RS-virus: symptomen, oorzaak, besmettelijk & behandeling RSV

RS-virus: symptomen, oorzaak, besmettelijk & behandeling RSV Het RS-virus of RSV is een virus dat luchtweginfecties veroorzaakt. De meeste kinderen raken besmet met het virus vóór hun tweede levensjaar. Het RS-virus kan ook volwassenen infecteren. Bij volwassenen en oudere, gezonde kinderen, zijn de symptomen van het RS-virus vaak mild en lijkt het vaak op een gewone verkoudheid. Zelfzorgmaatregelen zijn meestal alles wat nodig is om het ongemak te verlichten. Infectie met het RS-virus verloopt in sommige gevallen ernstig, vooral bij premature baby's en kinderen met onderliggende aandoeningen. Besmetting met het RS-Virus kan ook serieuze klachten geven bij ouderen, volwassenen met hart- en longziekten, of bij personen met een zeer zwak immuunsysteem. Soms is opname op een intensivecare-afdeling geboden.

Symptomen van het RS-virus

Incubatieperiode

De incubatieperiode van het respiratoir syncytieel virus (RSV) bedraagt 2 tot 8 dagen, meestal 5 dagen. De incubatieperiode is de tijd die verstrijkt tussen de besmetting met het virus en de eerste symptomen van de ziekte.

Verschijnselen

Bij volwassenen en oudere kinderen veroorzaakt het RS-virus meestal milde symptomen, die lijken op een verkoudheid. Het gaat hierbij om de volgende klachten:

Cyanose / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Cyanose / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Ernstiger verloop

Soms verloopt de ziekte ernstiger. Het RS-virus kan leiden tot een longontsteking of bronchiolitis, een ontsteking van de kleine luchtwegen in de longen. Symptomen kunnen bestaan uit:
  • Koorts;
  • Ernstige hoest;
  • Piepende ademhaling (stridor) - een hoog geluid dat meestal bij het uitademen wordt gehoord;
  • Snelle ademhaling of ademhalingsproblemen, die kunnen maken dat het kind liever gaat zitten in plaats van liggen;
  • Blauwachtige kleur van de huid door gebrek aan zuurstof (cyanose).

Baby's worden het zwaarst getroffen door het RS-virus. Als zij worden getroffen door een bronchitis of longontsteking, kunnen zij last krijgen van ademhalingsproblemen, waarbij ze een snelle, oppervlakkige ademhaling hebben. Soms lopen ze zelfs blauw aan bij hoge ademnood. Ook kunnen er bij de zieke baby voedingsproblemen optreden. Dit komt dan doordat het kindje tijdens het voeden snel uitgeput raakt en in ademnood komt. Ze kunnen ook buitengewoon lethargisch en prikkelbaar zijn.

Ziekenhuisopname

De meeste kinderen en volwassenen herstellen binnen één tot twee weken van de ziekte, maar soms is een ziekenhuisopname vereist vanwege hevige benauwdheid of voedingsproblemen. Vooral bij jonge baby's, baby's die te vroeg zijn geboren, of baby's en volwassenen die chronische hart- of longproblemen hebben, kan het virus een meer ernstig verloop veroorzaken.

Oorzaak en besmetting RSV

RS-virus

Het RS-virus komt je lichaam binnen via je ogen, neus of mond. Het verspreidt zich gemakkelijk wanneer besmette speekseldruppeltjes worden ingeademd of doorgegeven aan anderen door middel van direct contact, zoals handen schudden of via hoesten, niezen en praten. Het virus kan op deze manier ook op de handen of op bijvoorbeeld speelgoed en deurklinken terechtkomen.

Wanneer ben je besmettelijk?

Een besmette persoon is het meest besmettelijk in de eerste paar dagen nadat je het virus hebt opgelopen. Je kunt echter al andere mensen besmetten voordat de eerste klachten zich openbaren. Je bent niet meer besmettelijk als je helemaal hersteld bent. Kinderen die jonger zijn dan 2 jaar zijn vaak langer besmettelijk.

Risicofactoren

Leeftijd en seizoen

De meeste kinderen van 2 jaar, hebben vaak al een besmetting met het RS-virus achter de rug. Kinderen naar een kinderdagverblijf gaan of die broers en zussen hebben die naar school gaan, hebben een hoger risico op blootstelling aan het virus. Je hebt ook meer kans om het virus op te lopen tijdens de piek van het RSV-seizoen, die meestal begint in de herfst en eindigt in het voorjaar.

Risicogroepen

Mensen met een verhoogd risico op ernstige, soms levensbedreigende infecties, zijn onder meer:
  • Baby's jonger dan 6 maanden oud
  • Jongere kinderen, vooral jonger dan 1 jaar oud, die te vroeg geboren zijn of die een onderliggende aandoening hebben, zoals aangeboren hart- of longziekte;
  • Kinderen met een verzwakt immuunsysteem, zoals kinderen die chemotherapie ondergaan of een transplantatie hebben gehad;
  • Zuigelingen in overvolle kinderopvanginstellingen;
  • Ouderen;
  • Volwassenen met astma, congestief hartfalen of COPD;
  • Mensen met een immunodeficiëntie: ziekten die het immuunsysteem verzwakken zoals leukemie of hiv/aids.

RS-virus complicaties

Complicaties van het RS-virus zijn:
  • Ziekenhuisopname;
  • Longontsteking, bronchitis of bronchiolitis;
  • Oorontsteking; en
  • Terugkerende infecties.

Kind wordt onderzocht met stethoscoop / Bron: Wavebreakmedia/ShutterstockKind wordt onderzocht met stethoscoop / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock

Onderzoek en diagnose

De (huis)arts kan besmetting met het RS-virus vermoeden op basis van een lichamelijk onderzoek en de tijd van het jaar waarin je de klachten hebt. De arts kan onder meer naar de longen luisteren met een stethoscoop om te controleren of er sprake is van een piepende ademhaling of andere abnormale (adem)geluiden. Andere mogelijke onderzoeken zijn:
  • Pulsoximetrie: een meting van het zuurstofgehalte in het bloed;
  • Bloedonderzoek om te checken op witte bloedcellen of om te zoeken naar de aanwezigheid van virussen, bacteriën of andere organismen;
  • Röntgenfoto's van de borst om te controleren op longontsteking;
  • Laboratoriumonderzoek van respiratoire afscheiding uit je neus om te controleren op het RS-virus.

RS-virus behandeling

Behandeling is meestal niet nodig, omdat de klachten veelal vanzelf verdwijnen na een paar dagen tot een week. Het nemen van aan aantal algemene zelfzorgmaatregelen kan verlichting van de klachten bieden. In ernstige gevallen is een ziekenhuisopname nodig.

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend / Bron: Martin SulmanParacetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend / Bron: Martin Sulman

Ondersteunende zorg

Paracetamol kan ingenomen worden en werkt koortsverlagend en pijnstillend. Neusdruppels met zout water, kan de neus wat doorgankelijker maken. De arts kan ook een antibioticum voorschrijven als er bijvoorbeeld sprake is van een complicatie als een bacteriële longontsteking. Zorg dat je kind voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen.

Ziekenhuiszorg

Een ziekenhuisopname is alleen nodig in ernstige gevallen. In dat geval kan toediening van intraveneuze vloeistoffen en zuurstof nodig zijn. Zuigelingen en kinderen kunnen ook worden aangesloten op een beademingsapparaat om de ademhaling te vergemakkelijken.

Medicijnen

In sommige ernstige gevallen kan een bronchusverwijders per inhalatie worden gebruikt om een ​​piepende ademhaling te verlichten. Deze medicatie opent luchtwegen in de longen.

Soms wordt ribavirine, een antiviraal middel, voorgeschreven. Dit kan in capsules en tabletten of via infuusvloeistof, welke in het ziekenhuis via een infuus toegediend.

Zelfzorgmaatregelen en huismiddeltjes

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om de klachten te verlichten.

Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Lucht bevochtigen

Bevochtig de lucht. Houd de kamer van je zieke kind warm, maar niet té warm. Als de lucht droog is, kan een luchtbevochtiger, verdamper of bakjes aan de verwarming helpen om de lucht te bevochtigen en klachten als verstopping en hoesten te verminderen. Houd de bevochtiger goed schoon, om de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 à 55 procent. Met een speciaal apparaatje kun je dit meten.

Goed ventileren

Goed ventileren doe je door dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes open te zetten. Doe deze roosters niet dicht, ook niet in de winter.

Rechtopstaande positie

Houd je kind in een rechtopstaande positie. Rechtop zitten maakt ademhalen gemakkelijker. Je kind plaatsen in een autostoeltje kan helpen. Plaats je kind tijdens het slapen op zijn of haar rug op een stevig matras zoals altijd, maar maak het hoofdeinde van je matras iets hoger door iets onder het matras te leggen.

Ventilatieroosters openzetten / Bron: Martin SulmanVentilatieroosters openzetten / Bron: Martin Sulman

Voldoende drinken

Stimuleer je kind om te drinken, teneinde uitdroging te voorkomen. Ga door met het geven van borstvoeding of flesvoeding zoals je gewend bent.

Neusspray

Neusspray is een veilige, effectieve manier om congestie te verminderen, zelfs voor jonge kinderen. Er is bijvoorbeeld Otrivin Baby Zoutoplossing Neusspray, waarbij de zoutconcentratie is aangepast om het neusje van je baby zachtjes mee te reinigen.

Pijnstillers

Pijnstillers zoals paracetamol werken pijnstillend en koortsverlagend.

Sigarettenrook vermijden

Elimineer blootstelling aan sigarettenrook. Blijf weg van sigarettenrook, omdat het de symptomen kan verergeren. Rook van sigaretten irriteert de slijmvliezen.

Preventie RS-virus

Vaccin

Er zijn meerdere vaccins ontwikkeld die bescherming bieden tegen het RS-virus. Het eerste vaccin, voor pasgeboren baby's, werd in 2022 goedgekeurd door de EMA. Begin mei 2023 kreeg ook een vaccin voor 60-plussers groen licht. Het derde vaccin, Abrysvo van Pfizer, is in juli 2023 goedgekeurd door de Europese Commissie. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het vaccin beoordeeld via een versnelde procedure vanwege de ernst van het RS-virus voor de volksgezondheid.

Abrysvo wordt toegediend aan zwangere vrouwen vóór de bevalling. Het stimuleert de productie van antistoffen die via de placenta bij de baby terechtkomen, waardoor het kind in de eerste zes maanden van het leven beschermd is. Onderzoeken tonen aan dat ook 60-plussers, die kwetsbaar zijn voor het virus, baat hebben bij de vaccinatie.

Het nu goedgekeurde vaccin veroorzaakt lichte bijwerkingen volgens het EMA. Bij zwangere vrouwen zijn pijn op de prikplek, hoofdpijn en spierpijn gemeld. Bij ouderen wordt vooral pijn op de prikplek het vaakst genoemd als bijwerking.

Preventieve maatregelen

Er bestaan vaccins voor het RS-virus en er zijn tevens een aantal hygiënische maatregelen die je kunt treffen om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Dit neemt niet weg dat het moeilijk is om te voorkomen dat iemand besmet raakt. Het gaat om de volgende maatregelen:
  • Was regelmatig je handen, vooral na een flinke hoest- en niesbui. Leer ook je kinderen het belang van handen wassen.
  • Vermijd blootstelling aan zieke mensen. Beperk het contact met mensen die koorts of verkoudheid hebben. Dit is vooral belangrijk bij premature baby's en alle zuigelingen in de eerste twee maanden van het leven.
  • Maak speelgoed en andere dingen waar speeksel en snot van verkouden kinderen op kan zitten iedere dag schoon.
  • Gebruik bij hoesten en niezen een tissue of papieren zakdoekje, welke je na gebruik direct weggooit.
  • Je kunt ook in de plooi van de elleboog hoesten en niezen.
  • Niet roken. Baby's die worden blootgesteld aan tabaksrook hebben een hoger risico op klachten en complicaties.
  • Was het speelgoed regelmatig. Doe dit vooral als je kind of een speelkameraadje ziek is.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
CMV - Het cytomegalovirusHet cytomegalievirus (ook wel cytomegalovirus genoemd) of CMV is een virus dat bij een gezonde persoon geen schadelijke…
Alles over een worm virusWat is een worm virus, wat doet een worm virus, hoe komt een worm virus op mijn pc, hoe verwijder ik een worm virus, hoe…
RS-virus, infectie van de luchtwegenRS-virus, infectie van de luchtwegenHet RS virus is verwant aan het griepvirus. Vooral in de maanden vanaf oktober tot en met april komt deze ziekte voor. D…
Epstein-Barr geen onschuldig virusEpstein-Barr geen onschuldig virusHet Epstein-Barr virus is wereldwijd een veel voorkomend herpesvirus. Ongeveer 80-90% van de wereldbevolking is drager v…

Cytomegalie-infectie: Infectie door cytomegalovirus (CMV)Cytomegalie-infectie: Infectie door cytomegalovirus (CMV)Eén van de herpesvirussen, het cytomegalovirus (CMV), veroorzaakt een cytomegalie-infectie. De verspreiding van het CMV…
Afgestorven hartcellen vernieuwen niet na een hartinfarctAfgestorven hartcellen vernieuwen niet na een hartinfarctNa een hartinfarct vernieuwen afgestorven hartcellen niet. In plaats daarvan wordt littekenweefsel gevormd. Heel anders…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/daizuoxin
  • Algemeen Dagblad. Nieuw vaccin tegen voor baby’s gevaarlijk RS-virus krijgt groen licht. https://www.ad.nl/binnenland/nieuw-vaccin-tegen-voor-babys-gevaarlijk-rs-virus-krijgt-groen-licht~acd7284f/ (ingezien op 22-7-2023)
  • http://www.samenwerkendeapothekers.nl/assortiment/pijn-koorts-en-griep/paracetamol-zetpillen-vanaf-3-maanden-120-mg/
  • http://www.apotheek.nl/medicijnen/ribavirine?product=virazole#hoe-gebruik-ik-dit-medicijn
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/respiratory-syncytial-virus/basics/definition/con-20022497
  • https://www.dokterdokter.nl/aandoening/rs-virus/
  • http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/ISI_standaarden/ISI_RS_virus
  • Afbeelding bron 1: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Wavebreakmedia/Shutterstock
  • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 4: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 5: Martin Sulman
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 22-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.