Niet kunnen slapen: sporten en kip eten

Niet kunnen slapen: sporten en kip eten Een groot deel van de wereldbevolking heeft moeite met slapen. Er zijn verschillende soorten van slaapproblemen, variërend van niet in slaap kunnen komen tot ’s nachts wakker worden en dan niet meer in slaap komen. Ook zijn er mensen die altijd slapen. Over hen gaat dit artikel niet. Wel over mnsen die niet in slaap kunnen komen of tussentijds wakker wordt en dan met wijdopen gesperde ogen naar het plafond blijft kijken. Slaapproblemen wat zijn ze? En hoe kunnen slaapproblemen worden behandeld?

De geest moet tot rust komen: sporten tot je er bij neervalt

Het is overigens altijd de geest die er voor zorgt dat het lichaam niet de broodnodige rust kan vinden die het nodig heeft. Om de geest tot rust te brengen is sporten een heel goed middel. Maar dan ook sporten tot iemand er (niet letterlijk) bij neervalt.

Spiraal van steeds hoger oplopende emoties en steeds slechter slapen

Onrust van de geest kan door alles veroorzaakt worden. Ziekte in de omgeving, stress door een baan, een foute liefde, kinderen waar het niet goed mee gaat, financiële problemen, een brief die fout is gevallen, ruzie met iemand. Toch heeft niet iedereen daar last van. Geef sommige mensen een bed en voordat hun oor het kussen heeft geraakt zijn ze al weg. De categorie die bij problemen voortdurend slaapproblemen heeft is echter net zo groot. De dagelijkse gang van zaken houdt hen letterlijk uit hun slaap. Mensen die hun rust niet krijgen zijn bovendien extra gevoelig voor al die zaken die hun al niet lekker zaten. Daardoor ontstaat dus een spiraal van emoties en slecht slapen.

Slaappillen: alleen in noodgevallen

Natuurlijk kan dan gegrepen worden naar een slaappil, maar die medicijnen zijn verslavend en werken op den duur eerder averechts. Wie bovendien wel eens een slaappil heeft genomen, weet dat hij de volgende dag nu ook weer niet heel uitgerust wakken wordt. Slaappillen en pillen die rustgevend zijn, leggen een soort waas over het leven. Iemand die al dagen niet geslapen heeft, mag best eens zo’n pilletje slikken, maar er zijn hele volksstammen die het dagelijks doen. Niet alleen hebben ze er dan steeds meer van nodig, het leven gaat dan ook aan hen voorbij. Beter is om te zoeken naar een constructieve manier van wel slapen. Sporten, elke dag en consequent helpt daar bij. Wel is het dan zaak om niet direct na het sporten op de bank te storten en daar alvast de verloren gegane slaap in te halen. Wakker blijven op momenten dat de slaap eindelijk wel eens lonkt – en dat is vaak overdag – is eveneens noodzakelijk.

De dag doorkomen na een nacht (bijna) niet slapen - toch opstaan

’s Ochtends opstaan na bijna geen slaap is een crime. De vermoeidheid is zo groot dat iedere stap moeite kost. Bovendien is de geest niet uitgerust en dat maakt labiel. De problemen die ’s nachts al zo groot leken, zijn na een nacht van geen rust nog veel groter. Op die manier de baas, een boze echtgenoot, een weerbarstig kind of een ernstige situatie moeten handelen is bijna niet mogelijk. Toch is het de realiteit voor veel mensen. Want iemand met slaapproblemen heeft ze vaker. En iedere keer de baas bellen met de mededeling dat je niet komt, is gewoon niet mogelijk. Ook een kind dat naar school moet, kan niet thuisgehouden worden om die reden. Hoe raar het ook klinkt, het is ook wel goed dat mensen die niet goed slapen toch ’s ochtends een reden hebben om hun bed uit te moeten komen. Natuurlijk is het veel lekkerder om dan gewoon te blijven liggen, want juist bij het krieken van de dag lijkt de slaap dan vaak wel te komen. Het gevolg is echter dat zich een patroon ontwikkelt. Iemand blijft tot de middag liggen, maar de avond erop wil de slaap weer niet komen.

Sta op en ga door

Sta dus op, ook na een nacht zonder slaap. Ga douchen, eet iets (het liefst eiwitten. Koolhydraten zoals brood zorgen ervoor dat de vermoeidheid weer groter wordt) en onderneem de zaken die ondernomen moeten worden. Daar is kracht en moed voor nodig en soms zitten de tranen los omdat die enorme vermoeidheid over alles heen ligt. Bovendien is de geest de dag erna nog steeds niet rustig en is het niet ondenkbaar dat de perikelen van die nacht nog steeds door het hoofd schieten. Proberen te concentreren op de dingen die er op dat moment zijn, is belangrijk. Ook proberen de negatieve sfeer te doorbreken is van groot belang. Zoek iemand op waarmee het goed vertoeven is. Probeer flink te lachen, want dat is altijd goed voor de ontspanning.

Pas op met autorijden en machines na een nacht niet slapen

De dag vervolgens doorkomen is overigens een verzoeking. Toch is het de enige manier om te zorgen voor een beter slaappatroon. Soms kan het zo zijn dat het lijkt alsof iemand hallucineert. Je ziet sterretjes, hebt het gevoel datje zomaar flauw kunt vallen. Oppassen is dan het devies. Met autorijden (mensen die niet geslapen hebben zijn in feite nog erger onder invloed dan mensen die gedronken hebben) maar ook met machines, kinderen en hete dingen als een fornuis of een waterkoker. Wees bewust dat het ontbreken van de slaap het reactievermogen sterk vermindert.

Geef niet toe aan de neiging om tussendoor te slapen

Geef bovendien niet toe aan de neiging om het hoofd op een gegeven moment op een kussen, een bureau of zelfs op de wc-pot te leggen. Nu gaan slapen is heerlijk, maar lost op de lange duur niets op. Ga door die vermoeidheid heen en ga niet uren liggen slapen, ook niet als dat kan. Ga daarvoor in de plaats naar de sportschool, het zwembad, de tennisbaan, het hockeyveld, het voetbalveld of naar de locatie waar je normaal gesproken sport of trek je wandelschoenen aan. Mat jezelf vervolgens helemaal af. Dat lijkt niet te doen op het moment dat je er een nacht met weinig of geen slaap op hebt zitten, maar het kan echt. Eenmaal bezig zul je merken dat er krachten in je zitten waarvan je het bestaan niet wist. Ondanks de enorme vermoeidheid kun je het opbrengen om een half uur op de loopband te staan of 40 baantjes borstcrawl of schoolslag te doen. Een half uur sporten is overigens minimaal, maar als je het op kunt brengen doe het dan langer. Ben je een half uur bezig, dan komen er namelijk endorfinen vrij die er voor zorgen dat je je prettiger gaat voelen. En daar gaat het om. Naast dat je je lichaam vermoeit, zorg je voor algeheel welbevinden. En dat is wat er ook ontbreekt bij mensen met slaapproblemen.

Overdracht van endorfinen

Door regelmatig te sporten (het beste elke dag) zorg je ervoor dat de overdracht van endorfinen die een geluksgevoel veroorzaken veel beter verloopt. In een periode van slapeloosheid dus elke dag consequent aan de slag gaan is het enige wat helpt. Doe dit overigens niet voor het slapengaan zelf, maar een aantal uren daarvoor. Zelfs of eigenlijk juist als je op instorten staat. Natuurlijk is het veel heerlijker om een dag waaraan maar geen einde leek te komen op de bank of het bed te storten en dan eindelijk te slapen. Maar na een aantal uren slapen, wat eten en mogelijk tv kijken herhaalt het probleem zich dan toch weer. Overigens zullen ook mensen die altijd moeilijkheden hebben gehad met slapen nooit superslapers worden. Zij moeten daar echt iets voor doen en dat is een levenslange straf.

Overige does en don'ts voor slechte slapers

Om het effect van het sporten te vergroten zijn er nog een aantal dingen die belangrijk zijn voor iemand die slecht slaapt.
  • Vaak wordt gezegd dat een bad voor het slapengaan wonderen doet. Als je die ervaring hebt, doe dit dan, maar veel mensen worden er juist heel verkwikt door. Vreemd is dat niet. Het hete water stimuleert de bloedomloop en zorgt dus juist voor meer energie in plaats van voor minder.
  • Eet kip en drink melk voor het naar bed gaan. In kip en melk zit tryptofaan. Dit is een het natuurlijke aminozuur en is een grondstof voor serotonine. Door kip te eten en melk te drinken wordt uiteindelijk melatonine aangemaakt en dit zorgt weer voor een goede nachtrust en voor minder stressgevoeligheid. Slik tevens een vitamine C pil en het liefst ook vitaminen B3 en B6. Zij zorgen er namelijk voor dat de tryptofaan beter in het lijf wordt opgenomen. B3 en B6 maken het lijf bovendien ook rustiger. Tryptofaan is er overigens ook in tabletvorm, mocht je geen zin hebben om voor het slapengaan nog even een kippetje te kluiven.
  • Lees in bed. Lezen in bed zorgt voor ontspanning. Neem niet een te zwaar boek waar je heel erg over na moet denken, maar iets luchtigs of neem een tijdschrift mee. Rondzingende gedachten worden er door onderdrukt en vaak vallen je ogen vanzelf dicht als je lang leest.
  • Probeer die dingen die je dwars zitten aan de kant te schuiven en er leuke dingen voor in de plaats te laten komen. Dat is voor iemand die slecht slaapt gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer het in ieder geval.
  • Zorg voor een fris bed waarin het goed toeven is. Zorg voor een wasverzachter die een rustgevende geur afgeeft aan lakens en dekbedhoezen, of zet een geur naast je bed die zorgt voor ontspanning. Dat kan rozenolie zijn, maar ook lavendel of hop en melisse.
  • Drink voor het slapengaan desnoods ook nog een kop thee die speciaal voor mensen is die niet kunnen slapen. Zo verkrijgbaar in de winkel, maar je kunt ook een aantal bladen salie plukken en wat hop, daar heet water overheen gieten en dit mengsel drinken. Salie heeft namelijk een rustgevende werking.
  • Het welbekende slaapmutsje in de vorm van alcohol werkt vaak averechts. Neem dus geen drank voor het naar bed gaan.
  • Kijk niet meer naar een spannende film waarbij je met gebalde vuisten de ene dode na de andere voorbij ziet gaan. Luister dan nog liever naar muziek waar je je lekker bij voelt of kijk naar iets dat rust geeft.
  • Blijf vervolgens niet in bed liggen woelen als de slaap toch nog steeds niet wil komen. Ga dan gewoon iets doen, al is het een kastje schoonmaken of de krant lezen. En eet weer iets. Zorg dat je altijd iets van kip in huis hebt en eet dat gerust midden in de nacht. Of zorg voor een kleine portie pasta met kip. De combinatie van de koolhydraten met de Tryptofaan zorgt geheid voor enige rust.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapproblemen, de rol van melatonineSlaapproblemen, de rol van melatonineSlaapproblemen komen vaak voor. We hebben allemaal wel eens een slapeloze nacht. Maar wanneer je structureel slapeloze n…
Afvallen door slapen: slaap essentieel bij afslankenAfvallen door slapen: slaap essentieel bij afslankenVoldoende slaap is essentieel als je wilt afvallen. Wanneer je te weinig slaap krijgt gaat je stofwisseling namelijk tra…
Voeding bij slaapproblemenVoeding bij slaapproblemenSlaap is enorm belangrijk voor een goede gezondheid. Helaas hebben velen veel moeite om in slaap te vallen. Wat vaak voo…
20 slaaptips voor een betere nachtrust20 slaaptips voor een betere nachtrustSlapen is voor velen een geliefde bezigheid. We slapen dan ook een derde deel van ons leven. Slapen kan echter frustrere…

Suikerziekte en kruidenOuderdomdiabetes is in de kruidengeneeskunde altijd een ‘populaire’ ziekte geweest. Ook in onze tijd zijn mensen nog bez…
Reflux en slokdarmproblemen: behandeling & voedingstipsReflux en slokdarmproblemen: behandeling & voedingstipsReflux is een verschijnsel dat zorgt voor een branderig gevoel in je slokdarm. Bovendien word je geplaagd door zure opri…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 07-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.