Leververvetting: symptomen vette lever of vervette lever

Leververvetting: symptomen vette lever of vervette lever Leververvetting is een vette of vervette lever; wat is de oorzaak van leververvetting? Wanneer er te veel vet in de lever is opgehoopt, dan wordt dit leververvetting of leversteatose genoemd. We spreken van NASH (Non Alcoholic Steato-Hepatitis), indien er ook ontstekingsreacties ontstaan. NASH kan leiden tot (lever)cirrose, een aandoening waarbij gezond leverweefsel afsterft en vezelachtig littekenweefsel ontstaat. In ernstige gevallen kan dit leiden tot leverfalen, waarbij de lever niet meer naar behoren kan functioneren. De behandeling van leververvetting is het aanpakken van de oorzaken die leververvetting in de hand werken, zoals stoppen met alcohol drinken en afvallen. Dan vermindert of verdwijnt de vervetting vaak.
Normale lever en vervette lever / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.comNormale lever en vervette lever / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.com

Leververvetting

As er in de lever te veel vet is opgeslagen ten gevolge van een storing in de vet- en suikerstofwisseling van de lever, spreekt men van levervetting (leversteatose). Bij een vette lever, kan de lever het overschot aan vetten en suikers niet meer verwerken en gaat het die overmaat aan lipiden zelf opslaan.

Risicofactoren van een vervette lever

Risicofactoren in het ontstaan van een vetlever zijn obesitas (overgewicht), een hoge of verhoogde bloeddruk, verminderde gevoeligheid voor insuline en een ongunstige samenstelling van de vetten in het bloed. Indien ten minste drie van deze aandoeningen zich tegelijk manifesteren bij een persoon, spreekt men ook wel van het metabool syndroom. Deze vorm van leververvetting wordt ook wel niet-alcoholische leververvetting genoemd (NAFLD: Non Alcoholic Fatty Liver Disease). Een andere veel voorkomende oorzaak van leververvetting is langdurig overmatig alcoholgebruik. Voorts is uit een Israëlische studie (2009) gebleken dat het dagelijks consumeren van twee blikjes frisdrank of twee glazen fruitsap, op de lange termijn kan leiden tot leververvetting.

Vermoeidheid door leververvetting / Bron: Istock.com/dolgachovVermoeidheid door leververvetting / Bron: Istock.com/dolgachov

Leververvetting symptomen

Leververvetting geeft in de meeste gevallen geen klachten en zeker niet in het begin. Daarom blijft leververvetting vaak onopgemerkt. In ongeveer 30% van de gevallen raakt de lever vergroot en dat kan leiden tot pijnklachten rechtsboven in de buik. Naast pijn, kan de persoon ook last hebben van algehele malaise en vermoeidheid. Soms treedt ook geelzucht op. Doordat er vaak geen symptomen optreden, wordt leververvetting vaak bij toeval —bijvoorbeeld tijdens een uitgebreid lichamelijk onderzoek of lichamelijke keuring bijvoorbeeld— ontdekt.

NASH (Non Alcoholic Steato-Hepatitis)

Wanneer ophoping van vet in de levercellen gepaard gaat met ontstekingsverschijnselen (hepatitis), spreekt men van NASH (Non Alcoholic Steato-Hepatitis). In zo'n 20 tot 30% van de gevallen gaat leververvetting over in NASH en dit kan weer leiden tot (lever)cirrose.

NASH is meestal een 'stille ziekte' —het ontwikkelt zich zonder klachten te geven— met weinig of geen symptomen. Patiënten voelen zich door de bank genomen goed en de eerste symptomen die zich openbaren zijn meestal klachten als vermoeidheid, gewichtsverlies, zwakte. In dat geval is de ziekte vaak verder gevorderd of heeft zich reeds een levercirrose ontwikkelt. De progressie van NASH kan jaren duren, zelfs decennia. Het proces kan stoppen en, in sommige gevallen, in tegengestelde richting ontwikkelen zonder specifieke therapie. NASH kan echter ook langzaam verergeren, waardoor littekens verschijnen in de lever en cirrose ontwikkelt: gewoon leverweefsel wordt vernietigd en vervangen door vezelachtig littekenweefsel. Niet elke persoon met NASH ontwikkelt cirrose.

Levercirrose / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.comLevercirrose / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.com

Levercirrose

Levercirrose is een ernstige aandoening die een goede werking van de lever belemmert. Het is een onomkeerbaar proces. Littekens zullen nooit verdwijnen, maar de progressie kan wel gestopt worden door de juiste behandeling. Een persoon met cirrose ervaart de volgende klachten en symptomen:
  • vermindering van eetlust en gewichtsverlies;
  • misselijkheid;
  • vermoeidheid, erg moe zjn;
  • geelzucht.

NASH is thans één van de belangrijkste oorzaken van cirrose in Amerika, achter hepatitis C en alcoholische leverziekte.

Oorzaken niet-alcoholische leververvetting

De meest voorkomende oorzaken van niet-alcoholische leververvetting zijn:

Insulineresistentie

Verminderde gevoeligheid voor insuline —insulineresistentie genoemd— speelt een rol in de ontwikkeling van niet-alcoholische leververvetting. Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd in de alvleesklier en de bloedsuikerspiegel reguleert. Bij opname van suiker in het bloed, geeft de alvleesklier insuline af. Bij (fors) overgewicht worden er meer suikers opgenomen, waardoor er een grotere hoeveelheid insuline word aangemaakt. De overproductie van insuline leidt op een gegeven ogenblik tot insuline-resistentie, hetgeen betekent dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline. Het gevolg hiervan is dat het suiker niet meer volledig opgenomen wordt in het bloed. Het bloedsuikergehalte blijft vervolgens te hoog, het lichaam gaat meer insuline aanmaken ter compensatie en uiteindelijk leidt dit proces tot diabetes type 2, ook wel oudersdomsdiabetes of overgewichtsdiabetes genoemd. Het overschot aan suikers wordt in de lever omgezet in vetten. Als dit proces zich onveranderd voortzet, dan vindt er een opeenhoping van vet in de lever plaats waardoor leververvetting ontstaat.

Metabool syndroom

Leververvetting wordt ook geassocieerd met het metabool syndroom: een combinatie van aandoeningen waardoor de stofwisseling ernstig verstoord raakt. Er is sprake van het metabool syndroom als je een grote buikomtrek hebt (een buikomvang boven de 102 cm bij mannen en 88 cm bij vrouwen), en daarnaast twee of meer van de volgende factoren:
  • hoge bloeddruk, ongeacht of je er reeds voor wordt behandeld;
  • te veel bloedvetten: het triglyceridengehalte (een soort van vet in je bloedbaan) is verhoogd;
  • te hoog LDL-cholesterol (het 'slechte' cholesterol)
  • verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel of diabetes type 2.

Overgewicht is een risicofactor voor leververvetting / Bron: Istock.com/VladimirFLoydOvergewicht is een risicofactor voor leververvetting / Bron: Istock.com/VladimirFLoyd

Overgewicht

Overgewicht geeft een grotere kans op vetstapeling in de lever, vooral bij personen die veel vet rond hun middel hebben.

Ondervoeding

Als gevolg van een tekort aan eiwitten. Je lichaam gebruikt eiwitten voor bijna alle cruciale fysiologische processen.

Medicijngebruik

Sommige medicijnen die afgebroken moeten worden in de lever, kunnen aanleiding geven verstoringen van de leverfuncties wat leververvetting tot gevolg kan hebben. Bijvoorbeeld sommige corticosteroïden.

Chronische darmontstekingen

Leververvetting kan optreden als complicatie bij chronische darmontstekingen, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Complicaties

Indien de vervetting gepaard gaat met een leverontsteking (NASH), dan kan dit leiden tot levercirrose en uiteindelijk resulteert dit in het uitvallen van de lever, leverfalen genaamd. Behandeling is wenselijk en noodzakelijk om dit proces te stoppen.

Gezond en gevarieerd eten in de strijd tegen leververvetting / Bron: Istock.com/kabVisioGezond en gevarieerd eten in de strijd tegen leververvetting / Bron: Istock.com/kabVisio

De behandeling van NASH en leververvetting

Leefstijlveranderingen

Momenteel zijn er geen specifieke therapieën ter bestrijding van NASH. De belangrijkste algemene aanbevelingen die gegeven worden aan personen met deze ziekte zijn de volgende:
  • vermindering van het gewicht (in geval van obesitas of overgewicht);
  • evenwichtige, gevarieerde en gezonde voeding;
  • verhoging van fysieke activiteit, meer lichamelijke inspanning;
  • alcohol vermijden; en
  • het vermijden van onnodige medicatie of het veranderen van medicijnen.

Dit zijn algemene standaard aanbevelingen, doch navolging kan wel degelijk effect sorteren. Het is van belang dat de oorzaak van leververvetting weggenomen wordt. Aanpassing in leefstijl en voedingsgewoontes kunnen leververvetting en NASH tegengaan.

Medische aandoeningen adequaat behandelen

Mensen met leververvetting hebben vaak ook andere medische aandoeningen, zoals diabetes, hoge bloeddruk of een verhoogd cholesterol. Deze aandoeningen kunnen eventueel worden behandeld met medicatie. Dat neemt niet weg dat de leefstijl vaak ook moet veranderen.

Kurkuma ter behandeling van een vetlever / Bron: Ajale, PixabayKurkuma ter behandeling van een vetlever / Bron: Ajale, Pixabay

Natuurlijke middelen tegen vetlever

Kurkuma

Kurkuma, dat ook wel bekend staat als geelwortel of koenjit, kan bijdragen aan het bestrijden van vetlever. Kurkuma heeft een antioxiderende, ontstekingsremmende werking. Het is te verkrijgen in capsules. Je kunt de wortel ook bereiden als een smakelijk Indiaas bijgerecht.

Plantaardig dieet

Het eten van een vezelrijk plantaardig dieet is gunstig voor een microbioom (het geheel van microbieel leven) dat ontstekingen vermindert en de gezondheid verbetert.

Lees verder

© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frisdrank ongezond: frisdrank leidt tot een vervette leverFrisdrank ongezond: frisdrank leidt tot een vervette leverUit Israëlisch onderzoek blijkt dat het dagelijks consumeren van twee blikjes frisdrank of twee glazen fruitsap, op de l…
Gevolgen van alcohol voor de leverGevolgen van alcohol voor de leverAlcohol heeft diverse gevolgen voor de lever. Alcohol speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diverse leverziekt…
Jeuk door de lever en leverziekten: symptomen en oorzakenJeuk door de lever en leverziekten: symptomen en oorzakenJeuk is een vervelende klacht. Jeuk kent ontzettend veel mogelijke oorzaken. Onder meer ziekte aan de lever kan leiden t…
Fasciolose (leverbot) bij paardenFasciolose is, zoals de titel al zegt, meer bekend onder de naam 'leverbot' en wordt veroorzaakt door de platworm Fascio…

Angststoornis herkennen en aanpakkenAngststoornis herkennen en aanpakkenDe angststoornis is een psychische aandoening waarbij het belangrijkste kenmerk is dat je gedurende een langere periode…
Tips bij menstruatiepijn en veel bloedverliesTips bij menstruatiepijn en veel bloedverliesMenstruatiepijn en veel bloedverlies kunnen een vrouw iedere maand flink opbreken. Hoe kun je deze klachten verminderen?
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Istock.com/AW
  • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
  • http://www.maagdarmlever.nl/content/lever/leververvetting.asp
  • http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/nash/
  • http://chronische-vermoeidheidssyndroom.pilliewillie.nl/cvs-me/cvs.me.ontgifting.lever.9.php
  • Organic lifestyle magazine. How To Reverse Fatty Liver Disease (Diet Plan Included). https://www.organiclifestylemagazine.com/how-to-reverse-fatty-liver-disease-diet-plan-included (ingezien op 22-7-2018)
  • Afbeelding bron 1: Alila Medical Media/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/dolgachov
  • Afbeelding bron 3: Alila Medical Media/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/VladimirFLoyd
  • Afbeelding bron 5: Istock.com/kabVisio
  • Afbeelding bron 6: Ajale, Pixabay
Reacties

Xomahara Jansen, 28-03-2016
Ik heb rechts boven in de buik zo'n drukkend gevoel.Het straalt uit achteren naar mijn zij.Is dat misschien mijn lever doet zeer pijn.Voel ook in de buik vol gevoel.Echo van galblaas en de nieren waarschijnlijk geen gal of nierstenen.Wat kan het anders zijn.Kan ook iets met de nieren aan de hand? Reactie infoteur, 01-04-2016
Het is aan een arts om te bepalen wat er aan de hand is.

Elias, 08-12-2015
Ik heb een vervette lever. Ik heb altijd gezond gegeten en bijna geen alcohol gedronken. Ik heb wel een immuunziekte en heb het cytomegalivirus virus. Heeft dat er iets mee te maken? Vriendelijke groeten Reactie infoteur, 18-12-2015
Een vervette lever kan door sommige auto-immuunziekten komen. Een vergrote lever of een vervette lever kan bijvoorbeeld voorkomen bij patiënten met Systemische lupus erythematosus (SLE). Dit is een auto-immuunziekte, die in Nederland bij 1 op de 1.000 personen voorkomt. Als gevolg van de ziekte komen in verschillende organen ontstekingsprocessen voor. U kunt aan uw huisarts of behandelend arts vragen of een vervette lever bij u mogelijk samenhangt met de auto-immuunziekte die u heeft.

Het cytomegalovirus (CMV) is een virus uit de groep van herpesvirussen en kan acute hepatitis tot gevolg hebben.

Diana, 31-01-2015
Na verwijdering van mijn galblaas 1,5 jaar geleden, heb ik steeds koliek aanvallen gehad, contact gehad met mijn arts, waar ik te horen kreeg dat er gruis achter gebleven kon zijn!
De pijn is een tijd weggeweest, waarvan ik dacht dat ik het gruis kwijt was, tot 1,5 maand geleden, de aanvallen waren weer terug, erger dan ooit, een echo gehad, geen gruis of stenen, maar een vette en vergrote lever!

Ik leef gezond, drink weinig alcohol, ik zou niet weten wat ik moet aanpassen in mijn leef gewoonte!
Ik heb dagelijks pijn, wat te doen? Reactie infoteur, 08-02-2015
Soms kan men vet op de lever krijgen van zaken waarvan men het niet meteen verwacht. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het dagelijks consumeren van twee blikjes frisdrank of twee glazen fruitsap, op de lange termijn kan leiden tot leverschade. Volgens de onderzoeksleider dr. Nimer Assy, lopen mensen die meer dan een liter frisdrank of gezoete vruchtensap per dag drinken, een vijf keer zo groot risico op het ontwikkelen een vervette lever. http://goo.gl/c98b4V

U kunt voor meer informatie terecht bij de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV) op de website www.leverpatientenvereniging.nl. U krijg dan toegang tot het extra ledenmenu waar bijvoorbeeld artikelen staan over richtlijnen die voor elke patiënt met leververvetting gelden. Ook krijgt u de gratis brochure 'Voeding bij leverziekten'. Er zijn verschillende ziektekostenverzekeraars die het lidmaatschap van een patiëntenvereniging vergoeden.

U kunt desgewenst ook een consult aanvragen bij een diëtist. Een diëtist kan u persoonlijk advies geven.

Emma Duyf, 08-09-2013
Hallo, Beste lezer,
Ik heb een vraag!
Ik zou graag willen weten of het waar is dat vitamine E tabletten helpt om het vet te verminderen wat op de lever zit? Een kennis beweert van wel, maar als ik het aan de arts vraagt zegt hij dat het niet helpt!
Wilt U mij het juiste antwoord geven? B.V.D. met vr: gr: Emma Duyf. Reactie infoteur, 11-09-2013
Wellicht refereert uw kennis aan het onderzoek van de Case Western Reserve University, de Cleveland Clinic Foundation en Cornell University, waaruit blijkt dat Vitamine E mogelijk een wapen is in de strijd tegen problemen bij obesitas. De vitamine kan de symptomen van leververvetting als gevolg van overgewicht verlichten. Lees hier verder: http://alturl.com/q3ybs

Mircha, 04-10-2011
Ik ben Mircha en ik ben 50 jaar oud. Ik ben 1.78m hoog en ik weeg 113Kg. Ik heb nieuw wat vragen! Vroeger toen ik kind was had ik hepatitus type B. Er was over naar behamdeling in ziekenhuis. Na ongevier 8 jaar sportive leven gegad ben ik begonen met drinken en roken. OOk mijn stijl leven was niet goed. Daarna naar veel stres (ongeweer 10 jaargeleden) ben ik begonen met veel drinken en roken. Honger had ik bijna nooit! Nu denk ik dat een stadium van alcoolist ben… ik weet niet precies want ik kan missen een avond! Gebeurt aventoe 2 of drie dagen! Alleen als ik moeite doe, maar pret is niet naar drie dagen! Ik ben naar de doctor geweest en is sprake van verveting van mijn lever en bepalde functies zijn slecht. Verder raakte ik ook met probleem met een erg opgezette buik, elke dag, probleem met aambijen (elke dag met bloeding en bijn rectale versoping). Sinds 5 jaar geleden ben ik ook diabetus tipe 2 en ik heb op dit moment hooghte 8. De laaste tijd zie ik dubel slecht overwicht. Met de hart probleem op dit moment is redelijk stabiel als ik niet de medicein fergeet te nemmen! Kunt U mischien een raad geven! Of wat aan de hand is! Ik weet dat stopen met roken en all de negative leven van mijn maar een echte vermoedelijk diagnose! Reactie infoteur, 13-10-2011
Uit uw verhaal maak ik op dat u last hebt van meerdere aandoeningen. Verder zegt u een ongezonde leefstijl te hebben, waarbij u te veel alcohol drinkt. Vragen m.b.t. uw persoonlijke gezondheidssituatie, kunt u het beste voorleggen aan uw huisarts. Ik kan alleen algemene vragen beantwoorden en nooit een vraag over uw persoonlijke gezondheidssituatie. Ik kan wel wat algemene opmerkingen maken over alcoholgebruik.

Er kan een verband zijn tussen ouderdomsdiabetes en overmatig alcoholgebruik. Mensen met suikerziekte wordt over het algemeen aangeraden om alleen bij bijzondere gelegenheden matig alcohol te drinken en dan bij voorkeur tijdens een maaltijd. Er zijn verschillende oorzaken van leververvetting, maar het kan onder meer worden veroorzaakt door alcoholmisbruik, overgewicht, diabetes type 2 (ouderdomsdibetes) of een te hoog cholesterolgehalte. Onder meer afvallen (bij overgewicht!) en stoppen met drinken zijn dan de beste behandeling. Alcohol heeft (ook) een effect op de circulatie door verhoging van de bloeddruk en verstoring van het vet en eiwitmetabolisme. Hierdoor neemt het risico op hart- en vaatziekten toe.

Al en met al doet u er verstandig aan om niet alleen te stoppen met roken (wat u zegt te moeten doen), maar ook om de fles te laten staan. Mocht u hier niet in slagen, dan kunt u via de huisarts een verwijzing krijgen naar een instelling voor verslavingszorg zodat u daarin begeleid wordt. Ook wanneer u ontwenningsverschijnselen verwacht bij het stoppen met drinken, is het belangrijk om contact met uw huisarts op te nemen en medische begeleiding te vragen bij het stoppen met drinken. Vragen over uw persoonlijke gezondheidssituatie zult u moeten voorleggen aan uw huisarts of behandelend arts.

Kvp, 28-07-2011
Ik hoorde ooit dat iemand waarvan de lever niet meer werkte of slecht werkte een stoma had. Kan u daar meer uitleg over geven? Reactie infoteur, 28-07-2011
Als de lever het acuut laat afweten, bood een dringende levertransplantatie tot voor kort de enige kans op overleving. Sommige van die patiënten kunnen nu ook geholpen worden met leverdialyse. Geen wondermiddel, maar wel een manier om kostbare tijd te winnen.

Bij leverdialyse worden afvalstoffen uit het bloed verwijderd die de zieke lever niet meer zelf kan opruimen. De behandeling wordt toegepast bij patiënten met bepaalde chronische leverziekten die een acute opstoot doormaken en zonder leverdialyse weinig of geen kans op overleving hebben

Lees hier verder:
http://www.maguza.be/medisch/p/artikel/leverdialyse-redt-levens

Een stoma is een kunstmatige uitgang in het (menselijk) lichaam. Dit kan zijn voor ontlasting, urine en ademhaling (tracheastoma). lees hier verder: http://nl.wikipedia.org/wiki/Stoma_(geneeskunde)

Esther, 04-04-2011
Mijn zoon van 17 jaar heeft ook vet op de lever. de kinderarts vindt het verontrustend.ook hij is op goed gewicht. hij heeft nooit een druppel gedronken. en heeft een gezond eet patroon.het enige wat ze zegt hij moet het in de toekomst in de gaten houden.
maar wat kan die doen hij drinkt niet en snoept niet en van 1 keer in de maand eet die is patat. dit bak in zonnebloem olie. en mayo is ook iets wat die niet eet. Reactie infoteur, 06-04-2011
Soms kan men vet op de lever krijgen van zaken waarvan men het niet meteen verwacht. Uit een vrij nieuwe studie blijkt dat het dagelijks consumeren van twee blikjes frisdrank of twee glazen fruitsap, op de lange termijn kan leiden tot leverschade. Volgens dr. Nimer Assy, lopen mensen die meer dan een liter frisdrank of gezoete vruchtensap per dag drinken, een vijf keer zo groot risico op het ontwikkelen een vervette lever. http://wetenschap.infonu.nl/onderzoek/41998-onderzoek-frisdrank-leidt-tot-leverschade-vetlever.html

U kunt voor meer informatie terecht bij de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV) op de website: http://www.leverpatientenvereniging.nl. U krijg dan toegang tot het extra ledenmenu waar bijvoorbeeld artikelen staan over richtlijnen die voor elke patiënt met leververvetting gelden. Ook krijgt u de gratis brochure 'Voeding bij leverziekten'. Er zijn verschillende ziektekostenverzekeraars die het lidmaatschap van een patiëntenvereniging vergoeden.

U kunt ook een consult aanvragen bij een diëtist. Een diëtist kan u persoonlijk advies geven.

M. J., 03-04-2011
Is het mogelijk een vervette lever te krijgen door het jarenlang slikken van medicatie, immuran. Welke onderzoeken kunnen buiten een echo van de lever aantonen of en in welke mate je een vervette lever hebt. Welke therapie is wenselijk wanneer het moeizaam wordt de immuran te staken? Reactie infoteur, 04-04-2011
De werkzame stof in Imuran is azathioprine. Volgens de bijsluiter treden "zeer zelden" de volgende bijwerkingen op: "Verminderde leverwerking, zeer zelden overgaand in leverbeschadiging. De arts zal regelmatig de leverfunctie controleren. Merkt u een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid, waarschuw dan een arts. Na verlaging van de dosering of na stoppen verdwijnt deze bijwerking weer. Bij niertransplantatiepatiënten kan in zeer zeldzame gevallen een ernstige leveraandoening ontstaan, waarbij de doorbloeding van de lever vermindert. Het gebruik moet dan direct gestopt."

Leververvetting geeft vaak niet of nauwelijks klachten. Daarom wordt leververvetting nogal eens bij toeval vastgesteld door middel van afwijkende bloedwaardes of een echo. Door een echo kan leververvetting worden opgespoord, maar de meest overtuigende diagnose wordt gesteld via leverpunctie waarbij wat weefsel wordt weggenomen (een biopt), welke in een laboratorium onderzocht wordt op de hoeveelheid vet in de levercellen.

De laatste vraag (Welke therapie is wenselijk wanneer het moeizaam wordt de immuran te staken?), kunt u het beste stellen aan uw behandelend arts.

Durk, 22-03-2011
Een buurman van mij heeft ook nash. Is het een bij verschijnsel dat je kenmerken hebt van iemand die drinkt, volgens hem en zijn vrouw hoort dat bij de ziekte hij praat "mis", loopt als een dronken iemand en hij ruikt naar alcohol. Is dit een normaal bijverschijnsel? Reactie infoteur, 23-03-2011
Leververvetting is een stapeling van vet in de levercellen en bij ongeveer de helft van alle patiënten is overmatig alcoholgebruik de oorzaak hiervan. In de andere gevallen wordt gesproken van niet-alcoholische leververvetting (Non Alcoholic Fatty Liver Disease of NAFLD). Leververvetting is een reversibel proces: de vetstapeling is omkeerbaar en verdwijnt zodra de oorzaak weggenomen wordt. Wanneer de oorzaak niet wordt weggenomen, breidt de vetstapeling zich uit en kan een ontsteking van de lever (= hepatitis) ontstaan, zoals bij Niet Alcoholische Steatose Hepatitis (NASH) het geval is.

Dikwijls veroorzaakt NASH niet of nauwelijks klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn:
- moeheid;
- een algeheel ziektegevoel;
- (vage) buikpijn in de bovenbuik; en
- een wat opgezette lever. (bron: http://www.mlds.n)

Mariette, 17-03-2011
Ik heb ook NASH. Ik heb zelf het idee dat dit gekomen is door teveel paracetamol tbl.
Advies van de arts is, geen medikamenten gebruiken. geen melkprodukten, geen alcohol, weinig suikers. Geen gewichtstoename. Mijn vraag is er ook een benaming van het dieet dat ik gebruik? Reactie infoteur, 17-03-2011
Voor zover ik kan nagaan is er geen speciale benaming voor een NASH-dieet. U kunt hier meer over lezen op de volgende website: http://diet.lovetoknow.com/wiki/Diet_for_Fatty_Liver

Robert Vermeulen, 06-03-2010
Aan welke bloed resultaten kan ik zien dat ik last heb van een vette lever, of hoe kan het vat gesteld worden. Reactie infoteur, 06-03-2010
Hallo Robert,

"Hoe wordt de diagnose gesteld?
Bij het lichamelijk onderzoek kan de lever iets vergroot en gevoelig zijn. Door bloedonderzoek kan gekeken worden of de lever nog goed functioneert. De transaminasen (ASAT en ALAT) zijn licht tot matig verhoogd, evenals het gammaGt. Ook het alkalische fosfatase kan wat verhoogd zijn. Door echografie kan leververvetting zichtbaar worden. Er moet dan wel > 30% van de lever vervet zijn. Kleinere hoeveelheden vet kunnen wel met een MRI-scan worden aangetoond. Wanneer een lichte verhoging van de transaminasen is aangetoond en een vervetting zichtbaar is op de echo of MRI, dan is een leverbiopt niet nodig." (Bron: http://www.leverpatientenvereniging.nl/index.php?Itemid=82&id=55&option=com_content&task=view)

Mvg, Tartuffel

Ingrid, 04-01-2010
Je kunt zelf de leverstenen (die voor de leververvetting zorgen) verwijderen d.m.v. een speciaal procédé: de lever- en galblaaszuivering. Andreas Moritz heeft hier een boek (De ongelooflijke lever- en galblaaszuivering) over geschreven dat vertaald is in het Nederlands. Je kunt het boek via het internet bestellen of downloaden. Als je de procedure goed navolgt, is de reiniging niet gevaarlijk. Mijns inziens is dit de enige manier om leververvetting ongedaan te maken.
Ik zelf heb de zuivering al vele malen probleemloos uitgevoerd. Je moet er heel wat voor over hebben maar je moeite wordt dan ook echt beloond met het krijgen van een betere of zelfs optimale gezondheid (afhankelijk van het aantal zuiveringen dat je doet en je verandering van leefstijl)! Reactie infoteur, 04-01-2010
Hallo Ingrid,

Bedankt voor de aanvullende informatie. Ik kan echter niet beoordelen of deze methode daadwerkelijk helpt en wat de risico's zijn. Eerst overleg met de behandelend arts is te allen tijde aan te raden.

Mvg, Tartuffel

R. N. Jansma, 16-12-2009
In 2006 is mijn gal weggehaald.
Sindsdien houd ik klachten van misselijkheid, opgezette buik na het eten.
Ik eet weinig, heb weinig eetlust en boer veel.
Na onderzoek is geconstateerd dat ik littekenweefsel aan het eind van de slokdarm had, slik daar nu op advies van specialist al 12 weken dubbele dosis Pantoprasol [2 keer 40 mg p.d.]Deze medicatie moet ik de rest van mijn leven innemen, volgens de specialist. Nu is na een echo ook nog naar voren gekomen dat ik vet in de lever heb.
Ik sport 5 keer per week, eet bewust en gezond en gevarieerd.
Ben al jaren moe na mijn werkdag, zodat ik 's avonds niets meer onderneem.

Wat kan ik er verder aandoen?
Bijvoorbaat dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 16-12-2009
Hallo R.N. Jansma,

Naast de aanbevelingen die in het artikel staan, de volgende aanvulling:

- Vermijd suikerhoudende bewerkte voedingsmiddelen en dranken.
- Verminder de consumptie van geraffineerde koolhydraten uit suiker en brood, gebak, pasta, noedels, gebak, koekjes en desserts.
- Verhoog de consumptie van rauwe groenten en fruit
- Gebruik rauwe groentesappen.
- Vermijd gefrituurd, vette, en verwerkte voedingsmiddelen.
- Drink minimaal 2 liter water per dag.
- Vermijd voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid, dat wil zeggen wanneer de hoeveelheid energie meer dan 225-275 kcal per 100 gram is.
- Iedere dag lichaamsbeweging.
- Probeer zo slank mogelijk te zijn binnen de normale range van lichaamsgewicht. De Body Mass Index (BMI) is een medisch verantwoorde manier om te bepalen of het lichaamsgewicht goed is in verhouding tot iemands lengte. De BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht in kilo's te delen door het kwadraat van de lichaamslengte, dat wil zeggen: lengte keer lengte, uitgedrukt in meters. Een BMI tussen 18,5 en 25 wordt traditioneel beschouwd als normaal of gezond.

Deze lijst is niet compleet, maar er staan wel de belangrijkste leefstijl-aanbevelingen op.

Succes ermee! Tartuffel

C. J. Fikke, 03-12-2009
Hoi.ook ik heb te horen gekregen dat ik een vervette lever heb
Ook ik ben hondsmoe en totaal nergens geen zin in, allen maar slapen
En dit is echt van de vervette lever

Groeten C.F. Reactie infoteur, 03-12-2009
Hallo C.J. Fikke,

Er is inderdaad een verband tussen moeheid en leververvetting, zoals ik ook heb aangegeven in het artikel. Wellicht had ik dit nog eens moeten benadrukken in mijn reactie van 17-08-2009.

Mvg, Tartuffel

Hans Triquart, 19-11-2009
Volgens de huisarts heeft mijn vrouw een vette lever. Maar hij geeft niet aan wat je eraan kunt doen. Heeft u misschien een tip? Reactie infoteur, 20-11-2009
Hallo Hans Triquart,

De belangrijkste algemene aanbevelingen die gegeven worden aan personen met leververvetting zijn de volgende:

¡ vermindering van het gewicht (in geval van overgewicht);
¡ evenwichtige, gevarieerde en gezonde voeding;
¡ verhoging van fysieke activiteit, meer lichamelijke inspanning;
¡ alcohol vemijden, bij voorkeur reduceren tot nul;
¡ het vermijden van onnodige medicatie (alleen in overleg met de huisarts!).

Verder is er een verband tussen het drinken van frisdrank en leververvetting: http://wetenschap.infonu.nl/onderzoek/41998-onderzoek-frisdrank-leidt-tot-leverschade-vetlever.html

Aanpassing in leefstijl en voedingsgewoontes kunnen leververvetting wel degelijk tegengaan.

Wat betreft de oorzaken van leververvetting, zie artikel.

Verder kunt u met uw vragen ook terecht bij de Nederlandse Leverpatienten Vereniging (NLV) op de website: http://www.leverpatientenvereniging.nl/

Ik hoop uw vraag hiermee voldoende te hebben beantwoord.

Mvg, Tartuffel

Peter V. Dort, 17-08-2009
Volgens mijn internist [mevr santoe, maasstadziekenhuis rotterdam] kan er geen verband bestaan tussen mijn vermoeidheid en mijn vervette lever. Terwijl ik overal tegenkomt dat vermoeidheid toch zeker 1 vd voorkomende klachten is. Zij wist alleen te vertellen dat ik moest afvallen om de vervetting tegen te gaan, terwijl er best wel een middel is. Reactie infoteur, 17-08-2009
Hallo Peter van Dort,

Uit de literatuur kunnen we opmaken dat afvallen (en verandering van leefstijl, zie artikel) het beste werkt tegen een vervette lever. Succes ermee!

mvg, Tartuffel.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 07-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.