Helicobacter pylori bacterie: klachten/onderzoek/behandeling

Helicobacter pylori bacterie: klachten/onderzoek/behandeling Een infectie met de bacterie Helicobacter pylori komt veel voor. Dit hoeft geen klachten te geven, maar als dit wel het geval is moet eerst onderzoek worden gedaan om zeker te weten dat het om Helicobacter gaat. Dan kan er met een behandeling worden begonnen. Wat is dit voor een bacterie, welke klachten kan Helicobacter pylori geven, welke onderzoeken zijn er mogelijk en waaruit bestaat de behandeling?


Wat is Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori is een bacterie die in de maag kan voorkomen. Microbiologisch gezien gaat het om een gekromd Gram-negatief staafje. Deze bacterie is bestand tegen maagzuur (als enige, voor zover bekend) en komt in de maag bij 10-20% van de mensen in landen van West-Europa voor. In landen die minder ontwikkeld zijn is dat bij 60-90% van de mensen. Deze bacterie hoeft geen klachten te geven, maar als er sprake is van een zweer in de maag of twaalfvingerige darm, dan blijkt dat Helicobacter pylori in 95% van deze gevallen wordt gevonden in het maagslijmvlies. Daarmee is er een duidelijk verband tussen deze aandoeningen en deze bacterie. De schatting is dat in Nederland van de mensen jonger dan 40 jaar ongeveer 15% en van de ouderen (>60 jaar) 30 % besmet is met Helicobacter pylori.

Welke klachten kunnen ontstaan door Helicobacter pylori?

Als iemand besmet is met Helicobacter pylori zal meestal alleen een ontsteking van het maagslijmvliesontstaan (gastritis). Bij sommige mensen kan hieruit een maagzweer ontstaan. Hoewel dat lang niet altijd klachten hoeft te geven, zijn dit de meest voorkomende als dat wel het geval is:

  • pijn in de bovenbuik
  • misselijkheid, soms braken
  • opgeblazen gevoel
  • minder trek in eten

Men weet niet precies waarom de een wel klachten krijgt en de ander niet, het zou kunnen dat erfelijkheid hierin een rol speelt. Er is ook een relatie tussen de aanwezigheid van Helicobacter pylori in het maagslijmvlies en maagkanker. Door de ontsteking van het maagslijmvlies kunnen veranderingen in dit weefsel ontstaan waardoor de kans op maagkanker uiteindelijk groter kan worden.

Via welk onderzoek kan Helicobacter pylori worden aangetoond?

Onderzoek van faeces (ontlasting)

Er is een eenvoudige test die op het laboratorium kan worden gedaan waarbij Helicobacter pylori kan worden opgespoord in ontlasting. Hierbij wordt antigeen van de bacterie aangetoond. Het grote voordeel van deze test is dat ontlasting eenvoudig te verkrijgen is; daarmee is de methode ook gemakkelijk te gebruiken voor kinderen. Bovendien kan, tenminste vier weken na een volledige behandeling, met deze test een controle worden gedaan op de aanwezigheid van het antigeen.

Onderzoek van bloed

In bloed (serum) kunnen antistoffen (IgG) tegen Helicobacter pylori worden aangetoond; als die gevonden worden betekent dit dat er sprake is van een besmetting met Helicobacter pylori. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de ELISA methode, een kwantitatieve bepaling. De test kan door de arts worden aangevraagd voor het stellen van de diagnose en ook voor follow-up onderzoek na behandeling. Voor dit laatste moet zes maanden gewacht worden nadat de behandeling is voltooid

Ademtest

In een paar ziekenhuizen kan een ademtest worden gedaan om Helicobacter pylori op te sporen. Dit wordt de C13-ureum ademtest genoemd. Hiervoor krijgt de patiënt een oplossing met ureum te drinken. Ureum is een stof die normaal in het lichaam voorkomt; het is een afbraakproduct van de eiwitstofwisseling dat door de nieren wordt uitgescheiden in de urine. De ureum die wordt gebruikt in de ademtest bevat 'gemerkte' koolstof. Helicobacter pylori maakt een enzym aan (urease) dat ureum splitst, en hierbij ontstaat koolzuurgas. Na het drinken van de vloeistof wordt de uitgeademde lucht gemeten. Is het uitgeademde koolzuurgas ook gemerkt, dan is er sprake van een infectie met Helicobacter pylori. Is er geen gemerkt koolzuurgas te meten dan is er geen enzym, dus geen Helicobacter aanwezig: er is geen besmetting.

Onderzoek van een biopt

Onderzoek van een biopt is het meest betrouwbaar om Helicobacter pylori aan te tonen. Een biopt is een stukje weefsel dat voor onderzoek wordt afgenomen. In dit geval wordt een stukje van van het maagslijmvlies afgenomen: dit wordt via een gastroscopie gedaan. Klik hier voor meer informatie over dit onderzoek. Het afgenomen weefsel wordt naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek. Het kan hierbij gaan om microscopisch onderzoek en/of kweek.
Het voordeel van het kweken van de bacterie uit een biopt is dat ook onderzocht kan worden voor welke antibiotica deze gevoelig is.

De behandeling van een infectie met Helicobacter pylori

Er hoeft niet altijd behandeld te worden; als er sprake is van klachten en de bacterie wordt aangetoond dan is het wel nodig.
Hiervoor wordt een kuur van twee verschillende antibiotica gebruikt, samen met een maagzuurremmend middel. Dit wordt triple therapie genoemd. De antibiotica die hiervoor worden gebruikt zijn meestal metronidazol, clarithromycine of amoxicilline. Door de antibiotica wordt de bacterie bestreden en door de maagzuurremmer krijgt het maagslijmvlies de gelegenheid zich herstellen. De kuur is vrij zwaar, maar moet wel volgens voorschrift worden genomen. De kans is groot dat de bacterie hierna verdwenen is. Tegen bijwerkingen van de antibiotica, zoals diarree en buikpijn, kunnen eventueel probiotica worden gebruikt.
© 2010 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een maagzweerSoms kan er in het slijmvlies van de maag een soort wondje ontstaan. Dit is een maagzweer. Meestal zit de maagzweer net…
Maagklachten door helicobacter pylori bacterieMaagklachten door helicobacter pylori bacterieIn Nederland wordt verondersteld dat ongeveer 40% van alle mensen boven de 60 jaar in het verleden besmet is geraakt met…
Slokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus van de slokdarm) komen voor aan de binnenkant van de slokdarm, en zijn een beschadiging van het sl…
Maagzweer klachten: maagpijn, rugpijn, misselijk en boerenMaagzweer klachten: maagpijn, rugpijn, misselijk en boerenIemand kan al jarenlang last van zijn maag hebben: veel pijn, het laten van boeren (oprispingen) en vaak brandend maagzu…

Stress meten met apparatuurStress meten met apparatuurMeer dan tien procent van de Nederlandse beroepsbevolking lijdt aan burn-out. Burn-out ontstaat door langdurige ongezond…
Chronische lymfatische leukemie (CLL)CLL is de meest bekende en grootste vorm van leukemie. Deze leukemie komt vooral bij ouderen voor, maar het wil ook nog…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MrArifnajafov, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Illu_stomach2.jpg
  • http://www.kiesbeter.nl
  • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum
  • http://www.mlds.nl
Reactie

Mw M. Hofer-Kneefel, 07-10-2013
Goedemiddag.
Naar aanleiding van het lezen van uw artikelen het navolgende:
Mijn man heeft al jarenlang Helicobacter pylori. Waarde 40 na het slikken van een aantal kuren gezakt, echter na onlangs weer een kuur was de waarde toch nog 310. Afgelopen maandag heeft hij een endiscopie gehad en heeft men de bacterie en chronisch ontstoken maag vastgesteld. Onze huisarts weet er kennelijk geen raad mee, de assistente zou contact opnemen met een micro bioloog… maar ondertussen wil mijn man ervan af.
Ik heb zelf ook bloed laten prikken en bij mij is de bacterie ook vastgesteld, echter ik heb nergens last van, alleen wanneer ik pillen moet slikken bijvoorbeeld paracetamol met codeiine of fromirex voor de migraine kronkel ik over de grond van de maagpijn, ook al slik ik maagbeschermer, zelfs een vitamine aspro bruis geeft verschrikkelijke maagpijn. Ik probeer dit dus zoveel mogelijk te voorkomen. Mijn man is 54 jaar, ik ben 55. Mijn vraag is: Is er een middel zodat mijn man van deze vervelende bacterie af kan komen. Nogmaals het slikken van vele triple kuren hebben bij hem geen baat. Ik hoop van u te mogen vernemen
groet,
Mw.Hofer-|Kneefel Reactie infoteur, 07-10-2013
Hallo,

Ik kan u helaas niet helpen hiermee. Als ik uw man was zou ik een verwijzing naar de internist vragen als de huisarts er niet (meer) uitkomt. Die hebben meer ervaring met dit soort klachten. En wat uw eigen klachten bij het slikken van medicijnen betreft: daar zou ik bij de huisarts in een apart consult maar eens over gaan praten, dit lijkt me niet goed en daar moet toch iets aan te doen zijn. Sterkte gewenst.

Groeten, Lexia

Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 29-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.