Last van opgezette, dikke voeten

Last van opgezette, dikke voeten Veel mensen hebben wel eens last van opgezette, dikke voeten, de voeten zijn erg dik en de schoenen passen niet goed. Hoe komt het dat je voeten opgezwollen raken?

Opgezette voeten

Wanneer je last hebt van opgezette voeten kan dit variëren van een beetje dik tot voeten die zo dik zijn dat er, wanneer je er met een vinger op drukt, een put in de voet ontstaat. Opgezwollen voeten zijn niet pijnlijk, maar wel vervelend. De voeten zien er niet mooi uit en juist die leuke schoenen passen niet meer. Gelukkig zijn opgezette voeten meestal van voorbijgaande aard.

Hoe ontstaan opgezette voeten?

Opgezette voeten ontstaan wanneer ons lichaam veel vocht vasthoudt. Het vocht wat ons lichaam extra vasthoudt zakt door de zwaartekracht naar beneden. Zo komt het dat meestal alleen de voeten dik worden. Soms merk je ook dat je wat dikkere vingers hebt. Bijvoorbeeld bij een wandeling als het erg warm is.
Voor het vasthouden van extra vocht zijn meerdere oorzaken aan te wijzen:
  • Zwangerschap
  • Pilgebruik
  • Warm weer
  • Een lange vliegreis
  • PMS (Pre Menstrueel Syndroom)
  • Overgewicht
  • Gebruik van bepaalde medicijnen

Wat kun je doen tegen opgezette voeten?

Vaak is er niet zo veel te doen aan de oorzaak van opgezette voeten. In de meeste gevallen zijn opgezwollen voeten tijdelijk en gaat het vanzelf weer over. Ook zijn opgezwollen voeten meestal niet gevaarlijk. Je kunt wel een paar dingen doen om opgezwollen voeten te verminderen.

Het dragen van steunkousen

Steunkousen zijn dikke kousen die een constante druk op de voeten uitoefenen. Hierdoor krijgen de voeten niet de kans om op te zwellen. Veel mensen vinden echter het gebruik van steunkousen niet fijn. Men vind ze niet mooi en vaak zitten ze niet lekker, dit komt dan doordat de steunkousen niet goed passen. Zorg ervoor dat je de goede maat steunkousen krijgt. Wanneer steunkousen niet goed passen, kan dit juist leiden tot opgezette voeten.

Lichaamsbeweging

Voldoende lichaamsbeweging zorgt voor een goede vochthuishouding in het lichaam. Het vocht wordt beter over het lichaam verdeeld doordat het lichaam meer beweging krijgt en er wordt meer vocht afgevoerd. Maak iedere dag een flinke wandeling om dikke voeten te voorkomen.

De voeten hoger leggen

Wanneer je zit of ligt kun je de voeten iets hoger leggen dan je lichaam. Dit zorgt ervoor dat er minder vocht in de voeten blijft zitten.

Opgezette voeten door een medische aandoening

Het komt voor dat opgezette voeten ontstaan als gevolg van een medische aandoening. Wanneer je aanhoudend last hebt van dikke voeten dan is het belangrijk je huisarts te raadplegen. Er kan sprake zijn van hoge bloeddruk, schade aan de bloedvaten of een hartplobleem. Wellicht is er niets ernstig aan de hand, maar heb je baat bij het gebruik van plastabletten. Deze tabletten zorgen ervoor dat je lichaam overtollig vocht kwijtraakt.

Als natuurlijke middelen tegen dikke voeten worden bleekselderij en peterselie aangeraden. Veel mensen blijken bij het gebruik hiervan echter geen verbetering te zien.
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke middelen tegen opgezette voeten en spataderenNatuurlijke middelen tegen opgezette voeten en spataderenDe natuur biedt tegen ongemakken als ongezette voeten en benen middelen die alleen maar even verwerkt hoeven te worden t…
Gezondheid: Opgezette voetenGezondheid: Opgezette voetenVeel mensen hebben er zo nu en dan, en dan met name bij warmer weer, last van … opgezette voeten. Op zich is het hebben…
Gezwollen voeten of benen na een lange reis? TipsGezwollen voeten of benen na een lange reis? TipsAls je op vakantie gaat en je een lange auto- of vliegreis maakt, dan kan het zijn dat je last krijgt van gezwollen voet…
Oefeningen die helpen bij vochtophoping in de benenOefeningen die helpen bij vochtophoping in de benenVeel mensen hebben last van opgezette benen, met meestal ook gezwollen voeten en enkels. Vooral met warm weer zwellen de…

De uitwerkingen van stressDe uitwerkingen van stressStress komt door druk en/of spanning wat vanuit je omgeving komt. Door stress kan je slapeloze nachten hebben, en zit je…
ADHD medicijnen en alternatievenADHD medicijnen en alternatievenADHD komt niet alleen bij kinderen voor, maar zeker ook bij volwassenen. Wanneer de diagnose is gesteld, is een veelal l…
Reactie

Ria, 02-07-2012
Ik ben geholpen geweest aan mijn knie en aan mijn schouder. Daar heb ik pillen voor gekregen en die moet ik innemen als ik pijn heb. En die pillen heten
Diciloenacnatrium. Maar ik kreeg daar dikken voeten van en kan bijna geen dichte
schoenen aan. Wat kan ik het best doen? Kunt u mijn daar iets over zeggen?
Bedankt er alvast mee. Ria Reactie infoteur, 02-07-2012
Bij bijwerkingen van medicijnen moet u altijd terug naar de arts die de betreffende medicijnen heeft voorgeschreven of naar uw huisarts. Het is belangrijk om na te gaan of uw klachten inderdaad van de medicijnen komen of dat ze wijzen op andere gezondheidsproblemen. Worden uw klachten wel veroorzaakt door de diclofenacnatrium, dan kan de arts u wellicht een ander middel voorschrijven. Blijf hier niet mee lopen, maar raadpleeg de dokter!

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 10-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.