Te snelle lediging van de maag, dumpingsyndroom

Te snelle lediging van de maag, dumpingsyndroom Een gezonde persoon heeft over het algemeen weinig last van een dumpingsyndroom. Het ontstaat dan ook vooral bij mensen die een zwakkere maag hebben of een behandeling hebben ondergaan aan hun maag. Een dumpingsyndroom kan heel vervelend zijn. Je kan er veel klachten van krijgen. Welke klachten is afhankelijk of je een vroege of late dumping hebt. Gelukkig zijn er een aantal adviezen beschikbaar die je klachten enorm kunnen verlichten. Wanneer deze adviezen niet helpen is er altijd nog medicatie beschikbaar.

Dumpingsyndroom

Een dumpingsyndroom ontstaat wanneer om een of andere reden je maag te snel ledigt. Waarom de maag zo snel ledigt kan aan verschillende oorzaken liggen. Het dumpingsyndroom kunnen we in twee categorieën plaatsen.

Vroege dumping

Bij vroege dumping is de maag een half uur na de maaltijd al opnieuw geledigd. Op dat moment komt de voeding al in de dunne darm. Vaak treden ook dan al de eerste klachten op. Deze klachten ontstaan vooral doordat er op dat moment veel vocht onttrokken wordt uit het lichaam.

Late dumping

Bij een late dumping lijkt het alsof je geen last zal krijgen na het eten. Deze personen zijn meestal zeer euforisch omdat ze na een half uur nog geen klachten hebben ontwikkeld. Toch kan het zijn dat je maag er langer over doet om te ledigen, maar dit nog altijd te vroeg is voor je lichaam. In dit geval zal je klachten ontwikkelen ongeveer twee uur na je maaltijd. Bij late dumping ligt het probleem vooral aan de bloedsuikerspiegel.

In sommige gevallen kan er ook een combinatie van de twee ontstaan. De ene dag heb je vroege dumping en de andere dag late dumping. Soms komen ze ook beide voor. Hierbij heb je na een half uur al klachten. De klachten lijken te verminderen en twee uur na de maaltijd komen ze weer fel op.

Symptomen

Omdat er op twee verschillende tijdstippen dumping kan ontstaan komen er ook verschillende klachten voor.

Symptomen vroege dumping

Symptomen die bij een vroege dumping voorkomen zijn:
  • Een vol gevoel
  • Buikpijn, buikkrampen en diarree
  • Hartkloppingen
  • Duizeligheid
  • Een slap gevoel en sufheid

Symptomen late dumping

Symptomen die bij een late dumping voorkomen zijn:
  • Zweten
  • Onrustig gevoel en trillen
  • Duizeligheid
  • verwardheid
  • Geeuwhonger
  • Hartkloppingen flauwvallen

Oorzaken van een dumpingsyndroom

De meest voorkomende oorzaak van een dumpingsyndroom is een maagoperatie. Hierbij is de maag gedeeltelijk of volledig verwijderd. Dit kan om verschillende redenen gebeurd zijn. Ook wanneer tijdens die operatie een belangrijke zenuw is geraakt kunnen de klachten ontstaan.

Dumping kan ontstaan wanneer je grote happen inslikt. De maag zorgt er normaal voor dat je eten bewerkt wordt tot het hele kleine stukjes zijn. Ook wordt het malser gemaakt. Wanneer de maag hier niet in slaagt, kunnen er nog grote brokken in de dunne darm terechtkomen. Deze is dit niet gewoon en zal protesteren door klachten te geven.

Een andere oorzaak is dat de pylorus niet goed functioneert. De pylorus is de sluitspier aan het einde van de maag. Wanneer deze een te grote hoeveelheid voedsel ineens doorgeeft aan de dunne darm kan deze de hoeveelheid niet goed verwerken.

Verder kan het ook zijn dat de maag wel goed zijn werk doet, maar dat de rest van de vertering niet mee is. Het voedsel wordt aan de dunne darm gegeven, maar er zijn nog niet genoeg verteringssappen in de dunne darm aanwezig voor verdere vertering. Daardoor blijft de hoeveelheid voor te lange tijd in de dunne darm zitten.

Adviezen en tips

Een heel belangrijk advies is om je eetgewoonten aan te passen. Hiervoor kan je naar een diëtist gaan. Deze zal samen met jou je voedingsgewoonten bekijken en samen met jou proberen te zoeken naar een oplossing.

Een algemene tip die ook vaak werkt is om trager te eten. Probeer je niet te haasten en ga zitten terwijl je eet. Als je rustiger bent en meer tijd hebt om te eten krijgt je lichaam ook beter de kans om het voedsel te verwerken. Probeer ook zoveel mogelijk drukte te vermijden terwijl je eet.

Verder zijn er wat algemene adviezen die elke persoon kan toepassen tijdens de maaltijd:
  • Verspreid de maaltijden gedurende de dag.
  • Probeer om niet te drinken bij het eten. Door te drinken bij je eten wordt je voedsel sneller opgenomen waardoor je meer last krijgt van dumpingklachten.
  • Consumeer geen frisdrank of vruchtensap. Dit wordt snel opgenomen in de darmen.
  • Ga tot een half uur na de maaltijd even liggen zodat je lichaam de kans krijgt het voedsel te verwerken.

Medicatie

Er bestaat één medicijn anno 2017 om de klachten van dumping te verminderen. Dit medicijn heet Ocreotide. Meestal probeert de arts eerst andere adviezen en tips uit om te kijken of deze effect hebben op de klachten. Wanneer dit niet het geval is wordt pas bekeken of het medicament een oplossing kan zijn voor jou.
© 2017 - 2024 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken, symptomen en behandeling van het dumpingsyndroomOorzaken, symptomen en behandeling van het dumpingsyndroomHet dumpingsyndroom is een syndroom dat vrijwel altijd na een maagoperatie ontstaat. Het kenmerkt zich onder andere door…
Dumpingsyndroom: Snelle maaglediging na maagoperatieDumpingsyndroom: Snelle maaglediging na maagoperatieBij het dumpingsyndroom treden diverse stoornissen op nadat een arts een (deel van) de maag verwijderd heeft. Het eten w…
Maag-darmzweer: klachten en behandelingMaag-darmzweer: klachten en behandelingEen maag-darmzweer is een kleine ontsteking van de binnenzijde van de maag of aan het begin van de twaalfvingerige darm.…
Spastische darmSpastische darmHet prikkelbare darm syndroom, oftewel: het hebben van een spastische darm, kan erg lastig en pijnlijk zijn. Wat is prec…

Buikpijn: veelvoorkomende oorzaken en behandelingenBuikpijn: veelvoorkomende oorzaken en behandelingenBuikpijn kan een hoop verschillende oorzaken hebben. Vooral als er meerdere factoren tegelijk meespelen is het moeilijk…
Aambeien: Wat kun je ertegen doen?Aambeien: Wat kun je ertegen doen?Bij een toenemende druk rondom de anus, bijvoorbeeld door het persen bij een bevalling of het hard moeten persen wanneer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixel Perfect, Pixabay
  • https://www.mlds.nl/ziekten/dumpingsyndroom/
  • https://www.dietcetera.nl/ziektes-en-aandoeningen/dumping-syndroom
  • https://www.voedings-advies.nl/persoonlijke-begeleiding/maag-lever-darmproblemen/dumpingsyndroom
Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 06-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.