Kom op tegen rugklachten!

Steeds meer mensen sukkelen met hun rug. Rugklachten zorgen niet enkel voor fysieke berperkingen, maar veroorzaken vaak ook psychische problemen. Men is plots beperkt in zijn bewegen en weet zich geen weg meer met de huishoudelijke taken. Er liggen altijd verschillende oorzaken aan de basis van deze lichamelijke last. We leven in een tijd waar alles productief, efficiënt en snel moet zijn. Bijgevolg krijgen we vaak te maken met stress. Tegenwoordig is stress een grote boosdoener voor onze rug.

Weg met die stress

Vaak is stress een belangrijke factor bij het ontstaan en voorkomen van rugklachten. Er bestaan tal van manieren om hier weerstand tegen te bieden. Sport en ontspanning staan hierbij centraal. Laat je lichaam ademenen en tot rust komen. Meditatiesporten zoals Yoga, Snorkelen, ... kunnen een optie zijn. Als je je eerder eens hevig wil afreageren kun je beroep doen op tal van gevechtssporten zoals Taebo, Taekwando, Kickboxen, Kungfu, Taichi enz...

Niet zo'n sportief type?

  • Geniet dan van een gastronomisch uitje, glaasje wijn, massage,...
  • Of zet je zinnen op papier, laat je gaan in de kunstwereld,...
  • Genoeg opties dus om komaf te maken met die stress!

Rugscholing

Zelf heb ik rugschool gevolgt. Dit bestaat uit 36 sessies. Telkens wordt gewerkt op je buik-en rugspieren. Onder individuele begeleiding van kinesitherapeuten en ergotherapeuten versterk je het spierkorset rond je ruggemerg. Elke sessie duurt gemiddeld anderhalf uur. Bij voorkeur wordt er op maandag, woensdag en vrijdag getraind. 3x per week en telkens met een dag rust ertussen om jezelf niet te overbelasten. Op deze manier bereik je het beste resultaat.

Hier een opsomming van enkele oefeningen uit de rugscholing

  • Eerst en vooral moet je iets doen aan je houding. Vaak voeren we onze bekkenkanteling verkeerd uit. Leg je plat op je rug op een vlakke tafel met de beide benen opgetrokken. Je knieën zijn hierbij gebogen. Je ontspant je en legt je armen naast je lichaam. Vervolgens probeer je het bekken lichtjes naar voren te kantelen (richting buik). Je moet een spanning in je onderbuik voelen. Deze oefening doe je 3x in reeksen van 10.
  • Vervolgens blijft je in dezelfde positie liggen met het bekken naar voren gekanteld. Je glijdt met je benen 1 voor 1 langs het oppervlak van de tafel (stekt dus langzaam je knie uit).
  • Er zijn nog tal van andere oefeningen, maar die enkel door visuele ondersteuning verduidelijkt kunnen worden.
  • Na de basisoefeningen zoals deze die wat hoger vermeld staan gaan over tot het zwaarder trainen. Dit gebeurt door te trainen op fitnesstoestellen, de zogenaamde David back toestellen die je toelaten te trainen d.m.v. flexie, extensie en rotatiebewegingen uitvoeren tegen een bepaalde weerstand. Deze weerstand moet gemeten voor je aan de oefening start en is persoonsgebonden.

Nuttige tips

Klinkt dit u bekend in de oren? Of heb je gewoon veelvuldig last van je rug? Dan heb ik hier enkele nuttige tips die je helpen bij het functioneren met rugklachten.
  • Bij het slapen lig je best op je rug. Kussens onder je knieën optimaliseren je houding nog verder. Zijlig is ook aanvaardbaar als je iets tussen je knieën steekt. Indien niet, geraak je nooit in de correcte positie, omdat de éne knie op de andere ligt en deze zijwaarts duwt.
  • Gebruik een stoel met leuningen om in te zitten. Zo kan je makkelijk en met ondersteuning uit en in je stoel stappen. Trek je buik in en span je buikspieren hierbij op.
  • Buig bij het tillen je knieën en hef voorwerpen met een rechte rug. Let er op dat je de last telkens zo dicht mogelijk bij je lichaam houdt, want hoe korter de lastarm, hoe minder de belasting.
  • Opteer voor afwisseling in je bewegingen bv. Bij het afwassen --> enkele voorwerpen afwassen, daarna enkele afdrogen en zo verder. Sta ook niet te lang recht.
  • Koop een rugvriendelijk kussen die bij je past.
  • Hecht veel belang bij het kopen van schoeisel aan kwaliteit. Vaak komen de rugklachten door slecht schoeisel of door misvormingen van de voeten.
  • Voorkom gelijktijdige flexie en rotatie (buigen en draaien). Probeer deze bewegingen apart uit te voeren. Deze bewegingen zijn uiterst risicovol voor je rug.
  • ...
© 2008 - 2024 Tactievelingske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hernia of rughernia, oorzaakHernia of rughernia, oorzaakEen hernia is een synoniem voor breuk. Met een hernia wordt bedoeld: breuk van een tussenwervelschijf oftewel een rugher…
Hernia symptomen: Welke klachten wijzen op een hernia?Hernia symptomen: Welke klachten wijzen op een hernia?Veel mensen hebben last van ernstige rugklachten en zogenaamde lage rugpijn. Oorzaak hiervan is vaak een hernia. Maar wa…
Rugklachten en zwangerschapOngeveer 50 % van de zwangere vrouwen hebben rugklachten. Vrouwen die meerdere baby's baarden hebben doorgaans ernstiger…
Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in de rug, onderrug kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt last hebben van acute pijnsteken of een zeurende…

Slechte adem (halitose)?Slechte adem (halitose)?Iedereen kan al wel eens last hebben van een slechte adem maar in bepaalde gevallen zijn de oorzaken ernstig. Hoe komt h…
Je menstruatiepijn bestrijden met de VagithermVeel vrouwen hebben maandelijks last van nare buikkrampen wanneer zij ongesteld zijn. De meeste vrouwen zullen rond die…
Tactievelingske (6 artikelen)
Gepubliceerd: 10-12-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.