Kaakholteontsteking: oorzaak en behandeling

Kaakholteontsteking: oorzaak en behandeling Iedereen is wel eens verkouden, je loopt te snotteren en voelt je niet zo lekker, maar erger wordt het vaak niet. Vervelender wordt het als er een kaakholteontsteking optreedt. Je kunt een bonkend of drukkend gevoel hebben en pijnklachten krijgen in de bovenkaak en/of in de kiezen. Al met al voel je je flink beroerd. Meestal gaan de klachten na een aantal dagen vanzelf wel weer over. Je kunt stomen en sprayen/druppelen om de klachten te helpen verminderen.

Wat zijn kaakholten?

Aan beide zijden van de neus, in de bovenkaak, bevinden zich holten. Ze staan in verbinding met de neus holte en met de keelholte. Al deze holten zijn bekleed met slijmvlies.

Oorzaak kaakholteontsteking

Wanneer je verkouden bent, ontsteekt het slijmvlies in de holten en in de neus. Meestal geeft dit geen andere klachten dan dat er veel snot uit de neus loopt en je je niet helemaal lekker voelt. Wanneer de verkoudheid flink is, wordt er veel snot geproduceerd, en door zwelling van het slijmvlies kunnen de afvoergangetjes naar de neus en de keelholte flink versmalt zijn of zelfs dicht zitten. Bacteriën kunnen de ontsteking nog flink verergeren.

Klachten bij kaakholteontsteking

  • Drukkend gevoel ter hoogte van de wangen, vooral bij voorover bukken.
  • Pijn in hetzelfde gebied of in de bovenkaak en kiezen, vooral bij het kauwen
  • Geel of bloederig dik slijm loopt uit de neus of stroomt in de keelholte
  • Ellendig voelen
  • Eventueel koorts krijgen

Wat doe je bij een kaakontsteking?

  • Het kan lekker zijn om een paar keer per dag te stomen met water. De gangetjes gaan hierdoor weer wat open, waardoor alle troep eruit kan. Veel mensen kopen speciale middeltjes voor het stomen, zoals menthol of kamille, maar nodig is dit niet. Bij sommigen wordt het er juist erger van.
  • Druppelen van de neus met zout water. Dit mag je tot 6 keer per dag doen. Zout water brengt geen schade toe aan het slijmvlies en mag lang achter elkaar gedaan worden. Je kunt zout water druppels kopen in de winkel of bij de apotheek, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan; Doe in een glas lauw water één afgestreken theelepel zout water en druppel hiermee de neus.
  • Neusdruppels of spray gebruiken met Xylometazoline. Deze verminderen de zwelling van het slijmvlies, waardoor er wat minder druk op het hoofd komt te staan.
  • Bij vervelende pijnklachten kan paracetamol gebruikt worden.
  • Roken heeft een negatief effect op het slijmvlies, en zorgt ervoor dat een kaakholte ontsteking langer blijft bestaan. (Tijdelijk) stoppen met roken is dus verstandig. En als je dan toch al gestopt bent…

Een kaakholteontsteking kan een aantal dagen duren, maar gaat meestal vanzelf over.

Gebruik van de Rhino horn neusdouche

Met de Rhino horn neusdouche kunnen de holtes worden gespoeld met zout water. Dit kan preventief dagelijks worden gedaan en helpt ook tegen hooikoortsklachten, doordat vervelende pollen uit de neus gespoeld worden.

Wanneer is het verstandig de huisarts te bezoeken?

  • Bij hoge koorts (hoger dan 38 Graden Celsius), die al langer dan drie dagen aanwezig is
  • Als de pijn niet afneemt of zelfs erger wordt, ondanks het slikken van pijnstillers
  • Ook als er andere verschijnselen optreden, die zorgelijk zijn is het verstandig naar de huisarts te gaan, misschien is er wel wat anders aan de hand.

Meestal vraagt de huisarts eerst of je al gestoomd hebt en zoutdruppels hebt gebruikt. Als het antwoord hierop ja is, en de klachten zijn erg, en al lang aanwezig, dan krijg je hoogstwaarschijnlijk een antibioticakuur voorgeschreven. Maak de kuur vooral af, ook al zijnde klachten al eerder verdwenen. Dit om resistentie te voorkomen.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kaakholteontsteking: ontsteking van de neusbijholtenKaakholteontsteking: ontsteking van de neusbijholtenDe kaakholte is een van de vier neusbijholten die de schedel bevat. De functie van de bijholten zijn onder andere vermin…
Kaakholteontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingKaakholteontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingKaakholteontsteking of sinusitis maxillaris is een ontsteking van het slijmvlies in één of beide kaakholten. Dit zijn de…
Kaakspoeling: ontsteking in de kaakholteKaakspoeling: ontsteking in de kaakholteEen kaakspoeling wordt gebruikt wanneer een kaakholteontsteking niet met neusdruppels of antibiotica over gaat. Onder ve…
Pijn als ik op de kaak drukPijn als ik op de kaak drukSoms ontstaat er pijn als je op de kaak drukt. Het kaakgewricht bestaat uit verschillende onderdelen. Pijn die gevoeld w…

Maagklachten: Oorzaken,verschijnselen, behandelingMaagklachten: Oorzaken,verschijnselen, behandelingIedereen heeft wel eens last van zijn maag. Je hebt wat teveel gegeten, of te vet, of je maakt je ergens zorgen over. Me…
HuidaandoeningenHuidaandoeningenDe huid is ons grootste orgaan en houdt als het ware, ons lijf met alles er op en eraan, bij elkaar. Dat klinkt niet ech…
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 09-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.