Otitis media (middenoorontsteking): Infectie bij kinderen

Otitis media (middenoorontsteking): Infectie bij kinderen Het middenoor is de kleine ruimte achter het trommelvlies. Otitis media is de medische term voor een infectie of ontsteking in het middenoor. Bij deze vaak acute oorontsteking die vaak voorkomt bij kinderen, hoopt vocht zich op in het middenoor. Vaak ontstaat deze aandoening als gevolg van een virale of bacteriële infectie zoals een verkoudheid of een andere luchtwegaandoening. Een afscheiding die uit het oor komt, oorpijn en koorts zijn enkele kenmerkende symptomen van otitis media. Vaak is een behandeling niet nodig omdat de patiënt vrij snel spontaan geneest, maar soms is medicatie wel nodig. In uitzonderlijke gevallen is een operatie mogelijk om het oor weer te herstellen.

Epidemiologie middenoorontsteking: Vaak bij kinderen

De meeste kinderen hebben ten minste één middenoorontsteking gehad tegen de tijd dat ze drie jaar zijn, al is een middenoorontsteking ook op volwassen leeftijd mogelijk. Bij kinderen is de buis van Eustachius kleiner dan bij volwassenen en tevens hebben ze relatief grotere neusamandelen dan volwassenen. Jongens en meisjes zijn in gelijke aantallen getroffen.

Oorzaken: Vaak na bovenste luchtweginfectie

Een ontsteking in het middenoor is vaak het gevolg van een andere ziekte zoals een verkoudheid (milde infectie met symptomen aan neus en keel), griep of een allergie of een andere bovenste luchtwegaandoening. Het middenoor is namelijk verbonden met het bovenste ademhalingskanaal door een klein kanaal, de buis van Eustachius. Een bovenste luchtwegaandoening veroorzaakt congestie (verstopte sinussen) en zwelling van de neus, de keel alsook de buis van Eustachius in het oor. De infectie verspreidt zich vervolgens naar het middenoor en veroorzaakt een vochtophoping achter het trommelvlies omdat de buis van Eustachius geblokkeerd is. Een bacteriële of virale infectie van het vocht veroorzaakt de symptomen van deze infectie van het middenoor.

Risicofactoren ontsteking in het middenoor

Volgende risicofactoren verhogen de kans op het ontwikkelen van otitis media:
  • Aandoeningen zoals het syndroom van Down en schisis (een gespleten gehemelte)
  • Een slechte luchtkwaliteit: Blootstelling aan tabaksrook of hoge niveaus van luchtvervuiling verhoogt het risico op een middenoorontsteking.
  • Kinderopvang: In kinderopvangcentra ontstaan vaker verkoudheden en oorinfecties.
  • Leeftijd: De meeste kinderen zijn tussen de zes maanden en twee jaar oud wanneer ze een middenoorinfectie krijgen. Dit is het gevolg van de grootte en vorm van de buis van Eustachius en het nog niet goed werkende immuunsysteem.
  • Seizoensgebonden factoren: Oorontstekingen komen het meest voor tijdens de herfst en winter omdat een verkoudheid en griep dan ook meer optreden of omdat dan meer pollen in de lucht aanwezig zijn.
  • Zuigelingenvoeding: Baby die drinken uit een fles ervaren meer oorinfecties dan baby’s die borstvoeding krijgen.

Symptomen otitis media

Eén of beide oren zijn betrokken door een middenoorontsteking. Soms krijgen kinderen vocht in het middenoor, maar geen infectie. Dit is gekend als “otitis media met effusie”. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van een middenoorinfectie:

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek

De arts bestudeert de oorschelp(en) en het trommelvlies van elk oor met behulp van een otoscopie. Een otoscopie is een inwendig gehooronderzoek van het oor of de oren. De otoscoop, het instrument dat de arts gebruikt, bevat een verlichtingselement zodat de arts in staat is het oor grondig te bestuderen. Een pneumatische otoscoop blaast een pufje lucht in het oor om de trommelvliesbeweging te testen. Wanneer bij de patiënt vocht in het middenoor zit door de infectie, is een mindere beweging te merken. Ook een tympanometrie is een mogelijk onderzoek. Hierbij stuurt de arts lucht en geluid naar het middenoor. Daarnaast is een gehooronderzoek noodzakelijk wanneer de patiënt meermaals kampt met otitis media.

Differentiële diagnose

Een middenoorontsteking heeft een symptomenreeks die ook nog lijkt op onderstaande aandoeningen:

Behandeling

De arts bepaalt aan de hand van diverse factoren wat de beste behandelmethode is voor otitis media:
  • de algehele gezondheid van de patiënt
  • de ernst van de symptomen
  • de leeftijd van de patiënt
  • de reactie op specifieke medicijnen, behandelingen, of therapieën
  • de verwachte duurtijd van de aandoening
  • de wensen of voorkeuren van de patiënt

Een patiënt herstelt meestal spontaan van een middenoorontsteking binnen drie tot vijf dagen. Het aanbrengen van een warm washandje op het aangetaste oor verzacht de pijn. Bij zuigelingen of bij patiënten met ernstige symptomen, bestaat de behandeling uit antibiotica (om bacteriële infecties te bestrijden), pijnstillers en eventueel het inbrengen van buisjes in het trommelvlies bij chronische oorinfecties.

Complicaties

Meestal veroorzaakt een middenoorontsteking geen complicaties op lange termijn. Frequente of aanhoudende infecties en een hardnekkige vochtophoping leidt tot een aantal ernstige complicaties:
  • de ziekte van Ménière (duizeligheid, oorsuizen en gehoorverlies)
  • een gescheurd trommelvlies: de meeste trommelvliesscheuren verbeteren na enkele dagen maar soms is chirurgisch herstel nodig.
  • een infectie of aandoening elders in het hoofd zoals mastoïditis (ontsteking van de botten achter hoor), labyrintitis (ontsteking van het labyrint, een deel van het binnenoor) en meningitis (de beschermende vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg)
  • permanent gehoorverlies
  • taal- en spraakproblemen

Prognose

Het horen van geluiden is moeilijker voor het kind wanneer zich vocht in het middenoor bevindt. Dit geleidend gehoorverlies is vergelijkbaar met datgene wat te horen is onder water. Sommige kinderen hebben gehoorproblemen terwijl anderen op korte termijn geleidend gehoorverlies ervaren. Meestal verdwijnt dit gehoorverlies weer wanneer het vocht verdwenen is. Wanneer middenoorontstekingen steeds terugkeren, ontstaat blijvende schade. Een snelle en goede behandeling is dan ook essentieel bij vermoedelijke symptomen van een middenoorontsteking. Bij otitis media met effusie heeft de patiënt wel oorafscheiding maar geen pijn, infectie of koorts. Dit is lastig om te diagnosticeren en vaak zien ouders het probleem ook niet (direct). Dit veroorzaakt mogelijk problemen bij de taal- en spraakontwikkeling.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Middenoorontsteking (otitis media)Middenoorontsteking (otitis media)Middenoorontsteking (otitis media) is een ontsteking van het slijmvlies van het middenoor. Een otitis media komt veel vo…
Middenoorontsteking: oorzaken, symptomen, behandelingMiddenoorontsteking: oorzaken, symptomen, behandelingEen ontsteking van het middenoor wordt ook wel otitis media genoemd. Het is een veel voorkomende ziekte, vooral bij zuig…
Kinderziekte - MiddenoorontstekingKinderziekte - MiddenoorontstekingKinderen beschikken nog niet altijd over de voldoende woorden om duidelijk te maken hoe zij zich voelen. Daarbij zijn zi…
Oorontsteking van het middenoor, symptomenOorontsteking van het middenoor, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van het middenoor zijn een pijnlijk gevoel in het oor en het gevoel van druk dat op h…

Labyrintitis: Ontsteking van deel van binnenoor (labyrint)Labyrintitis: Ontsteking van deel van binnenoor (labyrint)Het binnenoor speelt een belangrijke rol voor zowel het gehoor als het evenwicht. Bij labyrintitis zijn delen van het bi…
Cardiomegalie: Vergroot hart (hartvergroting)Cardiomegalie: Vergroot hart (hartvergroting)Cardiomegalie, de medische term voor een vergroot hart, is een symptoom van een onderliggende ziekte. Cardiomegalie kent…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenIcons, Pixabay
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/994656-differential-diagnoses#showall, geraadpleegd op 26 september 2016
  • Ear Infection Health Center, http://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/understanding-otitis-media-basics, geraadpleegd op 26 september 2016
  • Middle ear infection (otitis media) - NHS Choices, http://www.nhs.uk/conditions/otitis-media/Pages/Introduction.aspx, geraadpleegd op 26 september 2016
  • Otitis media, http://www.asha.org/public/hearing/Otitis-Media/, geraadpleegd op 26 september 2016
  • Otitis media, http://www.saintlukeshealthsystem.org/health-library/otitis-media-middle-ear-infection-adults, geraadpleegd op 26 september 2016
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/994656-overview#showall, geraadpleegd op 26 september 2016
  • Overview, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/home/ovc-20199482, geraadpleegd op 26 september 2016
  • Symptoms & Causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/symptoms-causes/dxc-20199484, geraadpleegd op 26 september 2016
  • Treatment, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/diagnosis-treatment/treatment/txc-20199908, geraadpleegd op 26 september 016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.