Erysipelas: wondroos of belroos

Erysipelas: wondroos of belroos Een klein wondje aan voet, been, arm of gezicht kan al genoeg zijn om een vervelende infectie op te lopen, die behalve erysipelas ook wel wondroos of belroos wordt genoemd. Wat is dit voor infectie, hoe ontstaat deze en hoe moet die behandeld worden? Wat kunnen de gevolgen zijn? Erysipelas is goed te behandelen, maar ga op tijd naar de huisarts.

Wat is erysipelas?

Erysipelas wordt ook wondroos of belroos genoemd en is een infectie waarbij de huid en het onderliggende bindweefsel, vooral de lymfevaten, betrokken is. Meestal komt deze infectie voor op de onderbenen, gezicht (rond het oor), armen of romp. Ook kan het voorkomen bij littekens na een (grote) operatie. De verwekker van deze bacteriële infectie is meestal de groep-A-streptokok. Het gaat hier om een Gram-positieve bacterie, die hoort tot de streptokokken en officieel Streptococcus pyogenes heet.

Via welke weg kan je een infectie met de groep-A-streptokok krijgen?

Deze bacterie komt voor in de neus- en keelholte en op de huid van mensen. Bij dieren is dit niet het geval maar die kunnen de bacterie wel verspreiden. De besmetting vindt plaats via kleine druppeltjes uit de keel en via contact met de handen, dit geldt dan vooral vanuit wonden hieraan. Hierbij is duidelijk dat een goede wondontsmetting zeer belangrijk is, ook bij kleine wondjes.

Iemand die een infectie met de groep-A-streptokok heeft is besmettelijk voor anderen zolang er nog pus of vocht uit de aangedane plekken komt en dit kan maanden zijn. Als het om een niet-ernstige vorm gaat is iemand zolang er niet behandeld wordt 10 dagen tot 3 weken besmettelijk voor anderen. Vanaf het moment dat er met antibiotica behandeld wordt is dat nog 2 dagen. Sommige mensen zijn drager van de bacterie; deze komt dan in de keel voor. Via intiem contact kan de drager de bacterie doorgeven aan anderen.

Hoe ontstaat de infectie en wat zijn de verschijnselen?

Deze aandoening ontstaat meestal na een wondje zoals bijvoorbeeld bij een splinter, insectenbeet of als de huid al is aangedaan door een schimmelinfectie, waarin de bacterie terecht is gekomen. Vaak is niet duidelijk waar de infectie begonnen is omdat het om een heel kleine beschadiging van de huid gaat. Het is een acute infectie: er komt een glanzende, fel rode plek op de plaats van de ontsteking, die warm, pijnlijk en een beetje verheven is en daarbij scherp begrensd van de omliggende huid. Hierbij ontstaat hoge koorts en koude rillingen en een algeheel gevoel van ziek-zijn.

Erysipelas kan bij herhaling (recidiverend) voorkomen bij mensen die een slechte afvoer van het bloed richting het hart hebben, of van het lymfevocht. Dit kan leiden tot chronisch lymfoedeem: dit betekent dat het lymfevocht zich ophoopt in bijvoorbeeld de benen. Door de infectie beschadigen namelijk de lymfevaten waardoor de kans op een nieuwe infectie toeneemt, waarbij weer beschadiging optreedt, enzovoorts.

Hoe kan erysipelas worden vastgesteld?

Het ziektebeeld dat bij deze aandoening voorkomt is zo karakteristiek dat hierop de diagnose gesteld kan worden. Van de ontstoken plek kan eventueel een uitstrijk worden gemaakt voor een kweek, waarbij meestal de groep-A-streptokok als verwekker wordt gevonden. Het is ook mogelijk om antistoffen in het bloed aan te tonen.

Hoe wordt erysipelas behandeld?

De bacterie die erysipelas veroorzaakt is dus meestal de groep-A-streptokok en die reageert goed op het antibioticum penicilline. Dit moet via een infuus gegeven worden. Na 3 tot 4 dagen kan dit ook oraal (via de mond) gegeven worden. Als er toch een andere verwekker in het spel is, zoals de stafylokok, dan zal er voor een ander middel gekozen worden. Bij de behandeling met antibiotica zal ook de wond die de ingang voor de bacterie vormde behandeld worden.

Ook zal er in het geval de erysipelas zich aan arm of been bevindt vaak behandeld worden met zwachtels, om de ophoping van lymfevocht terug te dringen, zodat de genezing bevorderd wordt. Pijn kan eventueel ook verlicht worden met pijnstillers. Bij mensen die last hebben van recidiverende (steeds terugkerende) erysipelas zal een onderhoudskuur met antibiotica worden voorgeschreven.

Complicaties bij erysipelas: mogelijke gevolgen

Als er niet met antibiotica behandeld wordt is er bij deze aandoening een hoog sterftecijfer; dit geldt vooral voor kleine kinderen en oude mensen. Er kunnen complicaties ontstaan zoals abcessen onder de huid, nierontsteking, verspreiding via het bloed (sepsis) en ook fasciitis necroticans: een ernstige infectie van het onderhuidse weefsel waarbij vernietiging van dit weefsel optreedt, waarbij snel behandeld moet worden met niet alleen antibiotica maar ook door middel van operatie.

Bij steeds terugkerende erysipelas kunnen de lymfevaten zo beschadigd raken dat elephantiasis (olifantsziekte) kan ontstaan: dit is een zwelling van een of meer lichaamsdelen waarbij de structuur van de huid verandert als gevolg van een langdurige, ernstige ophoping van lymfevocht.
© 2009 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erysipelas (Wondroos)Erysipelas (Wondroos)Wondroos is een ontsteking van het onderhuidse weefsel van de huid wat veroorzaakt wordt door bacteriën (groep A strepto…
Wondroos, belroos: besmettelijk, symptomen en behandelingWondroos, belroos: besmettelijk, symptomen en behandelingBelroos, wondroos: besmettelijk, symptomen en behandeling. Belroos komt voor bij zowel volwassene als kinderen, alsmede…
Is wondroos hetzelfde als gordelroos?Is wondroos hetzelfde als gordelroos?Wondroos lijkt soms wel op gordelroos, maar het is niet hetzelfde. Wondroos staat ook bekend onder de naam belroos of ce…
Wondroos (belroos): symptomen, oorzaak en behandelingWondroos (belroos): symptomen, oorzaak en behandelingWat is wondroos, wat zijn de symptomen en hoe behandel je wondroos? Wondroos, ook wel belroos genoemd, is een bacteriële…

Burnout symptomen, kenmerken en klachten profielBurnout symptomen, kenmerken en klachten profielBurnout symptomen openbaren zich op 7 verschillende niveaus van het persoonlijkheid: gedrag, gevoel, waarneming van het…
Diarree bij kinderenDiarree bij kinderenWe spreken pas van diarree als de ontlasting waterig en dun is en vaker per dag komt dan dat u gewend bent bij uw kind.…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Erysipelas
  • http://www.huidconsult.nl
  • http://www.med-info.nl
  • http://www.rivm.nl
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Erysipel.JPG
Reacties

H. Boon, 01-06-2014
Ik had een puistje op mijn voorhoofd. Kreeg een dikke wang en keel. Als bij de bof. Die heb ik vroeger gehad. Het was wondroos. Twee kuren Flucloxacilline met verlenging tot 40 tabletten. Tot 36 tabletten op. Ik kon niet meer. Voelde me ziek en doodmoe. Daarna kreeg ik alleen een Bactrobanzalf erop. Het leek rustig. Nu komt er telkens witte pus onder het korstje op de wond vandaan. Mijn wangen blijven dik en mijn ooglid zakt naar beneden, zoals aan het begin van de kuur.
Ik moet wachten tot ik hoge koorts krijg… Die heb nog helemaal nooit gehad. Hoogstens 36.9 Meestal een temp. van 36.2 of Moet ik weer terug naar de arts of moet ik wachten tot ik hoge koorts heb? Reactie infoteur, 03-06-2014
Blijkbaar is de infectie nog niet over. Ik zou daarom toch maar contact opnemen met de arts, dan kan die beoordelen wat er moet gebeuren.
Beterschap!
Groeten, Lexia

G. A. Martina, 05-09-2011
Een paar weken geleden heb ik wondroos gehad. Bij na controle in het ziekenhuis zei de specialist, dat het er goed uitzag en dat ik GEEN kous behoefde te dragen. Van mijn huisarts kreeg ik de mededeling dat ik zeker een half jaar tot een jaar een kous moet dragen. Wie moet ik nu geloven, ben ook maar een leek. Graag Uw advies. Reactie infoteur, 06-09-2011
Beste G.A. Martina,
Als uw artsen het al niet eens zijn over de juiste behandeling voor u, ben ik niet degene die hier iets aan kan toevoegen, het spijt me… Maar heeft u beide artsen verteld over deze tegenstrijdige adviezen, en waarom ze die geven? Anders zou ik dat alsnog doen en vragen waarom ze dit advies geven, eventueel telefonisch. Zelf zou ik denk ik eerder iets aannemen van iemand die mij en mijn situatie het beste kent. Succes, Lexia.

L. Veenhoff, 24-08-2011
Bij mij komt elk jaar wondroos in mijn rechter been terug.Mijn vraag is moet wondroos altijd zichtbaar zijn.Omdat mijn been constant gevoelig is de laatste drie mnd. Reactie infoteur, 24-08-2011
Hallo,

Ik kan hier geen antwoord op geven, dat kunt u het beste aan uw huisarts vragen.

Vriendelijke groet, Lexia

Bert, 16-03-2011
Ik heb ongeveer 2maand last van opgezette oogwallen (vocht) en een rood en opgezwollen voorhoofd boven de neus. Linker oog erger dan het rechtr oog. Mijn arts denkt aan Belroos. Ik heb eerst een kuur van 30 st flucloxacilline gehad, met nu een verlenging van eenzelfde aantal. Het is na de eerste kuur wel minder geworden.Bij Belroos moet je hoge koorts hebben, dit heb ik niet, en niet gehad.Mijn vraag; is het wel Belroos? Reactie infoteur, 16-03-2011
Beste Bert,

Ik ga ervanuit dat uw arts niet voor niets een verlenging van de kuur flucloxacilline heeft gegeven. U geeft al aan dat de klachten wel afgenomen zijn na de eerste kuur, dus heeft die wel effect gehad. Ik zou de vervolgkuur eerst afmaken en dan bekijken hoe het met uw klachten is, of het nodig is om terug te gaan naar de arts. Beterschap!

Groeten, Lexia

Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 22-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.