Peesontsteking: tendinitis in schouder, pols, knie of dij

Peesontsteking: tendinitis in schouder, pols, knie of dij Peesontsteking of tendinitis kan optreden in schouder, pols, knie of dij. Een peesontsteking (tendinitis) ontstaat door overbelasting of microtrauma's. De plekken die meestal getroffen worden, zijn de pezen rond de schouder, de elleboog, de pols, de dij, de knie, en de achterkant van de hiel. Een ontsteking veroorzaakt allereerst pijn en irritatie. Het kan ook zwelling veroorzaken. Symptomen van een peesontsteking treden vaak op op het punt waar een pees aan een bot hecht. De pijn wordt vaak omschreven als een doffe pijn, vooral bij het verplaatsen van de aangedane ledemaat of gewricht. De behandeling is gericht op het verminderen van de pijn en functieherstel.

Wat is tendinitis?

Peesontsteking

Tendinitis is een ontsteking van een pees. Peesontsteking kan ontstaan door overbelasting of microtrauma's. Pezen zijn vezelachtige structuren die de spier verbinden met het bot. Pezen zijn niet zo rekbaar, maximaal 4 tot 8 %. Een scheurtje in enkele vezels volstaat om een ontstekingsreactie op gang te brengen.

Voorkeurslocaties peesontsteking

De plekken die meestal getroffen worden, zijn de pezen rond:

Verschil tendinitis en bursitis

Tendinitis moet onderscheiden worden van bursitis, dat is een ontsteking van een slijmbeurs. Tendinitis gaat vaak gepaard met tendovaginitis, dat is een ontstekingsreactie van de schede die een pees omkleedt.

Symptomen van een peesontsteking

Pijn, irritatie en zwelling

Een ontsteking veroorzaakt allereerst pijn en irritatie: lokale pijn en/of lichte zwelling. Daarbij ontstaat een (zeer) warme, gezwollen, rode zone boven de pees, die gevoelig is voor aanraking (drukpijn op de plaats van de pees). Het aangetaste lidmaat is moeilijk te bewegen, er is sprake van stijfheid en in sommige gevallen is bij bewegen van de aangedane pees een zacht gekraak of knisperen hoorbaar. Dit geluid wordt 'crepitus' genoemd.

Pijn bij een peesontsteking

De pijn kan zeer geleidelijk optreden, in rust of bij inspanning. Iemand kan lichte hinder en ongemak ervaren, doch in geval van ernstige tendinitis kan bewegingsbeperking optreden. De pijn kan uitstralen naar de spier.

Oorzaken van tendinitis

Tendinitis wordt meestal veroorzaakt door microscopische scheurtjes in de pees, opgelopen door een blessure of overbelasting. Het wordt zelden veroorzaakt door een infectie.

Ontsteking van de pees tussen hiel en kuit, de achillespees, is vaak het gevolg van sportletsel of ondeugdelijk schoeisel. Tendovaginitis komt vaak voor bij reumatoïde artritis. De oorzaak daarvan is nochtans onbekend.

Risicofactoren van tendinitis

De volgende risicofactoren worden onderscheiden.
  • Leeftijd: het natuurlijke proces van veroudering speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van deze vorm van ontsteking. Het komt frequenter voor bij volwassenen van 30 jaar en ouder.
  • Leefwijze: het komt vaker voor bij sporters, vooral bij basketbal, bowling, golf, hardlopen, zwemmen en tennis.
  • Geslacht: geen factor van betekenis.
  • Erfelijkheid: geen factor van betekenis.
  • Werk: het komt vaker voor herhalende bewegingen, lastige posities, frequent boven je hoofd werken, frequente vibratie/trilling en krachtige inspanning.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de gepresenteerde klachten en het lichamelijk onderzoek.

Juiste diagnose

Let op dat de juiste diagnose wordt gesteld bij tendinitis. Het is ook mogelijk dat de pijn die de patiënt ervaart, wordt afgeleid van myofasciale triggerpoints (kleine krampknoopjes) in nabij gelegen spieren die overbelast zijn geweest. Ook als er wel een ontsteking aanwezig is, kunnen triggerpoints in spieren de achterliggende oorzaak zijn van de klacht. Het blijkt dat irritatie van weefsels, door de spanning die triggerpoints in spieren in stand houden, de directe oorzaak kunnen zijn van het ontstaan van ontstekingen. In dat geval is triggerpoint-therapie de gewenste behandelvorm, daar het de klachten bij de bron aanpakt.

Behandeling van een peesontsteking

De behandeling is gericht op het verminderen van de pijn en functieherstel.

Rust

De overbelaste pees moet zo veel mogelijk worden ontzien. Het vermijden van activiteiten die het probleem verergeren is van belang.

Medicijnen

Verder kan gebruik gemaakt worden van medicijnen die een pijnstillende alsook een ontstekingsremmende werking hebben, zogenaamde NSAID's (Nonsteroidal anti-inflammatory drugs). Eventueel een injectie met corticosteroïd. Soms wordt spalken voorgeschreven.

Tendinitis en tendovaginitis reageren doorgaans goed op behandeling.

Complicaties

Zonder de juiste behandeling kan een peesontsteking het risico op peesruptuur (een gescheurde pees) vergroten, een veel ernstiger aandoening die een operatie kan vereisen. Als de peesirritatie enkele weken of maanden aanhoudt, kan zich een aandoening voordoen die bekend staat als tendinose. Deze aandoening bestaat uit degeneratieve veranderingen in de pees, samen met abnormale groei van nieuwe bloedvaten.

Preventie

Neem deze maatregelen in acht om je kans op het ontwikkelen van peesontsteking te verminderen:
  • Vermijd activiteiten die extreme belastingen op je pezen uitoefenen, vooral gedurende langere perioden. Als je tijdens een bepaalde oefening pijn opmerkt, stop dan en neem rust.
  • Als je bij een bepaalde oefening of activiteit last krijgt van een aanhoudende pijn, probeer dan iets anders. Cross-training kan je helpen om high-impactactiviteiten als hardlopen af te wisselen met minder belastende activiteiten, zoals fietsen of zwemmen.
  • Verbeter je techniek. Als je techniek in een bepaalde activiteit of oefening gebrekkig is, kun je problemen ondervinden met je pezen. Overweeg om lessen te nemen of professionele instructies te krijgen bij het starten van een nieuwe sport of het gebruik van fitnessapparatuur.
  • Gebruik de juiste ergonomie op de werkplek. Maak zo mogelijk een ergonomische beoordeling van je werkplek en pas je stoel aan. Dit zal helpen om al uw gewrichten en pezen te beschermen tegen overmatige stress.
  • Bereid je spieren voor om te sporten. Het versterken van spieren die worden gebruikt bij een activiteit of sport kunnen helpen beter om te gaan met stress en belasting.

Lees verder

© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken en behandelingen bij een peesontstekingTendinitis ook wel peesontsteking is een ontsteking aan de pezen. De pezen zijn de verbindingen tussen de spieren het he…
Peesontsteking als oorzaak van schouderpijnEen veel voorkomende oorzaak van schouderpijn is een peesontsteking. Met een dergelijke ontsteking is het amper of zelfs…
Tendinitis of peesontsteking: oorzaken, behandeling & tipsTendinitis of peesontsteking: oorzaken, behandeling & tipsTendinitis is een term die je vaak hoort in de sportwereld, maar ook in het dagelijks leven vrij bekend is. Het gaat om…
Peesontsteking pols: oorzaken, symptomen en behandelingPeesontsteking pols: oorzaken, symptomen en behandelingEen peesontsteking aan pols (of onderarm) kan ontstaan door langdurige overbelasting van de spieren. Peesontsteking of t…

Roos: extreme schilfering van de hoofdhuidRoos: extreme schilfering van de hoofdhuidDuft, een plaatselijke sneeuwbui of pityriasis capitis. Het zijn allemaal deftige of minder deftige woorden voor een aan…
Ziekte van Kahler: Kanker van het beenmerg of botkankerZiekte van Kahler: Kanker van het beenmerg of botkankerDe ziekte van Kahler is een vorm van botkanker of eigenlijk beenmergkanker, waarbij er tumoren van plasmacellen in het b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Yulia-Images
  • http://www.e-gezondheid.be/zei-tendinitis/tendinitis-epicondylitis-16-203-12252.htm
  • http://www.kiesbeter.nl/medischeinformatie/bursitis-enthesitis-en-tendinitis/peesontsteking-en-peesschedeontsteking/kosmos/
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/47354-schouderklachten-pijn-schouder-pees-slijmbeursontsteking.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Peesontsteking
  • http://www.triggerpointboek.nl/tendinit.htm
  • Mayo Clinic. Tendinitis. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tendinitis/symptoms-causes/syc-20378243 (ingezien op 23-6-2019)
Reacties

Henny Versteeg, 31-10-2015
Door een kunstheup ( links) ben ik scheef gaan lopen, mijn l.been staat een beetje naar binnen en af en toe ondervind ik daar een beetje stijfheid die met een pijnstiller verdwijnt. Ik fitness 2 x in de week. Vorige week kreeg ik bij het lopen ineens een hevige pijnscheut in mijn l. bovenbeen, ik kan enkele stappen pijnloos doen en dan schiet het er weer in. Wat kan dit zijn? Heeft het misschien met mijn kunstheup te maken? Reactie infoteur, 11-11-2015
Er kunnen verscheidene complicaties optreden na het plaatsen van een heupprothese, zoals verschil in beenlengte. Na de heupoperatie kan het zijn dat je geopereerde been langer of korter is dan je andere been. Bij een beenlengteverschil van twee centimeter kun je klachten met lopen krijgen. Met een inlegzooltje in je schoen of een aangepaste schoen kan dit verholpen worden. Lees hier meer: http://goo.gl/CXEpdH. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ab Biesenbeek, 13-10-2015
Ik heb 2,5 jaar geleden een tia gehad. Nu heb behoorlijke pijn in mijn linker boven dijbeen.
Mijn huisarts is voorzichtig om mij hiervoor medicijnen voor te schrijven, omdat die bloeddruk verhogend zijn. Maar een week na het bezoek heb ik die pijn nog steeds. Nu vraag ik mij af of een bezoek aan de huisarts wel zin heeft. Misschien is rust beter? Die Tia was waarschijnlijk veroorzaakt door een ontstekingsremmer die ik toentertijd kreeg om een ontsteking in mijn rechter pols tegen te gaan. Ik ben 82 jaar. Reactie infoteur, 13-10-2015
U kunt dit telefonisch bespreken met de huisartsassistent, die dit met de huisarts zal overleggen.

Nancy, 25-11-2011
Hallo,
In april van dit jaar trok ik iemand van de vloer omhoog en hoorde een knak in mijn schouder. Bleef vanaf dat moment lichte pijnklachten houden. Half april begonnen in de zorg en kreeg meer en meer pijn. In sept zwaar gekneusde enkel-gescheurde enkelbanden gehad, dus tijd lang met kruk gelopen. en daar is t dus nog erger door geworden. Tot ik smorgens wakker werd en niets kon van de pijn. Naar de weekendarts gegaan en die zei het is een ontstoken pees.En ik kon naar huis gaan met alleen rust. nu paar weken later. geen kruk meer aangeraakt.maar de pijn is nog vrij heftig. kan niet veel doen. ontstekings remmende medicijnen mag niet ivm bloedverdunners… Hoe kan ik de pijn weg krijgen? Reactie infoteur, 28-11-2011
Vanwege de aanhoudende klachten lijkt het mij verstandig uw huisarts te bezoeken, zodat hij/zij uw schouder nader kan onderzoeken.

Hans Verstappen, 09-11-2011
Hallo, ik ben afgelopen januari geopereerd aan mijn schouder. Daarbij is er bot weggehaald om ruimte te maken, en verkalking van de pees gehaald. Inmiddels zijn we bijna een jaar met veel fysio en 2 spuiten verder. Er is geen resultaat, sterker nog de pijn is eerder verergerd. Volgens de chirurg is mijn pees erg geiriteerd maar hij kan mij niet vertellen waardoor dat komt. Ik vraag me af of er nog wel iets aan te doen is. Reactie infoteur, 10-11-2011
Deze vraag kunt u het beste aan uw behandelend arts voorleggen.

Myriam, 12-10-2011
Hallo ik heb al sinds eind augustus een pees ontsteking aan mijn schouder en boven arm.
Mijn schouder gaat beter heb ook 2 injecties gehad.
Maar mijn bovenarm is heel pijnlijk ik weet ook niet meet wat doen echt vervelend Reactie infoteur, 13-10-2011
Er is een goede behandeling mogelijk voor tendinitis. Deze bestaat, afhankelijk van de plek van de ontsteking, vooral uit een combinatie van rust, fysiotherapie en (ontstekingsremmende) pijnstillers. Vraag uw huisarts om advies.

Emelie, 09-10-2011
Ik had al een hele tijd een lichte pijn in mijn linker bovenarm, vooral met autorijden had ik er last van. Maar omdat het maar een lichte pijn was, ben ik er nooit mee naar de huisarts gegaan. Sinds augustus werd de pijn opeens heel erg. Zo erg dat ik er 's nachts niet van kon slapen. Ik wist niet meer hoe ik die arm neer moest leggen om maar niets te voelen. Inmiddels ben ik bij de huisarts geweest en moest ik een foto en echo van mijn schouder laten maken. De uitslag was: chronische peesontsteking. Ik krijg nu een pijnbestrijdingsmiddel (Ibuprofen 400 : 4 x per dag). En voorlopig geen spuit. Maar ik voel helemaal niets in mijn schouder! Wel in mijn bovenarm en soms nu ook in de onderarm en bovenzijde van mijn hand. Ik vraag mij af of er wel de juiste diagnose is gesteld en of er echt niets aan te doen is? En op al die pillen zit ik ook niet te wachten Reactie infoteur, 13-10-2011
Er zijn verschillende mogelijkheden tot behandeling, welke als doel hebben het verminderen van de pijn en het herstellen van de functie, zoals relatieve rust, pijnstilling, fysiotherapie en injectie met corticosteroïd. Ook kan ESWT (Extracorporeal Shock Wave therapy) helpen om chronische peesontstekingen te genezen. ESWT wordt slechts aangewend indien andere conservatieve behandelingen onvoldoende resultaat geven. Bespreek uw twijfels met uw huisarts.

Denise, 16-09-2011
Ik heb al sinds maart jl een peesontsteking aan schouder. Heb inmiddels 2 spuiten gekregen en momenteel fysiotherapie. Zie nog steeds geen verbetering. Mag ik nog een spuit of zijjn er andere mogelijkheden Reactie infoteur, 16-09-2011
De behandelmogelijkheden kunt u het beste overleggen met de behandeld arts.

Jose, 01-08-2011
Sinds enige tijd een spontane peesontsteking aan voorzijde van mijn enkel. Heb ik niets (bewust) voor gedaan. In het begin van de dag is de pijn nog wel te dragen, maar hoe later het wordt hoe erger de pijn weer terugkomt, terwijl ik bewust minder loop. Ik lees overal dat je het aangedane lidmaat rust moet geven en ook beperkt moet blijven bewegen zonder overbelasting om verstijving te voorkomen. Is het verstandig om een kruk te gebruiken om de drukkracht op mijn enkel te verminderen? Reactie infoteur, 04-08-2011
Voor langere afstanden en om overbelasting te voorkomen, kan dit raadzaam zijn. Waak ervoor dat het aangedane lidmaat niet te veel ontzien wordt. Vraag uw huisarts om advies.

Linda, 18-04-2011
Ik heb nu bijna 16 maanden een peesontsteking in mijn schouder. de pijn is nog nooit minder geweest of zelf bijna weg… altijd heel veel pijn vooral na lichte inspanning. Fysio, paracetamol, diclofenac, injecties ga zo maar door, niks werkt. Zijn er nog andere mogelijkheden? Bijvoorbeeld operatie? Reactie infoteur, 24-04-2011
Een fysiotherapeut kan u helpen de klachten te verminderen. Hij kan diverse middelen inzetten om de pijn te verminderen.

Slijmbeurs- en peesontstekingen in de schouder kunnen te herleiden zijn naar een verkeerde functie van wervels in de bovenrug en nek. Een chiropractor kan u onderzoeken op de aanwezigheid van blokkade’s en deze, indien nodig, corrigeren, zodat uw lichaam de kans krijgt zichzelf te herstellen. Een chiropractor richt zich op stoornissen aan de wervelkolom en het zenuwstelsel. De nadruk ligt op de manuele behandeling (met de hand) met manipulaties of correcties van gewrichten.

Calvin, 25-11-2010
Ik heb vanwege badminton een peesontsteking in mijn duim door waarschijnlijke overbelasting. Ook ontstekingsremmers gekregen. Maar deze helpen niet. Hoe kan ik het snelst genezen hiervoor? Reactie infoteur, 25-11-2010
U kunt proberen de duim enige tijd te ontzien, zodat de irritatie wat afneemt. In sommige gevallen kan de (huis)arts aanraden hierbij gebruik te maken van een spalk. Voorts kan gebruik gemaakt worden van ontstekingsremmers, zoals ibuprofen of aspirine.

Het is daarnaast van belang dat de oorzaak van de klachten wordt weggenomen. Voorkom overbelasting en bekijk of u wel de ideale gripmaat van de hand op de racket hanteert.

Als voorgaande methoden geen of onvoldoende effect sorteren, dan zou een injectie met cortison overwogen kunnen worden. In het uiterste geval kan een operatie uitkomst bieden. Bedenk wel dat een operatieve ingreep de nodige complicaties met zich mee kan brengen.

Vraag uw huisarts om advies. Uw huisarts kan u adviseren over de beste behandeling voor uw situatie.

Anja1766, 28-09-2010
Sinds november 2009 last van een peesontsteking. Eerst door de fysiotherapeut behandeld. Uiteindelijk waren de klachten voor 90 procent over. Maar ik mocht niet verder behandeld worden. Zat aan mijn maximale behandelingen. Na een maand van heel veel pijn en nachts niet meer kunnen slapen aan de diclofenac en omeprazol. Na 3 dagen veel verlichting maar na 10 dagen uiteindelijk een hele pijnlijke mond, zweertjes van de omeprazol. Nu slik ik paracetamol en heb ik weer maagzuuraanvallen. Moet met de huisarts in overleg want de pijn is weer terug. Wat moet ik nu doen? Reactie infoteur, 28-09-2010
Gewoon met de huisarts overleggen. Uw huisarts kent uw medische het beste en kan u adviseren wat te doen.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 12-12-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.