Breuken en een second opinion

Breuken en een second opinion Botbreuken zijn veelgehoorde aandoeningen. In ieders omgeving zijn mensen te vinden die ooit een botbreuk hebben opgelopen. In veel gevallen is de behandeling van een botbreuk naar wens van de gedupeerde. Toch kan het ook voorkomen dat de behandeling van de botbreuk niet naar tevredenheid wordt opgelost. Een second opinion kan dan de oplossing zijn waar u naar zoekt.

Behandeling van een botbreuk

Na een botbreuk volgt vaak een behandeling door het dichtstbijzijnde ziekenhuis in uw omgeving. Tijdens het genezingsproces van deze breuk komt u een aantal maal terug bij de behandelend chirurg. De chirurg maakt dan foto's van de breuk. Er wordt gekeken of de breuk van het bot goed geneest. Op het moment dat een bot breekt treedt er namelijk een onderbreking op van de continuïteit van het bot. Dit kan een scheur in het bot zijn, maar ook het breken van het bot in verschillende stukken.

Iedere botbreuk is dus anders, dit heeft ook het effect op de behandeling van de breuk. Een bot kan namelijk meerdere breuken bevatten, het is ook mogelijk dat een botbreuk open of gesloten is. Ook het bot dat is gebroken heeft invloed op de behandeling van de botbreuk. Zo moet een sleutelbeenbreuk herstellen door voldoende rust en een mitella. Een beenbreuk zal een aantal maanden gips tot gevolg hebben. De chirurg zorgt er in veel gevallen voor dat het genezingsproces goed verloopt. Dit leidt uiteindelijk tot een volledige genezing van de botbreuk zoals gewenst.

Klachten na de botbreuk

Helaas blijven er vaker dan nodig klachten met betrekking tot de botbreuk. Deze klachten blijven aanwezig doordat de behandelende chirurg zijn werk niet goed heeft gedaan of een bepaalde breuk verkeerd heeft behandeld. Veel mensen gaan naar aanleiding van zo'n klacht terug naar dezelfde chirurg en dit zorgt er vaak niet voor dat de klachten minder worden. De chirurg zal namelijk vast houden aan de voorgeschreven behandelmethode. Daarnaast kan het zijn dat hij iets over het hoofd ziet, datgene dat hij over het hoofd ziet is nu juist wat uw klachten veroorzaakt.

Ook zijn er een groot aantal mensen die met hun klachten blijven zitten na een breuk. Zij nemen aan dat een nieuw bezoek aan de chirurg toch geen resultaat zal hebben. De klachten van deze mensen kunnen minder worden, maar zullen nooit volledig opgelost worden.

Het aanvragen van een second opinion

Een second opinion is in dergelijke gevalleen een middel die veel ontevredenheid en/of klachten kan oplossen. Veel mensen staan echter weigerachtig tegen een second opinion. Dit is onbegrijpelijk aangezien een second opinion er niet voor kan zorgen dat de klachten verergeren. Het is in mijn ogen zelfs een bezoek wat ten aller tijde bijdraagt aan het genezingsproces van de botbreuk. Het kan namelijk in voorkomende gevallen zorgen voor vermindering van de klachten. Daarnaast brengt de arts in ieder geval op zijn minst dezelfde slechte boodschap als de andere chirurg. Hierdoor zijn de blijvende klachten in ieder geval beter te accepteren. Het neemt om die reden in ieder geval een stuk ontevredenheid weg en het zorgt ervoor dat het makkelijker is om te accepteren dat u met de klachten moet leren leven.

Het inzicht van de tweede arts kan er ook voor zorgen dat uw klachten volledig afnemen. Een dergelijke omwenteling is te verklaren, aangezien twee personen meer weten dan één. Daarnaast kan het andere inzicht van de tweede chirurg ervoor zorgen dat uw klacht wel wordt opgelost. Een andere reden die verklaart waarom uw klachten kunnen afnemen naar aanleiding van een second opinion is de expertise van het tweede ziekenhuis. Op het moment dat u kiest voor een second opinion bepaalt u samen met uw huisarts of chirurg welk ziekenhuis de vervolgbehandeling verzorgt. In veel gevallen zult u kiezen voor een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in botbreuken.

Het aanvragen van een second opinion kan in veel gevallen kosteloos. U kan natuurlijk het beste eerst contact opnemen met uw zorgverzekering. Hiermee kan u de eventuele kosten en uw vragen omtrent de second opinion bespreken. Om uiteindelijk een second opinion te ondergaan dient u wel een verwijskaart te bemachtigen. Een dergelijke verwijskaart kan u verkrijgen bij de chirurg die uw botbreuk heeft behandelt of uw huisarts.
© 2010 - 2024 Zonnetje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Second opinion aanvragenSecond opinion aanvragenHet is mogelijk om bij een dokter een second opinion aan te vragen. Dit kunt u doen wanneer u niet zeker bent van de dia…
Eenvoudig Play Store-tegoed verdienen met Google Opinion appEenvoudig Play Store-tegoed verdienen met Google Opinion appIn november 2013 kwam de Google Opinion Rewards app uit voor de Androidtablets en -telefoons. Nog maar weinig mensen lij…
Een afspraak maken bij de huisartsEen afspraak maken bij de huisartsBijna iedereen komt in zijn leven weleens bij de huisarts, maar als u zelden een huisarts bezoekt dan kunt u zich afvrag…
Second opinion, recht kan u redden!Second opinion, recht kan u redden!Heeft u twijfels omtrent een medische behandeling, neemt uw arts u niet serieus, staat u voor een ingrijpende keuze of z…
Wat is het Syndroom van Ehlers Danlos?Wat is het Syndroom van Ehlers Danlos?Ehlers Danlos Syndroom of EDS is een aandoening van het bindweefsel. Veel mensen met deze aandoening hebben last van hyp…
Zonnetje (7 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.