Erythrasma: Huidinfectie met roodbruine plekken in huidplooi

Erythrasma: Huidinfectie met roodbruine plekken in huidplooi Erythrasma (lieskring) is een chronische huidinfectie. Bacteriën die normaal gesproken voornamelijk op de huid leven, veroorzaken de ziekte. De huidziekte presenteert zich vaak in de huidplooien zoals in de liezen of oksels. Jeukende roodbruine en gele schilferende plekken zijn zichtbaar op de huid. De arts moet soms diverse onderzoeken uitvoeren omdat het klinisch beeld van de niet-besmettelijke ziekte soms doet denken aan een schimmelinfectie. Hij schrijft antibiotica voor wat meestal leidt tot een succesvolle behandeling. De oppervlakkige huidaandoening keert echter soms terug. Dankzij enkele preventieve maatregelen valt erythrasma te voorkomen. Hierbij is het vooral belangrijk om de huidplooi droog te houden.

Epidemiologie erythrasma

De incidentie van erythrasma bedraagt ongeveer 4%. Deze infectie komt wereldwijd voor. De wijdverbreide vorm is vaker te vinden in de subtropische en tropische gebieden dan in andere delen van de wereld. De incidentie van erythrasma is hoger bij patiënten met een zwarte huidskleur. Beide geslachten zijn even vaak aangetast door erythrasma. De incidentie van erythrasma stijgt met de leeftijd, maar ook kinderen vanaf één jaar zijn aangetast door de huidziekte.

Oorzaken huidaandoening: Bacterie in huidplooi

Erythrasma is het gevolg van de bacterie Corynebacterium minutissimum. Deze bacterie bevindt zich normaal gezien op de huid en veroorzaakt daar geen problemen, maar door een overgroei van de bacteriën als gevolg van bepaalde omstandigheden (risicofactoren), komt de ziekte tot stand. De bacteriën bevinden zich voornamelijk in een huidplooi.

Obesitas vormt een risicofactor voor erythrasma / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Obesitas vormt een risicofactor voor erythrasma / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Risicofactoren

Volgende risicofactoren zijn bekend voor erythrasma:

Symptomen: Roodbruine plekken in huidplooien

De patiënt heeft roodbruine en gele, schilferende plekken die scherp begrensd zijn. Deze plekken jeuken mogelijk. Het vaakst zijn deze plekken te vinden in vochtige lichaamsgebieden zoals de huidplooien (waar twee huidoppervlakten tegen elkaar liggen). Vooral tussen de oksel(s), tussen de lies, tussen de bilspleet, onder de borsten (vrouwen), op de balzak (mannen) en tussen de tenen komt deze huidinfectie voor.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek

De huidarts (dermatoloog) voert een laboratoriumonderzoek uit van een weggeschraapt huidstukje. Ook onderzoekt hij de huidvlekken met behulp van een speciale lamp, gekend als een 'Woods lamp' (ultraviolet light), waardoor een koraalrode kleur in de plekken verschijnt. Hij verdonkert bij dit onderzoek de kamer om de typische huidkleurafwijking te identificeren.

Differentiële diagnose

De vlekken lijken sterk op andere schimmelinfecties zoals ringworm. Ook moet de arts zeker zijn van de diagnose omdat het klinisch beeld van onderstaande aandoeningen dit van erythrasma nabootst:

Behandeling met antibiotica

Om de huiduitslag te verwijderen, is het nodig om voorzichtig met antibacteriële zeep op de huidvlekken te schrobben. Daarna moet de patiënt de huid goed laten drogen. De arts schrijft mogelijk erytromycine gel voor. Dit topisch geneesmiddel past de patiënt toe op de huid. Ook andere antibioticazalven zijn aanbevolen. Als de aandoening zeer ernstige symptomen met zich meebrengt, neemt de patiënt dit medicijn in via de mond in pilvorm. Patiënten met overgewicht krijgen tot slot het advies om gewicht te verliezen.

Prognose huidinfectie is goed

De huidaandoening verdwijnt binnen ongeveer twee à drie weken de behandeling, maar is doorgaans wel moeilijk volledig te genezen. De bruine vlekken blijven na de behandeling bij veel patiënten nog wel geruime tijd aanwezig.

Complicaties huidziekte

Bij een aantal patiënten keert erythrasma terug; dit is dan meestal het gevolg van het fout naleven van de leefregels. Zonder behandeling blijft de patiënt jarenlang of levenslang last hebben van de huidinfectie. Veel patiënten kampen naast erythrasma nog met een bijkomende schimmel- of gistinfectie. Hiervoor zet de arts ook een antimycoticum (medicijn tegen schimmels) of andere medicijnen in.

Preventie

Het risico op het ontwikkelen van erythrasma vermindert de patiënt door:
  • de huid droog te houden (bijvoorbeeld met behulp van talkpoeder)
  • een gezond lichaamsgewicht te handhaven
  • in een koele slaapkamer te slapen
  • natte of bezweette kledij zo snel mogelijk te vervangen
  • schone kleding te dragen die vocht absorbeert
  • vaak te baden of douchen
  • zeer warme of vochtige omstandigheden te vermijden

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode tot lichtbruine plekken en huidvlekken door erythrasmaRode tot lichtbruine plekken en huidvlekken door erythrasmaErythrasma is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door een bacterie (Corynebacterium minutissimum) die tot de norma…
Pityriasis versicolor: Huidinfectie met schilferige vlekkenPityriasis versicolor: Huidinfectie met schilferige vlekkenPityriasis versicolor (tinea versicolor, zomergist) is een chronische niet-besmettelijke huidinfectie die vooral de romp…
Erythrasma: symptomen van schilferige, jeukende huidvlekkenErythrasma: symptomen van schilferige, jeukende huidvlekkenErythrasma symptomen zijn bruinrood verkleurde, wat schilferige, jeukende huidvlekken. Erythrasma is een huidaandoening…
Intertrigo: Rode smetplekken in huidplooien door wrijvingIntertrigo: Rode smetplekken in huidplooien door wrijvingIntertrigo is een ontsteking van de huid die vooral ontstaat in warme, vochtige lichaamsgebieden waar twee huidoppervlak…

Corticosteroïden en hun werking bij reumatoïde artritis (RA)Corticosteroïden en hun werking bij reumatoïde artritis (RA)Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat het lichaam zijn eigen lichaamscellen aantast. Hoe deze…
Erythema toxicum: Goedaardige huidaandoening bij baby’sErythema toxicum: Goedaardige huidaandoening bij baby’sErythema toxicum is een veel voorkomende huidaandoening die bij pasgeborenen in de eerste levensuren of na één tot drie…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 11 februari 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/1052532-differential-diagnoses#showall
  • Erythrasma (lieskring), http://www.huidinfo.nl/erythrasma.html
  • Erythrasma, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 1228
  • Erythrasma, http://www.dokterjohn.be/erythrasma-huidziekten.html
  • Erythrasma, http://www.huidconsult.nl/portal/index.php/Huidziekten-A-Z/Huidziekten-D-t/m-G/Erythrasma.html#.WJ9r_2_hD0c
  • Erythrasma, http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/etxt/Erythrasma.htm
  • Erythrasma, https://medlineplus.gov/ency/article/001470.htm
  • Erythrasma, https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/erythrasma/
  • Erythrasma, https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/erythrasma
  • Erythrasma: symptomen, oorzaak en behandeling met crème, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/136248-erythrasma-symptomen-oorzaak-en-behandeling-met-creme.html
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/1052532-overview#showall
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.