Verschil tussen Omeprazol en Rennie bij brandend maagzuur

Verschil tussen Omeprazol en Rennie bij brandend maagzuur Veel mensen hebben regelmatig last van brandend maagzuur. Dat is een vervelende aandoening. Er zijn verschillende middelen die de klachten van brandend maagzuur verminderen. Het blijft echter de vraag wat in een specifiek geval de beste keuze is. Mensen willen niet direct naar de huisarts gaan en soms is dat ook niet nodig. Maar dan dient men wel op de hoogte te zijn van de werking van verschillende middelen. Omeprazol en Rennie zijn twee medicijnen die vaak gebruikt worden, maar de vraag is wanneer je voor het het ene en wanneer je voor het andere middel kiest.
Omdat veel mensen zelfzorgmedicijnen gebruiken bij klachten zoals brandend maagzuur is het handig om wat méér kennis te krijgen over verschillende middelen om deze klachten te bestrijden. Zo is er een verschil tussen Omeprazol en Rennie en dat is belangrijk om een keuze te kunnen maken.

Brandend maagzuur en de slokdarm

Brandend maagzuur is een vervelende aandoening waar je veel last van kan ondervinden. Pijn, een brandend gevoel aan de borst en krampen zijn veel gehoorde krachten. Maar ook een zure smaak in de mond kan het gevolg zijn. Men kan ook last krijgen van oprispingen en dat kan heel vervelend zijn. Bij brandend maagzuur komt er zuur vrij dat terugstroomt van de maag naar de slokdarm. Hierdoor kan de slokdarm ontstoken raken en dat is niet ongevaarlijk. Het verdient aanbeveling om bij klachten die aanhouden altijd de huisarts te bezoeken. Maar bij lichte of incidentele klachten is het handig om eens te kijken welke middelen geschikt zijn om de klachten te verminderen. Men noemt deze klachten refluxsymptomen.

Rennie

Rennie is een geneesmiddel dat al binnen enige minuten werkt. Het bindt het maagzuur en zet het om in water. Rennie bevat magnesiumcarbonaat en calciumcarbonaat. Het is echter niet verstandig om Rennie langdurig te gebruiken omdat het de oorzaak van de kwaal niet oplost.

Omeprazol

Omeprazol is een medicijn dat onder andere wordt gefabriceerd door de firma Healthypharm. Dit bedrijf is onderdeel van Centrafarm B.V. Zij richten zich op de productie van zelfzorggeneesmiddelen. Dit medicijn bevat een protonpompremmer en dit is werkzaam bij het afremmen van de hoeveelheid maagzuur die de maag aanmaakt. Het middel laat het pH-gehalte van het maagzuur stijgen. De maagzuurremmer Omeprazol kan worden gebruikt om zure oprispingen te verminderen. Omeprazol wordt ook voorgeschreven bij de behandeling van een maagzweer. Het nadeel van Omeprazol is dat het de opname van vitamine B12 kan verminderen.

Overeenkomst tussen Omeprazol en Rennie

Beide geneesmiddelen worden gebruikt om kortdurend de problemen die mensen hebben met een teveel aan maagzuur op te lossen. Zijn de klachten echter langdurig van aard dan dient men de arts in te schakelen.

Verschil tussen Omeprazol en Rennie

Het verschil tussen Omeprazol en Rennie is dat Omeprazol de aanmaak van het maagzuur in de maag afremt. Rennie daarentegen zet het overtollig maagzuur om in water en andere lichaamseigen stoffen. Rennie heeft dus geen invloed op de aanmaak van het maagzuur.

Rennie is geschikt als symptoombestrijder

Omeprazol is een medicijn dat de klachten bij de bron aanpakt, terwijl Rennie dus meer gezien kan worden als een symptoombestrijder. Het is daarom ook niet verstandig om Rennie langdurig te slikken, maar het kan incidenteel wel klachten oplossen.

Rennie en Omeprazol samen gebruiken

Indien je Omeprazol gebruikt dan is het niet verstandig om tegelijk ook Rennie te gebruiken. Dit is overbodig want Omeprazol is een veel krachtiger medicijn dat zelf zijn werk kan doen.

Inname van capsules

Omeprazol wordt verstrekt in capsules. Men dient één of twee capsules in te nemen gedurende tenminste twee of drie dagen. Daarna moet er een verbetering merkbaar worden. Indien dit niet het geval is dan dient men contact op te nemen met de huisarts. Rennie wordt verstrekt in tabletten en met verschillende smaken. Lees de bijsluiter over de wijze van inname.

Stoppen met medicijn bij volgende klachten

Zoals ieder medicijn heeft ook Omeprazol kans op bijwerkingen. In sommige gevallen zal men dan ook onmiddellijk moeten stoppen met het medicijn. Stop in ieder geval bij het optreden van:
  • problemen met ademhaling, opzwellen van lippen, tong
  • rood worden van de huid
  • gele huid, donkere urine

Bijwerkingen

Zoals alle medicijnen heeft ook Omeprazol de kans op bijwerkingen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen bijwerkingen die vaker en die minder vaak voorkomen.

Bijwerkingen die tot 1 op 10 gebruikers voorkomen

  • hoofdpijn
  • maag-darmproblemen, diarree, maagpijn, verstopping of winderigheid
  • misselijkheid of overgeven

Bijwerkingen die minder vaak voorkomen

  • zwelling van voeten of enkels
  • verstoorde slaap
  • duizeligheid
  • huiduitslag
  • algehele malaise en lusteloosheid

Andere geneesmiddelen

Wanneer men andere geneesmiddelen gebruikt en wil starten met Omeprazol dan dient men eerst met de arts te overleggen. Bij het gebruik van Rennie is het eveneens verstandig om met de huisarts te overleggen omdat het, alhoewel vrij verkrijgbaar, toch ook een geneesmiddel betreft waar mensen verschillend op kunnen reageren. Voor Omeprazol geldt dit o.a. bij gebruik van:
  • Ketoconazol, een middel dat gebruikt wordt bij schimmelinfectie
  • Digoxine, wordt verstrekt bij hartproblemen
  • Diazepam, wordt gebruikt bij angst en depressie
  • Sint Janskruid
  • Cilostazol, een medicijn dat gebruikt wordt bij etalagebenen
  • Saquinavir
  • Clopidogrel
  • Erlotirab, een middel dat gebruikt wordt bij kanker
  • Geneesmiddelen die gebruikt worden om het bloed te verdunnen

Vergoeding

Zowel Rennie als Omeprazol zijn zelfzorgmiddelen en vrij te koop bij drogist of apotheek. Indien echter Omeprazol langer dan een half jaar gebuikt moet worden dan komt het medicijn voor vergoeding in aanmerking. Hiervoor kan men het beste contact opnemen met de huisarts.
© 2016 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen brandend maagzuurTips tegen brandend maagzuurBrandend maagzuur: iedereen heeft er wel eens last van. Vooral tijdens de zwangerschap of na het nuttigen van verkeerd v…
Rennie helpt tegen brandend maagzuur maar niet langdurigRennie helpt tegen brandend maagzuur maar niet langdurigVeel mensen nemen dagelijks één of meerdere Rennies omdat zij last hebben van brandend maagzuur. Dit is een veel voorkom…
Omeprazol tegen maagzuur: gebruik, dosis & bijwerkingenOmeprazol tegen maagzuur: gebruik, dosis & bijwerkingenHeb je vaak last van de maag en behoren maagklachten tot je dagelijks leven? Dan kan omeprazol een goede oplossing zijn…
Brandend maagzuur behandelen met maagzuurremmersBrandend maagzuur behandelen met maagzuurremmersBrandend maagzuur ontstaat wanneer voedsel en maagsappen opwerpen in de slokdarm. Het is te herkennen door een zure smaa…

Oculaire rosacea: Droge, rode, jeukende ogen en ooginfectiesOculaire rosacea: Droge, rode, jeukende ogen en ooginfectiesDe huidaandoening rosacea treft voornamelijk de huid van het gezicht, maar tast mogelijk eveneens de ogen aan. De ontste…
Oogafscheiding door ooginfecties, contactlenzen of oogletselOogafscheiding door ooginfecties, contactlenzen of oogletselOogafscheiding is een combinatie van slijm, olie, huidcellen en ander vuil dat zich ophoopt in de hoek van het oog, terw…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frolicsomepl, Pixabay
  • Bijsluiter Omeprazol maagzuurremmer bij het medicijn
  • Protonpompremmer Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Protonpompremmer, geraadpleegd op 25 juli 2016
  • http://healthypharm.nl/, geraadpleegd op 25 juli 2016
  • Bijsluiter Rennie
Reactie

Willianne, 13-02-2020
Een kop Marokkaanse of verse muntthee helpt mij ook tegen onverwacht hevig maagbranden (zònder last van maagzuur te hebben) en werkt vrij snel. Reactie infoteur, 15-02-2020
Beste Willianne,

Hartelijk dank voor deze tip. Mensen kunnen dit zelf proberen of het werkzaam is in hun situatie.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 15-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.