Elektroconvulsie therapie (shock therapie)

Elektroconvulsie therapie (shock therapie) Een depressie wordt doorgaans behandeld met antidepressiva. Er zijn echter ook niet-farmacologische behandelingen van depressie. Elektroconvulsie therapie, in de volksmond ook wel shock therapie genoemd, is zo'n niet-farmacologische behandeling van depressie. Elektroconvulsietherapie heeft niet zo'n goede naam. Veel mensen associëren de shocktherapie met barbaarse en mensonterende praktijken. In de vorige eeuw is het door sommigen misbruikt, maar tegenwoordig is elektroconvulsieve therapie een behandeling van depressie waar jaarlijks vele patiënten baat bij hebben.

Elektroconvulsie therapie is een zeer effectieve behandelmethode van depressie. Elektroconvulsie therapie is met name geschikt voor:
  • Mensen die niet goed op medicatie reageren
  • Depressies met psychotische kenmerken
  • Levensbedreigende situaties waar snelle behandeling noodzakelijk is

Er is onderzoek gedaan naar de effectiviteit van elektroconvulsie therapie, en deze shock therapie blijkt signifant effectiever dan placebo (de variant van elektroconvulsie therapie waarbij geen daadwerkelijke schokken toegediend worden) en effectiever dan antidepressiva.

Hoe werkt elektroconvulsie therapie?

Elektroconvulsie therapie wordt doorgaans in een ziekenhuis of GGZ-instelling gegeven. Men krijgt spierontspanners en kalmeringsmiddelen toegediend om de kans op schadelijke fysieke bijwerkingen sterk te reduceren. In veel gevallen wordt men tijdelijk onder narcose gebracht. Vervolgens krijgt men schokken toegediend welke als het ware een korte epileptische aanval veroorzaken. Men kan de schokken aan beide hersenhelften toedienen of slechts aan een zijde van de hersenen.

Een gemiddeld behandeltraject bestaat uit zes tot negen behandelingen met elektroconvulsieve therapie verspreid over twee tot drie weken.

Werkingsmechanisme van elektroconvulsie therapie

Hoe elektroconvulsie therapie precíes werkt is nog niet duidelijk. Vermoed wordt dat de therapeutische effecten van de shock therapie veroorzaakt worden door een tijdelijk afgenomen bloedstroom in de hersenen en een tijdelijk verminderd metabolisme in de hersenen, met name in de hersengebieden die we de frontale en anterior cortex noemen.

Bijwerkingen van elektroconvulsie therapie

Zoals vrijwel elke behandeling kent ook elektroconvulsie therapie enkele bijwerkingen. Deze bijwerkingen komen niet bij iedereen voor en verdwijnen doorgaans na enkele dagen tot weken vanzelf weer.

Retrograde amnesie komt dikwijls voor. Dat betekent dat men geheugenverlies kan krijgen wat betreft herinneringen die men vóór de behandeling opgedaan heeft. Het geheugen komt doorgaans binnen enkele maanden weer terug, hoewel men de herinneringen van vlak voor de behandeling vaak niet meer terugkrijgt.

Er blijkt geen structurele schade aan de hersenen veroorzaakt te worden.

Groot nadeel van elektroconvulsie therapie is dat het, hoewel het zeer effectief is wanneer men snel resultaat wilt, de goede resultaten dikwijls van korte duur zijn. Veel mensen krijgen op den duur een terugval.
© 2010 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Postnatale depressie: symptomen, oorzaken & behandelingEen postnatale depressie is een depressie die optreedt bij vrouwen na een zwangerschap. Wat zijn de symptomen? Hoe ontst…
Verschil coaching en therapie: een vergelijkingVerschil coaching en therapie: een vergelijkingTussen coaches en therapeuten bestaan duidelijke overeenkomsten, beiden werken met mensen, werken met de problemen van a…
Depressieve gevoelens: wat kun je eraan doen?Een sombere bui. Nergens zin in hebben. De balen hebben van alles hebben en iedereen. Het liefst weg willen kruipen. Een…

Afscheiding bij ontlasting: rood en geel slijmAfscheiding bij ontlasting: rood en geel slijmAfscheiding bij de ontlasting is in veel gevallen onschuldig en geen reden tot paniek. Het is een natuurlijk proces om d…
Transpireren en zweetgeur: oorzaken en oplossingenTranspireren en zweetgeur: oorzaken en oplossingenTranspireren is een heel gewone reactie van het lichaam bij warmte. De ene mens zweet meer dan de ander. Zweten kan zorg…
Bronnen en referenties
  • Hammen, C & Watkins, E. (2008). Depression.
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.