Wat is pytiriasis of roos en wat er aan te doen?

Volgens sommige studies zou de helft van de wereldbevolking te kampen hebben met roos. Maar waar komen die schilfertjes nu juist vandaan, kan een shampoo helpen en bestaan er nog andere medicijnen tegen roos.

Wat is Pytiriasis (seborroïsch eczeem) nu precies?

Pytiriasis rosea is de medische term voor het hoofdhuidprobleem dat beter bekend staat als roos. Vaak zegt men ook dat iemand last heeft van schilfertjes of pelletjes. Kenmerkend is wel dat er zich grote vlokken afgestorven huidcellen op de hoofdhuid of in het haar bevinden. Roos is ook goed herkenbaar aan de bij een persoon op de schouders gevallen witte vlokken. Vaak zal een persoon met roos dit zien als het gevolg van een droge hoofdhuid of andersom. Beide klachten vertonen een afscheiding van huidschilfers, maar bij roos zijn de huidschilfers groter, vaak vettig of olieachtig en gaan met regelmaat gepaard met roodheid, jeuk en irritatie van de hoofdhuid. Men gaat ervan uit dat roos voortkomt uit een infectie van de hoofdhuid en zelfs besmettelijk is via huidcontact en in extreme gevallen kan leiden tot kaalheid. De juiste oorzaak is echter nog onbekend. Er wordt gedacht dat het een reactie zou kunnen zijn op een virusinfectie, maar dat is niet zeker. Andere geloven dat het een ander organisme is die hoofdroos veroorzaakt namelijk Pityrosporum ovale. Pityrosporum ovale is en gist die op iedere hoofdhuid voorkomt. Gisten lijken een beetje op schimmels. Schimmels zijn echter meercellig terwijl gisten ééncellig zijn. Een verhoogde talgproductie zorgt voor een beter voedingsbodem voor de gisten om in te groeien waardoor ze snel kunnen vermeerderen. De gistcellen produceren toxische stoffen die de helse jeuk op je hoofdhuid kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen is het echter een onschuldige aandoening die vanzelf weer overgaat in enkele weken. Vooral jongeren zijn er vatbaar voor. De leeftijd met het grootste risico is 23 jaar. Er bestaan verschillende vormen van Pytiriasis. De onschuldige variant die bij het grootste deel van de gevallen voor vervelende haarpelletjes zorgt is Pytiriasis Capitis.

Hoe kan je het behandelen?

Shampoofabrikanten spelen al te graag in op dit probleem waar zoveel mensen dagelijks mee kampen. Er zijn zeker een reeks anti-roos shampoos die het probleem onder controle kunnen houden. Veruit het beste product is Ketoconazol, hetgeen verkrijgbaar is in zowel shampoo als zalf. De shampoo is in een lichte concentratie bij de drogist en apotheek vrij verkrijgbaar, in hogere concentratie en als zalf alleen via de huisarts op voorschrift. Andere anti-gist shampoos, op basis van bijvoorbeeld zinkpyrithion, seleniumsulfide koolteer of salicylzuur zijn minder werkzaam en helpen alleen bij lichte vormen van roos. Veruit de bekendste van deze anti-gist shampoos is Head & Shoulders. Bij zeer ernstige gevallen van hoodroos, gebruikt men shampoo`s met "Dode Zee" mineralen of Corticosteroïden.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilfertjes / roos voorkomen, verminderen en verwijderenLast van schilfertjes of roos? Met onze remedies en tips kan je schilfertjes zonder problemen voorkomen, verminderen en…
Roos: extreme schilfering van de hoofdhuidRoos: extreme schilfering van de hoofdhuidDuft, een plaatselijke sneeuwbui of pityriasis capitis. Het zijn allemaal deftige of minder deftige woorden voor een aan…
Roos op 't hoofdRoos op 't hoofdVeel mensen hebben roos. Hier kunnen ze niks aan doen. Er zijn speciale hulpmiddelen om roos tegen te gaan en te voorkom…
Tips tegen roosNiets is zo vervelend als je haar netjes kammen en toch nog witte schilfertjes op je hoofd zien zitten. Veel mensen hebb…

Horen met één oor: eenzijdige slechthorendheid (SDD)Horen met één oor: eenzijdige slechthorendheid (SDD)Voor de meeste mensen is het de normaalste zaak van de wereld: goed kunnen horen: dat wil zeggen met beide oren. Als iem…
Beauty: Jeugdpuistjes of acneBeauty: Jeugdpuistjes of acneAcne is over het algemeen niet ernstig maar wel erg lastig, temeer het voor het overgrote deel in een periode van je lev…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 26-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.