Embolisatie: dichten bloedvaten vleesbomen, onvruchtbaarheid

Embolisatie: dichten bloedvaten vleesbomen, onvruchtbaarheid Heeft de vrouw vleesbomen, dan kan men veel overlast ervaren. Bloedingen en pijn kunnen buiten de normale menstruatie periode voorkomen, waarnaast het ook grote invloed kan hebben op de zwangerschap. Het kan potentieel tot een miskraam leiden en dus is het van wezenlijk belang om het spoedig te herkennen. Wat is de invloed van vleesbomen op het lichaam, hoe kan embolisatie uitkomst bieden en waarom kan het tot onvruchtbaarheid leiden?

Embolisatie


Wat zijn vleesbomen?

Op de baarmoederwand kunnen vergroeiingen voorkomen, welke lijken op wortelvertakkingen. Iedere vrouw kan hier last van krijgen gedurende de vruchtbare periode. De vergroeiingen kunnen qua grootte variëren en zijn afhankelijk van het hormoon oestrogeen. Een hoger gehalte zorgt voor een groter wordend formaat, waarnaast de problemen ook toenemen. Bloedingen kunnen leiden tot bloedarmoede oftewel anemie en de vergroeiing kan de normale werking van de baarmoeder verstoren. Waardoor wordt de groei van myomen gestimuleerd en hoe kan het worden behandeld?

Invloed van oestrogeen

Normaal zorgt oestrogeen ervoor dat de kwaliteit van de baarmoeder optimaal is voor de innesteling van een bevruchte eicel. Indien de vrouw zwanger is geworden, dan zal het oestrogeengehalte verder stijgen om de condities voor de vrucht optimaal te maken en te houden. Probleem is dat de groei van vleesbomen op de baarmoederwand door een verhoogd oestrogeen wordt gestimuleerd. Is de vrouw voor de eerste keer zwanger, dan kan extreme groei veel overlast veroorzaken. Vaak verdwijnen de vleesbomen, nadat de vrouw voor de eerste keer succesvol is bevallen.

Wat zijn de gevolgen van myomen?

Overmatige groei van vleesbomen kan meerdere klachten geven. De myomen zijn namelijk relatief stug en broos, waardoor het eerder scheurt en/ of afbreekt. Het zorgt ervoor dat de vrouw vaker bloedingen heeft buiten de normale menstruatie om. De bloedingen kunnen veel overlast veroorzaken, omdat het bloed er overmatig bij kan vloeien en het op een onverwacht moment kan voordoen. Daarbij kan het stevige buikpijn geven en kan het leiden tot bloedarmoede met alle gevolgen van dien. Het kan een miskraam veroorzaken, doordat het formaat van de myomen de vrucht onder druk zet. Het lichaam zal gedwongen zijn om de vrucht uit te zetten.

De ingreep: embolisatie

Om de invloed van en de gevolgen door vleesbomen te beperken, kan embolisatie worden toegepast. Dit is de procedure waarbij via de liesader een katheter wordt ingebracht, zodat kleine bolletjes worden aangebracht. Deze worden in de bloedvaten geplaatst leidend naar de myomen. Oftewel de vleesbomen worden daardoor minder tot niet voorzien van bloed en oestrogeen. Daardoor zullen de vertakkingen geleidelijk aan krimpen en grotendeels verdwijnen. Deze procedure kan worden uitgevoerd binnen een uur, waarna men met een paar dagen weer naar huis kan. Omdat de bloedaanvoer wordt gestopt kan het leiden tot pijn, omdat de vertakkingen afsterven. Het wegtrekken van de myomen kan enkele maanden in beslag nemen.

Kans op zwangerschap neemt af

De procedure wordt alleen maar aanbevolen, indien men geen kinderwens meer heeft. De doorbloeding van de baarmoederwand wordt aangetast, waardoor het eveneens minder oestrogeen krijgt. Oftewel de werking van het baarmoederslijmvlies neemt af, waardoor de kans op onvruchtbaarheid toeneemt. Heeft men nog een kinderwens, dan is het zeker de afweging of men deze procedure moet volgen. Let wel het kan leiden tot een vroegtijdige overgang, doordat de invloed van oestrogeen wordt beperkt.

Alternatief: progestativa

Indien men mogelijk later wel een kind wil hebben, dan is deze procedure minder geschikt. Wat zijn dan de mogelijkheden? Enerzijds kunnen de vleesbomen operatief worden verwijderd, indien het een groot formaat betreft. Anderzijds bestaat de mogelijkheid om de invloed van myomen middels medicatie te lijf te gaan. Via de inname van progestativa wordt de aanmaak van oestrogeen beperkt, zodat er geen aanleiding is voor verdere vleesboomgroei. Ook hierbij kan de menstruatie tijdens de medicatie-inname stoppen, echter zal veelal daarna weer op gang komen.

Heeft u buikpijn gecombineerd met bloedingen om de menstruatie heen, dan kan het door vleesbomen worden veroorzaakt. Laat u door de gynaecoloog onderzoeken, zodat het juiste behandeltraject wordt opgestart. Door embolisatie toe te passen zal de invloed van de vleesbomen snel verdwenen zijn. Laat u voorlichten omtrent de gevolgen indien u deze procedure wenst toe te passen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vleesboom in of aan de baarmoederVleesboom in of aan de baarmoederEen vleesboom bevindt zich aan de buitenkant of de binnenkant van de baarmoeder. Het komt dus ook alleen bij vrouwen voo…
Myosure: vleesboom verwijderd, baarmoeder intactMyosure: vleesboom verwijderd, baarmoeder intactDe diagnose 'vleesboom' kan weleens tot vervreemding leiden: een groeisel in je baarmoeder? Toch is de vleesboom veel ge…
Vleesboom (myoom): symptomen, oorzaak en behandelingVleesboom (myoom): symptomen, oorzaak en behandelingVleesbomen zijn goedaardige gezwellen van de baarmoeder. Vleesbomen komen vaak voor tijdens de vruchtbare jaren van de v…

Teveel vruchtwater, polyhydramnion: wat zijn de oorzaken?Teveel vruchtwater, polyhydramnion: wat zijn de oorzaken?Indien de vrouw zwanger is, dan groeit de ongeboren vrucht in een vlies. In dat vlies (vruchtzak) verblijft het kind in…
Yoga en zwangerschapYoga en zwangerschapYoga en zwangerschap kan prima samen gaan, ook al ziet het er soms koddig uit om een vrouw met een enorme buik zich in a…
Bronnen en referenties
  • http://www.atriummc.nl/index.php?id=18309
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.