Natuurlijke behandeling van hoge bloeddruk: maretak en Q10

Natuurlijke behandeling van hoge bloeddruk: maretak en Q10 Hoge bloeddruk natuurlijke behandeling: maretak, Q10, meidoorn. Eén op de tien Nederlanders heeft hoge bloeddruk (hypertensie). Degenen die het hebben, merken hier doorgaans niets van. Verraderlijk, want hoge bloeddruk vergroot op lange termijn de kans op hart- en vaatziekten. Niet alleen door medicijnen, maar ook door verandering van leefstijl - bewegen, stoppen met roken en gezonde voeding - kan hoge bloeddruk bestreden worden. Er zijn ook natuurlijke middelen die hun effectiviteit hebben bewezen. Een aantal daarvan worden in dit artikel besproken, onder meer maretak, knoflook en meidoorn.

Hoge bloeddruk behandeling


Natuurlijke behandeling van hoge bloeddruk

Het verhaal gaat dat de 32e president van de Verenigde Staten, Franklin D. Roosevelt, die president was gedurende de woelige crisis- en oorlogsjaren, toen hij in 1945 stierf aan een beroerte een bloeddruk had van 240/180 mmHg. Een waarde van 120/80 is ideaal voor volwassenen; de voormalig president had dus het dubbele hiervan! Toentertijd waren echter de symptomen van hoge bloeddruk nauwelijks bekend, laat staan dat men een effectieve behandeling voor hoge bloeddruk had. Dat is tegenwoordig wel anders. In een eerder artikel hebben we stilgestaan bij de behandeling van hoge bloeddruk. Deze viel uiteen in drie delen:
  • het veranderen van levensstijl, zoals goede voeding, stoppen met roken en beweging;
  • het aanpakken van andere risicofactoren, zoals een te hoog cholesterolgehalte en het verminderen van stress;
  • medicatie, indien verandering of beïnvloeding van levensstijl en andere genoemde interventies onvoldoende is.

In aanvulling op de deze interventies, kunnen er ook natuurlijke middelen en producten ingezet worden om hoge bloeddruk (hypertensie) te bestrijden die wellicht kunnen voorkomen dat u moet overgaan op reguliere medicatie. We bespreken er enkele.

Bron: Isidre blanc, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Isidre blanc, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Crataegus of meidoorn

Wat is meidoorn?

Crataegus of meidoorn is een bladverliezende, winterharde, traag groeiende, doornige - vandaar de naam meidoorn - heester of kleine boom, die in mei bloeit. Meidoorn is een effectief en wetenschappelijk bewezen middel tegen onder andere hoge bloeddruk, vooral bij lichte tot middelzware gevallen van hoge bloeddruk is het een probaat middel gebleken. Er zijn talloze soorten meidoorncapsules op de markt.

Werking

Meidoorn heeft de volgende werking:
  • het reguleert de hartslag;
  • het verwijdt de kransslagaders;
  • het herstelt de elasticiteit van de vaatwand;
  • het verbetert de doorbloeding van de hartspier.[1]

Ook vermindert meidoorn gespannenheid en nervositeit doordat het kalmerend op het zenuwstelsel werkt en het is bekend dat hoge bloeddruk versterkt kan worden door stress. De kruiden maretak (Viscum album) en knoflook (Allium sativum) versterken de werking van meidoorn. Maretak kunt u tot u nemen in de vorm van maretakthee. Knoflook kunt u krijgen in de vorm van capsules.

Saillant detail: Er werden in vroeger tijden schavotblokken gemaakt van het harde meidoornhout. Op deze blokken werden ter dood veroordeelden onthoofd.

Maretak (Viscum album)

Een volksnaam van Maretak is Mistletoe, bekend van de traditie van het kussen onder de mistletoe (zie inzet).

Under the Mistletoe, pearly and green
Meet the kind lips of the young and the old;
Under the Mistletoe hearts may be seen
Glowing as though
they had never been cold.

Eliza Cook (1818 -1889)

Als we het woord Mistletoe ontleden, dan blijkt het Oudgermaanse woord 'mist' 'mest' te betekenen en het Angelsaksische woord 'tan' staat voor 'twijg'. Deze benaming heeft te maken met de manier waarop de plant zich verspreidt. Vogels eten de zaden en verspreiden deze via hun ontlasting. Bij veel volken, waaronder Germaanse volken, speelt de Maretak een belangrijke rol in sacrale rituelen. Dit komt doordat het een opvallende verschijning is: het is een groenblijvend struikje in een kale winterboom. Maretakken zijn halfparasieten. Ze onttrekken water en mineralen aan hun gastheer, de boom - in het bijzonder loofbomen - waar ze op groeien.

Maretak kan de behandeling van hoge bloeddruk ondersteunen. U kunt het kopen als thee bij een reformwinkel.

Knoflook / Bron: Istock.com/MallivanKnoflook / Bron: Istock.com/Mallivan

Knoflook (Allium sativum)

Grootschalig onderzoek heeft aangetoond dat knoflook een bloeddrukverlagende werking heeft.[2] Knoflook kan aanvullend ingezet worden bij de bestrijding van hoge bloeddruk. Het is te gebruiken in de vorm van capsules met een knoflookextract. U kunt natuurlijk ook dagelijks verse knoflook verwerken in het eten. Niet alleen in Oosterse maaltijden en Italiaanse gerechten kunt u het gebruiken, maar ook in de jus kunt u twee tot drie teentjes knoflook doen. het positieve effect van knoflook komt vooral goed tot zijn recht wanneer het eerst wordt gesneden of geplet, dan ten minste tien minuten niet wordt aangeroerd en pas daarna wordt verhit.

Overige aanvullende supplementen

Naast knoflook, hebben de volgende aanvullingen een bewezen bloeddrukverlagende werking:
  • het co-enzym Q10 (een vetoplosbare, vitamine-achtige stof die in alle menselijke cellen voorkomt);
  • het aminozuur L-Arginine (noten zijn een belangrijke bron van arginine);
  • calcium in combinatie met magnesium;
  • vitamine C;
  • kalium (vooral bij ouderen heeft het gebruik van kalium een bloeddrukverlagende werking);
  • essentiële vetzuren (dat zijn vetzuren die ons lichaam niet zelf kan maken, maar uit voeding gehaald moet worden: omega-3 en omega-6 vetzuren).

Noten
  1. Ontleend aan http://www.vrouwholda.nl/cadeau/meidoorn.pdf
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16484553?dopt=Abstract

Lees verder

© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk op een natuurlijke manier controlerenHoge bloeddruk op een natuurlijke manier controlerenVeel mensen gebruiken medicatie voor hun te hoge bloeddruk, maar naast medicatie zijn er nog vele andere manieren om je…
Hoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukHoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukIn dit artikel worden de oorzaken en gevolgen van een hoge bloeddruk besproken. Op de lange termijn kan een hoge bloeddr…
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…
Is knoflook gezond?Is knoflook gezond?Is knoflook gezond? Jazeker, het heeft veel voordelen voor de gezondheid. Dit door de sterke natuurlijke ingrediënten. H…

Angst om te vliegen? Tips & middeltjes tegen vliegangstAngst om te vliegen? Tips & middeltjes tegen vliegangstVliegangst is een probleem dat heel wat mensen stress bezorgt als ze op een vliegtuig stappen. De angst om de controle u…
Spina bifida of open ruggetjeSpina bifida of open ruggetjeSpina bifida kennen we ook wel als het 'open ruggetje'. Het is een afwijking die ontstaat in de embryonale fase. We noem…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alis, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • AARP Bulletin, 8 maart 2011
  • AARP Bulletin, 22 maart 2011
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16484553?dopt=Abstract
  • http://hoge-bloeddruk.pilliewillie.nl/hypertensie/hoge-bloeddruk.2.php
  • http://www.plantaardigheden.nl/plant/beschr/gonnve/maretak.htm
  • http://www.vrouwholda.nl/cadeau/meidoorn.pdf
  • http://www.cardiosource.org/News-Media/Media-Center/News-Releases/2012/03/Raisins_BP.aspx
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Co-enzym_Q10
  • Afbeelding bron 1: Isidre blanc, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/Mallivan
Reacties

Tina, 09-02-2012
Wat hier boven staat werkt echt! bloeddruk ging - zonder medicijnen maar wel onder controle huisarts naar beneden van 200/106 ( jaren) naar 123/85 in 10 weken tijd. Leeftijd is 46 jaar. Cholesterol is geprikt en is ook perfect. Het loont echt om in goede naturlijke vitamines te investeren en door te zetten. Vergeet vooral het 3 keer per week een half uur lopen( snel) niet en veel spa blauw drinken. Voor zo'n resultaat zonder medicatie doet iedereen het toch? Veel succes iedereen. Reactie infoteur, 11-02-2012
Wat fantastisch dat u zulke goede resultaten hebt behaald. Het gaat inderdaad om een combinatie van leefstijlverandering, het aanpakken van andere risicofactoren, zoals een te hoog cholesterolgehalte, het gebruik van natuurlijke middelen, enz. Ik hoop dat uw verhaal anderen weer mag motiveren!

Myriam Vermeiren, 07-01-2010
Hallo,
knoflook met meidoorn en maretak helpt dat voor de cholesterol? Reactie infoteur, 24-01-2010
Hallo Myriam,

Knoflook heeft voor zover bekend geen verlagend effect op het cholesterolgehalte. Over maretak moet ik u het antwoord verschuldigd blijven.

Mvg, Tartuffel

A. Kollen, 03-08-2009
Artikel bevat veel informatie, waaruit veel te leren valt! Aangegeven natuurlijke middelen worden gekocht met een positieve verwachting. Reactie infoteur, 13-08-2009
Hallo,

Bedankt voor uw reactie. Ik ben benieuwd naar uw ervaringen!

mvg, Tartuffel

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 29-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.