Obstipatie tijdens de vakantie

Obstipatie tijdens de vakantie Obstipatie komt relatief veel voor en zeker tijdens de vakantie hebben meer mensen er last van dan we vaak denken. Sommige mensen schamen zich ervoor en dan wordt het ‘probleem’ doodgezwegen. Maar je kunt er van alles aan doen om obstipatie te voorkomen en anders zijn er altijd nog middeltjes om - in beperkte mate - in te nemen. Onnodig rondlopen met obstipatie is absoluut niet nodig.

Wanneer heb je obstipatie?

De norm die gehanteerd wordt, is dat je minder dan driemaal in de week ontlasting produceert. Verder spreken we ook van obstipatie als je alleen ontlasting kunt produceren als er stevig geperst moet worden. Dus bij één dagje geen ontlasting is er zeker (nog) geen obstipatie.

Bron: NancyWintertonPhillips, PixabayBron: NancyWintertonPhillips, Pixabay

Alleen tijdens vakantie

Er zijn genoeg mensen die alleen tijdens de vakantie last van obstipatie hebben. Normaal zit je in een leefpatroon dat bij je past, ontspan je in je huis en eet je op een bepaalde (vaste) manier. Daar went het lichaam aan en is als het ware ‘geaccepteerd’. Bovendien leven de meeste mensen in een gebied waar ze ook oorspronkelijk vandaan komen. Dit is bekend en veilig terrein en geeft een soort rust. Dit geldt overigens ook als je gedurende langere tijd ergens anders woont, want dan acclimatiseer je als het ware.

Tijdens de vakantie is alles anders. Je bent veelal in een vreemd gebied en dit brengt hoe dan ook stress met zich mee. Niet noodzakelijkerwijs op een vervelende manier, maar desondanks heb je spanning/stress over niets mogen vergeten, de route moet goed uitgestippeld zijn etc. De spanning/stress maakt dat je gaat vasthouden. Geestelijk vasthouden is de controle willen vasthouden en letterlijk betreft het de stoffen die in de darmen aan het verteren zijn. Enerzijds is het aandrang onderdrukken door de drukte/hectiek en anderzijds is het cortisol (hormoon) dat wordt aangemaakt in de bijnieren. Een stresshormoon 'helpt' je als het ware te vechten of te vluchten. Dit passen we echter in het heden niet meer toe en dus blijft het hormoon in je lichaam en hoopt het zich op. Dit heeft onder meer direct invloed op je ontlasting.

Verder maak je gebruik van vreemde toiletten en ook dat heeft invloed. Je bent minder ontspannen en 'zit' minder goed. Maar de belangrijkste oorzaak ligt voor de meeste mensen in het andere eetpatroon dat we er vaak op na houden als we vakantie vieren.

Obstipatievrij de vakantie door

Voor de volle honderd procent voorkomen, is een utopie. Toch zijn er verschillende zaken waar je op kunt letten om de kans op obstipatie tot een minimum te reduceren.

Let op bij wc-gebruik

  • Als je vliegt is het verstandig vóór het vliegen nog even naar het toilet te gaan. Toiletten in vliegtuigen zijn klein en niet echt prettig c.q. comfortabel. Mensen hebben dan eerder de neiging de ontlasting maar op te houden. Als je alleen hoeft te plassen in het vliegtuig, dan ben je ook veel sneller weer van het kleine wc’tje af.
  • Als je met de auto of bus reist, dan worden er tussenstops gehouden. Vaak niet bij de meest uitnodigende wc’s. Ga voor je gaat rijden naar de wc en als je toch tijdens de rit moet, kijk dan of je bij een (weg)restaurant kunt gaan. De wc’s zijn hier meestal een stuk schoner dan die bij het benzinestation.
  • Op de camping zijn wc’s soms gehorig. Voel je echter niet gegeneerd door de gehorigheid. Iedereen moet poepen en plassen. Geneer je je toch, zorg dan dat je een radio bij je hebt en zet deze gezellig aan. Natuurlijk kan je altijd tijdens 'hét geluid' doen alsof je een telefoongesprek voert. Het zal aanwezigen minimaal afleiden. Tenslotte kan je ook wachten tot er even een moment niemand is, maar dat is op een grote camping vaak lastig.
  • Het probleem van de camping met de eventueel vieze wc's kan je oplossen door voor de zekerheid naast je wc-rol ook een klein pompflesje met een desinfecterend middel mee te nemen. Die kleine flesjes passen zelfs in de wc-rol en je kunt zo in ieder geval de bril op een eenvoudige wijze schoonmaken. Bij de drogisterij zijn ook papieren wc-brillen te koop. Deze leg je over de bestaande, zo zit je altijd schoon.

Eten en drinken

  • Je eetpatroon is anders en niet zelden heeft dit te maken met het minder vezelrijke eten dat je tot je neemt. We nemen tijdens de vakantie gemakkelijker gemaksvoeding, zoals pizza of gefrituurde zaken, en suikers. Op de voeding letten doen veel mensen na de vakantie wel weer. Probeer toch iets van volkorenproducten te eten en vergeet je groenten en fruit niet.
  • Verder is zeker twee liter water drinken ook erg belangrijk. Een glas lauw water voor het eten, wil ook nog wel eens helpen.
  • Eet in alle rust en kauw je eten goed. Kauwen ontspant en de voeding komt ‘beter’ je maag-darmkanaal binnen.
  • Vooral goed ontbijten. Een goed ontbijt is altijd belangrijk, maar zeker ook tijdens de vakantie. Zo kan je ontspannen en met voldoende basis je dag beginnen.
  • Producten die obstipatie bevorderend zijn en dus vermeden moeten worden zijn: eieren, kaas, chocolade en snoep.
  • Als je gevoelig bent voor obstipatie dan is cafeïne en alcohol eigenlijk niet goed. Als je toch een glaasje neemt, neem er dan in ieder geval water bij.

Voedingsvezels zijn stoffen die ons lichaam niet af kan breken en ze komen dus onverteerd in de darmen aan. Ze dienen als voedingsbron voor (goede) bacteriën die in onze darmen leven en dan met name de dikke darm. Ze zetten voedingsvezels om in nuttige stoffen, we noemen dit fermenteren. Geen of nauwelijks voedingsvezels tot je nemen, maakt dat de ontlasting hard en droog wordt en moeilijk het lichaam kan verlaten.

Bron: Antranias, PixabayBron: Antranias, Pixabay
Overige zaken waar je op moet letten
  • Als je je druk maakt om de reis, de route, de spullen … zorg dan dat je een planning maakt en deze volgt. Zo werk je met meer ontspanning naar de vakantie toe (zonder stress dus!), blijven vragen niet in je hoofd zitten en weet je dat alles goed loopt. Je bent op deze wijze beter in staat je zenuwen te controleren.
  • Bewegen is goed, dat is het altijd. Maar om obstipatie tegen te gaan is bewegen sowieso goed. Of je nu een balletje trapt, wat baantjes zwemt, de omgeving met de fiets verkent of de natuur al wandelend in je opneemt … alle vormen van bewegen zijn goed.
  • Als je reis lang duurt, zorg dan dat je toch wat kunt bewegen, al was het maar tijdens de tussenstops of af en toe het gangpad van het vliegtuig, de trein of bus door te lopen.
  • Pers niet tijdens het poepen, want dat kan weer aambeien tot gevolg hebben.
  • Laxeermiddelen gebruiken als je toch al obstipatie hebt, kan wel maar niet voor lang. Je lichaam raakt er snel aan gewend. Zo heb je steeds meer nodig om tot hetzelfde resultaat te komen.

Tot slot

Voorkomen is beter dan genezen, dus als je voorbereidingen goed zijn en je zorgt voor voldoende voedingsvezels in je eetpatroon, dan kom je een heel eind. Mocht het toch nodig zijn, een laxeermiddel kan je altijd - op beperkte schaal - gebruiken. Als je vervolgens dan maar wel je eetpatroon aanpast, anders blijf je bezig en pak je de oorzaak niet aan.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gehurkt poepen: hoe kan men de stoelgang verbeteren?Gehurkt poepen: hoe kan men de stoelgang verbeteren?Poepen doen we zittend op het toilet, zodat we ons ontspannen of persend van de ontlasting ontdoen. Doordat we een zitte…
Obstipatie (verstopping) bij kinderenObstipatie (verstopping) bij kinderenIn de dikke darm wordt de ontlasting ingedikt totdat het kind aandrang krijgt om te poepen. Als het kind last heeft van…
Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Mensen die lijden aan obstipatie hebben te maken met darmproblemen. Obstipatie komt veel voor. Ongeveer 1 op de 3 mensen…
Rechtopstaand kun je het beste de ontlasting ophoudenDoor te staan kan men veel beter de ontlasting onder controle houden. Er zit namelijk een zekere spier om de endeldarm h…

Oogafscheiding door ooginfecties, contactlenzen of oogletselOogafscheiding door ooginfecties, contactlenzen of oogletselOogafscheiding is een combinatie van slijm, olie, huidcellen en ander vuil dat zich ophoopt in de hoek van het oog, terw…
Heterochromie: Twee verschillende oogkleurenHeterochromie: Twee verschillende oogkleurenBij heterochromie heeft een patiënt twee verschillende oogkleuren, bijvoorbeeld een blauw oog en een groen oog. Het is g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • Gezondheid Magazine, juli 2016: “Wat als je darmen op vakantie gaan”
  • Gezondheidsnet: https://www.gezondheidsnet.nl/vakantie/obstipatie-tijdens-je-vakantie
  • Dokter dokter: https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/reizen-vrije-tijd/constipatie-op-vakantie-help-je-stoelgang/
  • Afbeelding bron 1: NancyWintertonPhillips, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Antranias, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 26-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.