Hoge bloeddruk behandeling: medicijnen en leefstijl

Hoge bloeddruk behandeling: medicijnen en leefstijl Hoge bloeddruk behandeling met medicatie en verandering van leefstijl. Ongeveer 1 op de 10 Nederlanders heeft een verhoogde bloeddruk. Het geeft nauwelijks tot geen klachten. Het is een ware sluipmoordenaar, want hoge bloeddruk vergroot de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hersenberoerte of een hartinfarct. Zeker in combinatie met andere risicofactoren, zoals roken, suikerziekte en overgewicht. Maar u kunt uw bloeddruk de baas worden! Niet alleen door medicijnen, maar ook door verandering van leefstijl.

Hoge bloeddruk behandeling


Hoge bloeddruk symptomen

Hoge bloeddruk geeft vaak geen of weinige klachten. Het wordt niet voor niets een sluipmoordenaar genoemd. In uitzonderlijke gevallen kan hoge bloeddruk toch ontdekt worden door bepaalde symptomen:

Erkenning en bewustwording

Doordat er aanvankelijk bij hoge bloeddruk weinig tot geen klachten zijn, voelt degene bij wie deze diagnose wordt gesteld zich absoluut geen patiënt. Dat maakt het niet gemakkelijk om op een aantal fronten het roer om te gooien en de hoge bloeddruk te bestrijden. Toch zal de persoon met hoge bloeddruk zich terdege moeten beseffen dat hoge bloeddruk desastreuze gevolgen kan hebben voor zijn gezondheid. De kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct, wordt door hoge bloeddruk aanzienlijk vergroot. Dikwijls zal hij zijn levensstijl moeten aanpassen, anders leren omgaan met stress of dagelijks medicijnen moeten slikken.

Hoge bloeddruk behandeling: therapietrouw

Doordat een persoon die hoge bloeddruk heeft er vaak geen last van heeft, is het aanpassen van zijn levensstijl of de dagelijkse inname van medicatie geen sinecure. Mensen die chronisch geneesmiddelen moeten gebruiken hebben vaak moeite om hun geneesmiddelen regelmatig in te nemen en dit geldt zeker voor geneesmiddelen voor een aandoening waarvan de patiënt niet altijd klachten ondervindt, zoals hoge bloeddruk. Uit de literatuur blijkt dat 16-50% van de patiënten binnen 1 jaar stopt met inname van de antihypertensiva, dat zijn medicijnen tegen hoge bloeddruk. De ervaring leert dat dit vooral bij jongere patiënten het geval is.¹

Indien de patiënt zijn medicatie niet trouw inneemt, dan zal het nauwelijks lukken om de bloeddruk te reguleren. Ook is het economische verspilling. Er hangt een prijskaartje aan antihypertensiva.

Hoge bloeddruk behandeling: het veranderen van leefstijl

Als u hoge bloeddruk heeft, zult u uw levensstijl op meerdere fronten moet aanpassen.

Vers fruit / Bron: Istock.com/karelnoppeVers fruit / Bron: Istock.com/karelnoppe

Goede voeding

Een risicofactor voor hoge bloeddruk is zwaarlijvigheid/overgewicht. Bent u zwaarlijvig en hebt u last van hoge bloeddruk, neem dan de onderstaande raadgevingen wat betreft goede voeding ter harte.
  • eet gevarieerd, zodat u alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt;
  • gebruik niet te veel verzadigde vetzuren (dierlijke vetten);
  • eet 150-200 gram groente en 2 stuks fruit per dag;
  • gebruik zetmeel en veel voedingsvezels (naast de genoemde groente en fruit: volkoren graanproducten, aardappelen, zilvervliesrijst en peulvruchten);
  • vermindering van het huishoudelijk gebruik van keukenzout;
  • laat drop en zoethout staan (dit bevat namelijk glycyrrhizinezuur dat de bloeddruk verhoogt);
  • alcohol: volwassen mannen tot hooguit twee standaardglazen per dag, volwassen vrouwen tot één standaardglas per dag;
  • beperk het gebruik van suiker (in frisdranken en snoep en vele andere producten);
  • eet twee keer per week (vette) vis (vette vissoorten zijn zalm, tonijn, forel, haring, sardines en makreel).

Drink met mate alcohol / Bron: Istock.com/karelnoppeDrink met mate alcohol / Bron: Istock.com/karelnoppe
Uw totale voedingspatroon moet evenwichtig en gezond zijn. Het gaat niet om afzonderlijke voedingsmiddelen of bestanddelen daarvan. Richtlijnen Goede Voeding 2006 van de Gezondheidsraad drukt het als volgt uit: "Als een voeding rijk is aan groente, fruit, volkoren graanproducten en plantaardige oliën, regelmatig vis en magere zuivel-, vleesproducten bevat en weinig voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid en lage voedingstoffendichtheid, zal dat in combinatie met voldoende lichamelijke activiteit, matig alcoholgebruik en niet-roken het meest kunnen bijdragen aan de vermindering van het risico op chronische ziekten." Nog beter is een 'whole foods plant based' (WFPB) dieet, oftewel een plantaardig dieet, welke een zeer gunstig effect heeft op de bloeddruk en de algehele gezondheid.

Stoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com

Stoppen met roken

Er een duidelijk verband tussen roken en hoge bloeddruk. De stoffen nicotine en koolmonoxide geven een verhoging van de bloeddruk en het verhoogt de kans dat bloedvaten beschadigd raken. Niets voor niets dat iedereen bij wie hoge bloeddruk vastgesteld wordt en die rookt, het dringende advies krijgt met roken te stoppen.

Er zijn allerlei manieren om te stoppen met roken. U kunt zonder hulpmiddelen stoppen, maar een stoppoging heeft meer kans van slagen als men wel een hulpmiddel gebruikt. U kunt daarvoor gebruik maken van het stoppen-met-rokenprogramma. Dit pakket is een hulpmiddel waarmee rokers een keuze kunnen maken tussen stoppen-met-rokenmethoden. U kunt dit pakket via uw huisarts aanvragen.

Bewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesBewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Lichaamsbeweging

Ieder dag voldoende beweging is zeer belangrijk voor de bevordering van een goede gezondheid. De Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen beveelt volwassenen (18-55 jaar) aan om op ten minste vijf - maar bij voorkeur op alle - dagen van de week minstens een half uur matig inspannende activiteiten te verrichten. Dat betekent concreet:
  • stevig wandelen (5 km/uur);
  • fietsen (16 km/uur); of
  • tuinieren.

Het aanpakken van andere risicofactoren

Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Teveel cholesterol is schadelijk voor het lichaam. Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed (hypercholesterolemie) leidt allengs tot het nauwer worden van slagaders (atherosclerose) en in combinatie met hoge bloeddruk geeft het een verhoogde kans op bijvoorbeeld een beroerte of een hartinfarct. Door gezonde(re) voeding en eventueel een dieet en/of medicijnen, kan uw cholesterolgehalte verlaagd worden.

Veel en langdurige stress heeft een ongunstige invloed op hoge bloeddruk. Door bijvoorbeeld te sporten, ontspanningsoefeningen te doen, uw dag anders in te delen (meer rustmomenten) of anders te leren denken door cognitieve technieken uit de Rationeel Emotieve Therapie (RET), kunt u stress verminderen.

Hoge bloeddruk behandeling: medicatie

Pas als verandering of beïnvloeding van levensstijl en andere genoemde interventies hebben gefaald of onvoldoende zijn, is het gebruik van medicijnen geïndiceerd. Er zijn verschillende soorten medicijnen ter behandeling van hoge bloeddruk.
  • ACE-remmers. Deze middelen verlagen de bloeddruk en verbeteren de pompwerking van het hart.
  • Alfablokkers. Deze middelen maken de bloedvaten in het lichaam wijder, zodat het bloed gemakkelijker stroomt en de druk in het vatenstelsel minder hoog oploopt. Dit medicijn kent bijwerkingen als duizeligheid. Vandaar dat dit medicijn geen eerste keus is.
  • Angiotensine-II-blokkers. Deze remmen de werking van de lichaamseigen stof angiotensine-II, waardoor de bloedvaten ontspannen en wijder worden. Het bloed kan zodoende beter doorstromen; de bloeddruk gaat daardoor omlaag. Ook wordt er meer natrium (keukenzout) met de urine uitgescheiden. Hierdoor gaat de bloeddruk ook omlaag.
  • Bètablokkers. Deze middelen vertragen de hartslag en verwijden de bloedvaten.
  • Calciumblokkers. Deze laten de bloedvaten ontspannen en wijder worden. Sommige van deze middelen vertragen ook de hartslag.
  • Centraalwerkende bloeddrukverlagende middelen. Soms ontstaat hoge bloeddruk doordat de hersenen de bloedvaten een signaal geven om te vernauwen. Te nauwe bloedvaten geeft een hoge bloeddruk. Deze middelen verhinderen dit signaal, waardoor de bloedvaten niet vernauwen.
  • Plasmiddelen. Door deze middelen scheiden de nieren meer zout uit dat vocht met zich meetrekt en via de urine afvoert. Met als gevolg minder vocht in de bloedbaan, waardoor de bloeddruk daalt.

Behandeling van hoge bloeddruk door renale denervatie

​Renale denervatie, ook wel nierarterie-ablatie genoemd, is een vrij nieuwe methode om op een niet al te ingewikkelde wijze zonder operatie de werking van de zenuwen van en naar de nieren, te onderbreken. Onderzoek heeft laten zien dat zenuwen van en naar de nier een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van hoge bloeddruk. Deze methode is een effectieve behandeling voor patiënten met moeilijk behandelbare bloeddruk die geen of weinig baat hebben bij medicijnen of daar veel bijwerkingen van ondervinden. Met behulp van een kathetertechniek worden de zenuwen rondom de slagaders van de nieren onderbroken. Hierdoor kan de bloeddruk verlaagd worden.

Een implantaat tegen hoge bloeddruk

Een metalen vlechtwerkje in de halsslagader —een soort stent— verlaagt de bloeddruk met tientallen punten. Het kan de oplossing zijn voor mensen met hoge bloeddruk die niet met medicijnen kunnen worden geholpen of die kampen met bijwerkingen van die medicijnen. Patiënten voelen zich na het inbrengen van het implantaat vitaler en hebben minder hoofdpijn en andere bijwerkingen.

Soorten bloeddrukverlagende medicatie

Hieronder een lijst van huidige medicijnen tegen hoge bloeddruk. Generiek wil zeggen dat een octrooi van het geneesmiddel is verlopen en dat deze zonder merknaam op de markt wordt gebracht, dit in tegenstelling tot de merknamen die aangeduid worden met het symbool: ®.

ACE-remmers: Acupril®; Benazepril Tabletten; Captopril Tabletten (generiek); Cibacen®; Cilazapril Tabletten; Co-Renitec®; CoRenitec®; Coveram®; Coversyl®; Plus arg Delitab-HCT®; Enalapril-maleaat Tabletten (generiek); Enalapril/Hydrochloorthiazide Tabletten (generiek); Enalaprilmaleaat A; Enalaprilmaleaat/Hydrochloorthiazide A; Fosinopril Tabletten (generiek); Fosinoprilnatrium/Hydrochloorthiazide Tabletten (generiek); Gopten®; Lercaprel®; Lertec®; Lisinopril Tabletten (generiek); Newace®; Perindopril arginine/Amlodipine Servier; Perindopril Tabletten (generiek); Preterian®; Prexaran®; Prilitaril-HCT®; Quinapril Tabletten (generiek); Ramipril Tabletten (generiek); Ramitab-HCT®; Renitec®; Renitec®; Plus Trandolapril Capsules Tritace®; Tritazide®; Vascase®; Zestril®; Zofenopril Tabletten; Zofil®.

Alfa-blokkers: Cardura®; Doxazosine Tabletten (generiek); Ebrantil®; Ketanserine Injecties/Tabletten; Ketensin®; Prazosine Tabletten (generiek); Urapidil Injecties (generiek).

Angiotensine-II-blokkers: Amias®; Aprovel®; Atacand®; Belfor®; Candesartan Tabletten (generiek); Capenon®; Copalia®; Cozaar Plus®; Cozaar®; Diovan®; Eprosartan Tabletten; Exforge®; Fortzaar®; Hyzaar®; Kinzalmono®; Loridan®; Lorzaar Protect®; Losanox®; Losartan Tabletten (generiek); Micardis®; Olmesartan Tabletten; Olmetec-HCT®; Olmetec®; Ratacand®; Sevikar®; Telmisartan Tabletten; Teveten®; Valsartan Tabletten (generiek).

Bètablokkers: Acebutolol Tabletten (generiek); Atenolol Tabletten (generiek); Betaxolol Tabletten; Bisoprolol Tabletten (generiek); Bisoprololfumaraat/hydrochloorthiazide PCH; Brevibloc®; Carvedilol Tabletten (generiek); Celiprolol Tabletten (generiek); Dilanorm® Emcor® DECO; Esmolol HCl Orpha; Esmolol Injecties; Eucardic®; Inderal®; Kerlon®; Labetalol Tabletten (generiek); Lopresor®; Metoprolol Tabletten (generiek); Metoprololsuccinaat; Nebilet®; Nebilostad®; Nebivolol tabletten (generiek); Oxprenolol Tabletten (generiek); Pindolol Tabletten (generiek); Propranolol Capsules/Tabletten (generiek); Sectral®; Selokeen®; Sotacor®; Sotalol Tabletten (generiek); Trandate®; Trasicor®; Viskeen®.

Calciumblokkers: Adalat OROS®; Amlodipine Tabletten (generiek); Barnidipine Baypress®; Belfor®; Capenon®; Cardene®; Copalia®; (EU) Coveram®; arg Cyress®; Diltiazem Capsules/Tabletten (generiek); Exforge®; (EU) Felodipine Tabletten (generiek); Isoptin®; Isradipine Capsules/Tabletten; Lacidipine Tabletten; Lercanidipine Tabletten (generiek); Lercaprel®; Lerdip®; Lertec®; Lomir®; Motens®; Nicardipine Capsules/Infusies; Nifedipine Capsules/Tabletten (generiek); Nifret retard®; Nimodipine Infusies/Tabletten; Nimotop®; Nisoldopine Tabletten; Nitrendipine Tablette;n Norvasc®; Perindopril arginine/Amlodipine Servier; Plendil®; Sevikar®; Sular®; Tildiem®;Verapamil Dragees/Injecties/Tabletten (generiek).

Centraalwerkende bloeddrukverlagende middelen: Aldomet®; Catapresan®; Clonidine Tabletten (generiek); Dixarit®; Methyldopa Tabletten (generiek); Moxonidine Tabletten.

Plasmiddelen: Acetazolamide Tabletten (generiek); Aldactone®; Amiloride Comp Tabletten (generiek); Bumetanide Tabletten (generiek); Burinex®; Chloortalidon/Atenolol Tabletten (generiek); Chloorthiazide Tabletten (generiek); Diamox®; Dyta-Urese®; Dytenzide®; Fludex®; Furosemide Injecties/Tabletten (generiek); Hydrochloorthiazide Tabletten (generiek); Hydrochloorthiazide/Amiloride Tabletten; Indapamide Dragees/Tabletten (generiek); Lasiletten®; Moduretic®; Spironolacton Tabletten (generiek); Triamtereen Tabletten (generiek); Triamtereen/Epitizide Tabletten (generiek); Triamtereen/Hydrochloorthiazide Tabletten (generiek).

Bovenstaande lijst met medicatie is voor de laatste keer bijgewerkt op 1 januari 2023. Kijk voor eventuele bijwerkingen die deze medicijnen tegen hoge bloeddruk kunnen hebben in de bijsluiter, die ook op internet te vinden is.

Noot:
  1. R.J. Timmerman heeft het in: 'Hoge bloeddruk: wat kan ik er aan doen? Alles over de behandeling van hypertensie', over 50% van de patiënten die niet therapietrouw is.

Lees verder

© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…
Hypertensie: gevaren en behandelingHypertensie: gevaren en behandelingHypertensie is vaak aanwezig, zonder dat het meteen wordt opgemerkt. Als hoge bloeddruk langdurig aanwezig is, kan dat o…
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…
Zwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenZwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenVan zwangere vrouwen heeft ongeveer vijftien procent last van hoge bloeddruk. De medische naam hiervoor is hypertensie.…

Dik worden, overgewicht, obesitas door medische oorzaakDik worden, overgewicht, obesitas door medische oorzaakDik worden, zwaarder worden… Wat moet je doen als je zwaarder wordt terwijl je niet te veel eet? Wat kunnen de lichameli…
Spierziekte: Myotone dystrofieIn Nederland lijden 1 op de 10.000 mensen aan Myotone dystrofie. Deze ziekte is erfelijk en er bestaan allerlei verschil…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mocho/Shutterstock
  • http://nhg.artsennet.nl/uri/?uri=amgate_6059_104_tich_r169698445007104
  • http://www.consumed.nl/medicijnen
  • http://www.hartstichting.nl/go/default.asp?mid=5569&rid=205
  • http://home.planet.nl/~verdo546/Inhoud%20site/Bewijzen/(Eind)opdrachten%20modules/Proeve%20samenwerken%20definitief.htm
  • http://www.kiesbeter.nl/medicijnen/AandoeningDetail/?aandoeningId=5
  • http://www.stivoro.nl/Over_Stivoro/index.aspx?mId=9937
  • NOS. Vlechtwerkje in je hals helpt tegen hoge bloeddruk. http://nos.nl/artikel/2181980-vlechtwerkje-in-je-hals-helpt-tegen-hoge-bloeddruk.html (ingezien op 9-7-2017)
  • R.J. Timmerman: Hoge bloeddruk: wat kan ik er aan doen? Alles over de behandeling van hypertensie; Immerc bv, Wormer, 3e druk april 2005.
  • Richtlijnen Goede Voeding 2006 van de Gezondheidsraad
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/karelnoppe
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/karelnoppe
  • Afbeelding bron 3: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/monkeybusinessimages
Reacties

Dirk Valcke, 05-09-2016
Sedert een jaar ben ik gestart met het nemen van Bisoprolol. Eerst een half Pilletje nadien een hele pil en nu neem ik sedert een half jaar 1 Zestril 20mg en 1,5 pil Bisoprolol van 5mg. In het begin waren de lipasen gestegen maar bij de laatste bloedafname stonden de Lipasen reeds op 110. Ik heb 6 maand terug een scan gehad van de Lever en Pancreas en alles ziet er normaal uit. Kan het zijn dat de waarden van de Lipasen zijn gestegen door die pillen? Heeft iemand daar ervaring mee en verder zal dat stabiliseren of verder oplopen? Wat raden jullie mij aan? Reactie infoteur, 11-09-2016
Bisoprolol fumaraat behoort tot de groep bèta-blokkers. Dit geneesmiddel wordt gebruikt bij hoge bloeddruk en angina pectoris (een aandoening van het hart, waarbij een kenmerkend pijnlijk, drukkend gevoel in of op de borst ontstaat bij inspanning of emotie). Lipase is het pancreas-enzym dat zorgt voor de vertering van vetten. Nergens in de bijsluiter lees ik een mogelijk verband (bijwerking) tussen het oplopen van de lipase-concentraties en het gebruik van Bisoprolol. Lipase stijgt vaak bij acute pancreatitis (alvleesklierontsteking). Vraag uw arts om verduidelijking.

Jacky, 10-04-2015
L.S. Mijn hoge bloeddruk is ontstaan door andere noodzakelijke tabletten. Deze tabletten neem ik nu al vele jaren en ik zal met deze tabletten ook niet stoppen. Ben door een cardioloog helemaal nagekeken en alles is verder prima: geen cholesterol, prima gewicht, BMI18, rook niet, eet zeer gezond enz. Ik vind het vreselijk om nog meer tabletten te moeten nemen maar mijn bloeddruk is nu 180/90 hetgeen natuurlijk een duidelijke aanwijzing is dat ik iets zal moeten nemen. Ik heb ooit eerder 2 bloeddrukverlagers gehad - o.a.metropolol -, maar werd daar een opgeblazen ballon van en ging op den duur dubbel zien, hetgeen niet zo verstandig is als je achter het stuur zit. Reageren angiotensine II-blokkers weer anders wat bijwerkingen betreft? Graag uw mening. Vriendelijke groeten, Jacky Reactie infoteur, 10-06-2015
Zoals elk geneesmiddel kan Metoprololtartraat ratiopharm bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. Hetzelfde geldt voor angiotensine II-antagonisten. U kunt dit het beste met uw huisarts bespreken.

Paula, 20-03-2015
Ik heb door chronische stress hoge bloeddruk gekregen. Daarvoor heb ik hydrochloorthiazide voorgeschreven gekregen. Ik heb al oorsuizen door plotseling gehoorverlies vorig jaar. Deze verergerde behoorlijk een aantal dagen na het starten met deze medicijnen en wordt nog steeds erger. Nu las ik dat alle plastabletten deze bijwerking kunnen hebben. Zijn er überhaupt bloeddrukverlagende medicijnen die geen invloed hebben op het gehoor of oorsuizen? Reactie infoteur, 29-03-2015
Er zijn verschillende soorten bloeddrukverlagende middelen met elk een eigen werking. Elk middel heeft zijn eigen werking en zijn eigen mogelijke bijwerkingen. Ik adviseer u om dit te overleggen met uw huisarts.

G. Dekruiff-Sanders, 06-11-2013
Mijn bloeddruk is verhoogd. Mijn huisarts heeft mij RAMIPRIL ACTAVIS 5MG voorgeschreven ik slik deze nu al ongeveer 11 maanden maar de bijverschijnselen blijven zo naar zoals zeurende hoofdpijn en moeheid depressief en angstig misselijk gevoel een veranderd smaakgevoel tintelingen in de vingertoppen meer zweten blozen en nog wel wat andere dingen mijn bloeddruk is met dit medicijn wel lager zelfs bijna goed maar er zijn toch wel andere bloeddrukmedicijnen want dit is echt niet leuk meer het is op deze manier niet leuk meer ik had eerst een ander medicijn en die bevielen veel beter ik zou die weer graag terug willen zou dat kunnen? Reactie infoteur, 06-11-2013
U kunt dit met uw huisarts overleggen. Gelet op de bijwerkingen kan bekeken worden of er een goed alternatief is.

Hans Tegelaar, 06-02-2013
Ik gebruik al ongeveer 1 jaar Enalapril en Hydrochloorthiazide. De laatste vier maanden drink ik geen alcohol meer, sport regelmatig, ben ik 10 kilo afgevallen en is mijn BMI 25. Dit bevalt me wel. Mijn bloeddruk is de laatste twee maanden ongeveer 110 om 60. Kan ik de genoemde medicatie afbouwen? Reactie infoteur, 06-02-2013
Stop nooit op eigen houtje met het gebruik van medicijnen. Als u stopt met genoemde middelen, kan de bloeddruk weer omhoog gaan (of andere klachten kunnen terugkeren, afhankelijk van de reden dat u deze middelen voorgeschreven hebt gekregen). Stop daarom alleen in overleg met uw (huis)arts.

Willie, 14-11-2012
Gebruik hydrochlootthiazide, spironolacton en bisiprolol. Heb al vaak andere medicijnen gehad. Helpen niet of hebben veel bijwerkingen, zoals nek en schouder pijn, hartkloppingen en opgejaagd gevoel. Ook deze laatste hebben dit heel erg. Graag reactie. Reactie infoteur, 21-11-2012
U kunt deze klachten a.g.v. medicijngebruik -de bijwerkingen- het beste bespreken met uw huisarts (of behandeld arts). Wellicht dat er alternatieven zijn, ondanks het feit dat u al vaak andere medicijnen voorgeschreven hebt gekregen.

Ria, 09-05-2011
Ik gebruik al bijna 2 jaar hydrochloorthiazide tegen hoge bloeddruk. Mijn huisarts heeft ooit gezegd dat je op een gegeven moment dit kan afbouwen en dan geen medicijn meer hoeft. Is dat waar? Ik heb nl. niets meer over gehoord en wil dit wel graag weten. Reactie infoteur, 12-05-2011
In de bijsluiter staat vermeld: "U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. De bloeddruk kan dan wel weer omhoog gaan en het oedeem of de benauwdheid kunnen terugkeren. Stop dus alleen in overleg met uw arts." Het is niet altijd nodig om (blijvend) medicijnen voorgeschreven te krijgen om de bloeddruk te verlagen. Door het maken van veranderingen in levensstijl, kan de bloeddruk in belangrijke mate verlaagt worden en het risico op hart-en vaatziekten worden verminderd. Lees hier meer over in: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/68567-hoge-bloeddruk-verlagen-zonder-medicijnen-voeding-dieet.html. U kunt de hulp inschakelen van een voedingsdeskundige (via verwijzing van de huisarts) die u hiermee kan bijstaan.

A. G. Verduijn, 25-04-2011
Hallo,
Ben al jaren bezig om eerst via mijn huisarts en nu sinds een jaar bij de internist om mijn bloeddruk te verlagen. Heb inmiddels wel 10 verschillende medicijnen daarvoor uit moeten proberen. Nu bij de internist gaat het ook mis.Ik heb enkele maanden geleden exforge gekregen en kreeg daarvan enorm last van oorsuizen en ook mijn potentie ging achteruit.(volgens de bijsluiter kunnen dit bijwerkingen zijn) Dit heb ik gemeldt bij de betreffende internist die mij een ander middel voorschreef nl Aprovelmaar tot mijn grote verbazing las ik in de bijsluiter dat het dezelfde bijwerkingen heeft (oorsuisen) Ook is daar, op mijn aandringen mee gestopt omdat het oorsuizen wel erg hinderlijk is geworden.Nu heb ik een middel gekregen Razilez wat hetzelfde doet tegen de hoge bloeddruk alleen staat er in de bijsluiter niets over oorsuizen. Mijn bloeddruk gaat niet omlaaf en het oorsuizen wordt niet minder.Nu heeft de behandelende internist mij aangeraden 3 weken geheel geen medicijnen tegen hoge bloddruk te nemen. Als nu over 3 weken mijn bloeddruk hoger is en mijn oorsuizen niet minder is geworden is de internist van plan mij weer Exforge tegeven ( waar het oorsuizen ernstig is geworden)Volgen hem heb ik dan de keuze tussen oorsuizen en impotentie en hoge bloeddruk.Ik heb dan zelf de keuze om medicijnen te nemen of niet. Intussen gaat mijn bloeddruk ernstige normen aannemen. Wat moet ik doen? Ik ben 58 en wil nog niet sterven aan het gevolg van hoge bloeddruk. Is mijn internist wel goed bezig? Heeft een internist die gespecialiseert is in hoge bloeddruk en vaatstelsels alleen de mogelijkheid, door zijn studie, om alleen maar tabletten uit te proberen en dan er voor te kiezen een medicijn te gaan gebruiken wat wel enigzins de bloeddruk verlaagd maar veel bijwerkingen heeft. (dat zou ik ook kunnen zonder die studie) Misschien hebt u een goede raad voor mij zou een ander ziekenhuis en specialist een goede optie zijn? graag uw reactie
Met vriendelijke groet a.g.v. Reactie infoteur, 27-04-2011
Duidelijk is dat een slechte leefstijl een nadelige invloed op de bloeddruk kan hebben. Verandering van leefstijl kan een positief effect hebben op de bloeddruk. Onlangs heb ik hierover een artikel geschreven: "Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen: voeding, dieet". U kunt het hier lezen: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/68567-hoge-bloeddruk-verlagen-zonder-medicijnen-voeding-dieet.html
Lees ook: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/33352-hoge-bloeddruk-natuurlijke-behandeling-maretakq10meidoorn.html

Het vraagt wel om een (soms drastische) verandering van leefstijl. Stop nooit met medicijngebruik zonder overleg met uw huisarts. Vraag zo nodig ondersteuning bij een diëtistenpraktijk.

Astrid, 25-09-2010
Hallo, ik gebruik sinds een maand metoprolol 50, voor mijn verhoogde bloeddruk en migraine-aanvallen. Bloeddruk is al verlaagd dus dat gaat goed maar ik heb ontzettende last van winderigheid. Ik heb gelezen dat bijwerkingen in beginsel aanwezig kunnen zijn maar tot dusver verbeteren deze klachten niet. Is er mogelijk een ander medicijn voor verlaging bloeddruk en tevens vermindering migraine-aanvallen waar deze bijwerking niet bij voorkomt? Reactie infoteur, 28-09-2010
Overleg met uw arts of u dit medicijn nog wel moet blijven gebruiken en of er een goed alternatief is.

Rob, 02-09-2010
Kan je zomaar stoppen met medic. als je geenhoge bloeddruk meer hebt? Reactie infoteur, 02-09-2010
Hallo Rob,

Altijd even overleggen met de huisarts of behandelend arts.

Mvg, Marting

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 26-10-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.