Tinnitus: oorzaken en behandeling

Tinnitus: oorzaken en behandeling Iedereen heeft wel eens last van piepende oren of oorsuizingen. Als de klachten na een nacht slapen nog aanhouden is het van groot belang om de KNO arts te bezoeken. Soms is er nog wat aan te doen, als er binnen een paar dagen behandeling gegeven wordt met medicijnen. Vaak is de oorzaak van tinnitis niet te achterhalen, de patiënt kan het beste proberen zo weinig mogelijk aandacht aan het geluid te schenken. Soms wordt de tinnitis chronisch, wat grote gevolgen kan hebben.

Tinnitus of oorsuizen

Tinnitus kun je onderverdelen in twee soorten;
  • Objectieve tinnitus; Objectieve tinnitis is een aanwijsbaar en meetbaar geluid, veroorzaakt door een aandoening aan de gehoorgang. Deze vorm van tinnitis komt echter maar weinig voor.
  • Subjectieve tinnitis; De patiënt is de enige die een geluid kan horen.

Belangrijke oorzaken tinnitis

  • Beschadiging door lawaai; Ongeveer 30% van de tinnitis patiënten heeft een lawaaibeschadiging opgelopen. De haarcellen in het slakkenhuis zijn beschadigd geraakt door een overdosis aan lawaai.
  • Doorbloedingsstoornissen; Door een verstoorde doorbloeding werken de zenuwcellen en bloedvaten niet goed meer. Waardoor de doorbloeding verstoord is is niet helemaal duidelijk. Eventueel kan het veroorzaakt zijn door arteriosclerose of door een verwonding.
  • Plotsdoofheid; Er treed plotseling complete doofheid op. Vaak herstelt het zichzelf, maar oorsuizen en/of gehoorverlies kunnen het gevolg zijn.
  • Aandoeningen van de halswervelkolom; Door een blokkade van de halswervelkolom kan oorsuizen optreden. Dit kan het gevolg zijn van een whiplash of gespannen schouder en nekspieren door een verkeerde houding.
  • Problemen met tanden en kaak; Tinnitisklachten ontstaan na tandenknarsen of doordat de kaken niet goed op elkaar passen.
  • Presbyacusis; Natuurlijk gehoorverlies door ouderdom. Soms gaat dit gepaard met tinnitis.
  • Acusticus neurinoom; Een goedaardige, langzaamgroeiende tumor in de gehoorzenuw. De gehoorzenuw kan afgeklemd worden, zodat dit operatief behandeld moet worden. In het aangetaste oor kan tinnitis optreden.
  • Morbus Menière; Een aandoening van het evenwichtsorgaan in het binnenoor. Meestal gaat dit met slechthorendheid en tinnitis gepaard.

Dit zijn de belangrijkste oorzaken van tinnitis, er zijn echter nog veel meer oorzaken die tinnitis kunnen veroorzaken.

Symptomen van tinnitis

  • Het horen van geluiden; fluiten, ruisen, zoemen, sissen, hameren, kraken, kloppen, klingelen.
  • Het horen van melodieën.
  • Mengvormen tussen bovenstaande geluiden en melodieën.

De geluiden kunnen in één oor voorkomen maar ook in beide oren, het kan ook in het hoofd worden waargenomen. De geluiden kunnen als extreem worden ervaren.

Behandeling acute tinnitis

Wie langer dan een dag last heeft van piepen in het oor moet zo snel mogelijk een arts opzoeken. Beschadigde haarcellen kunnen alleen de eerste dagen na een beschadiging weer tot leven gewekt worden. Bij een beschadiging aan het binnenoor kan behandeling met cortison en doorbloedingsbevorderende medicijnen gegeven worden. Eventueel kan behandeling in een overdrukkamer nodig zijn, om de zuurstofvoorziening van de bloedvaten in het oor te verbeteren. Door snel ingrijpen kan ongeveer 80% van de patiënten genezen worden.

Komt de tinnitis door gespannen schouder- en nekspieren dan is fysiotherapie en ontspanningsoefeningen een goede behandeling.

Meestal is de oorzaak van tinnitis onbekend en zijn de uitslagen van onderzoeken normaal. Advies is dan om te proberen het geluid zoveel mogelijk te negeren. Hoe meer je erop gefocust bent, hoe irritanter het wordt.

Chronische tinnitis

Als de behandeling niet werkt kan de tinnitis soms chronisch worden, we spreken hiervan als de klachten al een jaar aanhouden. Er kunnen dan meer symptomen optreden;
  • Concentratiestoornis
  • Inslaap problemen
  • Angsten
  • Overgevoeligheid voor scherpe geluiden ( hyperacusis)
  • Frustraties en neerslachtigheid
  • Gehoorverlies
  • Ontspanningsproblemen
  • Evenwichtsstoornissen
  • Hoofdpijn, sufheid
  • Tijdelijk verminderd zelfvertrouwen
  • Zich afzonderen

Niet iedereen krijgt van bovenstaande symptomen last, veel mensen worden moedeloos door de situatie waarin ze zich bevinden. Met training kun je proberen weer tot jezelf te komen.

Voorkomen van tinnitis

Tinnitis is vaak niet te voorkomen, maar je kunt er wel wat voor doen om het risico erop te beperken;
  • Zorgen voor een goede bloeddoorstroming, zodat de zuurstof ook de gevoelige aderen in de oren kan bereiken. Dit kun je bewerkstelligen door niet te roken, alcohol met mate te gebruiken, goede voeding te nemen en door te bewegen.
  • Stress zoveel mogelijk te vermijden.
  • Voorkom lawaai. Te harde muziek, of het niet dragen van gehoorbescherming op het werk kan grote problemen veroorzaken!
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tinnitus: pieptoon of oorzuizen. Is het te genezen?Tinnitus: pieptoon of oorzuizen. Is het te genezen?Tinnitus is het waarnemen van geluiden in de vorm van suizen, piepen, brommen, knarsen, wat veroorzaakt wordt door het b…
Leren leven met tinnitusLeren leven met tinnitusIedereen hoort wel eens een piep in zijn oor. Het kan even aanhouden maar meestal verdwijnt die weer net zo plotseling a…
Verschil tussen misofonie, tinnitus en fonofobieVerschil tussen misofonie, tinnitus en fonofobieVeel mensen hebben op een of andere manier last van geluiden. Niet alleen doordat buren luidruchtig zijn in huizen met t…
Feiten over allergie en hooikoortsFeiten over allergie en hooikoortsAllergie kan worden veroorzaakt door een erfelijke aanleg. Zo'n 30% van de kans dat iemand allergische klachten krijgt i…
Bronnen en referenties
  • Gezondheidsgids voor mannen; Dr. Michael Dirk Prang
Reacties

Lola, 28-04-2014
Ik loop al langer dan een maand met een piep in mijn oor. ik stoor me er heel erg aan, vooral bij het slapen gaan. kan ik er nog wat aan doen bij de dokter? Reactie infoteur, 30-04-2014
Ik heb het zelf ook. Ik werd naar de KNO arts doorverwezen. Daar is een gehoortest gedaan en er is een MRI scan gemaakt. Het enige wat ik er wijzer van geworden ben is dat ik te horen kreeg dat er niets aan te doen is en dat ik er maar mee moet leren leven.

Ik heb het nu ruim twee jaar. Het ene moment stoort ik me er meer aan dat het andere. Ik probeer het te accepteren en kan het daardoor ook wat meer negeren, maar vervelend blijft het zeker!

Lowie, 06-11-2011
Gisteren ben ik uitgeweest en heb nu last van oorszuingen. Heb ik meestal wel, veronderstel dat het morgen of overmorgen wel weer overgaat zoals altijd. Maar er staat hier in het artikel dat je na een dag zo snel mogelijk naar een arts moet? Maar als ik oorsuizingen heb, duurt het meestal wel een paar dagen. Is dat dus de moeite? Reactie infoteur, 06-11-2011
Als je oorsuizingen hebt, dan heeft de muziek duidelijk te hard gestaan, wat altijd slecht is voor je oren. Je schrijft dat je het al vaker hebt gehad en dat het altijd overging. Daarmee heb je denk ik wel geluk gehad. Ik zou geen risico nemen en toch even naar de huisarts gaan, beter een keer teveel dan te weinig. Ik heb zelf wel last van een blijvende harde piep in één oor en dit is geen pretje. Ik weet overigens niet hoe ik er zelf aankom, ik kreeg het niet na een avondje uitgaan. Sterkte ermee, hopelijk gaat het ook deze keer weer over bij je.

Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 04-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.