Jeuk soms erger dan pijn, maar krabben is geen oplossing

Het krabben op de huid is een natuurlijke reactie op jeuk, met als resultaat dat de jeuk (even) wordt overheerst door het pijngevoel. Een enkel keertje krabben is niet zo erg, maar als je de huid door krabben te veel aan het beschadigen bent, is het middel erger dan de kwaal. Volgens Amerikaans onderzoek uit 2014 is bewezen dat krabben de jeuk tevens erger maakt. Gelukkig zijn er gezondere methoden om die kriebel te onderdrukken.

Krabben bij jeuk

Vaak is krabben bij jeuk niet de oplossing van het probleem. Het krabben geeft meestal maar heel kortstondig een verlichting van het jeukprobleem. Maar de bijwerkingen van krabben, zoals huidirritatie, infectie e.d. zijn dusdanig, dat je beter niet dan wel kunt krabben. In feite verergert het krabben eerder het probleem en leidt het niet tot een oplossing.

Dit wordt ondersteunt door Amerikaanse onderzoekers die in het blad Neuron schrijven dat de pijnsignalen van het krabben via het ruggenmerg naar de hersenen gaan, waar serotonine wordt aangemaakt, bedoeld om de pijn te controleren. Maar deze stof activeert ook zenuwcellen die de jeukbeleving intenser maken.

Wat is jeuk eigenlijk

Tot voor kort ging men ervan uit dat jeuk een zeer lichte vorm van pijn was. Maar recent bewezen onderzoekers aan de universiteit van Washington dat pijn- en jeuksignalen verschillende routes afleggen in het zenuwstelsel. Het zijn dus wel degelijk verschillende sensaties. Jeuk is in feite de reactie van ons lichaam op iets dat zich op de huid of van binnen afspeelt. De meest voorkomende jeukveroorzakers zijn:
  • Transpiratie en droge huid
  • Allergische reacties op voedingsmiddelen cosmetica enz.
  • Contact met bepaalde planten en stoffen
  • Worminfectie, hoofdluis, insectenbeten
  • Schimmelinfectie
  • Verschillende huidaandoeningen als Netelroos, hoofdroos, psoriasis, eczeem
  • Hooikoorts
  • Ziekten als leveraandoeningen en diabeteswonden die in het stadium van genezing zijn
  • Bijwerking van sommige medicijnen

Hoe onderdruk je het krabben

Er zijn meerdere technieken om de jeuk te laten verminderen. Krabben is daarvan de minst goede. Het valt echter niet mee om absoluut niet te krabben. Enige afleiding is sowieso belangrijk, probeer dus aan wat anders te denken, doe bijvoorbeeld iets waarbij je moet concentreren op wat anders, dan op die muggenbult. Je kunt overigens wel krabben met een laagje kleding, waardoor de huid niet door je nagel kan beschadigen. Of knijp wat in je huid in plaats van te krabben. Waar het natuurlijk om gaat is dat je de jeuk overheerst met pijn. Probeer daarbij inventief te zijn.

Om infecties te voorkomen dienen je nagels voor de zekerheid schoon en kort te zijn. Als je bang bent dat je tijdens je slaap gaat krabben, kun je handschoenen dragen.

Oorzaak van de jeuk wegnemen

Als je de oorzaak kent kun je die proberen weg te nemen;
  • Stel dat je van bepaalde kledingstoffen op je huid jeuk krijgt, dan is het eenvoudig op die manier de jeuk weg te nemen.
  • En als je er achter bent welk voedsel ongunstig uitpakt is het ook simpel de jeuk te bestrijden.
  • Over het algemeen heeft kou op de huid,(ijsklontjes, koel water) een gunstige uitwerking, wat tevens inhoudt dat warmte een ongunstig effect heeft.
  • Water met een flinke scheut azijn, op de huid aanbrengen kan ook verlichtend zijn. Ook kan het helpen om met zalf of vette crème de huid in te smeren. Klitwortel haarlotion op basis van alcohol, kun je ook op andere plekken dan je hoofd aanbrengen.
  • In sommige gevallen zoals bij eczeem of schimmelinfectie kunnen geneesmiddelen uitkomst bieden en dat geldt ook bij allergie.
  • Als je vooral jeuk hebt in de avond en als je in bed ligt, kun je in plaats van ’s-ochtends, beter vlak voor het naar bed gaan douchen. Slaap ook in een koele kamer. Vermoedelijk kun je ook beter in de avond alcoholica vermijden.
  • Als je plotseling overvallen wordt door hevige jeuk in de ogen, bijvoorbeeld van stuifmeel, wil het soms helpen je ogen overvloedig met water te spoelen.
  • Sudocreme wil soms ook wel helpen bij onverklaarbare jeuk op de huid.

Er zijn bij apotheek en drogist diverse jeukremmende middelen zonder doktersrecept verkrijgbaar. Als je jeuk hebt naar aanleiding van een bepaald geneesmiddel, raadpleeg dan arts of apotheek, want wellicht is er een vervangend medicijn dat die bijwerking niet kent. Vanzelfsprekend is het altijd verstandig de huisarts te informeren indien er ook bij vervangende geneesmiddelen aanhoudende jeuk blijft bestaan.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?Hooikoorts komt voor bij 12% tot 28% van alle Nederlanders en Belgen, en bij zo'n 10% van de Westerse bevolking. Hooikoo…
Omgaan met jeuk bij eczeemOmgaan met jeuk bij eczeemEczeem is een allergische ontstekingsreactie van de huid. Meestal gaat dit gepaard met extreme jeuk. Krabben en wrijven…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Hooikoorts of allergische rhinitisHooikoorts of allergische rhinitisRhinitis is de term die gebruikt wordt als wetenschappelijke naam voor een ontsteking van de neusslijmvliezen. De bekend…

Staar hoeft niet meer rijp te wordenStaar hoeft niet meer rijp te wordenVroeger werden mensen pas aan staar (cataract) geopereerd als deze rijp was. De ooglens was dan inmiddels zo troebel dat…
Bijbalontsteking en teelbalontsteking: symptomen en oorzaakBijbalontsteking en teelbalontsteking: symptomen en oorzaakBijbalontsteking en teelbalontsteking symptomen zijn vooral zwelling en roodheid van de aangetaste zaadbal en bijbal. Bi…
Bronnen en referenties
  • Kringapotheek, Volkskrant 1-11-2014
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 06-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.