HIV, recente cijfers en info

Hiv, een infectie ziekte die als een epidemie door de Afrikaanse landen raast, maar ook in ons land steeds meer mensen besmet. Hoe zit het eigenlijk met besmette kinderen in Nederland? En wat is HIV nu precies? Wat doet het met je en hoe kun je er mee omgaan?

Wat is HIV nu eigenlijk?

HIV is de naam van het virus dat AIDS veroorzaakt. HIV komt voor onder 95% van de bevolking in derde wereld landen, maar ook in andere landen is deze infectie ziekte een probleem. In Zuid-Oost Azie kan de HIV epidemie als deze niet bedwongen wordt, over 20 jaar net zo groot zijn als die in Afrika. HIV is nog steeds een groot probleem, al zijn er tegenwoordig in de westerse landen wel diverse medicijnen op de markt die een persoon met HIV toch een lang leven kunnen geven. HIV is nog niet te genezen.

Hoe loop je HIV op?

HIV kan worden overgebracht door onbescherms seksueel contact (hetero en homoseksueel), door bloedtransfusies met besmet bloed, het delen van drugsnaalden en daarnaast kan een HIV besmette moeder tijdens haar zwangerschap, HIV overbrengen op het ongeboren kind.

HIV cijfers Nederland

In december 2009 waren er in Nederland 16.823 hiv-geinfecteerde personen geregistreerd. Deze groep bestaat uit deelt zich op in een groep van 13.000 mannen en ruim 3500 vrouwen. In 2009 werden er 1252 nieuwe HIV patienten aangemeld. Dit getal is ongeveer gelijk aan de aanmeldingen van 2007 en 2008. Het blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in 2010 door TNS NIPO, dat 1/3 van de ouders geen HIV besmet kind bij hun kind in de klas wil hebben.

In Nederland en Belgie zijn 350 kinderen bekend die een HIV infectie hebben. Door goede medicatie en doordat moeders minder vaak besmet zijn met het Hiv virus, komt HIV onder kinderen steeds minder voor.

Heb ik HIV

HIV is een infectie ziekte en SOA die soms pas laat wordt ontdekt. Mensen die niet weten dat ze met HIV besmet zijn kunen jaren doorleven zonder enige klachten te hebben. Wel kunnen ze dan andere mensen besmetten door onbeschermd seksueel contact. Heb je al een SOA opgelopen (bijvoorbeeld chlamydia) dan ben je ook nog eens extra gevoelig voor een HIV infectie.

Als je zelf denkt met HIV besmet te zijn, is het verstandig een HIV test te laten doen bij je huisarts of het ziekenhuis. Ook bij de GGD kun je terecht. Anoniem testen kan ook, al moet je dan vaak zelf de kosten van de HIV test betalen. Ook zijn er anonieme testen via het Internet te koop die snel uitsluitsel kunnen geven. Mocht na een dergelijke thuistest je seropositief te blijken (je hebt dus HIV) neem dan wel direct met een arts contact op! Indien je een test bij de huisarts laat doen wordt deze doorgaans vergoed door de ziektenkostenverzekeraar.

Verschijnselen van HIV;
  • Langdurige griepverschijnselen
  • Enorme moeheid
  • Diarree
  • Zonder duidelijke reden veel gewicht verliezen
  • Nachtzweten
  • Benauwdheid

Indien je zwanger bent, wordt er tegenwoordig altijd bloed afgenomen in het begin van je zwangerschap, en wordt je direct getest op overdraagbare ziektes (o.a. dus HIV).

Hoe voorkom ik een HIV infectie?

Omdat de meeste mensen met HIV besmet raken door onbeschermd seksueel contact te hebben, is de beste manier om voorbehoedsmiddelen te gebruiken, zoals condooms. Hiermee worden niet de pil en spiraal bedoelt. Deze middelen helpen wel een zwangerschap te voorkomen maar voorkomen niet dat je een SOA zoals HIV oploopt. Condooms zijn in het beste beschermmiddel tegen een HIV infectie. Als je al langdurig dezelfde partner hebt kun je ook beiden een HIV test doen om zeker te weten dat je HIV vrij bent en dus zonder berscherming seksueel contact met elkaar kunt hebben.

Fabeltjes over HIV

Er gaan veel verhalen rond over HIV en veel mensen vinden het omgaan met een HIV besmet persoon, nog best “eng”. Het is in ieder geval onzin om;
  • Iemand met Hiv niet knuffelen of een hand te geven
  • Met een boogje om een Hiv besmet persoon heen te lopen
  • Niet uit hetzelfde kopje te drinken
  • Niet naar de wc te gaan als je HIV kennis er ook net is geweest
  • Te denken dat als iemand met HIV een hoestbui heeft, het virus direct op jou overslaat.

Feiten over HIV

Tot slot, een paar belangrijke feiten over HIV;
  • HIV is overdraagbaar bij onbeschermd seksueel contact
  • AIDS is het gevolg van een HIV besmetting en kan dodelijk zijn
  • HIV hoeft niet tijdens de zwangerschap te worden overgedragen op het ongeboren kind (mits de juiste medicatie word gebruikt!)
  • HIV is niet te genezen, maar wel steeds beter te behandelen door middel van combinatietherapie
  • Blijk jij HIV te hebben? Zorg dan voor snelle actie, want hoe eerder je met medicatie beginnen kan, hoe beter het kan aanslaan.
© 2010 - 2024 Nfrerichs, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Virusinfecties: HIVVirusinfecties: HIVAids is de belangrijkste geslachtsziekte van de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Aids is het stadium waarin…
Hiv conversiegriep: symptomen, besmetting en behandelingHiv conversiegriep: symptomen, besmetting en behandelingWanneer je besmet bent met hiv, kun je een korte periode met symptomen doormaken, de zogeheten acute hiv-infectiefase. H…
Besmetting met HIVBesmetting met HIVHIV staat met gemiddeld 700 nieuwe besmettingen per jaar binnen Nederland op de achtste plaats in de lijst van meest voo…

Genitale wratten: symptomen, oorzaken en behandelingGenitale wratten: symptomen, oorzaken en behandelingGenitale wratten symptomen zijn wratten rond de geslachtsorganen of anus en jeuk of een branderig gevoel en soms pijn. B…
De huidziekte: psoriasisMensen met ernstige psoriasis lijden in stilte. Want als je huid beschadigd is, en er anders uitziet dan normaal, vinden…
Bronnen en referenties
  • www.aidsfonds.nl
Nfrerichs (5 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.