InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Tips hoge bloeddruk: wat te doen bij hoge bloeddruk?

Tips hoge bloeddruk: wat te doen bij hoge bloeddruk?

Tips hoge bloeddruk: wat te doen bij hoge bloeddruk? Hoge bloeddruk is een aandoening die zich als het ware stiekem ontwikkelt. Hoge of verhoogde bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, geeft geen echte symptomen maar kan wel serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom is het goed om weten wat hoge bloeddruk nu juist inhoudt, wat de risico's zijn en hoe je het kan vermijden. Zelf je bloeddruk meten kan met een bloeddrukmeter voor eigen gebruik. Voor het verlagen van de bloeddruk is het onder meer belangrijk te letten op je eetgewoontes en je gewicht. Voedingstips kunnen hierbij zeker van pas komen om hypertensie te voorkomen. Wat zijn de gevolgen van hoge bloeddruk en waaruit bestaat de behandeling ertegen?

Wat betekent hoge bloeddruk?

De arteriële bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de slagaders, ook wel arteriën genoemd. Als die druk te hoog is, betekent dit dat de slagaders niet goed functioneren. We spreken dan van hoge of verhoogde bloeddruk. De medische term hiervoor is hypertensie.

Gevolgen hoge bloeddruk

Verhoogde bloeddruk is een onopvallende aandoening die niet meteen symptomen geeft. Toch kan verhoogde bloeddruk niet te onderschatten gevolgen hebben. Het belangrijkste gevolg is het risico op aandoeningen van hart en bloedvaten. De kans op een hartinfarct vergroot bij hoge bloeddruk. Bovendien behoren oogletsels en nierproblemen tot de mogelijke gevolgen van hypertensie.

Behandeling hoge bloeddruk: tips

Gezonder eten
Je kan je bloeddruk onder meer verlagen door je eetgewoonten aan te passen. Een van de belangrijkste gewoontes waar je op moet letten is het vermijden van veel zout. Probeer niet teveel zout toe te voegen aan je eten, en beperk de levensmiddelen die zout bevatten. Hierbij gaat het niet alleen om gerookte vis of gerookt vlees, maar ook om levensmiddelen waarvan je niet meteen had verwacht dat ze zout bevatten. Bijvoorbeeld in koffiekoeken, broodjes, jam en kaas kan heel wat zout zitten.

Gewicht verliezen
Een andere manier om je bloeddruk te verlagen is door lichaamsgewicht kwijt te geraken. Een gewichtsverlies van tien kilo kan de bloeddruk al beduidend verlagen. Om effectief voor gewichtsverlies te zorgen is het belangrijk om geleidelijk af te vallen. Probeer minder calorieën tot je te nemen, dat is veel effectiever dan meer calorieën te verbruiken.

Alcohol beperken
Probeer het gebruik van alcohol te beperken. Vanaf twee à drie glazen alcohol per dag kan je bloeddruk verhogen. Een enkel glaasje alcohol is beter voor de bloeddruk dan drie glazen alcohol.

Regelmatig sporten
Sport doet de bloeddruk dalen en kan voor gewichtsverlies zorgen. Als je aan sport wilt doen, let dan op een paar dingen. Zo is het beter om inspanningen te leveren waarbij je veel moet bewegen, zoals wandelen of fietsen. Af te raden is sport waarbij je lichaam stil zit of stil staat terwijl het inspanningen levert, zoals bij fitness bijvoorbeeld.

Stoppen met roken
Een niet te vergeten manier om de bloeddruk te verlagen, is natuurlijk het stoppen met roken. Door het roken kunnen de bloedvaten vernauwen en kan de bloeddruk verhogen.

Geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk

De meeste geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk hebben de bedoeling om de bloeddruk te normaliseren voor minstens 24 uur. Het komt erop aan de medicatie elke dag te nemen, want als je de behandeling stopzet zal het effect onmiddellijk uitgeschakeld worden en zal de bloeddruk opnieuw stijgen. Een behandeling met geneesmiddelen kan heel effectief zijn, maar het kan geen kwaad om te blijven sporten. Dit kan je twee of drie keer doen per week, gedurende een half uurtje.

Bloeddrukmeter: test jezelf

Ben je een risicopersoon voor het ontwikkelen van hoge bloeddruk, dan kan je voor alle zekerheid een bloeddrukmeter aanschaffen. Er zijn tal van bloeddrukmeters op de markt waarbij je zelf je bloeddruk kan meten. Zelf je bloeddruk meten kan een goede manier zijn om eventuele verontrustende verhogingen tijdig op te merken. Is dat het geval, raadpleeg dan een arts voor verdere behandeling.

Lees verder

© 2009 - 2017 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hypertensie: gevaren en behandelingHypertensie: gevaren en behandelingHypertensie is vaak aanwezig, zonder dat het meteen wordt opgemerkt. Als hoge bloeddruk langdurig aanwezig is, kan dat o…
Weetjes over bloeddruk?Weetjes over bloeddruk?We horen van alles over bloeddruk, o.a. dat je op moeten letten dat je niet een hoge bloeddruk (dit noemen we hypertensi…
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…
Zelf je bloeddruk meten met een bloeddrukmeterZelf je bloeddruk meten met een bloeddrukmeterLees hier alles over zelf je bloeddruk meten met behulp van een bloeddrukmeter. Lees hier alles over het meten van je bl…
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…
Bronnen en referenties
  • http://bloeddrukmeten.be/bloeddruk/hoge-bloeddruk-behandeling/ (geraadpleegd op 02/06/2016).

Reageer op het artikel "Tips hoge bloeddruk: wat te doen bij hoge bloeddruk?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Anja Claessens, 04-08-2010 13:26 #1
Ik heb zo'n 2 maanden geleden een motor ongeluk gehad door een black-out.
Waarschijnlijk heb ik een hele lichte vorm van een TIA gehad, maar ze kunnen het niet bevestigen op de scan. Ook heb ik een tehoge bloeddruk RR 186/116 en een pols van 123 in rusttoestand. Ik ben hiervoor onder behandeling van mijn huisarts. Zij heeft mij medicatie gegeven om de bloeddruk te verlagen. Inmiddels is de dosering verhoogt van 50mg naar 100mg. A's dinsdag weer terug. Nu is mijn bloeddruk nog steeds aan de hoge kant: RR 165/104 en een pols van 112. Ik vind het heel raar allemaal, want ik merk er niets van. Ik voel me goed en heb ook nergens last van. "zucht", zeker nu ik er iets aan doe blijft het aan de hoge kant. Verontrustend is het als je weet dat de hoge bloeddruk een "slopende moordenaar" is. Wat kan ik verwachten, zeker nu ik me nog steeds goed voel en nergens last van heb?
Lieve groetjes Anja

Infoteur: Verdanov
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Bloeddrukproblemen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!