Hoornvliestransplantatie dankzij een donor

Hoornvliestransplantatie dankzij een donor Het voorste deel van het oog heet het hoornvlies. Als je de pech hebt dat het troebel is geworden, zie je de wereld als door een matglas. Een hoornvliestransplantatie kan dan uitkomst bieden. Je bent dan ongetwijfeld blij dat je op een wachtlijst mag, maar het tegenstrijdige gevoel daarbij is dat er dan eerst een donor met een gezond hoornvlies moet overlijden.

Hoornvlies

Ons hoornvlies wordt ook wel aangeduid als het venster van het oog. Het betreft het voorste deel van je oog dat het licht doorlaat voordat het via de pupil en de lens, op het netvlies terecht komt. Het hoornvlies is onder normale omstandigheden helder.

Transplantatie

Belangrijke argumenten om het hoornvlies te transplanteren zijn:
  • Keratoconus. Dat wil zeggen dat het hoornvlies een aangeboren vervorming heeft.
  • Endotheeldystrophie. Een degeneratie van erfelijke aard die op oudere leeftijd optreedt.
  • Herpes (bijv.). Littekens als gevolg van infecties die storend zijn.

In verband met het feit dat er een overleden menselijke donor beschikbaar moet zijn, is er enkele maanden wachttijd in geval van een hoornvliestransplantatie.

Onderzoek en behandeling

Nadat de indicatie is gesteld, zal een oogarts een vragenlijst en een brochure meegeven voor alle benodigde informatie en ook om de patiënt gelegenheid te geven zich te verdiepen en vragen te laten stellen. Tijdens de uiteindelijke operatieve ingreep wordt door de oogarts het troebele oogvlies vervangen door het heldere exemplaar dat van de donor afkomstig is. Dan is er dus sprake van een hoornvliestransplantatie. Maar voor het zover is dient een donor te worden gevonden en wordt de kandidaat op een wachtlijst geplaatst. Zodra een donor beschikbaar is wordt de patiënt gebeld om een afspraak voor de operatie te maken. Dat gebeurt ruim op tijd. De operatie vindt doorgaans plaats onder algehele narcose.

Na afloop van de operatie

Alle aandacht is er in de eerste plaats op gericht om afstoting of infectie van het zojuist getransplanteerde hoornvlies te voorkomen. Daarom krijgt de patiënt langdurig medicijnen aangereikt meestal als oogdruppels. Daartoe zal de persoon na de behandeling een op papier gestelde druppelinstructie krijgen. En tevens een recept waarmee bij de apotheek een gel alsmede de druppels kunnen worden verkregen. Het is van het grootste belang dat op de voorgeschreven tijdstippen de juiste hoeveelheid medicijnen worden gebruikt. De patiënt dient dus altijd voor meerdere dagen deze middelen in voorraad te hebben en bijtijds aan de bel te trekken bij de kliniek indien een herhalingsrecept gewenst is.

De hechtingen in het oog moeten vaak gedurende 12 tot 18 maanden blijven zitten. De vorm die het hoornvlies de eerste maanden aanneemt is namelijk niet constant en wisselt nog sterk. Dat houdt ook in dat de eventuele contactlenzen of de definitieve bril ook pas na die tijd kunnen worden bepaald. Tijdens de beginperiode na de operatie moet voorkomen worden dat tegen het oog wordt geduwd of gestoot. En dat geldt ook voor tillen en zwaar werk, ook dat dient vermeden te worden. Ter bescherming wordt eveneens aanbevolen om gedurende de beginperiode in de nacht een beschermkapje te dragen en overdag een beschermbril. Als je om welke reden dan ook een arts moet raadplagen, vertel dan altijd dat je een hoornvliestransplantatie hebt ondergaan. Na overleg met de oogarts is het over het algemeen mogelijk om weer na ongeveer 6 weken te gaan zwemmen of sporten.

Mogelijke risico’s en complicaties

Meestal blijft het getransplanteerde hoornvlies helder, maar in een enkel geval treden wel eens afstotingsreacties op. Daardoor vindt opnieuw vertroebeling plaats. Helaas kan afstoting zich zelfs nog jaren na de operatie voordoen. Het verschijnsel kan gepaard gaan met pijn aan het oog of een gevoel van irritatie. Het oog kan ook rood worden of er treedt een wazig beeld op. Het spreekt natuurlijk voor zich dat in dergelijke situatie onmiddellijk de oogarts geraadpleegd dient te worden.

Garantie

Een garantie op een goed resultaat en een ongestoord verloop is er helaas niet te geven, maar dat geld voor meer dingen.
© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoornvliestransplantatie door oogbeschadigingHoornvliestransplantatie door oogbeschadigingHet hoornvlies is het buitenste deel van het oog waardoor het licht bij het oog naar binnen komt. Door allerlei oorzaken…
Hoornvliestransplantatie, donorhoornvliesHoornvliestransplantatie, donorhoornvliesEen hoornvliestransplantatie is het overzetten van het hoornvlies van een donor naar een persoon die een ongezond hoornv…
Hoornvliestransplantatie in het oogHoornvliestransplantatie in het oogTijdens een hoornvliestransplantatie of keratoplastiek verwijdert een oogchirurg een gedeelte van het hoornvlies en verv…
Hoornvlieszweer: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakHoornvlieszweer: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakAls een ontsteking in het hoornvlies gaat zweren ontstaat er een pijnlijke hoornvlieszweer. Dit vlies zwelt uit, waardoo…

Kalmerende kruidenmengselsDe kruidenmengsels die ik hier vermeld zijn historische recepturen uit oudere kruidenboeken en officiële farmacopees. Me…
Nieuwste DSM versie: DSM-VNieuwste DSM versie: DSM-VHet veel bekritiseerde, maar nog meer gebruikte classificatiesysteem in de psychiatrie is inmiddels toe aan zijn nieuwst…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • OMC-Haarlem
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 06-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.