Barotitis: Ooraandoening door snelle drukverandering in oor

Barotitis: Ooraandoening door snelle drukverandering in oor Tijdens het reizen met het vliegtuig, het duiken of bij een snelle klim of afdaling tijdens een autorit, ontstaat mogelijk barotitis. Dit is een ooraandoening waarbij plotse veranderingen in de oordruk tot stand komen door problemen met de buis van Eustachius in het oor. De ooraandoening komt voor bij ongeveer één op de vier baby’s of jonge kinderen die te maken krijgen met deze snelle drukveranderingen, al komt dit ook voor bij volwassenen. Oorpijn en tijdelijk gehoorverlies zijn enkele symptomen van de ziekte. Enkele eenvoudige tips verhelpen of voorkomen deze vervelende en ook pijnlijke problemen.

Synoniemen barotitis

Barotitis is tevens gekend als 'barotrauma' en de medische term 'aerotitis (media)'.

Oorzaken: Door snelle drukveranderingen in oor

Bij een barotrauma ontstaat een vervorming van het trommelvlies wat het gevolg is van verschil in luchtdruk tussen de buitenwereld en het middenoor. De druk aan beide kanten na het oor blijft gelijk door lucht die het middenoor in- en uitstroomt via de buis van Eustachius. De buis van Eustachius is echter smal, waardoor dit niet lukt bij een snelle stijging of daling.

Risicofactoren ooraandoening

Reizen met het vliegtuig, een snelle klim of afdaling tijdens een autorit of duiken zijn voorbeelden waarbij plotse drukveranderingen in het oor ontstaan. Barotitis van het middenoor is ook de meest voorkomende bijwerking van hyperbare zuurstoftherapie, een behandelingstechniek voor vele aandoeningen en infecties zoals onder andere CO-vergiftiging, een duikongeval, slecht genezende wonden of een botinfectie. Baby's en kleine kinderen zijn erg gevoelig voor barotitis want bij hen is de buis van Eustachius extra nauw. Patiënten met een verstopte neus, lijden bovendien sneller aan een barotrauma.

Symptomen: Oorpijn en tijdelijk gehoorverlies

Milde symptomen

De patiënt heeft milde maar soms ook ernstige oorpijn en een verstopt gevoel in het oor. Daarnaast heeft hij last van verstopte oren, oorsuizen (tinnitus aurium) en tijdelijk gehoorverlies / plotselinge doofheid. Aangezichtspijn van tandheelkundige oorsprong is ook mogelijk bij een gewijzigde luchtdruk.

Ernstige symptomen

In een aantal situaties is het verstandig om professionele medische hulp in te schakelen want deze ernstige symptomen wijzen op een gescheurd trommelvlies of een scheur in de ingang van het slakkenhuis:

Diagnose en onderzoeken

Normaal gesproken is barotitis mild en is een huisartsbezoek niet nodig. In geval van ernstige of aanhoudende symptomen onderzoekt de arts het aangetaste oor via otoscopie (inwendig kijkonderzoek van het oor). Hij bepaalt dan of vocht zich achter het rommelvlies bevindt of dat hier schade aan is. Het gehoor testen is mogelijk met een stemvorktest. Vermoedt de arts dat de patiënt lijdt aan een andere ooraandoening, dan verwijst hij de patiënt door naar een KNO-arts die dan op zijn beurt een uitgebreid gehooronderzoek en een drukmeting in het oor uitvoert.

Tips bij het reizen

Zelf druk aanpassen in oor

De druk in de oren aanpassen is mogelijk op enkele manieren. Wanneer de patiënt reist met het vliegtuig, neemt hij best een kauwgom in de mond waarop hij kauwt, maar zuigen op een snoepje is ook mogelijk. Meermaals gapen of slikken met de mond open zorgt voor de aanpassing van de druk binnen het oor. Verder werken de oren weer normaal door het toepassen van een speciale techniek, wat de patiënt meermaals uitvoert tijdens het opstijgen en landen. Hiervoor knijpt hij beide neusgaten stevig dicht met duim en wijsvinger. Ademen gebeurt met de mond. Vervolgens sluit de patiënt de mond, houdt hij de neus goed dicht en blaast hij zachtjes door de neus totdat de oren openspringen. Het is wel belangrijk dat het blazen door de neus zachtjes gebeurt, want te hard blazen leidt tot een gescheurd trommelvlies.

Medicijnen helpen voor en tijdens de vliegreis bij een barotrauma / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen helpen voor en tijdens de vliegreis bij een barotrauma / Bron: Stevepb, Pixabay
Aandoeningen en medicijnen voor en tijdens het vliegen
Is de patiënt verkouden, of lijdt hij aan een middenoorontsteking (otitis media) of sinusitis, dan is reizen met het vliegtuig niet aanbevolen. Is dit echter toch nodig, dan is het aangewezen om vooraf medicijnen te nemen. Duiken is met deze aandoeningen geen goed idee.

Decongestiva
Decongestiva zijn medicijnen die de zwelling de slijmvliezen in de neus verminderen. Deze geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in diverse vormen, met name in druppelvorm, sprayvorm en in tabletvorm. Bij een verkoudheid, middenoorontsteking of sinusitis mag de patiënt één uur voor aanvang van de vliegreis deze medicatie innemen en vervolgens mogelijk nogmaals innemen (afhankelijk van het gebruikte medicijn). Weet de patiënt op voorhand al dat hij last gaat krijgen van barotitis, dan mag hij eveneens een decongestivum nemen.

Antihistaminica
Heeft de patiënt last van hooikoorts, dan mag hij voor en/of tijdens het reizen (afhankelijk van het gebruikte medicijn) een niet-sedatief antihistaminicum nemen want de patiënt moet wakker zijn tijdens de landing. Antihistaminica zijn geneesmiddelen tegen een allergie die bij het reizen helpen tegen een verstopte neus of loopneus.

Baby’s

Baby’s krijgen bij het opstijgen of landen in een vliegtuig het beste borst- of flesvoeding. Zij kunnen geen snoepje of kauwgom in de mond nemen, maar zuigen op een fopsteen is voor hen wel nuttig. Daarnaast hebben baby’s tijdens het vliegen veel vocht (drinken) nodig.

Prognose barotrauma

De symptomen van barotitis verdwijnen bij de meeste patiënten drie tot vijf uur nadat de luchtdruk zich gestabiliseerd heeft. Heeft de patiënt na het landen nog last van oorpijn, dan mag hij paracetamol of een andere pijnstiller op basis van paracetamol nemen. De patiënt duikt of vliegt beter niet gedurende de eerste tien dagen na het barotrauma.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tympanosclerose: Littekenvorming op trommelvlies van oorTympanosclerose: Littekenvorming op trommelvlies van oorTympanosclerose is een aandoening waarbij een patiënt gehoorproblemen ervaart doordat bindweefsel en kalkafzettingen in…
Het voorkomen van pijn in oren bij vliegenHet voorkomen van pijn in oren bij vliegenVliegen is voor veel mensen geen pretje. Dat komt, omdat veel mensen last hebben van pijn in hun oren wanneer het vliegt…
Privé-vliegtuig kopen of huren: Voordelen en kostenDe huur of zelfs aankoop van een privé-vliegtuig is niet alleen voorbehouden aan de allerrijksten onder ons. Bijvoorbeel…
Keratosis obturans: Opbouw van keratine in gehoorgangKeratosis obturans: Opbouw van keratine in gehoorgangKeratosis obturans is een zeldzame aandoening waarbij een patiënt te maken krijgt met een verhoornde prop in de binnenst…

Voorjaarsmoeheid tegengaan: energieniveau verhogenVoorjaarsmoeheid tegengaan: energieniveau verhogenHet klinkt mogelijk tegenstrijdig, want het voorjaar is hét seizoen waarin alles ontwaakt, ontluikt en de kleuren en geu…
Inflammatoire borstkanker: Tumor in de borst met roodheidInflammatoire borstkanker: Tumor in de borst met roodheidInflammatoire borstkanker (inflammatoir mammacarcinoom) is een zeldzame en agressieve vorm van borstkanker. Hierbij kome…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • Geraadpleegd op 5 april 2017:
  • Barotitis media, http://www.healthcentral.com/encyclopedia/hc/barotitis-media-3168699/
  • Barotitis, Eerste Hulp Bij Kleine Kwalen - een praktische gids voor zelfbehandeling van kleine kwalen, Auteur :Michael Peters, Uitgever: Lifetime , ISBN10: 9021580535, ISBN13: 9789021580531, blz. 62
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Ooraandoeningen door veranderende luchtdruk (barotitis en barotrauma), https://www.gezondheidenwetenschap.be/socmut/ooraandoeningen-door-veranderende-luchtdruk-barotitis-en-barotrauma
  • Over hyperbare zuurstoftherapie, https://www.uza.be/over-hyperbare-zuurstoftherapie
  • Update on middle ear barotrauma after hyperbaric oxygen therapy-insights on pathophysiology., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25992091
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.