Wat te doen bij een kneuzing?

Wat is een kneuzing? Een kneuzing is een beschadiging van het weefsel onder de huid. Dit ontstaat door hard contact met een stomp voorwerp. Vaak gebeurt dit onder het sporten. Een kneuzing kan makkelijk herkent worden aan een aantal symptomen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen bij een kneuzing. Lees het onderstaande artikel voor meer informatie.

Wat is een kneuzing?

Wat is een kneuzing? Een kneuzing (verstuiking) is een beschadiging van het weefesel onder de huid. Dit ontstaat door hard contact met een stomp voorwerp. Voorbeelden hiervan zijn vallen, schoppen, stoten, slaan e.d. Mensen denken vaak onterecht dat ze iets gebroken hebben, terwijl het alleen maar om een kneuzing gaat. Een kneuzing is te herkennen aan een aantal symptomen.

Symptomen

  • Pijn
  • Bloeduitstortingen
  • Zwellingen
  • Tintelingen
  • Stijfheid

Wat te doen bij een kneuzing?

Een kneuzing is heel vervelend. Het doet doorgaans veel pijn en gaat vaak gepaard met zwellingen en bloeduitstoringen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen wanneer je een kneuzing oploopt

Wat kun je zelf doen?

  • Direct koelen
  • Rust houden
  • Met het gekneusde lichaamsdeel omhoog zitten

Direct koelen heeft een pijnstillend effect. Ook is het bij veel mensen zo dat dit de zwelling laat afnemen. Hierdoor is de kans op stijfheid veel minder groot. Vaak ontstaat ook de vraag of men het gekneusde lichaamsdeel moet bewegen. Dit om van de stijfheid af te komen. Doe dit vooral NIET! Het zal het herstel alleen maar in de weg zitten. Wat wel helpt is het gekneusde lichaamsdeel boven het hart houden. Ook dit vermindert de zwelling. Wanneer men vreest voor botbreuken (ook dan voelt men vaak een tintelent gevoel) moet men direct een huisarts raadplegen!

Wat kan de huisarts doen?

  • Pijnstillers voorschrijven
  • Doorverwijzen naar het ziekenhuis

Pijnstillers spreken voor zich, deze verlichten de pijn. Pas hier wel mee op! Wanneer de pijn sterk afneemt ga je automatisch weer meer dingen doen met het gekneusde lichaamsdeel. Dit zal het herstelproces vertragen! Wanneer de arts vreest voor botbreuken zal men altijd doorgestuurd worden naar het ziekenhuis voor een röntgenfoto.
© 2010 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Traumatische knieproblemenKnieklachten zijn na rugklachten de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat. Knieklachten worden verdeeld i…
Kneuzing en eerste hulpKneuzing en eerste hulpEen kneuzing kan overal voorkomen: hand, voet, been, enkel, heup, ribben, arm etc. Het meest bekende zijn de gekneusde r…
Hoe behandel ik een verstuikte enkel?Hoe behandel ik een verstuikte enkel?Een verstuiking aan de enkel ontstaat wanneer men een bepaalde onnatuurlijke beweging maakt. Het kan bijvoorbeeld gebeur…
Verstuiking, verscheuring of verzwikking behandelingVerstuiking, verscheuring of verzwikking behandelingHoewel de termen door elkaar worden gebruikt, bedoelt men met verstuiking of verzwikking meestal een overrekkingsletsel…

Prostaatpijn en prostaatklachten: (pijn)klachten prostaatProstaatpijn en prostaatklachten: (pijn)klachten prostaatProstaatpijn (prostatodynie) is pijn tussen de balzak en endeldarm. Prostaatklachten symptomen zijn prostaatpijn, moeite…
Huiduitslag met rode vlekken, puntjes en bultjes op de huidHuiduitslag met rode vlekken, puntjes en bultjes op de huidHuiduitslag of rode plekken op de huid bij baby, kind, volwassene, kan vele oorzaken hebben. Roodheid van de huid —één r…
Reactie

Maja Merkelbach, 05-04-2013
Wie kan mij advies geven? Heb mijn teen gekneusd, heb heel veel pijn en kan niet in mijn schoen. Vr. Groeten, Maja Reactie infoteur, 05-04-2013
Hallo Maja,

Wat vervelend voor je! Als de pijn en zwelling niet verdwijnt zou ik eventjes langs de huisarts gaan. Misschien is je teen gebroken.

Beterschap!

VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.