Uw weerstand vergroten tegen ziektes, hoe doet u dat?

Uw weerstand vergroten tegen ziektes, hoe doet u dat? Met de weerstand van het lichaam wordt het afweersysteem bedoeld. Het afweersysteem is het systeem in uw lichaam wat zich verdedigd tegen ziektes. Het gaat indringers te lijf, zoals virussen en bacteriën, en het zorgt dat u weer hersteld van ziektes. Een voorwaarde daarvoor is dat de afweercellen goed kunnen functioneren. Afweer vergroten, hoe doet u dat? Uw weerstand verhogen tegen ziektes kunt u op verschillende manieren aanpakken. Een goede weerstand is essentieel in het voorkomen van ziektes, maar ook bij het herstellen van ziektes. Het afweersysteem moet zich weren tegen stoffen van buitenaf, die schade aan het lichaam kunnen voorbrengen en lichaamscellen moeten hun afvalstoffen ook weer kwijt. Afweerstoffen worden voor een deel door het lichaam zelf gemaakt. Een tekort van een van die stoffen kan het evenwicht verstoren, maar ook een teveel van een van die stoffen kan het evenwicht verstoren. Afweerstoffen worden onder andere gemaakt in de darmen en in de lever. Een gezond afweersysteem kunt u vergelijken met een vijver waarin alles fris, gezond en in evenwicht is. Bij een slecht werkend afweersysteem is de vijver aan het verstikken of er zijn andere problemen. Het afweersysteem is dus een complex systeem.

Tekorten aan stoffen

Een deel van het afweersysteem functioneert door de aanwezigheid van voldoende vitamines. Er zijn erg veel vitamines, een heel bekende vitamine is vitamine C, dat bij een tekort bloedend tandvlees kan veroorzaken. Vroeger kregen met name zeevaarders de ziekte 'scheurbuik' door een tekort aan verse groentes en fruit. Eenzijdig voedsel is ongezond. Mensen die eenzijdig voedsel eten, zullen tekorten krijgen. Het lichaam heeft allerlei stoffen nodig om in goede conditie te blijven. Vrouwen hebben over het algemeen bijvoorbeeld wat extra ijzer nodig dan mannen. Er bestaan supplementen die dit soort tekorten, indien nodig, aanvullen, en middelen die de weerstand vergroten, zoals 2 Prepare.

Afweer verhogen, hoe?

Om uw afweersysteem gezond te houden zijn er een aantal dingen die duidelijk van invloed zijn.
  • Gezonde voeding.
  • Matig gebruik van harde vetten, zout en suiker.
  • Voldoende groene groentes, fruit, vezels.
  • Vitamines in de vorm van gezond voedsel, indien nodig kunt u dit aanvullen met vitaminesupplementen (Kwetsbare groepen zijn: zwangeren, ouderen, kleine kinderen, chronisch zieken).
  • Regelmatig eten.
  • Voldoende drinken in de vorm van 1,5 a 2 liter vocht. Varieer met water, thee, vruchtensappen en eventueel sportdrankjes.
  • Drink zo min mogelijk alcohol. Hoe meer alcohol u drinkt, hoe zwaarder uw afweersysteem het heeft. Het afbreken van alcohol is een hele klus voor uw lichaam en vergt veel energie. Er blijft daardoor minder over voor het weren van ziektes.
  • Voldoen rusten, ongeveer 7 tot 8 uur per 24 uur.

Afweersysteem en overmatig bewegen

Overmatig bewegen, zoals bij topsport waarbij er overmatig veel van het lichaam geëist wordt (een marathon bijvoorbeeld), is interessant genoeg niet goed voor uw afweersysteem en gezondheid. Bij excessief bewegen (en bij spierstofwisseling in het algemeen) komt creatinine vrij en dit wordt door de nieren uitgescheiden. Bij extreem veel activiteit zal er erg veel creatinine worden uitgescheiden. Meer dan de nieren aankunnen. Het lichaam heeft er ook veel werk aan om creatinine af te breken. Hierdoor kan het lichaam het zwaarder krijgen en de weerstand neemt daardoor af. Een gezond bewegingspatroon is natuurlijk wel goed voor uw algemene conditie. Gezonde nieren kunnen de creatinine bij een gezond bewegingspatroon wel gemakkelijk uitscheiden en regelmatig bewegen is wel goed voor uw gezondheid.

Spoorelementen

Spoorelementen (in minimale hoeveelheden) zoals calcium, zink, ijzer, koper en magnesium en jodium, zijn andere stoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Deze stoffen tref je vooral aan in groenten en soms in vleeswaren. Jodium is een bekende stof die belangrijk sisvoor het goed functioneren van de schildklier.

Levensinstelling, positief of negatief

Een redelijk positief ingestelde levenshouding geeft mentaal kracht om problemen te overkomen. Ook dit heeft te maken met een goede balans tussen inspanning en rust en weten om te gaan met stress. Een positieve instelling kan het afweersysteem een positieve boost geven.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…
Immuunsysteem en ouder wordenImmuunsysteem en ouder wordenOns immuunsysteem beschermt ons vaak tegen bacteriën en virussen zodat we daar niet ziek van worden. Immuun komt van de…
Verhoog je weerstand, voorkom griepVerhoog je weerstand, voorkom griepIeder jaar zijn er weer een hoop mensen die geplaagd worden door een fikse griep en hierdoor een paar dagen in bed ligge…

Agorafobie / pleinvreesPleinvrees is een psychische aandoening die het functioneren van het dagelijkse leven ernstig belemmert. Men heeft angst…
Bij chronische rugklachten kan psycholoog de oplossing zijnBij chronische rugklachten kan psycholoog de oplossing zijnWie chronisch met hardnekkige lage rugklachten kampt, en bijvoorbeeld bij de afdeling revalidatie van een ziekenhuis ter…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.