De blaasontsteking

Een blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn bij het plassen. Het komt vaak voor en kan erg vervelend zijn.

Wat is blaasontsteking (cystitis)?

Een blaasontsteking is een infectie van de urineweg. De blaas zit onderin de buik en slaat urine op. Soms blijven er bacteriën achter in de blaas, als je je blaas niet helemaal leeg plast. Deze bacteriën kunnen zich dan gaan vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken. De wand aan de binnenkant van de blaas en soms ook de urinebuis raakt ontstoken.

Wat zijn de symptomen?

Blaasontsteking kan vervelende klachten geven en zijn meestal gelijk herkenbaar. De bekendste klacht is de pijn tijdens het plassen. De volgende symptomen kunnen wijzen op een blaasontsteking:

  • Vaak moeten plassen
  • Het gevoel hebben dat je moet plassen terwijl er niks uit komt
  • Brandende pijn tijdens het plassen
  • Urine kan slecht ruik of troebelig zijn
  • Er kan bloed in de urine zitten
  • Pijn in de onderbuik/ onderrug
  • Overgeven
  • Misselijkheid

Hoe ontstaat het en bij wie?

Meestal ontstaat een blaasontsteking doordat de bacteriën die in de darmen leven in de urinebuis terecht komen. Deze komen dan in de blaas terecht. Deze kunnen ook worden overgedragen via seksueel contact. Vrouwen hebben een veel kortere urinebuis dan mannen waardoor de blaasontsteking vaker bij vrouwen voorkomt.
Door een verzakking van de blaas of een verkeerde plashouding kan er telkens een restje urine achterblijven in de blaas. Dit geeft de bacteriën de kans zich te vermenigvuldigen waardoor er een ontsteking kan komen.

Wat kun je er aan doen?

Een blaasontsteking gaat bijna nooit vanzelf over. Ga daarom naar de huisarts als je vermoed dat je blaasontsteking hebt. Je krijgt dat meestal een antibioticakuur van een week. Meestal na de eerste pil merk je al verbetering. Probeer regelmatig te gaan plassen en stel het nooit uit. Zorg dat je altijd goed uitplast. Het is belangrijk om veel water te drinken, het liefst 1 a 2 liter op een dag. De blaas spoelt dan goed door.

Tips

  • Drink elke dag veel water.
  • Ga regelmatig plassen en zorg dat je je blaas leeg maakt.
  • Na het vrijen is het verstandig om even te gaan plassen.
  • Drink cranberrysap, dit helpt goed tegen blaasontsteking.
© 2010 - 2024 Bruchemm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blaasontsteking bij de vrouw, symptomen en behandelingCystitis of blaasontsteking is een vaak voorkomende aandoening bij vrouwen, vooral tijdens de menopauze. Vele vrouwen be…
Altijd die vervelende blaasontsteking (cystitis)Altijd die vervelende blaasontsteking (cystitis)Een blaasontsteking (cystitis) is zeer hinderlijk. Plassen doet pijn en gaat gepaard met een branderig gevoel in de onde…
Huismiddeltjes tegen blaasontstekingHuismiddeltjes tegen blaasontstekingBlaasontsteking (cystitis) is een vervelende aandoening die veel pijn tijdens het plassen kan veroorzaken. Een blaasonts…
Blaasontsteking: oorzaken en genezingEen blaasontsteking, ook wel urineweginfectie of cystitis genoemd, komt bij veel mensen voor: één op de vijftig mensen h…

Snurken nadelig voor onze gezondheidSnurken nadelig voor onze gezondheidUit de resultaten van een recent onderzoek blijkt dat maar liefst vier op de tien landgenoten snurken. Dat is geen pretj…
Lage rugpijn: oorzaken en behandeling acute lage rugklachtenLage rugpijn: oorzaken en behandeling acute lage rugklachtenAcute lage rugpijn, lage rugklachten: pijn in de onderrug. Men spreekt van lage rugpijn als de pijn onder in de rug zit.…
Bronnen en referenties
  • www.gezondheidsplein.nl
Bruchemm (11 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.