Diabetische voet: Wat kun je zelf doen om het te voorkomen?

Diabetische voet: Wat kun je zelf doen om het te voorkomen? Mensen met diabetes lopen over het algemeen meer kans op zenuwbeschadiging en een slechte wondgenezing. Hierdoor kan een zogenaamde diabetische voet ontstaan, waarbij er ernstige beschadigingen kunnen optreden aan één of beide voeten. Er zijn dingen, die je als diabeticus zelf preventief kunt doen om het risico op een diabetische voet te beperken. In dit artikel worden algemene tips gegeven maar ook specifieke richtlijnen voor het verzorgen en controleren van de voeten op dagelijkse basis.

Wat is een zogenaamde diabetische voet?

Diabetes gaat gepaard met hoge waardes van bloedsuiker in het bloed en kan leiden tot beschadigingen in het zenuwstelsel. Dit geldt ook voor locale zenuwen, waardoor mensen met suikerziekte minder gevoel kunnen krijgen in ledematen. Iemand met diabetes kan dus, net als iemand die aan Multiple Sclerose leidt, minder goed pijn of hitte voelen in de voeten, waardoor er gemakkelijk wondjes kunnen ontstaan door ongelukjes, die bovendien moeilijk of niet genezen. Ook kan de stand van de voeten in de loop van de tijd veranderen, wat opnieuw leidt tot verminderde doorbloeding en blijvende problemen. Een voet kan in de loop van de tijd zo erg beschadigd raken dat in ernstige gevallen amputatie noodzakelijk is. Een voet, die op de hier beschreven manier is aangetast en te lijden heeft onder een verslechterd genezingsproces wordt ook wel "diabetische voet" genoemd.

Hoe kun je preventief het risico op een diabetische voet verlagen?

Er zijn een aantal algemene dingen, die je kunt doen om te voorkomen dat je te maken krijgt met deze nare problematiek. Zo moet je zorgen voor adequate regulering van het insuline gehalte in het bloed, moet je zorgen voor voldoende beweging en wordt het aanbevolen om gezond en gevarieerd te eten. Roken vermindert de doorbloeding in de extremiteiten en is dus absoluut een grote afrader, wanneer je een diabetische voet wilt voorkomen.

Verder kun je preventief de voeten verzorgen en dagelijks controleren:
  • Was de voeten dagelijks met lauw water en weinig zeep en droog ze goed af
  • Houd de huid van de voeten soepel door ze regelmatig in te smeren met zalf of crème
  • Let op de teennagels, zodat er geen infecties kunnen ontstaan door slecht of niet verzorgde teennagels
  • Ga niet naar een openbaar zwembad zonder slippers om een voetschimmel te voorkomen
  • Ga voor eelt of eksterogen naar een gediplomeerde pedicure
  • Zorg voor kwalitatief goed schoeisel, dat niet knelt en echt goed passend is aan de voeten
  • Controleer de voeten dagelijks op wondjes en/of infecties

Hoe kun je je voeten op de juiste manier controleren om tijdig afwijkingen op te merken?

Je kunt zelf dagelijks de voeten controleren op schrammen, wondjes, blaren, verkleuringen of een doof gevoel. Let ook op de voetzolen en check tussen de tenen. Laat éénmaal per jaar de voeten deskundig controleren door de huisarts en schakel die ook in wanneer je denkt dat er sprake is van wondjes of afwijkingen, die niet tijdig genezen.

Welke oefeningen kan ik als diabeticus het beste doen om problemen met de voeten te voorkomen?

Het is raadzaam om genoeg te bewegen maar ook specifiek de beide voeten dikwijls te oefenen. Ga bijvoorbeeld dagelijks een paar keer op de tenen staan of wissel van gewicht tussen de beide benen. Zittend kun je bijvoorbeeld al je tenen bewegen, rondjes draaien met je enkels en kun je ook je voeten heen en weer bewegen.

Wat moet ik doen wanneer ik diabetes heb en voetklachten krijg?

Wanneer je merkt dat je voeten pijn doen of juist ongevoelig worden of dat er wondjes ontstaan, die te langzaam genezen is het raadzaam om meteen actie te nemen. Ga in dit geval naar de huisarts of behandelend specialist en spreek je zorgen uit. Zorg in ieder geval dat je preventief aan de slag blijft met de raadgevingen, die hier worden gegeven en blijf alert op veranderingen aan de voeten.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzorging van de voeten bij diabetes of suikerziekteVerzorging van de voeten bij diabetes of suikerziekteEen veelvoorkomende ziekte: diabetes of suikerziekte. Deze chronische stofwisselingsziekte kent vele nare bijverschijnse…
Polyneuropathie bij diabetes mellitusDiabetes mellitus is een ziekte die steeds vaker voorkomt in de Westerse wereld. De stijging in het aantal diabetes pati…
Complicaties diabetes mellitus: Been- en voetproblemenComplicaties diabetes mellitus: Been- en voetproblemenDe voeten en benen zijn veel voorkomende plaatsen voor complicaties bij patiënten met diabetes mellitus, en daarom is go…
Diabetische dermopathie: Ronde huidletsels door suikerziekteDiabetische dermopathie: Ronde huidletsels door suikerziekteDiabetische dermopathie (suikervlekken) is een goedaardige huidaandoening met onbekende oorzaak die meestal tot stand ko…

Zwangerschap: hoge bloeddruk (zwangerschapshypertensie)Zwangerschap: hoge bloeddruk (zwangerschapshypertensie)Circa 10 tot 15% van de zwangere vrouwen krijgt last van een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Dit wordt ook we…
Dunnedarmkanker: symptomen, oorzaak en behandelingDunnedarmkanker: symptomen, oorzaak en behandelingDunnedarmkanker komt niet vaak voor. De meest voorkomende symptomen van dunnedarmkanker zijn misselijkheid, braken (over…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • Diabetic Foot: Causes, Symptoms, Treatment and Prevention
  • Diabetic Foot Syndrome: Diagnosis and consequences
  • Diabetes and Exercise
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 23-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.