Kanker, hoe herken je kanker?

Kanker, hoe herken je kanker? Omdat er zoveel verschillende soorten kanker zijn, die elk hun eigen kenmerken (kunnen) hebben, is het niet eenvoudig om kanker te herkennen. Bij de geringste klachten is het aan te raden deze met de husiarts te bespreken. Ook bij angst voor kanker is het verstandig om uw klachten met de huisarts te bespreken. Er zijn echter wel signalen en kenmerken die bij de meeste vormen van kanker gelden. Welke zijn dat? Kanker, hoe herken je het? Er gaan meestal verschillende soorten onderzoeken aan vooraf voordat de diagnose kanker gesteld wordt. Er zijn namelijk meer dan 100 verschillende soorten kanker. Toch zijn er wel verschijnselen die bij veel vormen van kanker kunnen optreden en waarop u dus alert kunt zijn. De meest voorkomende vormen van kanker zijn:
  • borstkanker
  • baarmoederkanker
  • darmkanker
  • longkanker
  • prostaatkanker

Borstkanker symptomen

Bij borstkanker is er lang niet altijd sprake van pijnklachten. Pijn in (een van de) borsten kan echter wel voorkomen als symptoom. Neem altijd contact op met de huisarts als u klachten heeft. Klachten bij borstkanker kunnen zijn:
  • knobbeltje in de borst
  • zwelling in (of van) de borst
  • knobbeltje onder de oksel
  • zwelling onder de oksel
  • verschil zien tussen twee borsten, wat er eerst niet was
  • veranderingen aan de tepel, zoals: dikker/schilferig/of ingetrokken tepel
  • verlies van vocht uit de tepel
  • verlies van bloed uit de tepel
  • deukjes in de borst
  • plooien in de borst
  • rode vlekken op de borst
  • overige symptomen die u niet vertrouwt

Baarmoeder(hals)kanker symptomen

In een vroeg stadium zijn deze symptomen niet duidelijk waarneembaar. Veranderde afscheiding die rozig of bruinig van kleur is kan een signaal zijn, bijvoorbeeld bij vrouwen in of na de menopauze. Maar ook bloedverlies tussen de menstruatie door, of vloeien kunnen symptomen zijn. Vaak kunnen ook andere oorzaken de klachten veroorzaken. Een uitstrijkje laten maken is wenselijk bij klachten.

Darmkanker symptomen

Bij dikke darmkanker kunnen een aantal zaken opvallen:
  • de samenstelling van de ontlasting is veranderd en dit hersteld zich niet en/of uw ontlastingspatroon is veranderd
  • slijm en/of bloed in de ontlasting kan voorkomen
  • afvallen zonder dat er een dieet gevolgd is
  • buikpijn, darmkrampen, opgeblazen of opgezette buik
  • vermoeidheid
  • aandrang om naar de wc te gaan terwijl er geen ontlasting komt, of weinig
  • het gevoel dat u de darm niet geheel kunt ontlasten
  • overige klachten bij stoelgang
het is niet zo dat een of meerdere van deze klachten direct altijd meteen kanker is, maar als u een of meerdere van deze klachten heeft, bezoek dan altijd uw huisarts en vraag om advies.

Symptomen bij longkanker

Longkanker kan lange tijd onopgemerkt blijven. Onduidelijke klachten zoals sneller moe zijn, afvallen in gewicht of hoesten komen regelmatig voor. Longkanker kan ook pijn op de borst veroorzaken, bloed ophoesten, terugkerende luchtweginfecties zoals bronchitis, longontsteking, heesheid, en/of kortademigheid. Rokers lopen veel meer kans op longkanker dan niet rokers, maar passief meeroken is ook een extra risico, ook voor niet-rokers.

Prostaatkanker symptomen

Prostaatkanker geeft vaak in beginsel geen duidelijke klachten. Er kunnen klachten zijn bij plassen. Deze klachten komen echter ook vaak voor bij prostaatvergroting of andere oorzaken. De huisarts kan door middel van een rectaal onderzoek voelen hoe de prostaat aanvoelt. Via bloedonderzoek kan meer informatie verkregen worden. Bij klachten is het verstandig om altijd naar de huisarts te gaan

Wat is kanker?

  • Bij kanker is er sprake van een op hol geslagen deling van de cellen, ook wel ongeremde celdeling genoemd. Ons lichaam bevat ontelbare cellen die dagelijks nieuwe cellen aanmaken door zich te delen. Deze deling vindt plaatst om de oude cellen te vervangen voor nieuwe. Het DNA in de cellen zorgt ervoor dat dit goed gaat en dat het delingsproces niet ontremd raakt. Het DNA regelt alle functies in de cellen, dus ook de delingen van de cellen zijn daarin geprogrammeerd. Als er in dat proces van delingen echter iets fout gaat en de delende cellen zich vervolgens onttrekken aan het controlemechanisme van de andere cellen (afweercellen bijvoorbeeld) dan kan de groei van cellen zonder remmingen doorgaan en dan spreekt men vaak van kanker. Virussen liggen ook vaak aan de basis van kanker, omdat bepaalde virussen de celdeling op termijn kunnen verstoren. Zo wordt baarmoederkanker vaak door een HPV (humane papuloma virus) in gang gezet.

Tumor, hoe ontstaat dat?

Door de celdeling die op hol gelagen is ontstaat er een gezwel van cellen: een tumor. Afhankelijk van de plek waar de tumor zich bevindt, kan er bijvoorbeeld pijn of druk of een bult ontstaan. Soms heeft een gezwel echter zoveel ruimte om zich heen dat de patiënt er niet snel iets van merkt. Kanker kan al jaren in een lichaam groeien voordat klachten worden opgemerkt. Het komt ook voor dat het wel snel wordt opgemerkt. Het is afhankelijk van de plaats waar het zit, van de groeisnelheid en of er klachten zijn.

Kwaadaardig of goedaardig gezwel, wat is het verschil?

  • Een kwaadaardige tumor blijft doorgroeien en zoekt vaak wegen om zich sneller te verspreiden, bijvoorbeeld door het aanmaken van bloedvaten zodat er extra voeding naar de kankercellen toekomt en de kanker dus kan uitzaaien. De celdeling is losgeslagen en het groeit door alles heen. Het drukt op weefsels om de tumor(en) heen en zaait zich uit. Tumorcellen verspreiden zich door het hele lichaam als ze de kans krijgen. Zolang ze herkenbaar zijn (als vreemde cellen) door het afweersysteem zal het afweersysteem ze aanvallen, maar bepaalde cellen worden door het afweersysteem niet als vreemde cellen herkend en groeien door. Niet alle kankercellen groeien dus uit tot tumoren omdat die op tijd door het afweersysteem worden vernietigd.
  • Een goedaardige tumor neigt ernaar om zich af te kapselen en blijft daardoor vaak beperkt tot een plek. Een goedaardig tumor wat op een plaats zit waar het risico’s vormt, bijvoorbeeld op een plek in de hersenen waar niet geopereerd kan worden, kan helaas ook tot zeer ernstige complicaties leiden en soms zelfs tot de dood. Maar in het merendeel van de gevallen zijn goedaardige tumoren operabel.

Hoe kanker herkennen?

Er zijn heel veel verschillende soorten kanker en ze hebben allemaal hun eigen kenmerken. Kanker is dus niet altijd zomaar te herkennen. Er zijn wel enkele kenmerken die op een bepaald moment bij een groot deel van alle kankersoorten kunnen optreden:
  • gewichtsverlies
  • zeer vermoeid zijn
  • geringe eetlust

Dit hoef echter niet altijd het geval te zijn. Neem bij klachten altijd contact op met uw huisarts. Alles wat onverklaard is, kan een signaal zijn. Ga naar uw dokter bij de geringste twijfel. Kanker heeft tijd nodig om zich uit te zaaien dus hoe eerder u naar de huisarts gaat, hoe beter.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan van baarmoederkankerHet ontstaan van baarmoederkankerBaarmoederkanker is een kwaadaardige aandoening van het slijmvlies van de baarmoederholte. Baarmoederkanker kan leiden t…
De Krukenberg tumorKanker, een tumor, helaas is dit een ziektebeeld wat steeds vaker lijkt voor te komen. Of je nu jong of oud bent, man of…
Fibro-adenose of fibrocysteuze dysplasieFibro-adenose of fibrocysteuze dysplasieFibro-adenose wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van goedaardige knobbels of cysten in de borst. De cysten kunnen var…
Borstkanker bij mannenBij vrouwen is borstkanker de meest voorkomende soort van kanker. Van alle vrouwen die overlijden aan kanker staat ook b…

Afte in de mond: oorzaak en behandelingAfte in de mond: oorzaak en behandelingEen pijnlijk wit puntje dat om de randen rood is en zich in je mond bevindt? Dat kan bijna alleen maar een afte zijn. Ee…
Wagenziekte herkennen & voorkomenWagenziekte herkennen & voorkomenWagenziekte is een bewegingsziekte. Zeeziekte en luchtziekte vallen in dezelfde categorie. De ziekte komt meestal voor b…
Bronnen en referenties
  • Apotheek.nl
  • Medische encyclopedie
Reacties

Naamanastasia, 17-06-2017
Hallo ik geef mijn dochtertje van 2jr nog steeds borst. Nu heb ik last van me linker borst, er is een zwelling in en er kwam bloed of pus er uit en het doet pijn en kreeg koorts, misselijkheid, voelde me echt beroert. Wat kan het precies zijn? Reactie infoteur, 19-06-2017
Hi, dat is niet aan mensen van Infonu om te bepalen, uw huisarts kan u hier heel snel antwoord op geven. U kunt dit het beste meteen laten uitzoeken.

Anoniem, 10-04-2017
Hoi,
Ik ben 13 jaar en ik heb al een lange tijd last van behoorlijk wat dingen: duizeligheid, verminderde eetlust, hevige hoofdpijn, ernstig vermoeid maar niet zo gemakkelijk in slaap komen, klachten van bloedarmoede, futloos, pijn op de borst (ik heb de diagnose; syndroom van tietze), nu ook hevige keelpijn en koorts, passageklachten, regelmatig last van obstipatie (vroeger drankjes voor geslikt 4 jaar lang), tintelingen door het lichaam, reflux klachten al vanaf geboorte, onregelmatige menstruatie en hevige buikpijn afentoe. Ik slik concerta voor adhd en die heeft ook zo z'n bijwerkingen maar niet al deze. Ik maak me toch een beetje zorgen alhoewel ik al bij de dokter en het ziekenhuis loop en binnenkort uitslag van bloedonderzoek krijg.

Graag hoor ik iets! Reactie infoteur, 11-04-2017
Hi, omdat je al bij de dokter en het ziekenhuis loopt, doen ze al wat onderzoek om zeker te zijn of alles verder in orde is. Je zal dus even af moeten wachten en daar je klachten bespreken als het weer terugkomt of als het blijft. Bespreek ook goed of het bijwerkingen kunnen zijn.

Sabrina, 18-03-2017
Ik ben 30 jaar en heb al een paar jaar veel last van m'n linkerborst net alsof de klieren daar groter zijn dan in mijn rechterborst. Vaak straalt die pijn/vervelend gevoel uit naar m'n oksel en schouder en voelt het opgezet maar als ik zelf voel voel ik niks zitten. Ook voel ik me al langere tijd niet fit en veel licht in het hoofd en moe en verkouden en al langere tijd veel hoesten en benauwd. (Ik werk wel fulltime 50 uur in de week)

Ik ben erg bang dat het wat ergers is dan gewoon zwaar overwerkt en vitamine tekort. Moet ik me zorgen maken? Reactie infoteur, 20-03-2017
Hi, ik denk dat er in elk geval rede is tot enige bezorgdheid dat je met dergelijke klachten blijft doorlopen en geen huisarts bezoekt. Of je wel of niet iets mankeert moet natuurlijk door een arts beoordeeld worden. Dus naar de huisarts gaan, is het beste advies.

Lisa, 06-03-2017
Ik ben 11 jaar en heb best veel klachten die er op lijken en ik ben heel bang dat ik borstkanker heb. Reactie infoteur, 07-03-2017
Hi, de kans dat je borstkanker hebt op jouw leeftijd, is erg klein. Het lijkt waarschijnlijker dat het met de puberteit te maken heeft, want ook als je 11 jaar bent kunnen je borstklieren zich al beginnen te ontwikkelen.

Maar eigenlijk kan alleen je huisarts vertellen waardoor je klachten veroorzaakt worden. Je kunt daar dus het beste eens gaan praten en je zorgen uitspreken.

Anoniem, 10-01-2017
Na veel onderzoeken en jaren klachten hebben de artsen bij mij hodgkin vastgesteld. In september is bij mij de lymfeklier eruit gehaald, het was nog helemaal ingekapseld en het groeide ook niet. Ik heb jaren klachten gehad zoals rare aanvallen die pijn deden, blauwe lippen, koude aanvallen in het hele lijf alsof ik bevroren was maar dan van binnen uit. Ziekte van raynauwd, benauwd en ga zo maar even door. Steeds zat het tussen de oren werd er gezegd. Ik zou zelf een zeldzame ziekte hebben genaamd scleredomie/crest als ik het zo goed schrijft. Na de operatie nergens geen last meer van soms alleen nog last van koude handen en voeten. Nu komt mijn vraag: Ik zou nu in korte tijd chemotherapie moeten ondergaan en daarna 6 keer bestraald gaan worden. Maar ik zie de chemotherapie niet zitten omdat het meer schade met zich mee brengt in de toekomst? Ik zou graag willen weten of er iets anders is dan chemotherapie tegen lymfekanker zeker gezien omdat het nog ingekapseld zat? Ik lees wel over chemo bommen en chemo pillen maar deze zouden niet in het lymfestelsel gaan? Of wel? Reactie infoteur, 10-01-2017
Hi, ten eerste natuurlijk beterschap gewenst.

Chemo is misschien een agressieve methode om kanker te bestrijden, maar in veel gevallen wel een van de meest effectieve.

Angst voor de schade die chemo kan doen is begrijpelijk, maar er zijn ook veel mensen die alternatieve methodes niet overleefd hebben, terwijl zij waarschijnlijk genezen zouden zijn indien zij chemotherapie hadden ondergaan. Natuurlijk is elke situatie weer anders.
Hier op Infonu kunnen we u niet adviseren. We zijn geen artsen. Als u twijfelt over 'wat het beste helpt' en of 'de voordelen van chemo in uw situatie wel opwegen tegen de nadelen' kunt u eventueel een second opinion vragen bij nog een arts. Bespreek echter eerst met uw huidige arts uw zorgen en bezwaren, en vraag naar eerlijke antwoorden over de gevolgen van het wel of niet nemen van chemo behandeling(en).

Ik hoop nog eens van u te horen hoe het verder is gegaan.

Anoniem, 26-09-2016
Ik ben een jongen van 14 jaar en ik heb een soort van knobbeltje onder mijn tepel. Het is best wel klein en het groeit ook niet en het blijft ook maar op een plek. Ik denk niet dat het iets ernstigs is maar ik wilde toch nog even weten of dit een tumor kan zijn. Reactie infoteur, 27-09-2016
Hi, je kunt dat zelf niet beoordelen dus je kunt dit echt alleen door een arts laten beoordelen. Het is ook belangrijk dat je daarmee niet wacht omdat je niet weet wat het is.

Anoniem, 08-05-2016
Hai, ik ben een meisje van net 13 jaar. Ik heb de laatste weken last van een rommelig gevoel in mijn buik, ik had ook bloed bij de ontlasting. Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 08-05-2016
Aan je ouders vertellen is het beste.

Anoniem, 12-04-2016
Hey, ik ben een jongen van 14 jaar. Ik denk niet dat er iets ernstigs is maar heb de laatste tijd wel last van een plekje aan de linkerkant van m'n onderrug. Het is volgens mij een soort bultje en heb geen idee hoe ik er aan kom. Ik heb de laatste tijd ook pijn bij m'n navel/rondom mijn navel en misschien weet iemand wat dit is. Reactie infoteur, 13-04-2016
Hi, je kunt dit het beste even met je ouders bespreken. Zij kunnen je geruststellen, of eventueel even met je naar de huisarts gaan.

Anoniem, 01-03-2016
Hallo, ik ben een meisje van 13 jaar. Ik heb 2 hele rare bultjes achter mij linker oor. Wat zou dat kunnen zijn? Reactie infoteur, 02-03-2016
Hi, alleen een arts kan dat beoordelen.

Silke, 15-02-2016
Hallo,

Ik ben een meisje van 15 jaar oud ( dit jaar 16.) En ik heb een bobbeltje op mijn buik en borst. Een vriend van mij zegt dat het kanker is en dat ik het moet laten nakijken.
Ik heb ook symptomen van kanker. Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 15-02-2016
Hi, je kunt natuurlijk het beste naar de huisarts gaan, en je angst ook met je ouders bespreken. Als je vriend geen arts is kan hij er immers niet veel zinnigs over zeggen. De dokter kan je geruststellen en als het nodig is kan hij/zij ook uitzoeken wat het precies is.

Laat nog eens horen hoe het verder is gegaan.

Anoniem, 01-02-2016
Hallo,
Ik ben een meisje ik ben 10j ik hoest al 3 weken met slijmen ik ben heel erg moe ik ga normaal om half 10 slapen
Maar ik ga vroeger slapen omdat ik vaak moe ben maar ik blijf moe
Ik ben ook snel geiëriteert door mensen van mijn klas
Ik heb 1 keer op een dag buikpijn
Is er iets mis? Reactie infoteur, 02-02-2016
Hi, momenteel heerst er griep en allerlei verkoudheden. De verschijnselen zijn: moe, hoesten… Niezen en keelpijn en koorts kunnen ook voorkomen.

Buikpijn is een algemene klacht, de meeste mensen voelen wel eens iets in hun buik.Dat komt bijvoorbeeld omdat je darmen in je buik zitten, die geven vaak krampjes of steekjes. Ook je blaas of baarmoeder of andere organen kunnen wel eens wat irriteren. Als het goed is duren de klachten maar tijdelijk.

Zo te lezen zijn je klachten waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken. Als je klachten over 14 dagen nog niet over zijn, of als ze voor die tijd toenemen, dan kan je beter even aan je huisarts vragen wat die ervan denkt.

Anoniem, 24-01-2016
Hoi,
Ik ben een meisje van 15 jaar en ik heb al een hele lange tijd opgezette lymfeklieren, ook ben ik heel snel heel moe en ben snel futloos. Ik zie ook altijd heel bleek en heb veel pijn in spieren en in mijn botten, ik weet zelf niet zo goed wat het is… Reactie infoteur, 25-01-2016
Hi, je kunt het het beste met de huisarts bespreken.

Cato, 05-01-2016
Ik ben het afgelopen jaar behandeld voor baarmoederhalskanker. Heb hiertoe een radicale hysterectomie gehad en omdat er in enkele lymfeklieren uitzaaiingen werden gevonden, volgden 25 bestralingen en 5 chemobehandelingen. Het is nu een half jaar later. Ik voel me best goed, maar heb sinds een week een druk op mijn borst en voel me wat benauwd. Mijn astmamedicijnen werken op een of andere manier niet. Moet ik nu bang zijn voor uitzaaiingen in de longen? Reactie infoteur, 05-01-2016
Weet je, ik denk dat je na deze ervaringen altijd bang zal zijn voor terugkeer van de kanker, en voor uitzaaiingen. De realiteit is immers dat het terug kan keren, en de eerste vijf jaar zijn daarbij extra spannend. Maar de enige manier om er achter te komen of het in orde is, is om het meteen te laten uitzoeken. Probeer de angst zoveel mogelijk opzij te zetten en zo snel mogelijk contact op te nemen met je arts. Afwachten is niet verstandig. Laat je nog eens weten hoe het verder is gegaan? xx

Arina, 18-12-2015
Hoi,
Ik heb sinds 3 dagen een knobbeltje op mijn arm en ik heb het zelf niet gemerkt. Ik heb hoofdpijn en ben de laatste maand erg moe. Zijn dit erge klachten? Reactie infoteur, 18-12-2015
Hi, 3 dagen klinkt gelukkig niet ernstig. Het kan een pukkeltje zijn of een ontsteking. Hou het even in de gaten. Als het na een week nog niet weg is, of als je andere klachten erbij krijgt. bel dan even met je huisarts voor advies.

Anoniempje, 01-11-2015
Hoi ik ben een vrouw van 37 en heb al zo`n 5 maanden erge buikpijn en krampen s nachts en in de ochtend en ben ongewenst afgevallen, weeg normaal rond de 59 kilo en nu 53,8 kilo(net gewogen). en ik blijf gewoon eten maar kom niet aan en wel eraf. laagste is 52,9 kilo tot nu toe maar varieert en ben veel moe en heb bloed bij de ontlasting en is donkerbruin/zwart. en heb al verschillende onderzoeken gehad en nog niks gevonden nu krijg ik pas over 6 weken een darmonderzoek en heb soms koorts, wat zou dit kunnen zijn? Reactie infoteur, 01-11-2015
Hi, dat is echt aan de artsen om uit te zoeken.

Anoniem, 15-10-2015
Ik heb meestal hoofd pijn duizeligheid ben heel bang denkt u dat ik het kan hebben? Reactie infoteur, 16-10-2015
Op basis van algemene klachten is die vraag niet goed te beantwoorden. Alleen een arts kan beoordelen of klachten uitgezocht moeten worden.

Mireille, 28-08-2015
Ik ben net 12 jaar geworden en ik heb sins een paar dagen heel erg veel last van de symthonen van darmkanker. Ik ben heel erg moe enzo. Ik weet niet wat ik er mee moet doen of wat er kan gebeuren. Weet iemand wat ik moet doen? Afwachten of naar de dokter gaan? Reactie infoteur, 28-08-2015
Hi, moe zijn is een heel algemene klacht, iedereen is namelijk regelmatig moe. Dus dat is niet meteen het ergste. Maar als je bang bent dat je toch iets ergs hebt, dan kan je dat het beste tegen je ouders zeggen. Ze kunnen dan met je meedenken.

Anoniem, 03-08-2015
Hallo,
Ik ben heel erg bang dat ik kanker heb met name leukemie. Sinds een paar weken heb ik opgezwollen lymfeklieren in mijn hals. Ik ben daarmee naar de huisarts gegaan en die zei dat het pfeiffer zou kunnen zijn. Na een bloedonderzoek bleek dat ik wel de antistoffen voor pfeiffer heb. Voor de rest was alles goed. Ik had ook geen bloedarmoede. Ik kreeg het advies om als het over een paar maanden nog niet weg is terug te komen. Dat is nu een week geleden. Ik kreeg opeens heel erg last van mijn knieën en dat liep door naar mijn scheenbeen. (Ik heb wel vaker zo'n soort pijn gehad, vooral toen ik klein was, maar deze keer was het heel erg.) Ook heb ik een paar blauwe plekken op mijn onderbenen en ik heb geen idee waar die vandaan komen. Ik maak me heel erg druk, maar ik ben bang dat ik me aanstel en dat ik dingen zie en voel omdat ik gewoon heel erg bang ben. Reactie infoteur, 03-08-2015
Jammer dat je meteen het allerergste denkt, maar als je je zorgen maakt kan je dit toch het beste met de dokter bespreken.

Daniel, 28-07-2015
Hallo,

Ik ben 20 jaar en heb nu al langer dan 3 weken last van een verstopte neus, keelpijn, opgezette klieren in de hals en heesheid. Sinds een paar dagen zijn daar ook andere symptomen bij gekomen die mij ernstiger lijken. Dat zijn vermoeidheid, steek in de borst streek en passage moeilijkheden (pijn tijdens het doorslikken van eten). Ik beleef angst omdat ik denk een ernstige ziekte zoals kanker te kunnen hebben. Ik ben nu op vakantie, en ga over een dag of 5 weer naar huis. Een afspraak met de huisarts wordt op het moment dus moeilijk, maar het is het eerste wat ik ga doen als ik thuis kom. Ik zou graag info willen ontvangen om mezelf misschien een beetje gerust te stellen, of niet.
Bedankt Reactie infoteur, 28-07-2015
Hi, je klachten lijken van algemene aard, gepaard gaande met een fikse keelontsteking. Inderdaad in eerste instantie niet erg verontrustend, maar alleen een arts kan dat goed beoordelen. Mochten je klachten toenemen kan je in het buitenland ook een dokter bezoeken. Met een beetje geluk zijn je klachten volgende week weer afgezakt en kijk je er weer meer minder angstig tegenaan. Als je klachten erger worden, of je hebt veel last van je angst, neem dan even contact op met een dokter in het buitenland. Als je koorts hebt kan antibiotica nodig zijn, om sneller te genezen. Drink genoeg water, en ook bij je eten water drinken. Zijn je klachten nog niet over als je weer in Nederland bent, laat het dan even checken door je huisarts. Ook als je toenemende klachten hebt kan je beter even een arts raadplegen. Het is altijd lastig te beoordelen op afstand, een arts kan daarom als enige goed beoordelen waar je klachten vandaan komen. Hopelijk voel je je snel weer de oude. Probeer toch van je vakantie te genieten en vermijd veel alcohol drinken of rokerige ruimtes, dat is natuurlijk beter voor je luchtwegen, en voor je slokdarm. Beterschap ;)

William, 16-07-2015
Hoi, ik ben een man van 28 jaar. Ik ga nooit naar een dokter, want heb zelf mijn mening erover voel ik me echt niet goed dan pas gaan (na 3 a 4 weken) anders geneest alles vanzelf. Vorig jaar moest ik echt een keer na de dokter/ziekenhuis etc (gelukkig niks aan de hand), maar door verkeerde diagnoses is het laatste wat ik doe een dokter bezoeken. Ik ben ook achter gekomen dat je helemaal gek gemaakt kan worden op het internet, maar toch een vraag.
Het is nu donderdag en sinds dinsdag heb ik last van: veel slijm (=wit) in keel, veel schrapen, geen keelpijn, af en toe steken in hoofd en oor, pijnscheut in nek, geen opzette klieren etc, achter in keel is wel rood en een stem wat verkouden klinkt terwijl ik niet verkouden of koorts heb.
Volgens internet (ja ik lees toch wat er staat) zou ik inderdaad kanker hebben, maar ander zeg longontstekening terwijl ik geen keelpijn heb. Kunt u mij suggestie geven aub? Hoelang kan ik nog wachten om naar dokter dan misschien toch te gaan?
Dank u wel! Reactie infoteur, 17-07-2015
Hi, bij een longontsteking heb je meestal zeer hoge koorts. Via het internet zelf een diagnose stellen is meestal een verkeerde diagnose. Wat wit slijm in de in de keel lijkt een gewone verkoudheid, met name omdat je het pas sinds dinsdag hebt. Steken in je hoofd en oor… lijken ook het meest op een beginnende verkoudheid. Alles wat je beschrijft lijken heel normale doorsnee klachten bij een beginnende verkoudheid. Je kunt de huisarts bellen als je het niet vertrouwt, en ook als:

je koorts krijgt
de klachten na twee weken nog niet weg zijn
de klachten erger worden of wanneer je er andere klachten bij krijgt
heb je reeds andere klachten, zoals benauwdheid of pijn op de borst, of flauwvallen of andere meer ernstige dingen, overleg dan direct met een huisarts

Op dit moment lijken je klachten niet ernstig, maar een arts kan dat natuurlijk beter beoordelen.

Beterschap!

Anoniem, 09-07-2015
Hoi, ik ben een jongen van 17 jaar. Ik heb een blauwe plek op mijn borst met daaronder een kleine bobbeltje. Het doet niet echt pijn, maar t zit wel in de weg. Dit is het meest erg als ik heb geblowd, maar daar ben ik ook al erg mee geminderd, en voor de rest rook ik ook.
Er zijn geen omliggende klachten, heb wel een beetje overgewicht maar niet heel erg.
Ik ben toch erg benieuwd naar dat bobbeltje, want de ene keer is de blauwe plek weg en daarna komt ie weer terug. Hij is ook rood geweest. Ik wil niet paranoïde overkomen, maar ik denk dat er niet veel pluis is, kan iemand mij suggestie geven wat het eventueel kan zijn? Reactie infoteur, 09-07-2015
Hi, hoelang zit die plek er al? Als het er pas een week zit kan je je bijvoorbeeld gestoten hebben. Zit het er al langer dan moet je door je huisarts laten beoordelen wat het nou precies is. Elk bobbeltje of elke rare plek, die niet binnen twee weken uit zichzelf verdwenen is, kan het beste door de huisarts bekeken worden. Ook als het een plek of knobbel of verdikking is, die geen pijn doet.

Rick, 05-06-2015
Goedenavond,
Ik ben 15 jaar en vorige week had ik spontaan pijn in mijn linkerbeen. Nu las ik op internet dat het mischien kanker is, kan iemand mischien wat meer informatie geven over mijn klacht? Reactie infoteur, 06-06-2015
Pijn in een been is een heel algemene klacht. In je benen zitten spieren, pezen, botten, gewrichten, kraakbeen, aderen… Je kunt spierpijn hebben, of last van een gewricht, of last van een pees. Als je ook andere klachten hebt, of de pijn gaat niet over, ga dan even naar je huisarts voor een check-up. Maar pijn in je been is net zoiets als pijn in je hoofd: het hoeft niet meteen het ergste te zijn.

Anoniem, 05-03-2015
Hoi, ik ben een meisje van 15 jaar.
Ik krijg de laatste tijd spontaan blauwe plekken op mijn benen. Ook ben ik vaak heel vermoeid futloos. Ik leef heel gezond rook niet en drink niet. Ook ben ik de laatste tijd vaak ziek en heb ik hoofdpijn. 2 van mijn vrienden hebben kanker en ik herken me wel een beetje daarin. Heb ook vaak hoofdpijn en nu al ruim een maand slijm in mijn keel. Ook heb ik steken in mijn borstkas of in mijn hart. Heb ik Symptomen die erop wijzen dat ik misschien kanker heb? Reactie infoteur, 06-03-2015
Hi, je klachten wijzen er niet direct op dat je kanker hebt. Aangezien je in je nabije omgeving 2 vrienden hebt die kanker hebben, kan dit je angst voor kanker veel groter maken, en ook kan je dan veel sneller bang zijn dat je het ook hebt. Mogelijk is dat wat er bij jou speelt.

Maar met klachten is het wel zo dat iemand op internet (zoals ik) dat natuurlijk helemaal niet goed beoordelen kan. Hoe groot zijn de blauwe plekken, heb je je niet gewoon gestoten zonder dat je dat weet… Iemand op internet kan dit niet beoordelen. Met klachten die je niet vertrouwd, moet je daarom eigenlijk altijd even langs de huisarts gaan. Het beste is het om het aan je ouders te vertellen dat je die klachten hebt, dan kunnen zij met jou besluiten om de dokter te vragen er eens naar te kijken. Je kunt ook zelf de huisarts bellen en een afspraak maken natuurlijk.

M., 07-01-2015
Hallo ik ben een meisje van 14 jaar en ik zit met iets. Mijn oom, opa, oma, moeder en vader en tante hebben kanker gehad. Mijn oom heeft het nu en mijn moeder is eraan overleden. Ik ben zelf bang dat ik het ook krijg en omdat het in de familie zit. Ik wil testen doen maar eigenlijk durf ik dat niet mijn vader weet er ook van maar ik ben altijd heel erg ziek en ook heel erg vaak. Heel veel buikpijn hoofdpijn en keelpijn met heel erg veel slijm. Als ik naar school ga ben ik bek af en krijg ik zowat geen adem meer. Mijn moeder rookte en mijn vader heeft longkanker (wel geopereerd ) en hij rookt ook. Dus ik rook mee. Ik ben zelf heel erg bang dat ik ook kanker krijg dus zou dit er iets mee te maken hebben?

Groetjes Anoniem. (Ik zeg liever mijn naam niet) Reactie infoteur, 07-01-2015
Hi, wat moeilijk voor jou dat je je moeder verloren hebt en dat je vader ook aan longkanker geopereerd is. Als kanker vaak in je familie voorkomt is het begrijpelijk dat je bang bent het zelf ook te krijgen. Kanker is als ziekte niet erfelijk, maar de aanleg (dus een grotere kans) om kanker te krijgen kan wel erfelijk zijn. Als in jouw familie de aanleg voor kanker erfelijk zou zijn, dan zou jij 50% kans hebben om die aanleg te erven. De aanleg erven wil niet zeggen dat je ook kanker krijgt.

Je weet echter niet of je die aanleg in jouw familie voorkomt, want kanker krijgen mensen ook door ongezond leven zoals roken. Maar stel dat die aanleg wel in jouw familie erfelijk zou zijn, dan moet je ook nog naar de leeftijd krijgen waarop mensen in jouw families kanker krijgen. Als iemand bijvoorbeeld kanker krijgt als hij/zij 60 of 70 is, is dat alweer heel iets andere dan wanneer iemand dat op jonge leeftijd al krijgt, omdat kanker ook wel een ouderdomsziekte wordt genoemd. Dat wil zeggen dat alle mensen vroeg of laat kanker zouden krijgen als ze oneindig zouden leven.

Allebei jouw ouders hebben kanker gekregen en je moeder is er zelfs aan overleden. Begrijpelijk dat je dan bezorgd bent om je eigen gezondheid. Roken is echter een bekende oorzaak voor het ontwikkelen van kanker. Bij ongeveer 5% van de mensen die kanker krijgen, komt dit door erfelijke aanleg. De overige redenen voor kanker kunnen komen door bijvoorbeeld roken.

Ik raad je aan om met je huisarts te bespreken of er in jouw familie een erfelijke aanleg is. Want niet elke vorm van kanker heeft dezelfde oorzaak. Als er een erfelijke aanleg is kan dat uitgezocht worden en dan kan je ook te weten komen waar je op moet letten.

Wat je gezondheidsklachten betreft, die wijzen niet direct op kanker maar je kunt die wel het beste met je huisarts bespreken. Als je vader weet dat jij zoveel angst hebt om kanker te krijgen, en omdat je vader nog steeds rookt terwijl hij zelf aan longkanker geopereerd is, zou je vader natuurlijk moeten stoppen met roken. Dat lukt hem waarschijnlijk niet omdat hij verslaafd is aan roken. Ik ken wel mensen die roken maar die gaan in de keuken roken omdat ze niet willen dat hun kinderen passief meeroken. Ik weet niet of dat met jouw vader bespreekbaar is. Weet hij wel hoeveel angst je hebt? Ik denk wel dat je het hem vertellen moet.

Mama82, 20-11-2014
Hallo, ik ben een moeder van 32 jaar. Tijdens het geven van borstvoeding kreeg ik ineens pijn aan m'n tepel. Ik zag dat er een plekje op mijn tepelhof vlak tegen m'n huid ineens dik was geworden. Lijkt net een muggenbult en is roodbruin van kleur en je ziet er een donker adertje in. Dit is er nu al bijna een half jaar. En doet steeds meer pijn. Huisarts wist zich geen raadt en ben doorverwezen naar de dermatoloog. Ik moest antibiotica erop smeren. Heeft niet geholpen. Mammografie laten maken. Zag er goed uit. Maar nu willen ze toch een biopsi nemen. Moet ik dit wel of niet laten doen? Ben er stiekem bang voor. Zou dit kunnen wijzen op iets ernstigs? Of is er gewoon een melkklier ontstoken? En moeten ze het bijv. juist met rust laten. Ik heb nu maanden lang enorme steken en zeurende pijn ook diep in mijn borst. Ben erg ongerust en herstellende van een depressie na de geboorte. Hoop dat ik wat advies kan krijgen? Reactie infoteur, 21-11-2014
In uw situatie lijkt het me altijd veel verstandiger om het biopt te laten afnemen. Zekerheid is veel waard. Denk ook aan de zorgen en stress die u zal hebben als u het niet zou laten onderzoeken. De klachten gaan niet over, en de pijn neemt toe. Daarom is het verstandig en aan te raden dat u de artsen laat uitzoeken of alles in orde is.

Natuurlijk is het altijd vervelend dat er onderzoek gedaan moet worden, zeker nadat u al een periode heeft doorgemaakt die moeilijk was. Maar neem deze drempel toch, en zoek terwijl u op de uitslag wachten moet, zoveel mogelijk afleiding. Wellicht is het iets wat gemakkelijk verholpen kan worden. In elk geval is het goed dat de artsen liever geen risico nemen. Ik hoop dat u zich snel weer beter voelt en dat de klachten snel verholpen kunnen worden. Misschien laat u nog eens horen hoe het verder is gegaan?

Pamela, 08-11-2014
Ik heb nu al heel lang last van mijn darmen, slijm in de ontlasting, buikkrampen, darmgeluiden. Vooral aan de linkerkant heb ik het meeste pijn, het voelt net als een blauwe plek op mijn darmen. Mijn ontlasting is ook niet altijd hetzelfde. Zou dit kunnen wijzen op een tumor? Reactie infoteur, 08-11-2014
Hoi, dat is natuurlijk net te zeggen door iemand op internet. Maar ik begrijp je ongerustheid. Ga met je klachten naar de husiarts, het kan van alles zijn en kan ook onschuldig zijn. Het zou een spastische darm kunnen zijn, maar ook poliepen, of allergie. Laat het door je huisarts uitzoeken, dat is de makkelijkste en beste manier om er achter te komen.

Anoniempje664, 05-11-2014
Hallo, ik ben 15 jaar, ik rook, niet echt hees, maar af en toe hartkloppingen, en een drogere keel dan normaal. Kortademig niet echt, maar na hockeytraining bv wel kortademig?
Af en toe druk op de borst, en heel soms echt een stekende pijn. Wil dit meteen zeggen dat je longkanker hebt? Reactie infoteur, 06-11-2014
Bij mensen jonger dan 35 jaar is longkanker zeldzaam. Helaas komt het daarna veel vaker voor. Longkanker kan je echter alleen met zekerheid vaststellen met medisch onderzoek. Op jonge leeftijd longkanker krijgen komt dus weinig voor, maar is niet onmogelijk. De kans dat jij het hebt is dus klein, maar de kans dat je door roken al je longen aan het beschadigen bent, is wel een feit. Daardoor kan je conditie ook hard achteruit gaan.

De steken op je borst kunnen van alles zijn, van spierpijn tot last van je luchtwegen tot hartkrampen. Meestal is het onschuldig als je nog zo jong bent. Druk op de borst is op jouw leeftijd meestal stress, angst, hyperventilatie of last van spieren of luchtwegen. Hartkloppingen kunnen veroorzaakt worden door inspanning, maar ook door cafeïne (koffie of energiedrankjes bevatten bijvoorbeeld cafeïne) en door nicotine (roken).

Als je nog kunt stoppen met roken, doe het dan, want je vernielt je lichaam sowieso door te roken.

En als je klachten niet weggaan of toenemen, toch altijd even langs je huisarts gaan.

Frits, 25-09-2014
Hallo. Ik ben een man van 53jaar.Een paar weken terug dacht ik dat ik de griep had, spierpijn, beetje koorts, verkouden. Vrij snel voelde ik me weer lekker en ging weer naar me werk, na 3uur werken kreeg ik een heftige hoestbui, dacht dat ik stikte. Nog steeds was ik overtuigd dat het met de griep te maken had tot dat ik ook in de nacht niet meer normaal kon ademen. Ik heb toen maar een afspraak gemaakt en me huisarts stuurde me gelijk door, weet nu sinds 4 dagen dat ik longkanker heb met uitzaaiingen. De pech bij mij is dat ik geen symptomen die bij deze ziekte hoort had.
Vriendelijke groet
Frits Reactie infoteur, 26-09-2014
Beste Frits,

Longkanker is niet gemakkelijk te ontdekken zolang er geen of geen duidelijke klachten zijn. Het kan laat aan het licht komen omdat het zich sluipend ontwikkelt. Mensen die roken (bijvoorbeeld) zijn er vaak al aan gewend om ´s morgens te hoesten, of ze wijten vermoeidheid en pijn aan de leeftijd of aan de dagelijkse omstandigheden. Als iemand niet rookt, denk je al helemaal niet meteen aan longkanker, alhoewel ook niet rokers longkanker kunnen krijgen. Kanker kan ook in de longen terechtkomen terwijl de kanker van oorsprong niet in de longen begon. Een arts kan niet door een lichaam heen kijken en veel klachten lijken eerst op griep of verkoudheid. Net als bij een hersentumor, waarbij mensen last kunnen hebben van hoofdpijn, maar hoofdpijn is een klacht die ook zo enorm vaak voorkomt dat het meestal niets ernstigs is. Het openbaart zich dan vaak als het al ver gevorderd is, zoals bij jou ook het geval is. Heel moeilijk en verdrietig.

Voor jou is het gewoon heel erg dat blijkt dat je longkanker hebt, met uitzaaiingen. Je bent nog relatief jong, en je hele leven staat nu op zijn kop. Ik hoop voor je dat behandeling mogelijk is. Je zal in elk geval een moeilijke tijd tegemoet gaan, en met jou, ook de mensen die dichtbij je staan. Ik kan alleen maar zeggen dat zolang je lichaam het toelaat, ik hoop dat de kwaliteit van je leven (zo min mogelijk pijn en andere ellende) zal resulteren in momenten die jou en jouw familie en vrienden, troost kunnen geven. Als je hoofd ernaar staat hoor ik graag nog eens hoe het met je gaat.

Hartelijke groet.:)

Peter, 20-09-2014
Hallo, ik heb een zoon van 12 en hij klaagt al een tijdje over vermoeidheid. 'S-nachts transpireert hij veel, hij eet goed maar heeft vaak geen eetlust, hij is veel verkouden en heeft sinds kort 's-nachts een paar keer bloedneuzen gehad.

We hebben hem een tijd geleden laten testen op Pheiffer. Dat bleek het niet te zijn. Nu gaan we er dan vanuit dat de oorzaak ligt bij bijvoorbeeld het starten op het voortgezet onderwijs en de hoeveelheid huiswerk etc. wat hij moet doen i.c.m. sporten. Is het noodzakelijk om toch nog een keer langs de huisarts te gaan om hem verder te laten onderzoeken? Reactie infoteur, 20-09-2014
Gezien zijn klachten (en ook de bezorgdheid die u heeft) is het wel het beste om de huisarts op
de hoogte te stellen dat zijn klachten er nog steeds zijn en zelfs erger zijn geworden omdat hij nu ook bloedneuzen heeft.

Bij pubers en vermoeidheid denkt men vaak het eerst aan Pheiffer, dus dat wil men eerst danwel vaststellen of uitsluiten. Bij uw zoon is dat reeds uitgesloten. Dan is het begrijpelijk dat je verder gaat zoeken als de klachten niet afnemen of zoals in dit geval, toenemen.
Naar de dokter dus voor verder onderzoek. Uw arts zal dit zeker niet vreemd vinden. Beterschap, en misschien laat u over een tijdje nog eens weten hoe het met uw zoon gaat.

Amanda, 10-09-2014
Hallo ik ben amanda en ben 19 jaar oud. Ik ben vorige week bij de huisarts geweest en vandaag weer. Ik heb namelijk een zwelling onder mijn oksel en er zit een soort korstje op met schilfers. Ik heb aangeven bij de huisarts dat ik de hele dag moe ben. Ook als ik met de hond wandel hou ik dit niet vol. Ik heb maandag een echo en ben heel zenuwachtig.
Wat zou het toch kunnen zijn?
De huisarts zei dat het niet een ontstoken talgklier is want het doet niet pijn. Wel hele erge steken in mn rechterzijde en rechterborst. De zwelling zit ook aan de rechterkant.
Groetjes. Reactie infoteur, 10-09-2014
Hi Amanda, weet je, als de dokter het niet weet dan kan alleen onderzoek uitsluitsel geven. Je zal dus geduld moeten hebben. Wachten is moeilijk omdat je je zorgen maakt. Het is goed dat je husiarts een echo laat maken, dan kan hij/zij beter zien wat het is. Als de echo gemaakt wordt bespreek dan ook dat je graag zo snel mogelijk de uitslag wilt hebben omdat je er veel zorgen om hebt.

Laat nog eens horen hoe het verder is gegaan.

Max, 14-08-2014
Hi.

Ik ben een man van 33 jaar. Ik heb soms last van een bultje onder mijn oksel. Het komt en gaat. En op mn boven been en ook aan de andere kant van mijn boven been heb ik bultjes. Ik eet wel gewoon goed. Wat zou het kunnen zijn?

B.V.D max
Ik eet heel goed Reactie infoteur, 15-08-2014
Hi, waarom ga je niet gewoon naar je huisarts? Daar kan het goed bekeken worden, niet via internet. Bultjes die komen en gaan kunnen pukkels zijn, ontstoken talgkliertjes, ontstekingen… In elk geval moet het even bekeken worden door je dokter om dit goed te beoordelen, dus gewoon een afsprak maken is het beste.

Maarten, 10-07-2014
Beste

Ik weet dat via deze site symptomen geen kans biedt op een diagnose.

Ook weet ik van mezelf dat ik een hypochonder ben en dus vlug bang ben voor ernstige ziektes.

Nu heb ik al meerdere weken last van bij de minste beweging ongemakkelijk en draaierig te lopen. Ook kortademigheid en pijn aan men lever komt regelmatig voor.

Nu ben ik vandaag bij de dokter geweest. Die zei me dat ik last zou hebben van mijn evenwichtsorgaan. Maar ik was daar niet mee akkoord ben ben dan naar een andere dokter gegaan. Die heeft bloed getrokken om te laten testen op kanker en andere te korten.

Toen hij het woord kanker in zijn mond nam begon ik meteen het ergste te denken, via internet kwam ik uit op leukemie. Is dit mogelijk met de klachten die ik heb?

Alvast bedankt Reactie infoteur, 11-07-2014
Hi, je klachten zijn vaag, het wil zeggen dat ze bij elkaar geen houvast bieden en gemakkelijk door spanning en angst veroorzaakt kunnen worden. Je klachten lijken deels op klachten die voorkomen bij mensen die erg bang zijn en deels op klachten die mensen hebben die last hebben van hun evenwichtsorgaan. Maar het blijft gissen. De arts die het onderzoek doet kan je vragen het beste beantwoorden.

Thomas, 09-07-2014
Hallo, ik ben Thomas ben een jongen van 17 jaar oud en loop al jaren met de angst dat ik kanker heb. Ik heb al sinds jaren opgezwollen lymfeklieren door mijn hele lichaam. De lymfeklieren zitten onder mijn beide oksels, onder mijn kin, onder mijn kaak, bij mijn liezen en ga zo maar door. Sommige klieren zijn wel een paar centimeter groot… Ik heb nu ook al sinds minimaal een jaar last van slikken. Soms blijft wat eten in mijn keel hangen maar eet nog wel goed. Verder ben ik ook wat vermoeid en kom ik niet bij als ik veel eet. Ik ben 1,75cm lang en weeg 52,5kg. Ik ben al meerdere malen naar de huisarts gegaan voor deze klachten maar hij gaat er keer op keer niet serieus op in. Heb al meerdere malen bloed laten prikken en ooit een keer een echo van mijn lymfeklieren laten maken maar dat was toen der tijd allemaal in orde. Ik ben sinds kort ook erg benauwd en heb een zeurende pijn onder mijn rechter oksel. Ik ben er zelf heilig van overtuigd dat ik kanker heb maar als ik dan naar de huisarts ga wordt ik toch steeds aangezien als een hypochonder die zich aanstelt. Alles wat ik hier heb verteld is totaal niet overdreven maar wat denkt u hiervan? Reactie infoteur, 09-07-2014
Hi, je angst om ernstig ziek te worden is voor artsen niet gemakkelijk. Zij doen onderzoeken en zien dan dat er steeds niets bijzonders te vinden blijkt, waardoor door ze na een tijdje kunnen gaan denken: ´Het zal ook deze keer waarschijnlijk weer niet veel bijzonders zijn.´

Je bent 17 jaar en heel erg bang om ongeneeslijk ziek te worden. Daarom zit je waarschijnlijk regelmatig aan je klieren te voelen, en zodra die een beetje opgezwollen aanvoelen denk je meteen aan het ergste. Je schrijft dat je huisarts er niet serieus op ingaat maar ook dat je huisarts al tweemaal je bloed heeft laten onderzoeken en ook al een echo van je lymfeklieren heeft laten maken.

In die zin is je huisarts er dus wel serieus op ingegaan. De kans is niet ondenkbaar dat hij tweemaal je bloed heeft laten nakijken en het onderzoek van je klieren heeft laten doen, om jou gerust te stellen. Je angst is echter nog steeds aanwezig.

Wat ik je aanraad is daarom het volgende. Ga opnieuw naar je huisarts en leg hem uit dat de angst voor kanker nog steeds niet weg is. Vraag of hij de pijn onder je oksel verklaren kan en vraag of hij je longen wil beluisteren, aangezien je schrijft dat je benauwd ervaart. Vraag ook aan de huisarts wat hij van je gewicht vindt in verhouding tot je lengte en leeftijd en vertel hem wat jij ervaart als je er aan denkt dat je misschien kanker zou kunnen hebben. Je huisarts kan aan de hand van je klachten, het onderzoek en ook door over je angsten te vernemen, bepalen op welke manier je het beste verder geholpen kunt worden.

Tot slot is het zo dat gezien je verhaal de kans op kanker nu welliswaar heel klein lijkt, maar het is de realiteit dat elk levend wezen, mens of dier, helaas kanker kan krijgen of een andere dodelijke ziekte. Iedereen is daar in meer of mindere mate bang voor, maar de meeste mensen leven gewoon met deze onzekerheidsfactor aangezien het leven nou eenmaal kwetsbaar is. Ik hoop voor jou dat je er achter kunt komen waar jouw angst vandaan komt zodat je er beter mee kunt leren leven, en ook dat je huisarts je verder kan helpen. Je bent nog jong. De meeste jonge mensen krijgen gelukkig geen kanker. Zekerheid hebben we helaas nooit, maar je huisarts kan jou wel geruststellen als je dat nodig hebt, met of zonder onderzoek.

Anoniem, 16-06-2014
Heei ik ben 14 en ik heb sinds een week of 3 een erge hese stem. Ook heb ik tijdens het plassen veel pijn, en soms komt er bloed mee (zonder menstruatie). Ook voel ik me moe, en heb ik veel aan me hoofd. Iedereen vraagt me steeds wat er is met mijn stem, want mijn stem is nu heel anders dan normaal! Ik heb pijn tijdens het hoesten, en slikken. Vorig jaar had ik een vreemd knobbeltje om me voet toen ben ik naar het ziekenhuis gegaan. Toen was het weg en nu begint het weer terug te komen? Zijn dit verschijnselen van Keelkanker of een ander soort ziekte? Reactie infoteur, 18-06-2014
Als je pas en paar weken een hese stem hebt is dit meestal geen kanker. Heesheid ontstaat ook door veel praten, verkoudheid, roken, schreeuwen, virussen, enzovoorts. Na een week of twee moet het nu wel overgaan, anders is het verstandig om het te laten uitzoeken door de huisarts. Aangezien je ook pijn hebt bij hoesten en slikken lijkt het er op dat je een keelontsteking hebt.

Het knobbeltje op je voet is een beetje vaag, omdat het komt en verdwijnt. Controleer of het ook op je andere voet voorkomt, dan is het waarschijnlijk gewoon een botje of een stukje spierweefsel onder je huid. Komt het maar op een voet voor, dan kan je het door je huisarts laten bekijken. Maar gezien je verhaal doet het niet meteen aan kanker denken.

Anoniem, 23-05-2014
Ik heb al een week of 4 last van heesheid, oorpijn, en sinds anderhalve week voel ik ook een vreemde verdikking bij mijn hals/kaak. Het probleem is dat als ik het aan me moeder vertel ik te horen krijg ja je zal wel een flinke verkoudheid hebben. Verder ben ik de afgelopen tijd vaak bij de huisarts geweest voor verschillende klachten. Reactie infoteur, 24-05-2014
Hi, als het na een week of drie nog niet over is, kan je even naar de huisarts gaan. Het is wel zo dat een verkoudheid samengaat met niezen en/of hoesten en eventueel andere klachten zoals loopneus, keelpijn, oorpijn, hoofdpijn.

Anoniem, 05-05-2014
Hallo, ik ben een meisje van 20 jaar, heb wel eens last van doorbraakbloedingen, maar de laatste tijd ook afscheiding en sinds een paar dagen bloed ik (waterig) na seks met mijn partner. Níet tijdens de seks.
Ik heb geen pijn, ook niet vermoeid, maar heb in het verleden wel Chlamydia gehad (toen had ik geen klachten).
Nou lees ik veel op internet dat afscheiding en bloed (na gemeenschap) vaak geen goed teken is, dus heb meteen een afspraak gemaakt bij mijn huisarts (daar kan ik over een paar dagen terecht voor een SOA test). Ik ben verschrikkelijk bang voor baarmoeder(hals)kanker.
Heeft u nog verder advies o.i.d., kunt u mij ook vertellen of een SOA test meteen kan constateren of ik baarmoeder(hals)kanker heb?

Vriendelijke groet. Reactie infoteur, 05-05-2014
Hi, een Soa test is geen test op kanker. Dat zijn twee verschillende dingen. Maar het is goed dat je bij de huisarts een afspraak hebt. Dan kom je te weten wat de oorzaak is van je klachten. De kans dat het meteen het ergste is, lijkt me gezien je leeftijd niet erg groot, maar je komt er alleen achter door het uit te laten zoeken. De huisarts zal je hierin zeker verder kunnen helpen. Misschien laat je ons nog horen hoe het verder is gegaan.

Rachida, 27-04-2014
Hallo, ik ben 32 jaar, zware roker. Ik hoest enorm veel, pijn onder mijn oksel en pijn aan mijn benen tijdens het lopen. Mijn stem klinkt hees. Ik transpireer veel, heb hartkloppingen en vaak enorme hoofdpijn. Zo erg dat ik niets meer kan doen. De pijn onder mijn oksel baart me, net als de hevige hoofdpijn, enorme zorgen. Gaarne uw advies.

Groetjes Rachida Reactie infoteur, 28-04-2014
Hi, uw klachten kunnen op van alles duiden en het moet door de dokter worden uitgezocht. Mijn advies is oprecht en serieus: naar de dokter gaan is het beste.

Een arts kan uw longen beluisteren, de klachten met u bespreken en uw oksels onderzoeken. De arts zal ook willen weten hoelang u de klachten al heeft, of u gekleurd slijm ophoest, en uw bloed zal waarschijnlijk worden nagekeken. ER kan ook een longfoto gemaakt worden om de longen te controleren.

In elk geval is het verstandig om het te laten nakijken.

Hoofdpijn en hartkloppingen komen overigens bij rokers vaker voor, omdat roken nou eenmaal geen goed effect heeft op bloeddruk, vaten, hart, longen, enzovoorts. Het zou fijn zijn als het u lukt om met roken te stoppen maar dat is meestal makkelijker gezegd dan gedaan.

Laat u nog eens horen hoe het bij de huisarts is gegaan?

Madelon, 27-04-2014
Hoi
Ik ben Madelon, ik ben 13 jaar en ik ben bang dat ik kanker heb.
Ik heb wel een paar symptomen, maar ik weet niet of het symptomen van kanker zijn:

-Ik heb laatst (paar weken geleden) een spontane bloedneus gehad, en dat was de 1e keer in mijn leven dat ik een bloedneus had.
-Ik heb blauw/paars onder mijn ogen zitten.
-Ik heb mijzelf laatst (per ongeluk) heel hard gestoten, dat deed erg veel pijn, en ik heb helemaal geen blauwe plek gekregen, maar als je de plek aanraakt, doet het wel pijn.
-Ik heb een blauwe plek op mijn bovenbeen maar ik heb geen idee waar die vandaan komt, want ik heb me daar niet gestoten.
-Ik voel me de laatste tijd erg moe als ik veel beweeg.

Ik heb het mijn ouders nog niet verteld, want ik ben bang dat ze me niet geloven.
Maar ik maak me wel zorgen!
Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 27-04-2014
Hi, de klachten die je omschrijft lijken gelukkig helemaal niet op kanker. Iedereen heeft wel eens of tweemaal per jaar een bloedneus. Ook pijn als je je gestoten hebt is heel normaal en er hoeft niet altijd een blauwe plek te ontstaan. Een blauwe plek ontstaat na storen alleen als je weefsel een beetje is gaan bloeden onder je huid.

Maar omdat je zo bang bent dat je iets ernstigs hebt is het altijd verstandig om dit wel met je ouders te bespreken, en misschien ook met je huisarts. Ook al lijken je klachten op niks ernstigs, kan ieder mens altijd iets onder de leden hebben. Je zou bijvoorbeeld zo moe kunnen zijn door bloedarmoede. Alleen een dokter kan bepalen of je helemaal gezond bent dus als je echt overtuigd bent dat je niet gezond bent, dan moet je daar toch maar eens langs gaan om te vragen of je angst terecht is of niet.

Daphne, 14-04-2014
Heeyy,
Ik ben 14 jaar,
En ik heb al een tijdje last van duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, en buikpijn! Ik heb ook last van spintante bloedneuzen dat heb ik nooit gehad en nu bijna elke dag! Ik heb ook snel last van blauwe plekken en ik heb een blauwe plek op me knie maar die zit er al super lang en hij is wat groter geworden hjj gaat ook niet meer weg! Ik hoop dat ik antwoord krijg! Groetjes daphne Reactie infoteur, 14-04-2014
Hi. Waarom ga je niet met je klachten naar de huisarts? Dat is echt het beste. Het hoeft helemaal niet meteen iets ernstigs te zijn, maar het is duidelijk dat je je wel zorgen maakt en je echt niet zo goed voelt. Dus bespreek met je ouders wat je klachten zijn, en ga dan langs de huisarts om je klachten te laten onderzoeken.

Fleur, 02-02-2014
Hallo,
ik ben een meisje van 14 jaar. en de laatste paar maanden val ik veel af snel moe veel bloedneuzen en niet veel honger ( eet nog wel goed). ik zat dus op het internet te zoeken wat dit kon betekenen en toen kwam ik hier op en zat ik de symptonen te lezen en bij mij kwamen er toch best wat voor, wat is verstandig om te doen? Reactie infoteur, 02-02-2014
Hi, met deze klachten is het altijd verstandig om ze aan je ouders en aan je huisarts te vertellen. Het hoeft niets ernstigs te zijn, maar door een eenvoudig bloedonderzoekje weet je zeker of alles in orde is.

David, 08-12-2013
Hallo ik ben een jongen van 14 en heb ontdekt dat mijn haar aan het uitvallen is toen ik aan het douchen was zaten mijn handen vol met haar en ik heb een knobbeltje bij mijn rechterborstkas moet ik mij zorgen maken? Reactie infoteur, 10-12-2013
Hi, of je je zorgen moet maken is niet vast te stellen aangezien je dat alleen aan een arts kunt vragen. Haaruitval kan meerdere oorzaken hebben, zoals: stress, angst, verdriet, vitaminetekorten, ziekte, enzovoorts. Maar mensen verliezen ook dagelijks vanzelf wat haar, dus hoe ernstig je haaruitval is, is niet aan mij om te beoordelen. Het bultje op je borstkas… ook dat is echt iets wat je door je huisarts moet laten onderzoeken. Ik raad je aan om tegen (een van je) ouders te zeggen dat je een knobbeltje op je borstkas hebt waar je je zorgen om maakt, en dat je het aan de huisarts wilt laten zien. Je kunt dan ook vertellend at je je zorgen maakt om haaruitval. Je klachten hoeven niets met elkaar te maken hebben, maar of dat wel/iet zo is moet je huisarts beoordelen. Beloof je mij nu dat je het aan je huisarts zult vragen?

Ondertussen: eet in elk geval zo gezond mogelijk. Groene groentes en vers fruit en zilvervliesrijst en volkorenbrood, horen daarbij. :) Laat je me nog eens weten hoe het verder is gegaan?

Maak je niet te veel zorgen, maar neem wel het zekere voor het onzekere door het te laten uitzoeken. Groetjes :)

Sterlicya, 24-10-2013
Hallo,
ik ben 3 weken aan het vloeien lijkt net menstruatie en heb best veel haaruitval ook heb ik van die harde bulten onder mijn oksels en boven benen die op steenpuist lijken.
ik ben zo bang.
graag antwoord? Reactie infoteur, 26-10-2013
Hi, haaruitval kan verschillende oorzaken hebben, net als vloeien. Bulte in de oksels kunnen weer andere oorzaken hebben, en op je bovenbenen puistjes, kan ook weer een andere oorzaak hebben. Het beste is gewoon om met je klachten naar de huisarts te gaan. Deze kan beoordelen of je je zorgen moet maken.

Ingrid, 26-09-2013
Goed, een update van mijn kant. De tweede scan van mijn long bracht niet veel duidelijkheid. Het plekje op mijn long is niet groter geworden maar ook niet kleiner, en wat het precies is weten ze eigenlijk ook niet. Mijn oncoloog raadt me aan dat ik me niet teveel zorgen maak, dat lijkt me wel oké. Ik wil ook niet dat dit mijn dagelijks leven gaat beheersen. Over 3 maanden opnieuw een scan, ik word in elk geval goed in de gaten gehouden. Het knobbeltje is volgens mijn oncoloog ook niet iets ernstigs vooral omdat het nog goed heen en weer te bewegen is, bij de volgende afspraak in december wordt ook dit weer opnieuw bekeken. Mocht het groter geworden zijn wordt het ws verwijderd. Omdat ik maar 1 lymfeklier positief had is de kans niet al te groot dat het weer terug komt aldus mijn oncoloog. Succes allemaal! Reactie infoteur, 27-09-2013
Fijn te lezen dat het naar omstandigheden goed gaat. :) Veel succes en gezondheid gewenst:)

Ingrid, 23-08-2013
Beste Infoteur,
Hartelijk dank voor uw antwoord. Ik heb gebeld met het ziekenhuis en zelf gesproken met mijn oncoloog. Hij vroeg mij of het bultje/knobbeltje in littekenweefsel zit. Dat zit het dus niet maar het zit wel aan de zijkant van de borst waar de tumor inzat. Links zat de tumor en mijn rechter borst is op mijn eigen verzoek ook verwijderd. Volgens mijn oncoloog zal het wel meevallen (omdat het niet in littekenweefsel zit) en kan het nog wel een maandje wachten. 20 sept. wordt er dus naar gekeken. Nogmaals bedankt! Reactie infoteur, 24-08-2013
Goed dat u gebeld heeft. Hou het bultje ondertussen goed in de gaten en als er een verandering optreedt direct weer contact opnemen, of anders voor de zekerheid ook eerst even naar de huisarts gaan om het te laten beoordelen. Dat laatste zou ik sowieso doen.

Ik hoop nog van u te horen hoe het verder gaat. Hartelijke groet!:)

Ingrid, 20-08-2013
Beste,
In 2009 werd bij mij borstkanker geconstateerd, op dat moment was ik 41 jaar. Een amputatie volgde en ik heb 6 chemokuren gekregen. Nu heb ik een aantal dagen geleden een klein knobbeltje ontdekt aan de kant van de geamputeerde en gereconstrueerde borst. Het is zit net naast de borst. Het voelt glad aan, heeft de grootte van een grote doperwt en is tussen twee vingers heen en weer te bewegen. Moet ik me zorgen gaan maken dat de borstkanker teruggekeerd is of kan dit ook een cyste zijn? Ik wil liever niet terug naar het zkh omdat ik geen aansteller wil zijn. Over een maandje krijg ik een ct scan van de longen omdat er iets gezien is op mijn li-long. Zou het knobbeltje te zien zijn als ik een ct scan van de longen krijg? Het liefst wacht ik hier gewoon op omdat ik niet voor elk wisse wasje naar mijn arts wil lopen. Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 21-08-2013
Artsen hebben hun vak gekozen om medische zaken te beoordelen. Als u bang bent dat zij u beschouwen als iemand die voor elk wissewasje naar de dokter gaat, ontneemt u uw arts de kans en de mogelijkheid om u zo goed en zo snel mogelijk te helpen genezen. Bel alstublieft vandaag nog uw huisarts. Een maand wachten is echt te lang. Bovendien richt men zich bij de scan op uw longen, niet op het bultje wat u nu ontdekt heeft.

U heeft 100% reden om vandaag nog te overleggen met een arts. Ik hoop dat u dit advies ter harte neemt. Hoor ik het morgen van u?

Johan, 06-08-2013
Vraag:

Ik heb enige tijd geleden op mijn gezicht een wit plekje ontdekt. Dacht eerst het is een pigmentvlek, maar merk en zie dat het groter word. Het loopt nu van me rechtermondhoek naar me wang langs me kaak. denk nu ongv. een centimeter of 4 lang. Moet ik me zorgen maken dat het iets kwaadaardig is. Ben niet zo een type dat voor elk wissewasje naar de huisarts loop. Reactie infoteur, 07-08-2013
Of je je zorgen moet maken weet alleen de huisarts. gezien je klacht is het ook goed mogelijk dat het om een huidschimmel of inderdaad om pigementvlekken gaat, maar wat het ook is, is het zeker aan te raden om ermee naar de huisarts te gaan.

Onzeker!!!, 27-07-2013
Hallo, ik heb op mijn achterhoofd een bultje zitten (onder mijn haar) en volgens mij is het ook een beetje rood, het is KEI hard en het jeukt. Iemand enig idee wat dit kan zijn? Ik ben zo bang dat het iets ergs is! Reactie infoteur, 28-07-2013
Het kan een puist zijn, een gerstekorrel of een vetbultje of een stevige muggenbult, etc. Je hoeft niet meteen aan het ergste te denken. Maar om te weten wat het is kan je het binnenkort het beste even aan de husiarts laten zien, als het niet spontaan weggaat.

Sandy, 13-06-2013
Hoi
ik heb al een half jaar lang dat ik maandelijks ziek ben met hoge koorts. ook ben ik in 1 jaar met mijn gewicht verminderd, ongewild, heb weinig eetlust. dus ik was het zat! na bloedonderzoek gehad te hebben blijkt dat mijn ik minder witte bloedlichaampjes heb, waarde 4.01. de huisarts zoekt niet verder omdat mijn bloeduitslagen mooi zijn kwa waardes. maar klopt dit wel? hoe komt het dat mijn witte bloedlichaampjes zo weinig zijn, net op de grens van de normale waarde. huisarts wil mij niet doorsturen naar de internist.
wat vind u ervan? ik zit er wel erg mee.
groetjes Reactie infoteur, 13-06-2013
De huisarts heeft je ongerust gemaakt, of in elk geval onvoldoende ingelicht na de uitslag van het bloedbeeld. Je zit duidelijk nog met vragen en klachten. Je kunt teruggaan naar de huisarts en uitleggen dat je ongerust bent en dat je je zorgen maakt over je klachten:

onverklaarbaar gewichtsverlies
maandelijks onverklaarbare koorts
verminderde eetlust

Als je huisarts niet verder onderzoek wil kan je om een second opinion vragen. Dat wil zeggen dat een andere arts je klachten dan opnieuw beoordeelt om te zien of die arts tot dezelfde conclusie komt als je huisarts.

Leg je huisarts uit dat je erg veel zorgen hierom hebt. Zodra je koorts hebt, ga dan langs je huisarts zodat hij/zij het zelf kan meten.

Sjanne, 11-02-2013
Hallo! Ik ben 17 kaar en ik ben een van de mensen die bang is dat ze kanker heeft, mijn lever is vooral 's ochtends en 's avonds erg hard. Ik heb een slechte stoelgang en ben 11 kilo afgevallen (ook mede door een eetstoornis). Ook heb ik de laatste tijd vaak steken in mijn borst op de plek waar mijn hart zit en heb ik soms hartkloppingen. Zijn dit symptomen? En als je jezelf aanpraat dat je iets hebt kan het dan zo zijn dat je dit dan ook gaat voelen? Antwoord alsjeblieft, groetjes Reactie infoteur, 12-02-2013
Je kunt jezelf van alles aanpraten, dat is zeker waar. Zo te lezen ben je erg bang om ziek te zijn. Angst om dood te gaan. Het leven biedt nooit volledige zekerheid, dat kan mensen heel bang maken. Je beleving lijkt het meest op angsten. Angst dat er iets met je lever is, angst dat je ernstig ziek bent, angst dat je hart het zal begeven.

Ook schrijf je dat je 11 kilo bent afgevallen door een eetstoornis. Eigenlijk heb je genoeg redenen om eens met je huisarts te gaan praten en te zeggen dat je doodsbang bent, een eetstoornis hebt, en lichamelijke klachten die je niet vertrouwt. Je huisarts kan je onderzoeken, geruststellen, naar je luisteren en je doorsturen naar mensen die je hulp kunnen bieden. Of hij/zij kan je medicijnen geven waardoor je angsten verdwijnen. Ook kan je huisarts eens kijken of je zorgen terecht zijn. Dus doe dat nou maar gewoon, want je moet ergens beginnen.

Chr Wilthagen, 03-02-2013
Ik ben 78 jaar rook al 60 jaar sinds 3 weken hoest ik meer dan normaal zonder slijm op te geven af en toe pijn op de borst. ben wel 2 kg afgevallen zonder dieet ben niet hees. is het toch verstandig al heb ik er een grote hekel aan om bij de huisarts binnen te lopen? Reactie infoteur, 04-02-2013
De huisarts zal naar uw longen luisteren en uw bloeddruk meten. Ik raad u aan om dat zeker te laten doen, met name vanwege de pijn op de borst. Uw hart kan op uw leeftijd ook wat problemen hebben om goed te functioneren na zoveel jaren roken. Laat voor de zekerheid even uitzoeken, dat is het beste voor uw lichaam.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 24-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.