Zondagsarmpje, radiuskopluxatie

Zondagsarmpje, radiuskopluxatie Zondagsarmpje, iedereen heeft er wel eens van gehoord maar wat is het nu eigenlijk? De medische term voor zondagsarmpje is radiuskopluxatie wat eigenlijk zegt: elleboog uit de kom.

Wat is het precies

Bij een zondagsarmpje is de elleboog uit de kom geschoten door vaak een bruuske beweging.De kop van het spaakbeen (radius) is uit de kom. De medische term is radiuskopluxatie maar ook dokters gebruiken vaak de term "zondagsarmpje".

Hoe komt men aan de naam "zondagsarmpje"

Deze aandoening treft men vaak bij de Eerste Hulp posten aan op een zondag. Ouders gaan vaker een wandeling met hun kinderen maken, het kind mag tussen pappa en mamma inlopen en wordt aan zijn armpjes tussen hen in geslingerd. Op het moment dat er te hard aan het armpje getrokken wordt is er kans dat de elleboog uit de kom schiet. Tijdens het spelen kan dit ook gebeuren, uw kind gaat bijvoorbeeld in het klimrek hangen en slingert met zijn armen waardoor al zijn gewicht aan zijn armen hangt en hierdoor de kop ook uit de kom schiet.

Wie krijgen er een zondagarmpje

De aandoening komt voornamelijk voor bij jonge kinderen. Vanaf de leeftijd dat ze gaan lopen tot een jaar of vijf. Bij hen zijn vaak de banden rondom de ellebogen nog zeer flexibel en daardoor kan het bot makkelijk uit de kom schieten. Als de kinderen ouder worden worden de banden automatisch minder flexibel en de kinderen worden minder vaak door hun ouders aan hun armen opgetild omdat ze daar gewoon te groot voor worden.

Wat zijn de symptomen

Een kind met een zondagsarmpje zal deze arm niet willen bewegen. Vaak houden ze zelf de arm vast in een stand die voor hen het minst pijnlijk is en bewegen hem verder niet. Aanraking van de arm is vaak pijnlijk. Op het moment dat het gebeurd huilen ze vaak heel hard, het is een pijnlijke gebeurtenis.

Behandeling van een zondagsarmpje

De behandeling van een zondagsarmpje moet altijd door een arts gebeuren. Bij lichamelijk onderzoek kan de arts voelen of de elleboog inderdaad uit de kom is. Een röntgenfoto is vaak niet noodzakelijk. Als het inderdaad om radiuskopluxatie gaat kan de arts deze weer in de kom zetten. Deze behandeling gebeurt vaak zonder verdoving en de dokter kan de elleboog vaak weer vlot op zijn plek zetten. Nadat de kop weer op de juiste plaats zit heeft uw kind gelijk geen pijn meer en kan hij zijn arm normaal bewegen. Kinderen mogen hun arm ook vaak gelijk weer gebruiken van de dokter. Soms is het dragen van een mitella noodzakelijk maar vaker niet.

Preventiemaatregelen

Een zondagsarmpje is niet altijd te voorkomen. De elleboog van uw kind kan ook uit de kom schieten als hij aan het spelen is.Belangrijk is om uw kind nooit aan zijn armen omhoog te trekken. Hiermee voorkomt u dat de elleboog van uw kind uit de kom schiet. Bij kinderen die al eens een zondagsarmpje gehad hebben komt een herhaling vaak voor, bij hen schiet de kom nu nog makkelijker van zijn plaats.
© 2009 - 2024 Binkies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acromioclaviculaire luxatieBij een Acromioclaviculaire (AC) luxatie is het sleutelbeen uit de kom geraakt. Dit kan veroorzaakt worden door een hard…
EHBO bij een luxatie of ontwrichting (gewricht uit de kom)EHBO bij een luxatie of ontwrichting (gewricht uit de kom)Bij een ontwrichting hebben het gewrichtskapel en de gewrichtsbanden geen contact meer met elkaar. Dit treedt op nadat e…
Luxatie van de schouder - oorzaken, symptomen en behandelingLuxatie van de schouder - oorzaken, symptomen en behandelingSchouderluxatie wordt ook wel in de volksmond ‘een schouder uit de kom’ genoemd. Het schoudergewricht bestaat uit een pa…
Luxatie van de heup: Oorzaken, symptomen en behandelingLuxatie van de heup: Oorzaken, symptomen en behandelingEen heupluxatie is een aandoening waarbij de heupkop van de femur (bovenbeen) uit de heupkom 'schiet', meestal ten gevol…

Chemotherapie en de bijwerkingenOmdat kanker zoveel voorkomt onder mensheid is de term chemotherapie of chemokuur over het algemeen zwaar beladen. Maar…
Voetwratten: symptomen en behandeling wratten onder de voetVoetwratten: symptomen en behandeling wratten onder de voetVoetwratten zijn wratten onder je voet en worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Voetwratten groeien o…
Bronnen en referenties
  • Handboek kinderziekten
Binkies (11 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.