Acne bij volwassenen wordt verholpen met de juiste medicatie

Acne komt niet enkel voor tijdens de pubertijd, ook als volwassene kan je last hebben van acne. Vooral vrouwen zijn er gevoelig aan. De oorzaak is meestal te vinden in de hormoonschommelingen bij de vrouw.

Acne bij een volwassene

Deze acne is verschillend met tieneracne:

  • mee-eters en dikke puisten komen minder vaak voor
  • het uitbreken van acne beperkt zich meestal tot de kin, onderkaak en onder de kaaklijn
  • meestal kleine puisten die geen paarse zones of littekenweefsel achterlaten
  • puisten kunnen oppervlakkig of diep onderhuids ontstaan

Acne en je menstruele cyclus

In dit geval treden de puistjes op, een week voor de maandstonden beginnen.

Acne en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het mogelijk dat acne zich plots manifesteert. Dit komt omdat je hormoonspiegel uit balans is. Meestal treedt acne op tijdens het eerste semester van de zwangerschap wanneer het progesterongehalte de lucht ingaat. Het verhoogde hormoongehalte simuleert de talgklieren waardoor je huid vetter wordt en je meer kans krijgt op het ontwikkelen van mee-eters en puistjes.

Medicatie tijdens de zwangerschap

Natuurlijk is het altijd beter geen medicatie te nemen tijdens de zwangerschap. Toch zijn er producten die geen schade toebrengen aan de baby bij inname tijdens de zwangerschap. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Erythromycine (antibioticum)
  • Benzamycine Gel: dit is een combinatie van erythromycine en benzoylperoxide
  • Azelaïnezuur: dit is een natuurlijk product afkomstig van gist

Gelieve steeds een arts te raadplegen indien u deze medicatie wil gebruiken. Deze zijn op doktersvoorschrift.

Medicatie tegen acne kan volgens de FDA onderverdeeld worden in verschillende categorieën. Zo zijn er medicijnen die reeds jaren gebruikt worden zonder dat ze aantoonbare negatieve gevolgen hebben voor de foetus. Toch is deze medicatie nooit proefdierondervindelijk getest. Deze medicijnen mogen dan enkel in noodgevallen genomen worden. Ze worden geplaatst in de categorie C.

  • Benzoylperoxide: dit medicijn wordt reeds generaties gebruikt. Het medicijn is zeer effectief tegen het verhelpen van acne. Er zijn nooit problemen genoteerd bij het gebruik van deze drug. Het is eveneens niet geweten of dit medicijn tijdens de borstvoeding wordt doorgegeven aan de baby.
  • Sulfacetamide/sulfur combinaties: deze stof komt voor in medicaties zoals Rosula, Rodac, Rosanil, Nicosyn en Novacet.

Dan heb je nog de medicatie die eveneens onder categorie c kunnen geklasseerd worden maar die best niet worden genomen indien je zwanger bent of borstvoeding geeft:

  • Retinoïden: deze komen voor in tretinoine, Retin-A, Differine, Tozarac en Avita
  • Clindamycine: dit een antibioticum die voorkomt in bijvoorbeeld Cleocin-T
  • Aczone Gel: deze gels bevatten de stof dapsone die in de bloedstroom kan dringen

Medicatie die niet mag ingenomen worden tijdens de zwangerschap of borstvoeding

Er is heel wat medicatie op de markt die schade kunnen berokkenen aan het ongeboren kind. Volgende medicatie is ten strengste verboden voor inname of gebruik bij zwangerschap en bij het geven van borstvoeding:

  • Tetracycline: deze drug heeft en negatieve invloed op de beendergroei en kan aanleiding geven tot beendermisvormingen
  • Hormonen: hiermee bedoel ik de antihormonen zoals spironolactone die de werking van testosteron beïnvloeden
  • Orale isotretinoine: deze is beschikbaar in Accutane, Roaccutane, Amnesteem, Claravis en Sotret en veroorzaakt misvorming van de foetus

Andere mogelijke gevolgen zijn een verhoogde kans op een miskraam, vroeggeboortes en zelfs de dood.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen puistenEen puist is een kleine ontsteking in de huid, met een klein, wit kopje. Er zijn veel verschillende soorten. De bekendst…
Acne, wat is er aan te doen?Veel mensen hebben last van acne. Ze proberen van alles om er van af te komen. Maar hoe kom je je acne af?
Acne bij volwassenen. De meest voorkomende oorzakenAcne bij volwassenen. De meest voorkomende oorzakenAcne bij volwassen komt veel vaker voor dan men denkt. Één oorzaak van acne bij volwassen kan stress zijn. Lees hier de…
Tieneracne onder de loep genomenAcne is de meest voorkomende huidprobleem bij tieners. Negen van de tien tieners worden ooit geconfronteerd met puistjes…

Medicijnen die acne kunnen opwekkenAcne die geïnduceerd wordt door medicatie, is meestal ongevaarlijk maar wel vervelend. Bij het stopzetten van de medicat…
Wat helpt tegen acné?Wat helpt tegen acné?Hoe puistjes ontstaan, heb je waarschijnlijk al duizend keer gehoord. Dat gaan we hier niet opnieuw behandelen. Maar bel…
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 17-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.