Druiper of chlamydia, behandeling

Druiper of chlamydia, behandeling Chlamydia is een soa. Het is de soa die in Nederland het meeste voorkomt. Vooral jongeren lopen regelmatig Chlamydia op. Jongens (en mannen) merken eerder dat ze besmet zijn met Chlamydia dan meisjes (en vrouwen). Dat komt omdat de infectie bij vrouwen weinig of geen klachten geeft. Het is dus goed mogelijk om met deze soa besmet te zijn, zonder dat je er erg in hebt. Hoe wordt deze soa behandelt?

Chlamydia behandeling

Testen of er een infectie met Chlamydia aanwezig is, kan enkele weken na de besmetting. Als de klachten duidelijk aanwezig zijn wordt vaak al eerder met de behandeling begonnen. Partner(s) moet(en) ook altijd mee behandeld worden. De infectie kan bij klachten ook al eerder worden aangetoond. Deze soa is gelukkig prima met antibiotica te behandelen. U kunt dan nog wel steeds anderen besmetten, tot nog ongeveer een week na de behandeling met Zithromax. Het is het beste om in die periode geen seksueel contact te hebben of om in elk geval condooms te gebruiken. Als u niet weet hoelang u de besmetting al heeft en als u seksueel contact gehad heeft, is het belangrijk dat u partners die mogelijk door u besmet geraakt zijn, op de hoogte stelt zodat ook zij zich kunnen laten behandelen. Zwangere vrouwen moeten eerst overleggen met een arts om een Chlamydia infectie te behandelen.

Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening. De besmetting wordt veroorzaakt door een bacterie en het wordt behandeld met antibiotica. Als je met chlamydia besmet bent kun je anderen besmetten als je niet behandeld wordt. Vrouwen kunnen onvruchtbaar worden door deze bacterie. Dit treft elk jaar ongeveer duizend vrouwen.

Chlamydia, hoe besmettelijk is het?

Een infectie met chlamydia is enorm besmettelijk. De bacterie die de infectie veroorzaakt en verspreidt, bevindt zich in het slijmvlies van de vagina, penis en/of anus. Deze soa is goed te behandelen en moet ook altijd behandelt worden.

Chlamydia, hoe vindt besmetting plaats?

Besmetting met deze soa vindt plaats via seksueel contact. Over het algemeen wordt de besmetting veroorzaakt door geslachtsverkeer via vagina/penis, penis/vagina/, penis/anus. Verschijnselen van de besmetting treden na enkele weken op.

Wat zijn de verschijnselen?

De verschijnselen bij mannen en vrouwen zijn verschillend. Zowel bij mannen en vrouwen die anale seks gehad hebben met iemand die met chlamydia besmet is, kunnen ontstekingen van het slijmvlies van de anus krijgen.
  • Vrouwen: 75% van de vrouwen heeft niet door dat zij besmet zijn. Vrouwen kunnen klachten krijgen zoals: pijn of branderig gevoel bij urineren, blaasontsteking, pijn in de onderbuik, soms (groen/gele) vaginale afscheiding, pijn bij de gemeenschap, bloedverlies tussen menstruatie periodes in, of bloedverlies na vrijen. Het komt ook vaak voor dat de klachten bij vrouwen helemaal niet opvallen. De besmetting doorgeven kan daardoor lang onopgemerkt plaatsvinden.
  • Mannen: Pijn en branderig gevoel bij plassen, eventueel wat klier zwellingen in de lies. Er zijn dus ook bij mannen weinig klachten.

Onvruchtbaarheid door chlamydia

Vrouwen kunnen onvruchtbaar worden door een besmetting met chlamydia, omdat de eileiders verstopt kunnen raken. Als gevolg hiervan komen meer buitenbaarmoederlijke zwangerschappen voor, of zwanger worden lukt helemaal niet. Mannen worden niet onvruchtbaar van een chlamydia infectie.

Soa die het meest voorkomen

Is er sprake van meer klachten naast een branderig gevoel bij plassen en/of jeuk, geurtjes en dergelijke, kunt u (nog) een andere soa hebben, zoals bijvoorbeeld Gonorroe, ook wel een druiper genoemd. (Geelgroene afscheiding uit de penis (vooral ’s morgens) kan wijzen op een besmetting met Gonorroe. Dan kunnen ook pijn in de ballen en pijn bij de ontlasting optreden). Vrouwen merken meestal minder snel als ze besmet zijn met een soa. De meest voorkomende geslachtsziekten in Nederland, zijn:
  • Chlamydia
  • Gonorroe
  • Genitale wratten
  • Herpes genitalis
  • Hiv
  • Syfilis
  • Hepatitis B

Overige soa

  • Candida
  • Bacteriële vaginose
  • Trichomonas
  • Schaamluis
  • Schurft

Wat is een druiper?

Een druiper is niet hetzelfde als chlamydia. Het is een infectie (SOA) die wordt veroorzaakt door een besmetting met gonokken en wordt officieel gonorroe genoemd. Het is een bacteriële infectie die erg besmettelijk is. Er is geen penetratie voor nodig om een druip[er op te lopen. Ook contact van de slijmvliezen is voldoende, zoals via orale seksuele bevrediging. Gonorroe komt voor:
  • In de slijmvliezen van de geslachtsdelen
  • In de slijmvliezen van de mond
  • In de slijmvliezen van de anus
  • In de slijmvliezen van de mond en keelholte
  • In de slijmvliezen van de ogen
Een druiper (of Gonorroe) wordt behandeld met antibiotica.
© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chlamydia (SOA)Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening die bij vrouwen kan leiden tot onvruchtbaarheid en dus is het erg bel…
Chlamydia (seksueel overdraagbare aandoening)Chlamydia (seksueel overdraagbare aandoening)Chlamydia is een SOA (seksueel overdraagbare aandoening). In Nederland komt deze SOA het meest voor, dit kan zijn met of…
Afscheiding uit de penis of plasbuis bij de man: oorzakenAfscheiding uit de penis of plasbuis bij de man: oorzakenMen spreekt van afscheiding uit de penis of penisafscheiding wanneer heldere of troebele vloeistof uit de penis komt. Bi…
Chlamydia - een van de meest voorkomende SOA'sChlamydia - een van de meest voorkomende SOA'sEen SOA, of Seksueel Overdraagbare Aandoening, is een aandoening die, zoals de naam al zegt, wordt overgedragen door sek…

Belonefobie / naaldenfobieNaaldenfobie kan ernstig zijn en je leven in gevaar brengen indien je een ernstige vorm hebt. Daarom is het belangrijk d…
Bronnen en referenties
  • Ntg
  • www.soaaids.nl/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 03-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.