Chronische hyperventilatie: Vrij van klachten!

Chronische hyperventilatie: Vrij van klachten! Ben je al jaren het slachtoffer van de vervelende gevolgen van chronische hyperventilatie en worden inmiddels de klachten je te veel? Het is logisch, je wilt er vanaf, je wilt je weer goed voelen. Dat kan! Het kost een portie doorzettingsvermogen, maar met de juiste inzet is het eind van chronische hyperventilatie in zicht en zullen de vervelende symptomen stuk voor stuk verdwijnen.

Chronische hyperventilatie

Misschien voel je je al een hele tijd niet lekker, soms al jaren. Heb je onverklaarbare klachten, maar kan een arts niets vinden? Wellicht ben je wel het slachtoffer van chronische hyperventilatie. Bekijk eens de lijst met symptomen die chronische hyperventilatie met zich meebrengt, om te kijken of het herkenbaar voor je is. Chronische hyperventilatie staat los van acute hyperventilatie, waarbij de ademhaling plotseling verkeerd en te snel gaat. Bij de chronische variant heb je vaak zelf niet eens door, dat je veel te snel en vaak ook verkeerd ademhaalt. Dat is ook de reden dat iemand heel lang met klachten kan rondlopen en dat de meeste doktoren niet weten wat er met je aan de hand is.

Koolzuur

Meet je ademhaling eens op. Doe dat wanneer je rustig op de bank zit, neem een timer en kijk hoe vaak je per minuut ademhaalt. Adem je in ruststand vaker dan 12 keer per minuut, dan adem je te snel. Wanneer je je goed voelt en gewoon in rust bent, adem je ongeveer 8 tot 10 keer per minuut. Staat je lichaam in de stressmodus, ben je angstig, of heb je positieve spanning (examen, afspraakje), dan adem je ongeveer 10 tot 25 keer per minuut. Je ademt hierbij ook hoog met je borst, in plaats van met je buik. Hierdoor verlies je te veel koolzuur, wat op den duur vervelende klachten gaat geven. Op het moment dat je weer rustig wordt dan verdwijnen die klachten weer omdat het koolzuurgehalte zich herstelt.

Wanneer je hyperventileert, adem je te vaak terwijl je lichaam daar geen behoefte aan heeft. Je bloed raakt daardoor te veel koolzuur kwijt. Je lichaam heeft een natuurlijk herstelproces en zal gaan proberen het tekort aan koolzuur in het bloed te beperken. Daardoor trekken de bloedvaten in de hersenen samen en symptomen als duizeligheid, hartkloppingen, angst en tintelingen in je handen of gezicht ontstaan. Bij chronische hyperventilatie is dit constant zo en gaat het ademcentrum van je hersenen zich hierop aanpassen. Je hersenen geven nu aan je lichaam door, dat snel ademhalen normaal is. Wanneer je rustig ademhaalt krijgt je middenrif een seintje om een keer diep in te ademen, dat heet luchthonger. Je hersenen zeggen letterlijk, hé, er klopt iets niet, ga eens hyperventileren! Zo wordt de hyperventilatie in stand gehouden, wordt blijvend te veel koolzuur uitgeademd en word je bloed uiteindelijk alkalisch (zuur). Er treden steeds meer blijvende klachten op.

Psychologen en medicijnen

Er is helaas nog weinig bekend over chronische hyperventilatie en artsen weten vaak nog niet hoe ze moeten handelen. Soms geven ze dan ook verkeerde adviezen. Verwijzing naar een psycholoog of angstremmers zullen vaak voorgeschreven worden. Dit is echter alleen symptoombestrijding. Kalmerende middelen kunnen bijdragen aan het genezingsproces maar genezen je niet. Als je hiermee stopt, ben je terug bij af. De oorzaak moet aangepakt worden. Laat een arts je koolzuurspanning opmeten, dat geeft meteen een duidelijke uitslag. Is deze te laag dan heb je een mogelijke verklaring voor je klachten en zijn medicijnen overbodig. Is deze goed, dan kan een arts verder met je gaan kijken waar je klachten dan vandaan komen.

Genezen

Ongeveer een half miljoen mensen hebben dagelijks te maken met de vervelende symptomen die horen bij chronische hyperventilatie. De ene merkt hier nauwelijks wat van en daarbij is het soms hooguit wat vervelend, maar bij de ander maakt het hun leven tot een hel. Chronische hyperventilatie is te genezen maar dat zal alleen lukken met een enorme portie doorzettingsvermogen.

Triggers die chronische hyperventilatie uitlokken

Allereerst kun je zelf al heel veel doen door te letten op dingen die chronische hyperventilatie uitlokken. Door hierop te letten zullen je klachten misschien al wat afnemen. Omdat de hyperventilatie chronisch is zullen je klachten niet verdwijnen, daarvoor is meer nodig.
  • Stress (zorg voor weinig stress, ruzies, confrontaties)
  • Gebrek aan vitamine B12 en D3
  • Drugs (gebruik geen drugs)
  • Alcohol (drink weinig tot geen alcohol, dit verhoogt de hartslag en de ademhaling)
  • Cafeïne (drink maximaal 2 à 3 kopjes koffie/thee of andere cafeïnehoudende dranken per dag).
  • Lightproducten (gebruik geen lightproducten)
  • Weinig lichaamsbeweging (zorg voor voldoende lichaamsbeweging maar overdrijf niet, wandel bijvoorbeeld elke dag 20 minuten)
  • Overgewicht (houd je gewicht gezond)
  • Warme gekleed gaan (kleed jezelf niet te warm)
  • Voorkom in bed blijven, terwijl je goed wakker bent

Ademhalingsoefeningen tegen chronische hyperventilatie

Zorg altijd voor ademhalingsoefening en ontspanningsoefeningen die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen met hyperventilatie. Bij bijvoorbeeld yoga krijg je ook ademhalingsoefeningen. Hierbij moet je echter vaak diep in- en uitademen, dat is het verborgen gevaar! Haal nooit diep adem! Ga dus op zoek naar iemand die ervaring heeft met de behandeling van hyperventilatiepatiënten.

Buteyko-methode

Deze methode heeft bij vele mensen zeer goede resultaten opgeleverd. Je kunt deze methode overal en altijd toepassen en het is niet al te zwaar. De therapie is wel vrij kostbaar en het wordt niet gedekt door zorgverzekeraars. De therapeuten zijn ook schaars en bevinden zich niet in elke woonplaats. Kijk voor meer informatie over deze methode bijvoorbeeld op de website van Buteyko Nederland.

Stichting Hyperven

Hier kun je online software downloaden en zelf aan de slag gaan met je hyperventilatie. Hiervoor heb je veel doorzettingsvermogen nodig. Het is een methode waarbij je in sessies je adem zo lang mogelijk in moet houden en daarna weer rustig door moet ademen. Je zult merken dat de periode dat je je adem in kunt houden steeds langer wordt en je lichaam zich aan gaat passen.

Heel belangrijk, neem je tijd!

Genezen kost tijd, gun jezelf die tijd. Vraag niet te veel van jezelf maar zet wel door. Onthoud dat stress niet goed voor de genezing is, dus ook niet de stress om beter te worden. Het kan maanden duren voordat je klachten afnemen en wel een jaar voordat je klachtenvrij bent. Het is een geleidelijk proces, maar je bent het waard, gun het jezelf en ga het aan!
© 2017 - 2024 Spring, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chronische hyperventilatie, herkennen en genezenChronische hyperventilatie, herkennen en genezenEen van de moeilijkst te herkennen aandoeningen is chronische hyperventilatie. Het wordt gekenmerkt door een hele serie…
HyperventilatieHyperventilatie is heel vervelend. Het heeft vaak een angstige werking op de persoon en in combinatie met een paniekaanv…
Hyperventilatie: symptomen, oorzaken en behandelingHyperventilatie: symptomen, oorzaken en behandelingAls je angstig of erg gespannen bent, kan dat veel klachten geven, waaronder hyperventilatie. Als je hyperventileert, da…
Wat te doen bij klachten van hyperventilatieWat te doen bij klachten van hyperventilatieHyperventilatie is geen ziekte maar wel zeer vervelend als men het verkrijgt. Zo kunnen er lichamelijke als psychische p…

Galblaaskanker: Kanker in galblaas met buikpijn en geelzuchtGalblaaskanker: Kanker in galblaas met buikpijn en geelzuchtDe galblaas is verantwoordelijk voor de opslag van gal, een stof geproduceerd door de lever die nodig is voor het verter…
Pityriasis alba: Huidziekte met rode en daarna witte vlekkenPityriasis alba: Huidziekte met rode en daarna witte vlekkenPityriasis alba (tinea alba, witwang) is een veelvoorkomende huidaandoening van onbekende oorsprong die zich meestal pre…
Bronnen en referenties
Spring (35 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.