Epiglottitis: Levensbedreigende ontsteking van strotklepje

Epiglottitis: Levensbedreigende ontsteking van strotklepje Bij een epiglottitis is het strotklepje achteraan de tong ontstoken. Infecties evenals diverse externe factoren leiden tot deze gevaarlijke aandoening. Ademhalingsproblemen en slikproblemen komen frequent voor, maar ook andere symptomen treden op. De medische noodsituatie vereist een dringende medische behandeling want zonder een juiste en snelle diagnose en behandeling komt een patiënt te overlijden. De vooruitzichten zijn wel goed wanneer de behandeling vlot en correct gebeurt. Epiglottitis werd voor het eerst beschreven in de 18de eeuw, maar werd gedetailleerd gerapporteerd door de arts Le Mierre in 1936. Een bekende persoon die vermoedelijk in 1796 overleden is aan epiglotitis is George Washington.

Synoniem epiglottitis

Epiglottitis is eveneens gekend onder deze synoniemen
  • laryngitis supraglottica
  • supraglottitis

Epidemiologie ontsteking van strotklepje

Epiglottitis is vrij zeldzaam omdat de meeste patiënten reeds zijn gevaccineerd met H. influenzae type B (Hib) vaccin (H. influenzae is een veroorzaker van de ontsteking). Voordat deze vaccinatie bestond, kwam dit vaak voor bij kinderen tussen de twee en zes jaar. In zeldzame gevallen komt epiglottitis tot stand bij volwassenen. De ziekte komt tot slot vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Functie epiglottis

De epiglottis (strotklepje) bevindt zich aan de achterkant van de tong. Dit weefsel - dat uit kraakbeen bestaat - sluit de luchtpijp bij het slikken, zodat voedsel niet in de luchtwegen terechtkomt. De epiglottis voorkomt hoesten of stikken na het slikken. Epiglottitis is een ontsteking van het strotklepje, in medische termen gekend als “epiglottis”. Het strotklepje, het weefsel dat de luchtpijp bedekt, zwelt wanneer dit ontstoken is. Bij de ontsteking van het strotklepje ontstaan bijgevolg ernstige problemen met de ademhaling.

Oorzaken: Infectie en andere omgevingsfactoren

Bij kinderen is epiglottitis meestal te wijten aan een besmetting met de bacterie Haemophilus influenzae (H. influenzae) type B. Ook bij parainfluenza (virale infectie met symptomen aan luchtwegen) komt epiglottitis tot stand. Bij volwassenen komt epiglottitis vaak tot stand door de besmetting met andere bacteriën zoals Strepcoccus pneumoniae of virussen zoals herpes simplex virus en varicella-zoster (waterpokken: meestal milde virale infectie met algemene symptomen en huiduitslag). Een andere factor die epiglottitis veroorzaakt is de verbranding van de keel door het drinken van warme dranken of door het inslikken van chemische stoffen. Het roken van drugs zoals crack-cocaïne en marihuana, en het inslikken van een vreemd voorwerp leiden tot slot soms ook tot de ontsteking van het strotklepje.

Risicofactoren

Patiënten met een verzwakt immuunsysteem zijn meer vatbaar voor bacteriële infecties die epiglottitis veroorzaken. Ook lopen patiënten zonder een adequate vaccinatie risico op het ontwikkelen van de symptomen. Ouderen, een body mass index (BMI) van meer dan 25,0 kg / m 2, en de aanwezigheid van diabetes mellitus (suikerziekte), een epiglottische cyste (abnormaal met vocht gevormde blaasvormige holte in lichaam) of een longontsteking (= pneumonie: ontsteking onderste luchtwegen) zijn andere risicofactoren.

Symptomen: Koorts en pijn in de keel

Bij kinderen ontwikkelen de symptomen zich in enkele uren terwijl de symptomen bij volwassen meestal in enkele dagen tot stand komen. Epiglottitis begint met hoge koorts en ernstige keelpijn. Andere symptomen zijn:

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek

Epiglottitis is een medische noodsituatie. Medische hulp is met andere woorden onmiddellijk nodig. Het eerste onderzoek is een pulsoximetrie, een eenvoudig en snel onderzoek waarbij de arts het zuurstofgehalte in het bloed meet. De arts onderzoekt voorts het strottenhoofd met behulp van een kleine spiegel die hij tegen de achterkant van de keel houdt. Ook een laryngoscopie (onderzoek keel, strottenhoofd en stembanden) is nuttig. Dit is de medische term voor een inwendig kijkonderzoek van de larynx (het strottenhoofd). Dit onderzoek gebeurt in de operatiekamer waarbij de arts indien nodig plotselinge ademhalingsproblemen kan behandelen. Bijkomende onderzoeken omvatten een bloedonderzoek en een röntgenfoto van de nek of borstkas.

Differentiële diagnose

De inname van een bijtende stof, een peritonsillair abces (abces rond de keelamandelen) en een retrofaryngeaal abces (verzameling van pus achter de keelholte) vormen de differentiële diagnoses voor epiglottitis. De symptomenreeks van deze aandoeningen lijkt namelijk sterk op de symptomenreeks van epiglottitis.

Behandeling: beademing, zuurstof en medicatie

De patiënt verblijft meestal in het ziekenhuis voor de behandeling van epiglottitis. De arts intubeert de patiënt (hij krijgt een ademhalingsbuis in de keel). Ook krijgt hij zuurstof toegediend. Andere medicamenteuze behandelingen omvatten antibiotica om de infectie te behandelen en corticosteroïden om de zwelling van de keel te verminderen. Daarnaast krijgt de patiënt via een ader (intraveneus) vocht toegediend.

Prognose is goed bij tijdige en snelle behandeling

Epiglottitis is een levensbedreigende noodsituatie. Met de juiste en vooral ook tijdige behandeling is het resultaat meestal goed. De arts koppelt de meeste patiënten van de beademing af binnen enkele dagen. Niet of niet tijdig herkende epiglottitis leidt snel tot geblokkeerde luchtwegen waardoor de patiënt komt te overlijden.

Complicaties levensbedreigende ontsteking

Complicaties van epiglottitis omvatten:

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontsteking van het strotklepje/EpiglottitisOntsteking van het strotklepje/EpiglottitisDe ontsteking van het strotklepje is een zeldzame aandoening die vooral voorkomt bij kinderen tussen de één en zes jaar…
Epiglottitis: symptomen & behandeling ontsteking strotklepjeEpiglottitis: symptomen & behandeling ontsteking strotklepjeEpiglottitis duidt op een ontstoken strottenklepje, een ontsteking van het strotklepje. Epiglottitis is een weinig voork…
Epiglottitis, een ontsteking van het strottenklepjeEpiglottitis, een ontsteking van het strottenklepjeEpiglottitis is een zeer gevaarlijke aandoening, waarbij het strottenklepje van het kind of volwassene ontstoken is. Epi…
Pseudokroep of valse kroep: Blaffende hoest met benauwdheidPseudokroep of valse kroep: Blaffende hoest met benauwdheidPseudokroep (valse kroep) is een virusinfectie aan het strottenhoofd en de luchtpijp die meestal in de herfst of vroege…

Mitralisklepprolaps: Bloed stroomt terug naar linkerboezemMitralisklepprolaps: Bloed stroomt terug naar linkerboezemDe mitralisklep bevindt zich tussen de linkerboezem en linkerkamer van het hart. De klep zorgt er voor dat het bloed aan…
Secundaire amenorroe: Minstens zes maanden geen menstruatieSecundaire amenorroe: Minstens zes maanden geen menstruatieBij vrouwen die minstens één keer een normale menstruatie gehad hebben, ontstaat soms secundaire amenorroe. Hierbij is d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Harlequin Colors, Flickr (CC BY-2.0)
  • Causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/epiglottitis/basics/causes/con-20027854, geraadpleegd op 23 augustus 2016
  • Clinical Presentation, http://emedicine.medscape.com/article/763612-clinical-presentation#showall, geraadpleegd op 23 augustus 2016
  • Definition, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/epiglottitis/basics/definition/con-20027854, geraadpleegd op 23 augustus 2016
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/763612-differential-diagnoses#showall, geraadpleegd op 23 augustus 2016
  • Epiglottitis, http://nl.healthline.com/health/epiglottitis, geraadpleegd op 23 augustus 2016
  • Epiglottitis, http://www.webmd.com/a-to-z-guides/epiglottitis-infection-inflammation?print=true, geraadpleegd op 23 augustus 2016
  • Epiglottitis, https://medlineplus.gov/ency/article/000605.htm, geraadpleegd op 23 augustus 2016
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/763612-overview#showall, geraadpleegd op 23 augustus 2016
  • Risk factors, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/epiglottitis/basics/risk-factors/con-20027854, geraadpleegd op 23 augustus 2016
  • Symptoms, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/epiglottitis/basics/symptoms/con-20027854, geraadpleegd op 23 augustus 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.