Herken angst, herkent de huisarts angst?

Herken angst, herkent de huisarts angst? Leven met angsten brengt lichamelijke klachten mee. Een traumatische ervaring roept hevige angst en paniek op. Als reactie op alle angst ontwikkeld het lichaam nare lichamelijke klachten. De huisarts onderzoekt de patient, maar krijgt geen goed ziektebeeld als de patient de arts niets verteld over zijn angsten. De patient durft niet uit schaamte de arts te vertellen over zijn angsten. Hierdoor kunnen grote misverstanden ontstaan met alle gevolgen van dien. Een overzicht:

Wat zijn de lichamelijke kenmerken en symptomen van angst?

Leven met angst, angsten en angststoornissen geven de patient een aantal vervelende en nare lichamelijke klachten. Heeft u last van angst of heeft u een zeer ingrijpende traumatische ervaring gehad waardoor vervelende lichamelijk klachten zijn ontstaan? Vergelijk uw klachten met dit lijstje:
  • Hartkloppingen,
  • Versnelde ademhaling,
  • Ademnood,
  • Gevoel flauw te vallen,
  • Hartritmestoornissen,
  • Verhoogde bloeddruk,
  • Overmatig zweten en transpiteren,
  • Droge mond,
  • Koude handen en voeten,
  • Hoofdpijn,
  • Misselijkheid,
  • Depressieve gevoelens,
  • Grote angstgevoelens,
  • Slaapstoornissen,
  • Concentratieproblemen,
  • Gespannen zijn.

Twijfel over angst?

Er zijn mensen die grote twijfels hebben of juist grote vermoedens hebben of ze nu wel of niet met angsten te maken hebben. Ze zijn er niet zeker van of hun nare lichamelijke klachten daadwerkelijk door angst en stress veroorzaakt worden. Voor alle zekerheid, lees het volgende artikel voor meer informatie: Angst symptomen, verschijnselen en kenmerken en voor meer informatie over verschillende soorten angsten met hun symptomen, verschijnselen en kenmerken: Welke angststoornissen bestaan er?.
Laat uw huisarts altijd weten als u twijfelt of vermoedens heeft dat uw lichamelijke klachten vanuit stress an angst zijn ontstaan!

Onderzoek naar de lichamelijke angst verschijnselen

Er zijn mensen die zich niet bewust zijn van het feit dat hun lichamelijke klachten worden veroorzaakt door hun angsten en hun lichamelijke klachten laten onderzoeken door hun huisarts. Ondanks dat hun lichaam alle kenmerken en symptomen vertonen van iemand die veel te maken heeft met angsten en stress, kan zonder de vermelding over zijn angst van de patient, de huisarts geen goede en juiste diagnose stellen.

Lichamelijke klachten houden aan

Bij een volgend bezoek aan de huisarts levert een onderzoek naar de lichamelijke klachten zelden iets op. Bij het aanhouden van de lichamelijke klachten worden vaak maar:
  • Tranquilizers of
  • Betablockers voorgeschreven.
Deze geneesmiddelen "verdoezelen" de lichamelijke klachten, en helpen de patient helaas niet tegen de werkelijke oorzaak van al die nare lichamelijke klachten, namelijk de angst!

Angst, de juiste diagnose stellen

Zonder de wetenschap van de huisarts dat de patient een leven heeft vol angsten od dat de patient een zeer ingrijpende traumatische ervaring heeft gehad, kan de huisarts - ondanks de vertoning van de lichamelijke kenmerken en symptomen van angst - de diagnose angst niet stellen!

Reden waarom de huisarts niets verteld wordt over angst kunnen zijn:

  • Schaamte,
  • Denken dat het niet van belang is om de angsten te vermelden aan de huisarts,
  • Niet de moeite waard vinden om de angsten te vermelden,
  • Angst om de angst,
  • De huisarts stelt zich ongeinteresseerd op,
  • De huisarts heeft te weinig tijd om de werkelijke redenen van de lichamelijke klachten van de patient te kunnen achterhalen,
  • De patient klapt dicht omdat de huisarts zich te autoritair opstelt,
  • De patient is bang voor de diagnose,
  • De patient is van nature huiverig en bang voor arsten en durft vrijwel niets te zeggen.

Misverstanden ontstaan door het achterhouden van belangrijke informatie over uw gezondheid

De huisarts is ook maar een mens. Een mens met - vermoedelijk - een enorm tijdsgebrek. Als de patient - bewust of onbewust - informatie over zijn angsten achterwege houdt, kunnen grote misverstanden ontstaan! De huisarts krijgt geen goed beeld, geen goed inzicht, in het ziektebeeld van de patient! De patient kan hierdoor "verkeerde" medicijnen voorgeschreven krijgen van de huisarts en nog erger: de huisarts stuurt de patient niet door naar deskundige hulp!

Stel een lijstje op

Heeft u een afspraak met uw huisarts en u bent wat huiverig? Durft u misschien niet zo goed te vertellen over uw angsten en uw angstervaringen? Maak een lijstje! Maak vooraf een lijstje waarop u keurig al uw lichamelijke klachten en angstgevoelens op een rijtje zet. Alsof u een boodschappen lijstje maakt: kort en bondig.

Bang voor de huisarts? Neem een bekende mee!

Er zijn mensen die dusdanige angstgevoelens koesteren tegen allerlei situaties van het dagelijks leven, dat door een bezoek aan de huisarts ook flinke angstgevoelens oproept! Bent u bang dat u dichtklapt? Ook al beseft u wel degelijk - na ontdekking door uzelf dat u een angststoornis heeft - dat het absoluut noodzakelijk is voor uw gezondheid om de huisarts te spreken en in vertrouwen te nemen over uw angsten? Neem dan een bekende mee! Een vertrouweling! Dat kan uw partner zijn, een vriend, of vriendin, een van de kinderen, de buurvrouw en enz. Zij kunnen het gesprek overnemen als u dichtklapt. Geef hen voor de aller zekerheid ook een lijstje van uw lichamelijke klachten en uw angstgevoelens mee.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Hypochondrie?Wat is Hypochondrie?Iedereen heeft wel eens de angst om ziek te worden. Bij mensen met Hypochondrie beheerst het hun leven. Bij elke klacht…
Angst voor seks: een vervelende belemmeringAngst voor seks: een vervelende belemmeringSeks is niet voor iedereen even fijn. Angst om seks te hebben kan voortvloeien uit verschillende oorzaken. Psychische en…
Belangrijke vragen aan de dokterBelangrijke vragen aan de dokterMensen klagen er soms over dat een gesprek met de dokter of huisarts soms meer vragen oproept dan dat er vragen beantwoo…
Kinderen bij de dokterElk kind wordt wel eens ziek. Soms is het belangrijk om een bezoek te brengen aan de huisarts. Maar hoe vind een kind da…

Vroege symptomen van de overgang: Is het al zover?Vroege symptomen van de overgang: Is het al zover?De overgang is voor vrouwen om meerdere redenen heel vervelend. Het voelt vaak als een verlies in psychologische zin. Wa…
Angst voor de gevolgen van stressAngst voor de gevolgen van stressStress is een echte welvaart ziekte geworden. Iemand met stress heeft vele nare lichamelijke klachten door vijgekomen st…
Bronnen en referenties
  • De Natuur Uw Arts - Simon Couvee - Medisch journalist
  • Antroposana folder
  • Orde van medisch specialisten - Het Medisch Handboek - Kosmos - Z & K Uitgevers
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 21-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.