Huisstofmijten bestrijden en uit de slaapkamer houden

Huisstofmijten bestrijden en uit de slaapkamer houden Als u al last heeft van een huisstofmijtallergie, dan kan het zijn dat u in de herfst- en wintermaanden meer last krijgt van klachten dan in de andere maanden. Dit komt omdat er in deze periode van het jaar een hogere toename van huisstofmijt is, doordat de luchtvochtigheid in huis erg hoog is. De huisstofmijt voelt zich het prettigst bij een temperatuur zo rond de 25 graden en in deze periode vermeerderen de huisstofmijten het snelst. Ervaart u klachten, zoals een loopneus, geïrriteerde ogen of een prikkelende keel, dan kan het heel goed zijn dat het geen verkoudheid is, maar dat dit symptomen zijn van een huisstofmijtallergie. Bent u niet verkouden, maar wordt u elke ochtend wakker met hoofdpijn en een verstopte neus, ook dit zijn symptomen van deze allergie. Gelukkig zijn er een aantal manieren om huisstofmijten zoveel mogelijk buiten de slaapkamer te houden.

Inhoud


Wat zijn huisstofmijten

Huisstofmijten, ook wel gewoon mijten genoemd, zijn minuscule, witachtige beestjes die horen bij de spinnenfamilie; de spinachtigen. Ze zijn niet te zien met het blote oog en zijn absoluut ongevaarlijk, maar als u last heeft van allergie voor de huisstofmijt dan kan het wel vervelende klachten veroorzaken. In feite bent u niet allergisch voor deze beestjes, maar wel voor hun uitwerpselen. Deze beestjes voelen zich op hun best op donkere, vochtige plaatsen waar de temperatuur ongeveer rond de 25 graden is. Ze voeden zich met huidschilfers van mensen en om deze reden zijn matrassen, dekbedden en kussens de meest geliefde plekken voor huisstofmijten. Daarnaast komen ze ook voor in kleding, vloerbedekking, stoffen banken en stoelen en stoffen speelgoed, zoals knuffelbeesten.

Symptomen van huisstofmijtallergie

Doordat de slaapkamer en het matras de favoriete plek is van de huisstofmijt, komen de klachten grotendeels ’s nachts voor en ’s ochtends bij het wakker worden. We slapen gemiddeld 8 uur, dus we komen een lange tijd in aanraking met deze beestjes en hun uitwerpselen. De klachten van een huisstofmijtallergie zijn:
  • Astmatische klachten, zoals moeilijk ademhalen, piepende ademhaling, 's nachts hoesten en soms benauwdheid, benauwd worden ná het opmaken van het bed, of ná het verwisselen of legen van de stofzuigerzak.
  • Wakker worden met een verstopte neus, loopneus of niesbuien.
  • Tranende en jeukende ogen.
  • Vermoeidheid.
  • Slecht slapen.
  • Hoofdpijn.
  • Eczeem.

Beste manier om huisstofmijten uit de slaapkamer houden

De beste manier om huisstofmijten en de allergie te bestrijden is het uit de weg gaan van de huisstofmijten en de klachten van de allergie te behandelen. Het uit de weg ruimen van huisstofmijten is niet 100 procent haalbaar, maar u kunt er wel voor zorgen dat hun leefomgeving verre van ideaal is, zodat de toename van huisstofmijten verminderd wordt en hun aantal zo laag mogelijk wordt en blijft.

De slaapkamer

Allereerst kunt u ervoor zorgen dat er geen vloerbedekking of kleden op de slaapkamervloer ligt. Neem dus als het kan laminaat, plavuizen, kurk of zeil en probeer elke dag de slaapkamer schoon te houden en goed te ventileren. Om de slaapkamer schoon te houden kunt u het beste gebruik maken van een schone, vochtige doek en dweil. Stofzuigen ligt voor de hand, maar is voor het verwijderen van huisstofmijten geen goed idee, want huisstofmijten zijn zo klein dat ze vaak niet tegengehouden worden door het filter en dus terug de ruimte in worden geblazen. Wilt u wel stofzuigen, dan zijn er speciale filters te verkrijgen die de mijten niet weer doorlaten. Gordijnen kunt u wel op uw slaapkamer houden, maar het is dan verstandig om te kiezen voor katoenen of kunststof gordijnen. Probeer de slaapkamer zo leeg mogelijk te laten. Hoe meer er in de slaapkamer staat, hoe meer stof zich kan ophopen. Houd ook de ruimte onder het bed vrij, hier hoopt stof zich eenvoudig op. Als het mogelijk is, zet dan de kledingkast buiten de slaapkamer neer. Tijdens het aan- en uitkleden verliest u veel huidschilfers waar de huisstofmijten erg dol op zijn. Om uw slaapkamer goed te laten ventileren is het aan te bevelen om de ramen lekker open te zetten, als dat mogelijk is. Doe dit ook lekker op een frisse winterdag, want de vrieskou zorgt ervoor dat de mijten doodgaan. Vanwege de luchtvochtigheid doet u er verstandig aan geen was te laten drogen op uw slaapkamer. Mocht uw slaapkamer erg vochtig zijn, dan kan een luchtontvochtiger helpen.

Een goede bedhygiëne

Verzorg niet alleen uw slaapkamer goed, maar ook uw bed. Een goed geventileerde slaapkamer en een hygiënisch bed kunnen een hoop klachten voorkomen. Was uw beddengoed elke week op 60 graden, zodat de eitjes van de huisstofmijten niet uit kunnen groeien en laat het gewassen beddengoed het liefst buiten drogen óf in een wasdroger. Nadat het wasgoed droog is, kunt u ervoor kiezen om het wasgoed te strijken, zodat de overgebleven mijten alsnog doodgaan.

Er zijn ook speciale allergeendichte matras- en kussenhoezen verkrijgbaar, waar de huisstofmijten niet doorheen kunnen. Wat betreft materiaal van uw dekbed en kussen kunt u het beste kiezen voor synthetisch of katoenen materiaal in plaats van dons en wol. Een matras van polyether en schuimrubber is sowieso een goed matras tegen de huisstofmijten. Als u ’s ochtends wakker wordt, maak dan uw bed niet op, maar sla het dekbed over de achterkant van uw bed heen, zodat het bed goed kan luchten.

Extra behandelingen

Er zijn tegenwoordig bedden te koop die een eigen klimaatsysteem hebben. Dit systeem zuivert de lucht in en om het bed en zorgt ervoor dat de ruimte om het bed vrij is van fijnstof, huisstofmijt en pollen. In een normaal bed kan de luchtvochtigheid 's nachts oplopen tot meer dan 80 procent, maar met dit klimaatsysteem wordt de luchtvochtigheid voor meer dan de helft teruggedrongen. Hiermee blijft het bed vrij van vocht, schimmels, bacteriën en huisstofmijt.

Het is ook mogelijk om uw matras een speciale behandeling te geven tegen huisstofmijten. Er wordt dan gebruikt gemaakt van een stof die huisstofmijten en schimmels doodmaakt, maar ook de innesteling van nieuwe eitjes tegengaat. Deze behandeling is maar een keer nodig, mits er natuurlijk wel om de zoveel jaar een ander matras wordt aangeschaft. Het ene matras gaat iets langer mee dan een ander matras, maar gemiddeld is de levensduur van een matras ongeveer 10 jaar.

Aanvullende verzekeringen

Speciale behandelingen of de aanschaf van een anti-allergeen bed of matras kunnen behoorlijk oplopen qua prijs. Als u een aanvullende verzekering hebt, is het aan te raden om de voorwaarden even goed door te lezen. Sommige verzekeraars vergoeden soms een gedeelte van de kosten. Vaak is de voorwaarde dan wel dat u van uw huisarts een ondertekende allergieverklaring moet hebben, zodat u deze kunt overhandigen aan uw verzekeringsmaatschappij.

Bron: Pexels, PixabayBron: Pexels, Pixabay

Huisdieren

Laat uw huisdier nooit op uw slaapkamer komen, of zelfs ’s nachts bij u slapen. Huisstofmijten zijn dol op de huidschilfers en haren van uw huisdier. Bovendien kan uw huisdier zelf ook zorgen voor allergische reacties. Ze laten huidschilfers en restjes speeksel achter en hier zitten veel bacteriën in die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Katten kunnen vlooien overbrengen in uw bed en deze vermenigvuldigen zich snel. Daarnaast hebben katten en honden ook wel eens een probleem met wormen en vaak weet u dat (nog) niet als ze besmet zijn. U kunt hierdoor wel besmet raken en ziek worden. Dus voor een goede slaapkamerhygiëne is het heel belangrijk dat u uw slaapkamerdeur dicht houdt voor uw huisdieren!

Bestrijden van allergische klachten

Naast het bestrijden van de huisstofmijten zelf is het ook mogelijk anti-allergiemedicijn te gebruiken. Deze zijn te verkrijgen bij de apotheek of via uw huisarts. Er zijn verschillende vormen te verkrijgen, zoals tabletjes of neusspray. Als er sprake is van een langdurig geïrriteerd neusslijmvlies, dan is een neusspray met corticosteroïden een aanrader. Deze neusspray werkt ontstekingsremmend, vermindert overgevoeligheidsreacties en voorkomt zwelling van het neusslijmvlies. En het werkt heel goed bij klachten van een huisstofmijtallergie.
© 2016 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisstofmijt bestrijdenHuisstofmijt bestrijdenDe huisstofmijt is een piepklein beestje dat overal voorkomt: zowel binnen als buiten. Huisstofmijt is verantwoordelijk…
Huisstofmijt in huisHuisstofmijt in huisDe huisstofmijt komt, zoals de naam al doet vermoeden, in stof voor. De huisstofmijt leeft van organisch materiaal. Het…
Tips om benauwdheid bij astma te voorkomenAstma is een ziekte die niet overgaat, maar het voorkomen van prikkels kan er voor zorgen dat patiënten minder last hebb…
HuisstofmijtallergieHet hele jaar door verkouden. Dit klinkt vreselijk maar mensen met een huisstofmijtallergie zullen het herkennen. Door d…

Teek gezien: snel verwijderen met tekenpincet of tekentangTeek gezien: snel verwijderen met tekenpincet of tekentangEen teek is een gevaarlijk beestje, althans sommige van hen. Een aantal kan namelijk een ernstige ziekte overbrengen. Wi…
Levercyste (hepatische cyste): symptomen en behandelingLevercyste (hepatische cyste): symptomen en behandelingEen levercyste (hepatische cyste) is een abnormale holte gevuld met vocht in de lever. Een levercyste of cyste in de lev…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://www.plusonline.nl/slapen/9-tips-tegen-mijten-in-je-bed?mt=1e5a8c90b7e19825b9eb23303437c4711a7c4160b5d3115bdaa1b5d584a1b550
  • http://www.freshbed.nl/?utm_source=gezondheidsnet&utm_medium=advertorial&utm_campaign=freshbed
  • http://www.duurzaamthuis.nl/hoe-pak-je-de-huisstofmijt-aan
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.