Lintwormziekte bij de mens

Lintwormziekte bij de mens De lintworm behoort tot de platwormen vanwege zijn platte uiterlijk. De besmetting van de lintworm vindt plaats door het eten van voedsel waar eitjes of larven van de lintworm in zit. De behandeling van lintworm bestaat uit wormdodende middelen.

Lintworm

De lintwormziekte is een infectie met de lintworm. Deze hecht zich aan de wand van de dunne darm. De lintworm behoort tot de platwormen vanwege zijn platte uiterlijk. Ze zijn wit of gelig van kleur. De lintworm bestaat uit segmenten, dit zijn gedeeltes die met elkaar verbonden zijn. Al die segmenten vormen een lang lint. Sommige lintwormen kunnen wel tot 30 meter lang worden. Lintwormen ziet men meestal als besmetting bij dieren, maar ook de mens kan besmet raken met lintworm.

Besmetting

De besmetting van de lintworm vindt plaats door het eten van voedsel waar eitjes of larven van de lintworm in zit. Dit is meestal rauw vlees of vlees dat niet voldoende verhit is. Met name rundvlees is wel eens besmet met lintworm. Hierin zit de runderlintworm. Maar ook varkensvlees kan besmet zijn met de varkenslintworm. De varkenslintworm wordt ook wel de gewapende lintworm genoemd. Deze is extra gevaarlijk omdat de varkenslintworm vaak een blaasworminfectie kan veroorzaken. De varkenslintworm komt nog maar zelden voor in Europa. De runderlintworm wordt ook wel de ongewapende lintworm genoemd, en is minder gevaarlijk dan de vorige. De runderlintworm komt in Nederland ongeveer bij 20.000 mensen per jaar voor, in België bij ongeveer 15.000 mensen per jaar. Ook op planten kunnen eitjes van de lintworm zitten, die door de mens wordt gegeten.

De cyclus

De eitjes worden vaak bij het dier via de mond opgenomen, waarna ze in de maag uitkomen. Daar kruipt de soort van larve (oncospheer) door de darmwand heen en gaat in spierweefsel of in andere organen zitten. Daar vormt zich een blaasje met vocht gevuld, en hierin de onrijpe kop van de lintworm. Hier kan dit blaasje jarenlang overleven. Wanneer de mens nu vlees eet dat niet voldoende is verhit, overleeft het blaasje en komt in de maag van de mens terecht. Hier ontwikkelt zich in de darm in ongeveer twee-drie maanden tijd het blaasje zich tot een lintworm. De lintworm groeit uit en wanneer deze geslachtsrijp is, produceert hij eieren die in de laatste segmenten zitten. Deze segmenten komen met de ontlasting naar buiten, of ze kruipen zelf via de anus naar buiten. De eitjes komen op planten terecht en zo begint de cyclus weer opnieuw.

Symptomen

De symptomen voor een besmetting met lintworm zijn soms obstipatie of diarree, dit kan afwisselen. Misselijkheid komt ook voor. Vaak zijn de klachten zo vaag, dat deze niet opgemerkt worden. De besmetting komt meestal aan het licht wanneer de lintworm eitjes produceert en de segmenten terug te vinden zijn rond de anus of in de ontlasting. Ze kunnen daar indrogen tot een soort witte rijstkorrels. De blaasjes kunnen ook in de hersenen terecht komen, waar ze een hersenvlies ontsteking kunnen veroorzaken. ook in de blaas veroorzaken ze een blaasworminfectie. In de ogen veroorzaken Ze een oogontsteking.

Behandeling

De behandeling van lintworm bestaat uit wormdodende middelen. Deze zijn via de huisarts te verkrijgen. In slachthuizen vindt er een controle plaats dier de blaasjes moet ontdekken. Vlees dat besmet is met de lintworm, wordt vernietigd. Verder zorgt men voor riolering zodat de besmette mest niet opnieuw in aanraking komt met de dieren. Mensen moeten het vlees goed bakken of koken, en planten goed afspoelen.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lintworm bij de mens: symptomen, besmettelijk en behandelingLintworm bij de mens: symptomen, besmettelijk en behandelingLintwormen zijn platte, gesegmenteerde wormen die in de darmen van sommige dieren leven. De eitjes van een lintworm kun…
Wormen: soorten en behandelingWormen: soorten en behandelingIedereen kan een besmetting oplopen door het inslikken van eitjes van de wormen. De meest voorkomende soort in Nederland…
Kattenvlooien, hoe kom ik daar vanaf?Kattenvlooien, hoe kom ik daar vanaf?Huisdieren zijn geweldig. Ze kunnen je troosten als je verdrietig bent, ze zijn altijd blij als je thuiskomt! Helaas zij…
Infectie met een lintworm & Oorzaak en behandelingInfectie met een lintworm & Oorzaak en behandelingEen infectie met een lintworm geeft vervelende symptomen. Drie soorten lintwormen kunnen in het menselijke spijsverterin…

Te snel werkende schildklier: symptomen hyperthyreoïdieTe snel werkende schildklier: symptomen hyperthyreoïdieTe snel werkende schildklier symptomen zijn onder meer gewichtsverlies ondanks gezonde eetlust of zelfs verhoogde eetlus…
Haemophilus influenzae (Hib): algemeen, ziekten, vaccinatieHaemophilus influenzae (Hib): algemeen, ziekten, vaccinatieHaemophilus influenzae is een bacterie die bij veel mensen in de neus-keelholte voorkomt. Na bijvoorbeeld een virusinfec…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Varkenslintwormen
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 24-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.