Dieet bij slokdarmproblemen: voedingsadvies bij reflux

Dieet bij slokdarmproblemen: voedingsadvies bij reflux Slokdarmontsteking is een mogelijke complicatie van de vervelende aandoening reflux. Hierbij heb je last van een branderig gevoel in de slokdarm en zure oprispingen van de maag. Als je slokdarm langdurig geconfronteerd wordt met dat maagzuur kan er een irritatie ontstaan van de slokdarm, waarna een slokdarmontsteking ontstaat. Bij slokdarmproblemen is het aangeraden om je aan enkele regels te houden wat voeding betreft, en dit om reflux zo veel mogelijk te vermijden. Voorts kunnen ook maagzuurremmers als Rennie verlichting van de klachten geven. Wat eet je best niet bij reflux? En welk voedingsadvies is nuttig bij slokdarmproblemen?

Dieet bij slokdarmproblemen

Voedingsadvies voor een dieet bij slokdarmproblemen hangt vaak af van de specifieke situatie van de patiënt. Wat heb je het liefst, waar ondervind je erg vervelende gevolgen van en bij welke voeding is je slokdarm erg gevoelig? Dat zijn allemaal vragen die per specifiek geval moeten beantwoord worden. Toch zijn er ook algemene voedingstips om je aan te houden.

Koffie en chocolade

Om slokdarmproblemen tegen te gaan komt het erop aan om voedingsmiddelen te vermijden die de sluitspier van de slokdarm aantasten. Typische voorbeelden hiervan zijn koffie en chocolade. Probeer het gebruik van deze voeding tot een minimum te beperken of helemaal af te zweren. Ook het gebruik van bruisende frisdranken en vruchtensapjes wordt vaak afgeraden.

Vette maaltijden

Vette maaltijden vergroten de kans op een verhoogde refluxactiviteit. Aangeraden is dan ook om het gebruik van overmatig veel vetten bij je maaltijden te vermijden. Bovendien is het beter om minder uitgebreide maaltijden tot je te nemen. Eet liever meermaals per dag een lichtere maaltijd dan twee keer per dag een uitgebreide maaltijd. Wel is het goed om vezels in je voeding te voorzien, dit om een goede stoelgang te bewerkstelligen. Vergeet ook niet om rustig te kauwen waardoor de maag minder werk heeft om het voedsel te helpen verteren.

Overgewicht

Samengaand met de vorige tip is het belangrijk om overgewicht te vermijden. Obesitas is in het algemeen een slechte zaak bij slokdarmproblemen. Bij zwaarlijvigheid komt er meer druk op de maag en slokdarm te staan, waardoor de kans op reflux en de daarbij horende gevolgen groter wordt. Als je zwaarlijvig bent en je hebt slokdarmproblemen, dan is een dieet hoogst aangewezen.

Pikante kruiden en reflux

Als je je maaltijden bereidt, is het beter om zuinig te zijn met kruiden. Je gaat beter niet al te kwistig met allerlei soorten pikante kruiden strooien, want die zetten je maag sterk onder druk. Dit heeft ook zijn invloed op de slokdarm en daardoor wordt de kans op reflux groter.

Alcohol en tabak

Alcohol

Ook alcohol legt een zware belasting op de sluitspier van de slokdarm. Alcohol kan er voor zorgen dat slokdarmproblemen actiever worden. Witte wijn in het bijzonder heeft bij veel patiënten met slokdarmproblemen een kwalijke reputatie. Probeer alcohol dan ook te vermijden als je slokdarmproblemen hebt.

Roken

Roken heeft een schadelijke invloed op tal van lichaamsfuncties, en zo ook op het functioneren van de slokdarm. Nicotine en teer irriteren de keel en de slokdarm en zorgen voor een verhoogde kans op problemen met de slokdarm. Stoppen met roken heeft al bij heelwat patiënten de symptomen van reflux kunnen verminderen.

Liggen na de maaltijd

Als je kort na de maaltijd wilt gaan slapen of gewoon gaan liggen, dan kan dit reflux bevorderen. Doordat je neerligt, zal maagzuur makkelijker terug naar boven komen en je slokdarm gaan irriteren. Daarom is het goed om na je eten niet meteen te gaan liggen. Hou een marge van twee à drie uur in acht tussen je laatste maaltijd van de dag en het moment dat je gaat slapen.

Maagzuurremmers

Als slokdarmproblemen blijven aanhouden dan is het aangeraden om naar je arts te gaan voor verder advies. Er zijn tal van opties op het vlak van medicatie, waarbij de arts aan de hand van jouw specifieke situatie een geschikt geneesmiddel kan voorschrijven. Ook diverse ingrepen zijn mogelijk om slokdarmproblemen op te lossen, denk maar aan de zogenaamde Nissen-procedure.
Maagzuurremmers en tabletten die het gas in het spijsverteringsstelsel verminderen kunnen tijdelijk soelaas bieden tegen problemen met je slokdarm.
Enkele voorbeelden van deze middeltjes die kunnen helpen tegen reflux zijn:
  • Redugas
  • Rennie
  • Omeprazol
  • Gaviscon

Lees verder

© 2010 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandend maagzuur of reflux voorkomenJe weet wellicht al hoe het voelt om last te hebben van een brandend gevoel in je maag en slokdarm of hoe het voelt om p…
Schatzki-ring: Vernauwing van slokdarm met slikproblemenSchatzki-ring: Vernauwing van slokdarm met slikproblemenEen Schatzki-ring (Schatzki-Gary-ring) is een aangeboren of verworven slokdarmafwijking, waarbij de patiënt een ringvorm…
Wat is reflux bij baby's - de symptomen, soorten, gevolgenWat is reflux bij baby's - de symptomen, soorten, gevolgenHet terugstromen van maagzuur in de slokdarm wordt reflux genoemd. Dit ontstaat doordat de spier die moet voorkomen dat…
Slokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus van de slokdarm) komen voor aan de binnenkant van de slokdarm, en zijn een beschadiging van het sl…

Oorontsteking: symptomen baby, kind en volwassenenOorontsteking: symptomen baby, kind en volwassenenOorontsteking symptomen bij baby's, peuters, kleuters, kinderen en volwassenen, zijn vaak oorpijn, koorts en malaise. Ee…
Brandend maagzuur te lijf gaan, o.a. in belang van slokdarmBrandend maagzuur te lijf gaan, o.a. in belang van slokdarmBrandend maagzuur en zure oprispingen kunnen je humeur behoorlijk vergallen. Je hoeft meestal echter niet te berusten in…
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.