Gevoelige tanden door terugtrekkend tandvlees

Gevoelige tanden door terugtrekkend tandvlees Oorzaak van terugtrekkend tandvlees zijn meestal bacteriën die zich in de mond nestelen. In dat verband mogen de begrippen tandplak en tandsteen zeker niet onvermeld blijven. Die veroorzaken ontsteking van het tandvlees (Parodontitis). Als behandeling uitblijft wordt het tandvlees van de tand gescheiden. De tandhalzen liggen bloot en worden zichtbaar. Door terugtrekkend tandvlees vormen zich pockets waarin de bacteriën worden beschermd tegen reiniging met de tandenborstel. Zodra de bacteriën zijn binnengedrongen in de tandvleespockets, beschadigen ze de wortels, het tandbeen en zelfs het kaakbot. De tanden worden ook gevoelig omdat uiteindelijk het tandbeen steeds meer bloot komt te liggen. Dat tandbeen (ook wel dentine genoemd), kan je beschouwen als de zachtere massa die zich onder het tandglazuur bevindt. De ernst van terugtrekkend tandvlees moet niet worden onderschat. Het ontneemt de tand zijn houvast en leidt in het ergste geval tot verlies van tanden.

Inhoud


Tandplak en tandsteen

Op tong en tanden kleven honderden bacteriën en schimmels. Op zich zijn die niet verkeerd omdat ze belangrijke taken vervullen. Ze versterken het immuunsysteem en ze beschermen de slijmvliezen. Schadelijk worden deze micro-organismen pas als we ze de kans geven om te woekeren, bijvoorbeeld door een gebrekkige mondhygiëne. Dan raken de desinfecterende enzymen in ons speeksel niet meer tot bij de indringers. Ze vermeerderen zich snel en vormen al snel een dichte laag die een gevaar voor de tanden vormt. De bacteriën vormen zuren, die het tandbeen aantasten. De bacteriën banen zich een weg naar de tandhalzen, de overgang tussen tanden en tandvlees. Ze maken het zich comfortabel in het tandvlees dat het onderste uiteinde van de tand omsluit. Het weefsel zwelt op, doet pijn, maakt zich los van de tand en legt die uiteindelijk bloot. En dan wordt het pas echt gevoelig. Poets je de bacteriën niet regelmatig weg, dan kunnen ze zich ongehinderd vermeerderen. Eerst ontstaat tandplak, dan tandsteen. Dat bevordert het ontstaan van cariës en parodontitis.

Laat tandsteen regelmatig verwijderen bij de tandarts

Poets je je tanden niet regelmatig, dan blijven er tussen je tanden etensresten hangen. Ze vormen een uitstekende voedingsbodem voor de bacteriën. Samen met microben vormen ze tandplak. Dat gebeurt vooral voor bij de tandvleesranden. En blijft tandplak langere tijd aanwezig, dan vormt zich daaruit uiteindelijk tandsteen. Al enkele dagen zonder tanden poetsen, leidt ertoe dat de tandplak verhardt en verkalkt. Tandsteen wordt vooral gevormd daar waar veel speeksel aanwezig is. zoals aan de binnenkant van de snijtanden. Daar is de tandenborstel niet meer tegen opgewassen. Alleen de tandarts of mondhygiënist kan tandsteen nog verwijderen.

Wat veroorzaakt gevoelige tanden?

Pijngevoeligheid van de tanden kan dus worden veroorzaakt door blootliggende tandhalzen. Tanden kunnen gevoelig worden doordat het tandvlees terugtrekt en het tandglazuur slijt. Daardoor liggen de gevoelige tandhalzen met hun dentinekanaaltjes zonder bescherming vrij. Dentine, de zachtere tandmassa onder het glazuur, beschikt over kanaaltjes (tubuli) gevuld met vloeistof. Die kanalen bevatten ook zenuwuiteinden. Warm of koud eten en drinken, maar ook zoete of zure dranken of spijzen, kunnen een beweging van die vloeistof veroorzaken. De zenuwuiteinden reageren op die beweging met een prikkel die leidt tot een kort en scherp pijngevoel.

Onjuiste mondhygiëne

Onjuiste mondhygiëne kan schade veroorzaken. Als de tanden langere tijd niet goed worden gepoetst, kan dat tot terugtrekkend tandvlees en blootliggende tandhalzen leiden. Patiënten klagen vaak over bloedend tandvlees bij het poetsen. Anderen zijn gevoelig voor koude, warmte, zuur en zoet. Een zure appel of een warme bouillon volstaan dan vaak al om kiespijn te krijgen. Maar blootliggende tandhalzen hoeven niet per se een gevolg van onjuiste mondhygiëne te zijn. Bij sommige mensen hangen blootliggende tandhalzen samen met het ouder worden, zonder dat parodontitis aanwezig is. Voor anderen houdt de overgevoeligheid slechts korte tijd aan. Daarna verdwijnen de klachten weer maandenlang.

Verkeerd je tanden poetsen kan ook een mogelijke oorzaak zijn

Te veel druk bij het poetsen van je tanden kan ook leiden tot terugtrekkend tandvlees en wegslijten van het tandglazuur. Ook het poetsen onmiddellijk na het eten van zuur voedsel of drank, doet meer kwaad dan goed. Als gevolg daarvan kunnen de tandhalzen bloot komen te liggen.

Welke remedie is er tegen blootliggende tandhalzen

Blootliggende tandhalzen hebben vooral één ding nodig: rust. Blijvende irritatie, veroorzaakt door warme of koude spijzen en dranken, kan in het ergste geval tot afsterven van de aangetaste tanden leiden. Terugtrekkend tandvlees wordt door de meeste getroffenen pas vastgesteld als het al te laat is. Sommige tandartsen raden dagelijks gebruik van fluor-houdende tandpasta aan om het glazuur te verharden en de gevoeligheid van de tandhalzen te verminderen.
  • Veel tandartsen bieden ook een behandeling van tanden met speciale fluoridelak aan. Die stof moet wordt aangebracht op de gevoelige gebieden; Ook wordt aangeraden om tweemaal daags te poetsen met tandpasta van het merk Sensodine. Ook Sensodine heeft trouwens pasta die met de vingertoppen op de gevoelige plekken kan worden aangebracht;
  • Verder bestaat de mogelijkheid om de tandhalzen met een dun laagje kunststof te verzegelen. De oorzaak van de pijn bij de tandkanalen wordt dan geblokkeerd;
  • Patiënten met gevoelige tandhalzen kunnen ook baat hebben bij gebruik van een elektrisch tandenborstel. Er zijn modellen in de handel die een signaal geven als er te veel druk wordt uitgeoefend.

Huismiddeltjes bij blootliggende tandhalzen

Een oud maar beproefd huismiddel is waterstofperoxide (2%) dat in elke apotheek te krijgen is. Dat wordt met een penseeltje op het tandvlees aangebracht. Ja kan het ook op gaasje sprenkelen en vervolgens masseren in de richting van de tanden. Zo wordt het tandvlees permanent versterkt. Lavendel en salie zijn ontstekingsremmend en rustgevend. Mirre en kamille zijn ook effectieve huismiddeltjes bij blootliggende tandhalzen.
© 2017 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevoelige tanden & blootliggende tandhalzenGevoelige tanden & blootliggende tandhalzenGevoelige tanden kunnen het gevolg zijn van blootliggende tandhalzen. Blootliggende tandhalzen worden veroorzaakt door t…
Gevoelige tandenGevoelige tandenGevoelige tanden zijn vaak het gevolg van blootliggende tandhalzen, waardoor de zenuwen overgevoelig reageren. Soms onts…
Gevoelige tanden en het belang van goede mondverzorgingGevoelige tanden en het belang van goede mondverzorgingWaarom worden tanden gevoelig? Als het tandvlees zich terugtrekt of het glazuur is afgesleten, kun je last krijgen van g…
Tandsteen bij kattenTandsteen bij kattenEen van de meestvoorkomende bekproblemen bij een kat is tandsteen. Tandsteen is goed te behandelen bij de dierenarts, mi…

Zweertjes op lip: oorzaken van zweertjes op de lip of lippenZweertjes op lip: oorzaken van zweertjes op de lip of lippenLast van zweertjes op de lip? Zweertjes zijn letsels op de huid of het slijmvlies, die pijnlijk kunnen zijn. Zweertjes k…
Ademhalingsfalen: Ernstige ziekte met langzame ademhalingAdemhalingsfalen: Ernstige ziekte met langzame ademhalingBij ademhalingsfalen de ademhalingssnelheid lager dan normaal. Hierdoor ontstaat een laag zuurstofniveau en een hoog koo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: KlausHausmann, Pixabay
  • https://www.tandarts.nl/forum/tandheelkunde/behandelingen/waterstof-perioxide-3
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 23-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.