Wat zijn erectieproblemen

Wat zijn erectieproblemen Een stijve penis noemen we een erectie. Soms wil de penis niet of niet helemaal stijf worden tijdens het vrijen. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar als het vaker voorkomt, kan dit voor de man er vervelend zijn. Mannen kunnen zich hierdoor onzeker voelen, en kunnen zich gaan focussen op het krijgen van een erectie. En hoe meer er op gefocust wordt, hoe moeilijker het wordt om een erectie te krijgen.

Hoe ontstaat een erectie

De hersenen sturen prikkels via de zenubanenen naar de bloedvaten van de penis als de man seksueel opgewonden raakt. Hormonen, gedachten en gevoelens spelen hierbij ook een rol. Door het extra bloed dat naar de penis stroomt wordt de penis stijf.

Het ontstaan van erectieproblemen

Erectieproblemen kunnen de volgende oorzaken hebben,
  • leeftijd, door het ouder worden neemt ook het erectievermogen af
  • stress, angst, onzekerheid, relatieproblemen, angst.
  • te weinig zin om te vrijen, of te weinig seksuele prikkeling
  • door lichamelijke afwijkingen zoals hart en vaatziekten, schildklierafwijkingen of een te hoge bloeddruk
  • door bijwerkingen van medicijnen
  • als de zenuwen beschadigd zijn door bv bestraling of operatie.
  • roken, te weinig lichaamsbeweging en overgewicht

Bij erectieproblemen spelen vaak meerdere factoren tegelijk. Iemand die aan diabetes lijd en rookt, kan hierdoor vernauwde bloedvaten hebben. Daardoor kan er minder bloed naar de penis stromen, die dan niet meer goed stijf worden wil. Hierdoor kunnen mannen onzeker worden, waardoor het dan nog minder goed lukt om een erectie te krijgen.

Adviezen

  • Voor het kunnen krijgen van een erectie is een gezonde leefstijl belangrijk. Probeer in ieder geval dagelijks minstens een half uur aan lichaambeweging te doen zoals wandelen, sporten of fietsen. Probeer het gewicht op peil te houden en rook niet.
  • Ook het bespreekbaar maken van het probleem kan verlichtend werken. Bespreek de onzekerheden en de wensen.Kies hiervoor een rustig moment en tijdens het vrijen.
  • Probeer er achter te komen wanneer u een goede erectie krijgt. Dit kan bv sóchtends of juist sávonds zijn. Dit kan ook door bepaalde handelingen zijn, bv als u eerst zelf masturbeert, of als u bepaalde fantasieën heeft. Dit kunt u bijhouden in een dagboek, zodat voor u zelf duidelijk wanneer en hoe u het beste een erectie krijgt.

Hoe moet het verder

Het belangrijkste is om uit te zoeken welke factoren er spelen in het niet, of te weinig kunnen krijgen van een erectie. Vaak lopen er een aantal oorzaken door elkaar. Het beste kunt u alles zoals hierboven opschrijven.
U kunt, het liefst samen met uw partner een afspraak maken bij uw huisarts zodat u er samen over praten kunt en dus ook samen naar een oplossing kunt zoeken.
Meestal volgen er een aantal afspraken bij de huisarts, om te bespreken hoe het gaat. Als dit allemaal niet tot een oplossing lijd kan hij u verder verwijzen.
© 2009 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ErectieproblemenErectieproblemenVeel mannen hebben wel eens last gehad van erectieproblemen. In Nederland heeft bijna veertig procent van de mannen wel…
Knoflook bevordert de erectie en voorkomt hartproblemenKnoflook bevordert de erectie en voorkomt hartproblemenLast van erectieproblemen, een te hoog cholesterolgehalte of dichtslibbende kransslagaderen? Het eten van vier teentjes…
Feiten over de penisTegenwoordig wensen de meeste mannen een grote penis. maar bij de oude grieken was een kleintje juist het ideaal. Kijk m…
Wat zijn de oorzaken van erectieproblemen?Een erectieprobleem is de onmogelijkheid voor een man om een erectie te krijgen óf te behouden die stijf genoeg is om se…

Vormen van intimiteit in een relatieWat is intimiteit? Intimiteit is een gevoel van samenhorigheid en verbintenis tussen twee of meer personen. Intimiteit i…
Pijn bij het vrijenPijn bij het vrijenPijn bij het vrijen is voor veel vrouwen een bekend verschijnsel. Niet iedereen heeft er last van. Maar toch zijn er een…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.