Hoestpoli helpt mensen met chronische hoest

Hoestpoli helpt mensen met chronische hoest Een droge kriebelhoest of een stevige rochel. Bulderen als een zeehond of een akelig kuchje. De ene hoest is de andere niet. Waar komt die hoest vandaan. En wat is er aan te doen als het chronische hoesten lang aanhoudt? De hoestpoli is een gespecialiseerde afdeling, die dergelijke vragen kan beantwoorden, en die in verschillende ziekenhuizen beschikbaar is. Raadpleeg uw huisarts of een bezoek aan zo'n hoestpolikliniek zinvol is. Als het hoesten vele weken achtereen aanhoudt is er sprake van een chronische hoest. Is daar wat aan te doen?

Hoestpoli bij chronisch hoesten

Sinds enkele jaren hebben verschillende ziekenhuizen in Nederland een hoestpoli. Bij een hoestpoli komen mensen die al langer hoesten en waarvan het onduidelijk is waarom het hoesten aanhoudt. De hoestpoli onderzoekt de verschillende mogelijkheden waar de hoest vandaan zou kunnen komen. De oorzaak kan buiten de longen liggen, of veroorzaakt worden door een combinatie van factoren. De hoestpoli kijkt o.a. naar mogelijke oorzaken als:
  • Allergieën en longziekten, zoals astma en COPD
  • Medicijngebruik
  • Chronisch ontstoken neusholte
  • Opkomend maagzuur in de slokdarm
Voor onderzoek bij een hoestpoli is verwijzing door een huisarts nodig

Waarom hoesten we

Hoesten is een manier, vaak zelfs een reflex van het lichaam, om vreemde stoffen en slijm uit onze longen te verwijderen. De slijmvliezen in onze longen maken slijm aan om stofjes en bacteriën op te vangen. Kleine trilhaartjes op het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen werken het slijm naar boven, naar de keel. Daar slik je het in. Bij een allergie of een infectie maken de slijmvliezen extra slijm aan om je longen schoon te houden.

Plakkerig

Bij een langziekte als COPD kan het slijm vaak niet goed worden afgevoerd. Bijvoorbeeld omdat de trilhaartjes in de wand van de luchtwegen zijn beschadigd. Of omdat iemand onvoldoende kan uitademen. Dan wordt het slijm steeds plakkeriger en dikker en blokkeert zo de luchtwegen. Doordat de virussen en bacteriën met het slijm in de longen blijven zitten, ontstaan er gemakkelijk terugkerende longinfecties.

Risico’s

Hard en langdurig hoesten is niet zonder risico’s. de luchtwegen raken extra geprikkeld en u kunt er zelfs geblesseerd door raken. Zo kunt u door hoesten, ribben kneuzen of breken. En een liesbreuk in de buikwand is ook niet denkbeeldig. Ook kunnen de stembanden zo geïrriteerd raken dat er knobbeltjes op gaan groeien. En vooral bij COPD-patiënten kunnen door een hoestbui delen van de longen dichtvallen. Dit komt omdat de longen van COPD-patiënten slapper zijn dan de van gezonde mensen.

Hinderlijk

Als u astma heeft en u vooral s-nachts meer gaat hoesten, kan het verstandig zijn om uw arts te raadplegen. Het kan er op duiden dat de astma is verergerd, maar ook op een ontsteking in de neusbijholtes.

Hoest dempen of niet

Als u geen last van slijmvorming heeft kan gebruik van een hoestdempend middel geen kwaad. Maar bij Astma en COPD is vaak sprake van ontstekingen met slijmvorming en dat slijm moet er onder andere door middel van hoesten uit. U kunt het slijm wel losser maken door te stomen met bijvoorbeeld kamille. Ook acetylcysteïne, wat bijvoorbeeld in Fluimicil zit, verdunt het slijm. Het beste kun je natuurlijk proberen de oorzaak van de hoest weg te nemen in plaats van te dempen.

Beter leren hoesten met COPD

Veel COPD-patiënten hoesten zich bijna letterlijk de longen uit het lijf, zonder dat zij goed het slijm uit hun longen krijgen. Dit komt omdat de longen zo veranderd zijn. Een fysiotherapeut of een Cesar-therapeut kan u ademtechnieken aanleren en kan u leren om meer slijm uit uw longen te krijgen. Hoe werk dat :

Huffen

Een van de ademtechnieken heet “Forced Expiration Technique” ofwel FET en het werkt ongeveer als volgt:
  • houd de rug gestrekt
  • het hoofd losjes iets achterover gebogen
  • de schouders laag, zodat de luchtwegen zo vrij mogelijk zijn
  • adem diep in en houd uw adem even vast, zodat er lucht voorbij de slijmophopingen kan komen
  • adem zuchtend door de neus uit
  • vervolgens gaat u “huffen “: u ademt uit alsof u een spiegel bewasemt
  • daarbij zegt u “huf”
Hierdoor komt het slijm los. Vaak gaat u daar wel weer spontaan van hoesten. Om niet in een langdurige hoestbui te komen, gaat u verder met ontspannen ademen door uw onderste ribben uit te zetten.

Sport en spel

Lichamelijke inspanning, sport en spel kunnen er voor zorgen dat het slijm makkelijker uit uw longen komt. Dit komt omdat u door de inspanning dieper gaat inademen en er meer lucht achter de slijmophopingen kan komen en u meer hoestprikkels krijgt. Dit werkt ook goed voor kinderen. Ze hebben tijdens het spel minder het idee dat ze aan het oefenen zijn.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acute- en chronische bronchitisAcute- en chronische bronchitisIemand met bronchitis heeft een ontsteking aan de luchtwegen. Deze aandoening heb je in 2 vormen, dit zijn acute bronchi…
Verschil tussen kriebelhoest en vastzittende hoestVerschil tussen kriebelhoest en vastzittende hoestVan hoesten kun je veel last hebben. De keel voelt rauw en droog aan, er kan hoofdpijn ontstaan en ook pijn op de borst.…
Een ongezonde hoestEen ongezonde hoestIedereen kent dat hoestje wel. Is het niet bij zichzelf dan wel bij anderen. Vaak kuchen terwijl men niet verkouden is,…
Last van een vervelende hoest?Last van een vervelende hoest?Iedereen heeft wel eens last gehad van een vervelende hoest. Soms is het een droge hoest of een kriebelhoest en soms wor…

MCS: allergisch voor chemicaliënMCS: allergisch voor chemicaliënMCS is een allergie voor chemische middelen. Iedereen kent wel iemand in zijn buurt die ergens allergisch voor is. De po…
Rustelozebenensyndroom (RBS): vormen, oorzaken & behandelingRustelozebenensyndroom (RBS): vormen, oorzaken & behandelingHet rustelozebenensyndroom of Restless Legs-syndrome kan je levenskwaliteit ernstig verstoren, en dit zowel 's nachts al…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
  • Luchtwijzer
Reacties

Miranda Langenberg, 03-02-2016
Ik heb longkanker gehad en sindsdien COPD. Het ophoesten van het dikke plakkerige slijm is soms zo erg dat ik er bijna in dreig te stikken. Wat kan ik doen om het makkelijker kwijt te raken zonder dat de hele flat me hoort en me later met de nek aankijkt? Dankjewel alvast en groetjes Miranda Reactie infoteur, 04-02-2016
Beste Miranda, Ik raad u aan om uw longarts of huisarts te raadplegen.

Taibi, 20-12-2015
Ik heb al 9 jaar last van ochtend hoesten. Op het moment dat ik opsta begin ik onmiddelijk te hoesten, dat duurt anderhalf uur. Ben bij verschillende dokters langs geweest; maar zonder resultaat. Wie kan mij hierbij helpen? Reactie infoteur, 21-12-2015
Neem aan dat u via de huisarts al bij longspecialist bent geweest.

Iro, 31-05-2014
Bij mijn man is copd vast gesteld. Hij is momenteel erg verkouden en heeft nu al een paar x het volgende gehad: als hij wakker wordt moet hij heel erg hoesten, totdat hij helemaal rood aanloopt (net alsof hij geen lucht krijgt) en zelfs met zijn ogen begint te draaien en wegvalt. Tot nu toe is hij steeds weer bijgekomen… Zelf weet hij er na afloop niets meer van en heeft een houding van: stel je niet aan. Het is echter doodeng om te zijn. Is dit ook iets wat bij een hoestpoli verholpen kan worden? Reactie infoteur, 02-06-2014
Mevrouw stel uw vraag svp rechtstreeks bij een hoestpoli, o.a.:

http://www.mijnlongen.nl/files/Hoestpolikliniek0107.pdf
https://www.cwz.nl/specialismen/longziekten/soorten-longziekten/chronisch-hoesten.html

Succes

Ellen, 24-10-2013
Ben gestopt met roken al zo, n anderhalf jaar, hoest enorm veel tot kokhalsen aan toe, vooral 's ochtends van bed opstaan en s, avonds op bed, heb een licht vorm van Astma er aan overgehouden en benauwdheid, loop bij de longarts en long verpleegkundige, ik kan helaas niet over pufjes waar hormoon inzit, ben daar overgevoelig voor, gebruik dus alleen een lucht verwijderaar, maar blijf hoesten, je word er gek van, heb ook singulair pillen geslikt, maar daar werd ik ook niet vrolijk van op de lange duur, weet het Niet meer hoe en wat, baal er enorm van! Reactie infoteur, 24-10-2013
Heb een deskundige geraadpleegd, die adviseert dat u de artsen vraagt of een hele lage dosering prednison in pilvorm misschien een oplossing voor u is.

Hitty Couperus, 16-10-2013
Ik hoest al jaren met tussrnpozen.Maar nu constant.Normaal gesprek zo, of met iemand aan de telefoon lukt praktisch niet.Nachts slaap ik gelukkig, en hoest niet.Zodra ik morgens opsta begint het weer.Je word er doodmoe van, en ik voel me daardoor ook ziekIk rook niet! Ben al bij de longarts geweest en heb daar alle onderzoeken al grhad.Die warem positief!Wel licht astmatische bronchitus.Maar dat mag de pret niet drukken! Maar ik blijf hoesten! Wat kan ik nog doen? Reactie infoteur, 17-10-2013
Ik heb overlegd met een deskundige, die zich afvraagt of u al een inhalator(pufje) hebt voorgeschreven gekregen van de arts. Anders dit eens overleggen met huisarts.

Succes

Liesbeth, 06-01-2013
Ik heb dezelfde verschijnselen als de moeder van Wilbert. Al komen de klachten bij mij eerst om de paar jaar en nu om de paar maanden. Heb nu volgens bloedonderzoek een milde ontsteking en heb Antibiotica. Maar het hoesten blijft verschrikkelijk, zodat ik niet kan werken en m'n gezinsleden er gek van worden, terwijl de kuur al bijna afgelopen is. Ook heb ik het benauwd. Zelf denk of hoop ik dat het gedeeltelijk door de luchtwegverwijders komt, omdat de kwaal steeds erger lijkt te zijn na gebruik hiervan. Ik heb verwijzing naar een longarts gevraagd en krijg dan allerlei onderzoeken. Dit is echter pas op 31 januari, maar als dit zo doorgaat, kan ik niet tot zo lang wachten. Ik lees nu ook dat je schade kan krijgen van het vreselijke hoesten en daar ben ik dan toch wel bang voor. Maar ik weet ook niet wat de huisarts nog kan doen. Reactie infoteur, 07-01-2013
Waarom niet de secretaresse van de longarts bellen en vragen of het eerder kan. Misschien dat er een "gaatje" in het rooster komt.

Alfred Eisinga, 29-06-2012
Hallo Ik moet veel hoesten en nu een paar weken terug viel ik een poosje flauw werd trillend wakker.weet nu wel dat het trillen komt door dat de zuurstof naar de hersenen word gestuurd en de spieren niet. Maar waar komt dat hoesten dat zo diep gaat dat ik niet op kan houden met hoesten. Het lijkt ook dat er telkens wat breek en scheurt over mijn hele boven lichaam Reactie infoteur, 30-06-2012
Beste Alfred, op deze pagina is meer discussie en krijg je vermoedelijk sneller reactie: http://gezondheids.startpagina.nl/prikbord/

Jacqueline, 12-09-2011
Kunt u er achter komen of trilhaartjes beschadigd zijn? En kan dit een (chronische) kriebelhoest veroorzaken? Mijn moeder hoest al jaren en jaren en ik kwam er van de week achter dat ze nog nooit bij een specialist is geweest. Ik wil haar graag helpen, maar waar begin ik? Er word regelmatig naar haar longen geluisterd door de huisarts. Hij zegt dan niets te horen en zegt dat ze schoon zijn. Mijn moeder zegt dan dat het niet haar longen zijn, maar dat hoger zit en ze wijst dan naar haar hals. Kan mijn moeder een verwijzing voor een hoestpoli aan vragen of moeten we ergens anders beginnen? ps ze heeft al een inhalator en bruistabletten deze geven haar soms verlichting.
Ik hoop dat u mij een tip kan geven waar we moeten beginnen. Reactie infoteur, 13-09-2011
Beste Jacqueline, als zelfstandig patient kan uw moeder vriendelijk doch dringend vragen dat de huisarts een verwijzing uitschrijft voor longarts of kno-arts.
Succes

Wilma, 25-06-2011
In februari heb ik een operatie van een nekhernia gehad. Na 10 dagen kreeg ik een flinke bult in mijn nek. Eerst zei men dat het een hematoom was, maar later zoui het opgezet littenweefsel zijn. Nu heb ik sinds 9 weken het gevoel van een band om met keel en een bro, k in mijn keel met flinke hoestklachten. Ik heb al een longonderzoek gehad. Dit was echter allemaal goed. Zou het kunnen zijn dat deze hoestklachten een gevolg van de operatie zijn? Reactie infoteur, 25-06-2011
Ik kan deze vraag niet beantwoorden, uw behandelend arts ongetwijfeld wel.
Maar als u medicijnen gebruikt heeft u dan de bijsluiter al geraadpleegd, voor de bijverschijnselen.

Marja van Erk, 20-02-2011
Mijn dochter van 13 hoest al weken. Heeft 8 dagen Prednisolon gekregen (30 mg) en onlangs ook nog voor 7 dagen antibiotica (Amoxicilline 500/125). En 3x per dag Seretide 500. En tabletjes om de hoestprikkel af te remmen. Vooral als ze net wakker wordt krijgt ze een hoestaanval (veel slijm) en moet ze kokhalzen. Ze heeft wel vaker gehoest (ze heeft astma) maar dit heb ik nog nooit meegemaakt en ik ben er flink van geschrokken. Heeft u tips? Reactie infoteur, 21-02-2011
Het spijt me maar ik kan u alleen naar de huisarts verwijzen. Maar misschien kunt u doorverwijzing vragen naar een Longarts?

Cilie van de Vorst, 28-12-2009
Ik hoest al een aantal jaren, heb een lichte vorm van astma, doch volgens de longarts kan mijn hoest hierdoor niet worden veroorzaakt. ik heb een zuurgraad meting gedaan, waaruit blijkt dat ik een behoorlijke vorm van reflux heb. Hiervoor slik ik 2 x daags pantozol. de internist wil een maagonderzoek verrichten, maar dat zie ik echt niet zitten. mijn hoest is zo erg, dat wanneer ik een aanval krijg en dat is meerdere keren per dag, ik er gewoon niet uit kom en tot kokhalzen toe moet hoesten. het is zo verschrikkelijk vermoeiend, soms denk ik wel eens, hoe lang houd ik dit nog vol.
misschien hebt u een oplossing?

m.vr.gr. cilie van de vorst Reactie infoteur, 28-12-2009
Beste Cilie van de Vorst,

Ik zou zeggen: volg de raad van uw internist op of vraag advies aan uw huisarts, hoe zeer u er ook tegen op ziet.

Sterkte

Monica van der Stap, 04-12-2009
Ik heb altijd na een verkoudheid last van langdurig een "kikker" in m'n keel. Ook blijft hoesten bij mij weken ofwel maanden doorgaan. Het is een kriebel in m'n luchtpijp. Het heeft me zelfs een liesbreuk opgeleverd. Hoe kan ik dit zo natuurlijk mogelijk behandelen? bij voorbaat dank Reactie infoteur, 04-12-2009
Beste Monica,
Het spijt me bijzonder maar ik kan u niet helpen. Uw huisarts kan u misschien naar een specialist doorverwijzen? Maar ik begrijp dat u liever een natuurlijke aanpak wilt.
Beterschap,
RS

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 30-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.