Artrose: wat kan helpen om pijn en klachten te verminderen

Artrose: wat kan helpen om pijn en klachten te verminderen Bij artrose wordt het kraakbeen tussen de gewrichten aangetast. Hierdoor verandert de structuur van het kraakbeen, waardoor het kraakbeen slechter van kwaliteit en ook dunner wordt. Uiteindelijk verdwijnt het kraakbeen helemaal, waardoor de onbeschermde botuiteinden over elkaar bewegen. Dit veroorzaakt pijn en botvervorming. Artrose is niet te genezen en de medicatie bij artrose is anno 2019 eigenlijk alleen symptoombestrijding. Wel ontstaan er steeds meer nieuwe technieken die mogelijk tot verbetering leiden. Artrose heet eigenlijk voluit artrose deformans. Deformans is latijn voor vervorming. Dit wil zeggen dat de beschadigingen bij artrose definitief zijn en dat het kraakbeen en in ernstige gevallen het bot definitief van vorm is veranderd. De wetenschap over artrose vordert en er ontstaan steeds meer nieuwe behandelmethodes om hiermee de ziekte tot stilstand te brengen en de kwaliteit van leven te vergroten.

Een injectie met PRP, ook wel ACP

In het aangedane gewricht kan een injectie met PRP (Platelet Rich Plasma, in het Nederlands 'plaatjesrijk plasma') wat hetzelfde is als ACP (Autologs Concentrated Plasma, in het Nederlands 'autoloog geconditioneerd plasma') worden gegeven. De groeifactoren in de PRP/ACP kunnen de kraakbeencellen in het gewricht aanzetten tot delen, waardoor er weer meer kraakbeen ontstaat. Ook wordt hierdoor de ontstekingsreactie geremd. Dit werkt niet alleen voor jongere patiënten, ook oudere patiënten kunnen hiermee geholpen worden. Voor de injectie kan het bloed van de patiënt zelf gebruikt worden (bron 1). Deze injectietherapie stopt het slijtageproces en kan verbetering geven. Het uitgangspunt is niet dat deze therapie de functie van het aangedaan gewricht weer volledig herstelt.

Een injectie met BMAC

BMAC (Bone Marrow Aspirate Concentrate) geeft goede resultaten voor de vermindering van pijn en de verbetering van de functionaliteit van het gewricht bij artrose (bron 2). Het beenmergconcentraat dat nodig is voor de injectie kan met een naald uit het bot van de patiënt zelf worden verkregen en na centrifuge geïnjecteerd worden in het aangedane gewricht. Deze behandeling wordt anno 2019 in Nederland (nog) niet toegepast, maar sinds 2018 loopt er een grootscheeps Europees onderzoek (waar ook Nijmegen aan mee doet) naar deze behandelmethode en de resultaten hiervan worden in 2020 verwacht (bron 10).

Hy2Care

Hy2Care is een Nederlandse vinding van Prof. M. Karperien waarbij een injecteerbare pleister de plek opvult waar het kraakbeen is verdwenen en hiermee een omgeving creëert waarin het beschadigde kraakbeen zichzelf kan herstellen. Dit idee is vergelijkbaar met de injectie met Articular Cartilage Paste Graft (dit wordt al sinds 1991 in Amerika toegepast). Hy2Care is in 2018 volop in ontwikkeling (bron 5 en 6). In 2019 heeft het onderzoeksteam naar buiten gebracht dat een slimme lijm kan helpen het kraakbeen in het lichaam te herstellen.

MBST-behandeling

Deze behandelmethode (MBST of kernspinbehandeling) is afkomstig uit Duitsland en kan helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren door het vertragen van het slijtageproces, het verbeteren van de gewrichtsfunctie en het verminderen van de pijn (bron 7 en 8). MBTS staat voor magnetisch resonantie therapeutisch systeem. Hierbij worden de waterstofprotonen in de celkernen geroteerd om hun eigen as, waardoor er energie in de celkern wordt opgewekt. Deze energie wordt afgegeven aan de omgeving waardoor de cellen worden aangezet tot aanmaak van nieuwe cellen.

Lasertherapie

Met behulp van lasertherapie kunnen de pijnklachten bij artrose verminderen en kan de bewegelijkheid van het gewricht verbeteren. Met behulp van een laser wordt het zelfherstellend vermogen en de doorbloeding van het lichaam gestimuleerd. Na 8 tot 10 behandelingen zou je resultaat mogen verwachten. Er is wetenschappelijk bewijs dat lasertherapie de pijnklachten kan verminderen en de doorbloeding van het gewricht kan verbeteren (bron 9).

Groenlipmossel met Curcumine

Van dit voedingssupplement wordt een patiënt met artrose niet beter, maar groenlipmossel helpt wel om pijnlijke ontstekingen te bestrijden. Ook zijn er aanwijzingen die suggereren dat gebruik van dit voedingssupplement het voortschrijdend proces bij artrose kan vertragen (bron 3 en 4). Zo is er een Schots onderzoek waarbij van de 30 patiënten met artrose 70 tot 80 % minder last had van pijn, zwelling en stijfheid en waarbij de gewrichtsfunctie verbeterde. Drie patiënten waren zelfs helemaal vrij van klachten. In Denemarken werd een zelfde soort onderzoek verricht bij knie-artrose, met ongeveer hetzelfde resultaat. Van alle patiënten had 80 % een verbeterde gewrichtsfunctie. Er zijn meerdere onderzoeken geweest, die deze resultaten bevestigen. Wanneer je de groenlipmossel wil proberen, kan je na ongeveer zes weken resultaat verwachten.

Mediterraan dieet en voedingsadvies

Voeding kan veel voor je doen, ook bij artrose is gezond eten belangrijk. Hierdoor kan het voortschrijdend proces worden vertraagd. Het mediterraan dieet is vrij simpel. Eet vooral groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, volkoren granen, kruiden, knoflook, vis, schaal- en schelpdieren en gebruik olijfolie. Vermijd toegevoegde suikers en sterk bewerkt voedsel (lightproducten, saucijzen, frisdrank).

Voor het ontzuren van het lichaam, wat erg belangrijk is bij artrose, wordt het gebruik van kruidenthee en probiotica (om de darmflora in balans te brengen) geadviseerd. Goede probiotische zuiveldranken zijn Vifit, Actimel, Activia en Yakult.
© 2017 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: ArtroseAandoening: ArtroseArtrose is een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. Het wordt ook wel slijtage genoemd en komt vooral bij oude…
Artrose bij het paardArtrose bij het paardArtrose is een aandoening die vooral bij oudere paarden voorkomt, maar er zijn ook uitzonderingen. Een paard met artrose…
Groenlipmossel gebruiken bij artritis en stijve gewrichtenGroenlipmossel gebruiken bij artritis en stijve gewrichtenNiet zelden wordt van natuurproducten ontdekt dat ze een zelfde of zelfs betere werking hebben dan bepaalde medicijnen.…
Supplement glucosamine tegen gewrichtspijn en artroseSupplement glucosamine tegen gewrichtspijn en artrosePijn aan de gewrichten kan vooral optreden in geval van koude temperaturen en vochtigheid. Maar ook als gevolg van ouder…

Herpetische fijt: Virale infectie aan vinger(s) door herpesHerpetische fijt: Virale infectie aan vinger(s) door herpesHerpetische fijt is een infectie die het gevolg is van het herpes simplex virus (HSV). De infectie veroorzaakt fijt, een…
Wat is hooikoorts en wat kun je hiertegen doen?Wat is hooikoorts en wat kun je hiertegen doen?In de lente beginnen de planten te bloeien en daarbij krijgen veel mensen last van hooikoorts. Het is een van de meest v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mohamed1982eg, Pixabay
  • 1. https://fysioforum.nl/is-prp-de-oplossing-bij-weke-delen-en-kraakbeen-letsels/
  • 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4714134/
  • 3. http://groenlipmossel.com/groenlipmossel-artrose/
  • 4. http://www.arthritisresearchuk.org/arthritis-information/complementary-and-alternative-medicines/cam-report/complementary-medicines-for-osteoarthritis/green-lipped-mussel/trials-for-oa.aspx
  • 5. http://www.artrose-blog.nl/injecteerbare-pleister/
  • 6. https://www.utoday.nl/news/62502/Kraakbeengel_verhelpt_artrose_bij_mensen_en_paarden
  • 7. http://www.artrosecentrum-nederland.nl/mbst/
  • 8. http://www.artrose-blog.nl/mbst-therapie-als-behandeling-van-artrose/
  • 9. https://www.drsvanderveen.nl/Wetenschappelijk%20onderzoek%20Lasertherapie.htm
  • 10. https://www.bewegenzonderpijn.com/artrose-knie/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 23-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.