Moedervlekken (en hun gevaar)

Veel lichamen zijn er mee bezaaid, moedervlekken. Of je ze nu mooi vind of niet, ze maken deel uit van je lichaam en dus van je leven. Maar wat zijn deze fascinerende vlekjes nou werkelijk, en wat betekenen ze voor ons?

Wat is een moedervlek

In de dermatologie, de tak in de geneeskunde waarin men zich bezig houdt met de huid, wordt de moedervlek aangeduid met de naam naevus naevocellularis. Dit betekend simpelweg plekken bestaande uit toename van pigmentvormende cellen. Deze cellen zijn ofwel melancyten ofwel zogenaamde naevuscellen. Moedervlekken zijn geen aangeboren foutjes, vaak ontstaan ze gedurende het leven. Zo zijn er over het algemeen geen moedervlekken te zien bij pasgeboren baby’s. Deze ontstaan pas veel later.

Wat zijn melanocyten en naevuscellen?

Melanocyten:
Melanocyten zijn een soort huidcellen die melanosomen produceren en deze stof vervolgens afstaan aan keratinocyten, de cel waaruit de huid is opgebouwd. De hoeveelheid pigment in de cellen zorgt voor de kleur van de huid. Hoe meer ultraviolet de huid bestraald, hoe meer pigment wordt geproduceerd. Een goedaardige ophoping van melanocyten wordt een moedervlek genoemd.

Naevuscellen:
Deze cellen lijken sterk op melanocyten, maar verschillen op enkele manieren:
  1. Ze hebben minder dendrieten ( dit zijn uitlopers van neuronen).
  2. Ze liggen in groepjes.
  3. Ze produceren meer pigment en houden ook meer pigment vast.

Er zijn ook drie soorten naevuscellen:
  1. Dermale naevus, deze liggen in de kiemlaag van de huid en zijn zichtbaar als gekleurde moedervlekken die niet uitsteken.
  2. Grensvlak naevus, deze liggen in de lederhuid en zijn huidskleurige bobbeltjes. Ze steken dus wel uit.
  3. Gecombineerde naevus, deze zijn een combinatie van de twee voorgaande, uitstekende gekleurde moedervlekken.

Wanneer zijn moedervlekken gevaarlijk

Hoewel de meeste moedervlekken onschuldig zijn, is het raadzaam sommige grote exemplaren wel in de gaten te houden. Een moedervlek kan namelijk ontaarden. Dit betekend dat hij een melanoom wordt. Melanomen zijn kwaadaardige tumors. Iemand met een melanoom heeft huidkanker.

Moedervlekken die verdacht zijn kunnen operatief verwijderd worden. Ook kunnen moedervlekken afgeschaafd worden voor onderzoek.

Hoe zien moedervlekken eruit die melanoom kunnen worden?

Hoe groter de moedervlek, hoe groter de kans op een melanoom. Zeker moedervlekken van 8 cm of groter zijn een risico. Verder kunnen moedervlekken met meerdere pigmentkleuren uitgroeien tot tumors.

Wat zijn tekens die duiden op een melanoom?

  1. Groeiende moedervlekken.
  2. Kleurveranderde moedervlekken.
  3. Jeukende, stekende of pijnlijke moedervlekken.
  4. Bloedende moedervlekken.
© 2009 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Melanoom, een vorm van huidkankerMelanoom, een vorm van huidkankerIedereen heeft ze moedervlekken. De één wat meer dan de ander. Sommige vallen op en irriteren je, de andere heb je geen…
Moedervlekken, wat zijn het?Elk mens heeft wel een aantal moedervlekken, gemiddeld heeft men er zelfs zo'n 25. Een moedervlek is in principe onschul…
nieuws uitgelichtMeer duidelijkheid over het ontstaan van huidkankerBekend was dat een moedervlek soms kan uitgroeien tot melanoom (een agressieve vorm van huidkanker). Hoe dat gebeurt, wa…
Moedervlek: bloed en verwijderenMoedervlek: bloed en verwijderenEen moedervlek is een gezwel op de huid met pigmentvormende cellen, dat goedaardig is. In sommige gevallen kan een moede…
Informatie over RSI; wat is het en wat kun je er aan doen?Informatie over RSI; wat is het en wat kun je er aan doen?Wie veel zelfde bewegingen maakt of in een zelfde houding zit, bijvoorbeeld achter de computer, kan na verloop van tijd…
Reactie

Fieke, 31-08-2011
Het zal een vraag zijn van zovele. maar vraag me af of ik hier nou ook mee naar de huisarts moet.
ik heb vele moedervlekken, alleen al op mijn arm kunnen er al zo'n 40 zitten. het zijn veelal hele kleintjes en op de rug 1 grotere maar die veranderd niet van kleur. laatst pikte er 1tje zo hevig op mijn rug dat ik eerst dacht dat ik gestoken was door een wesp. mijn man heeft gekeken en die zag een moedervlek wat iets bloedde, daarna bleef het wat jeuken. de laatste tijd zit ik vaker op mijn plekje te krabben en steekt het wel vaker. ik denk (weet zeker) dat het toch een moedervlek is, overigens wel heel klein dia van, 5 cm.
moet ik met zoiets ook al gaan? lijkt mij een beetje overtrokken… Reactie infoteur, 01-09-2011
Zelf zou ik in geval van twijfel altijd gaan voor de veilige optie en het dus voor de zekerheid eens na laten kijken. Bloeden en jeuk hoeft geen probleem te zijn, maar het kan zeker wel hinderlijk zijn. Wellicht kan de huisarts u er vanaf helpen, en dat alleen is het na laten kijken waarschijnlijk de moeite waard.

Niamh (113 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.