen effectief bewezen behandeling beschikbaar. De patiënt krijgt wel logopedie zodat hij makkelijker leert slikken en praten. In ernstige gevallen plaatst de arts een voedingssonde, zodat de patiënt de benodigde voedingsstoffen krijgt. In sommige gevallen schrijft de arts medicatie voor. Pijnstillers helpen bij langdurige pijn. Ergotherapie is nodig voor het behoud van de dagelijkse vaardigheden bij de patiënt. Ook is fysiotherapie aangewezen voor de evenwichts- en balansproblemen.

Bij een te hoge bloeddruk schrijft de arts ook medicijnen voor. Een bloedverdunner (antistollingsmiddel), zoals heparine of Warfarine, vermindert of verbreekt de verstopping in de slagader. Dit voorkomt eveneens de vorming van bloedstolsels. Sommige anti-epileptica (medicijnen tegen epilepsie) verminderen eveneens de symptomen. In extreme gevallen verwijdert de arts een bloedstolsel via een chirurgische ingreep. Deze operatie gebeurt slechts zeer zelden wegens de complexiteit van de ingreep.

Prognose is variabel

De vooruitzichten op de lange termijn zijn verschillend en hangen af van de plaats en grootte van het infarct in de hersenstam en de mate van schade die hierbij is opgetreden. Sommige patiënten herstellen tussen enkele weken tot zes maanden na de behandeling. Anderen met meer aanzienlijke schade hebben meer problemen of zelfs een permanente handicap.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wallenberg-syndroom: hangend ooglid en lastig spreken na TIAWallenberg-syndroom: hangend ooglid en lastig spreken na TIAHet hebben van een TIA of beroerte kan zeer ingrijpende gevolgen hebben voor het functioneren van de mens. Toch hangt he…
Horner-syndroom: Neurologische aandoeningHorner-syndroom: Neurologische aandoeningHet Horner-syndroom is een relatief zeldzame neurologische aandoening gekenmerkt door een vernauwde pupil (miosis), een…
Syndroom van Horner: oorzaken, symptomen en behandelingSyndroom van Horner: oorzaken, symptomen en behandelingEen afhangend ooglid en een rode huid zijn typische kenmerken van het syndroom van Horner. Het gaat bij deze aandoening…
Baraitser-Winter-syndroom: Afwijkingen gezicht en hersenenBaraitser-Winter-syndroom: Afwijkingen gezicht en hersenenIn 1988 beschreven Baraitser en Winter voor het eerst het Baraitser-Winter-syndroom. Dit is een aangeboren genetische aa…

Wilson-syndroom: Koperstapeling in lever en hersenenWilson-syndroom: Koperstapeling in lever en hersenenHet Wilson-syndroom is een zeldzame erfelijke aandoening veroorzaakt door een stapeling van koper in het lichaam. In het…
Syndroom van Sweet: Huidletsels met koortsSyndroom van Sweet: Huidletsels met koortsHet syndroom van Sweet is een zeldzame ziekte waarbij de patiënten, vooral vrouwen, kampen met pijnlijke huidletsels gep…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 16 juli 2016
  • Lateral medullary syndrome , http://radiopaedia.org/articles/lateral-medullary-syndrome , geraadpleegd op 16 juli 2016
  • NINDS Wallenberg's Syndrome Information Page , http://www.ninds.nih.gov/disorders/wallenbergs/wallenbergs.htm , geraadpleegd op 16 juli 2016
  • Wallenberg Syndrome, http://healthtools.aarp.org/health/wallenberg-syndrome, geraadpleegd op 16 juli 2016
  • Wallenberg syndrome, http://www.hxbenefit.com/wallenberg-syndrome.html#wallenberg-syndrome-differential-diagnosis , geraadpleegd op 16 juli 2016
  • Wallenberg syndroom, http://www.hersenletsel-uitleg.nl/oorzaken-ziektenbeelden/hersenletsel-door-cva-beroerte-bloeding-of-infarct1/herseninfarct/wallenberg-syndroom , geraadpleegd op 16 juli 2016
  • What Is Wallenberg’s Syndrome?, http://www.everydayhealth.com/wallenbergs-syndrome/guide/ , geraadpleegd op 16 juli 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.