Warmte-uitslag: Oorzaken, symptomen en behandelingen

Warmte-uitslag: Oorzaken, symptomen en behandelingen Warmte-uitslag is een aandoening van de huid die ontstaat wanneer het zweet niet door de zweetkanalen kan worden afgevoerd door het lichaam. Dit gebeurt onder meer als de zweetkanaaltjes in de huid verstopt raken. Er kan dan een ontsteking volgen, met een rode, jeukende huid tot gevolg. Hitte-uitslag, zoals warmte-uitslag ook wel genoemd wordt, is een onschuldige huidaandoening. Degene die eraan lijdt, kan de klachten echter als zeer storend en vervelend ervaren. Wat kun je doen om deze vorm van huiduitslag te voorkomen? Wat zijn de grootste risicogroepen? En wat kun je doen om hitte-uitslag te bestrijden?

Wat zijn de oorzaken van warmte-uitslag?

Warmte-uitslag ontstaat als je lichaam niet in staat is om het geproduceerde zweet af te laten vloeien. Wanneer iemand overmatig transpireert, kunnen de zweetkanalen in de huid beschadigen en opzwellen. De zweetkanaaltjes zullen dan verstopt raken en het zweet kan zich niet goed meer een weg naar buiten banen. Ook kan het dragen van strakke kleding de zweetklieren blokkeren, waardoor de transpiratie niet goed kan worden afgevoerd. Hitte-uitslag komt vaak voor tussen huidplooien, zoals de huidplooien onder de borsten of in de buik. Zweet kan hier niet verdampen, omdat het als het ware tussen twee huidplooien gevangen is. Dit kan irritatie veroorzaken, dat hoofdzakelijk komt door het hoge zoutgehalte dat in zweet aanwezig is.

Hitte-uitslag: Wat zijn de risicogroepen?

In principe kan iedereen last krijgen van warmte-uitslag. Maar er zijn bepaalde groepen mensen die een grotere kans hebben op deze huidaandoening. Zo lopen baby’s en kleine kinderen een groter risico, omdat de zweetklieren bij hen nog niet volledig ontwikkeld zijn en hierdoor gemakkelijker verstopt raken. Ook mensen met overgewicht vormen een risicogroep. Zij hebben doorgaans meer last van plooien in de huid, waardoor het zweet niet goed kan verdampen. Ook sporters en mensen die zich overmatig inspannen, hebben meer kans dat er uitslag ontstaat, omdat zij meer zweten dan de gemiddeld mens. Mensen die vanwege gezondheidsredenen aan bed gekluisterd zijn, lopen eveneens een groter risico.

Wat zijn de symptomen van warmte-uitslag?

Er zijn diverse vormen waarin uitslag van de warmte zich kan uiten. In de meeste gevallen ontstaan er kleine rood-roze of witgele bultjes op de huid. Er vormt zich een rode uitslag op die aanhoudend jeukt en/of prikt. In sommige gevallen kunnen er met vocht gevulde blaasjes ontstaan op de huid. Probeer, hoe groot de verleiding ook is, niet te krabben aan de bultjes en de blaasjes. Wanneer je dit wel doet, en er komt vuil in de opengekrabde bultjes, dan loop je het risico dat de bultjes gaan ontsteken. Een andere uitingsvorm van warmte-uitslag zijn rode of roze verdikkingen op de huid. Dit treedt onder andere op, wanneer de eerstgenoemde uitingsvorm langere tijd aanhoudt. Ook de verdikkingen kunnen erg jeuken en irriteren.

Wat kun je doen om hitte-uitslag te voorkomen?

Er is een aantal dingen die je kunt doen om de kans op hitte-uitslag zo veel mogelijk te beperken. Zo kun je door enkele kleine aanpassingen door te voeren, het risico op deze aandoening aanzienlijk verlagen.

Kleding

Vermijd het dragen van (te) strakke kleding en geef de voorkeur aan luchtige, katoenen kleding. Zeker bij hogere temperaturen is het af te raden om kleding van polyester of nylon te dragen.

Olie en crèmes

Wanneer je vettige body lotions en dergelijke gebruikt, is de kans groter dat je zweetklieren verstopt raken. Verstopte zweetklieren veroorzaken warmte-uitslag. Vermijd of beperk het gebruik van deze middelen.

Omgevingstemperatuur

Zorg dat de temperatuur in huis relatief koel is. Gebruik ventilatoren of airconditioning en zet wanneer het (nog) niet te warm buiten is de ramen en deuren tegen elkaar open, zodat de ergste hitte uit huis trekt.

Sauna’s en bubbelbaden

Probeer bezoekjes aan sauna’s, hete bubbelbaden en dergelijke thermische baden te vermijden of te beperken. Het water en het stoom is warmer dan je lichaamstemperatuur. Het lichaam zal dus volop zweet gaan produceren om het lichaam te verkoelen. En overmatig zweten kan hitte-uitslag veroorzaken. Dit geldt ook wanneer je erg heet doucht.

Zonnebaden

Ga liever niet in de zon zitten. Wanneer je toch graag zonnebaadt, zoek dan regelmatig verkoeling door in de schaduw te gaan zitten of door een verfrissende duik in het water te nemen.

Verplaats mensen met een mobiliteitsbeperking

Ben of ken je iemand die door gezondheidsredenen niet mobiel is en zich niet zelf goed kan verplaatsen? Zorg dan dat je, of de persoon in kwestie, regelmatig een andere houding aanneemt bij warm weer en maak eventuele huidplooien vrij van zweet.

Houd de huid schoon en droog

Neem regelmatig even de tijd om de bezwete huid droog te deppen. Doe dit ook op plaatsen die wat lastiger te bereiken zijn, omdat dit eveneens doorgaans de plaatsen zijn waar de hitte-uitslag zich vormt.

Behandelingen bij warmte-uitslag

In de meeste gevallen is er geen behandeling nodig bij huiduitslag door de warmte. Wanneer de betreffende persoon zich naar een droge en koele omgeving verplaatst, dan zullen de bultjes veelal vanzelf weer verdwijnen. Wel kun je koude kompressen gebruiken om de jeuk- en irritatieklachten te verminderen. Verkoelend talkpoeder kan de klachten ook wat draaglijker maken. Neem regelmatig een verkoelende douche en vermijd het dragen van schurende kleding, aangezien dit de irritatie alleen maar verergert. Wanneer je vermoedt dat er sprake is van een ontsteking, neem dat contact op met de huisarts. Deze kan zo nodig antibiotica, lokale steroïden of een desinfecterend middel voorschrijven.
© 2017 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Warmte-uitslag door zweten: symptomen, behandeling & tipsWarmte-uitslag door zweten: symptomen, behandeling & tipsWie aan zomer denkt, denkt in de eerste plaats aan zon, zee en nippen aan verfrissende cocktail op een terrasje. De zome…
Warmte-uitslag: behandelen warmte-uitslag op rug en borstWarmte-uitslag: behandelen warmte-uitslag op rug en borstWarmte-uitslag, ook wel miliaria genoemd, is een veelvoorkomende aandoening bij pasgeborenen, maar oudere kinderen en vo…
Warmte-uitslag: wat het is en hoe kom je er vanaf?Warmte-uitslag: wat het is en hoe kom je er vanaf?Als je lichaam warmte kwijt wil, gebeurt dit via de zweetkliertjes. Wanneer deze verstopt raken, kan het zweet niet naar…
Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?Hooikoorts komt voor bij 12% tot 28% van alle Nederlanders en Belgen, en bij zo'n 10% van de Westerse bevolking. Hooikoo…

Overactieve blaas: Vaak moeten plassenOveractieve blaas: Vaak moeten plassenWanneer de blaas vol is, geeft het lichaam een seintje dat deze geledigd moet worden. Je hebt dan de aandrang om te plas…
Ziekte van Flegel: symptomen, oorzaak en behandelingZiekte van Flegel: symptomen, oorzaak en behandelingDe ziekte van Flegel staat ook bekend als 'hyperkeratosis lenticularis perstans'. De ziekte van Flegel is een zeldzame h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Thatsphotography, Pixabay
  • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/warmte-uitslag/
  • http://www.optimalegezondheid.com/huidirritatie-door-de-zon-warmte-uitslag-zonneallergie/
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/warmte-uitslag/behandeling/item42550
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.